Moja Crvena Zvezda
БлоговиВладимир

Kroz prizmu dosadašnjih mečeva sa Francuzima

Crvena zvezda:Ren

Fudbalski klub Crvena zvezda, svakako je klub koji je na našim prostorima najčešće igrao u evropskim kupovima. Međutim, veoma interesantan podatak da je sve do kraja 90-tih godina xx veka, žreb uvek izostavljao duele Crvene zvezde i bilo kog francuskog kluba.

Crvena zvezda se sa jednim francuskim klubom sastala tek u sezoni 1990/91 i to u nezaboravnom finalu Kupa evropskih šampiona u Bariju, kada su naši momci nakon jedanaesteraca 0:0-5:3 savladali Olimpik iz Marseja i prigrlili „Srebrnu amforu“. Ipak o tom susretu ne može se reći da je bio volja žreba, jer su obe ekipe svojim rezultatima same stigle do završne bitke.

Prvi duel crveno-belog tima i jednog od francuskih predstavnika, voljom žreba dogodio se u sezoni 1998/99. U okviru 1. kola tadašnjeg Kupa UEFA, Crvena zvezda je ukrstila koplja sa ekipom Meca. Do duela sa Mecom, Zvezda je u

FK Mec

kvalifikacijama eliminisala gruzijski Kolheti (4:0, 7:0) i ruski Rotor (2:1, 2:1). Prvi duel Zvezde i Meca odigran je na beogradskoj Marakani 15. septembra 1998. godine. Naši momci su slavili sa 2:1, a golove su postigli Perica Ognjenović i Goran Drulić. Četrnaest dana kasnije (29.09.), u francuskoj, Mec je slavio identičnim rezultatom. Gol za našu ekipu postigao je Vinko Marinović, ali su crveno-beli nakon izvođenja jedanaesteraca, rezultatom 4:3 ipak nastavili evropsko bitisanje.

Već u narednom kolu u okviru iste sezone, žreb je bio neumoljiv i Zvezdi za protivnika dodelio elipu Liona. Dvomeč sa Lionom imao je mnogo

Olimpik Lion

vanfudbalskih igara. Pod izgovorom navodne političke nebezbednosti u srpskoj prestonici, francuski tim je uspeo da izdejstvuje odluku da se prvi susret umesto u Beogradu odigra na neutralnom terenu. Meč je odigran 20. oktobra 1998. godine u Bukureštu i Francuzi su slavili sa 2:1. Jedini pogodak za crveno-bele bio je delo Dalibora Škorića. Iako su u Lionu mislili da će revanš biti samo formalnost, Zvezda je po prilično namučila domaćina 3. novembra. Ipak, poraženi smo rezultatom 3:2, a strelci za naš tim bili su Goran Bunjevčević i Milenko Aćimović.

Naredna sezona 1999/2000 u kvalifikacijama za Kup UEFA započela je preko azerbejdžanskog Nefčija (3:2, 1:0), a u 1. kolu, ponovo nam stižu Francuzi. Ovoga puta u pitanju je bio Monpelje. Poučeni prošlosezonskim izgovorima iz Liona, i Monpelje je zahtevao da ne putuje u Beograd. I ovoga

Monpelje

puta „molba“ je uslišena, pa je prvi susret igran u Sofiji 14. septembra 1999. godine. Gosti su slavili rezultatom 1:0. Iako je Zvezda u revanšu 28. septembra odigrala više nego dobro, meč je završen sa svega 2:2 i Monpelje je otišao dalje. Strelci za Crvenu zvezdu u tom susretu bili su Branko Jelić i Branko Bošković.

Poslednji do sada duel našeg kluba i Francuza, odigran je u sezoni 2005/06 u okviru grupne faze Lige kupa UEFA. Bio je to poslednji meč u grupi i za naše momke više nego značajan. Te sezone, puleni Valtera Zenge su do grupe morali da eliminišu hrvatski Inter iz Zaprešića (3:1, 4:0) i portugalsku Bragu (0:0, 1:1). U samoj grupi nakon poraza od Bazela (1:2) i norveškog Tromsa(1:3), usledila je fantastična

Rasing Strazbur

pobeda nad Romom u Beogradu (3:1). Poslednje kolo grupne faze doneo je meč sa Strazburom na gostovanju u kome je Zvezdi pobeda donosila evropsko proleće. Golovima Dušana Baste i Ardijana Đokaja, Zvezda je vodila sa 2:0 i činilo se imala obezbeđenu vizu za nastavak takmičenja. Francuzi su uspeli da smanje na 2:1, a onda u momentu kada je sudija želeo da odsvira kraj meča usledila je jedna greška naše odbrane, rezultat je izjednačen na 2:2 i raspršio se san on nastavku takmičenja. Tim bodom Zvezda je zauzela četvrtu poziciju u grupi sa 4 boda, a pobedom bi preskočili trećeplasirani Bazel.

Sve u svemu, šta reći? Crvena zvezda je u svojoj dosadašnjoj evropskoj istoriji sa francuskim klubovima odigrala osam mečeva. Zabeležena je samo jedna pobeda, tri meča su završena nerešenim rezultatom, dok su pretrpljena četiri poraza. Ukupna gol razlika je 10:13. Ipak, ne treba zaboraviti da su u dva navrata jedanaesterci bili naklonjeni crveno belima (Olimpik `91 i Mec `98).

Vreme je da se međusobni skor sa klubovima iz Francuske popravi. Neka se pokloni Ren…

 

Повезане вести

1 comment

Leave a Comment