Moja Crvena Zvezda
БлоговиВладимир

Kako smo pokorili Evropu i svet – 4.deo

Ulaznica sa prvog evropskig meča u sezoni 1990/91

… iz evropske kuće fudbala stigla je informacija. U 1. kolu Kupa evropskih šampiona, Crvena zvezda će ukrstiti koplja sa šampionom Švajcarske, ekipom Grashopersa. Prvi meč na programu je 19. septembra 1990. godine u Beogradu, a revanš se igra u Cirihu 3. oktobra. Međutim, do tog susreta naši fudbaleri su morali da preskoče nekoliko prepreka u domaćim takmičenjima.

Start poslednjeg šampionata celovite Jugoslavije bio je zakazan za 5. avgust. Ljupko Petrović je debitovao na klupi Crvene zvezde i to protiv ekipe sa kojom je 1989. godine došao do šampionskog pehara. Na Marakani je gostovala novosadska Vojvodina. Hladan tuš za 25.000 navijača usledio je već u 6. minutu kada su gosti poveli, ali su senzaciju uspeli da spreče Stošić i Savićević za konačnih 2:1. Izvanrednu partiju pružio je Robert

Robert Prosinečki

Prosinečki koji je svojim driblinzima i asistencijama uspeo da podigne ekipu. O Robijevoj igri dovoljno govore i novinski naslovi dan kasnije u kojima se njegova igra upoređuje sa partijama velikog Maradone.

Usledio je i start u Kupu Jugoslavije. Protivnik u 1. kolu bila je trećeligaška ekipa Belišća, a pobeda od 4:2 nikome nije donela osmehe na lica. Po malo zabrinut bio je i trener Petrović:

– „Ne radi se o uzbuni, ali ćemo nešto morati da menjamo.Pojedinci se ponašaju neodgovorno. Greške sa ostrvske turneje se ponavljaju. Bez obzira što smo efikasni, golove olako primamo.“

Hod po mukama je nastavljen i u drugom kolu protiv Rada na Marakani. Apsolutno nezadovoljni igrom crveno-belih, navijači su spontano počeli da skandiraju: „Piksi, Piksi,…“ Međutim, Piksi je već tada bio Zvezdina prošlost. Ipak, autogol Ajdera donekle je smirio situaciju, a Rad je na kraju ispraćen na Banjicu sa 2:0.

Po velikoj vrućini sledilo je i prvo gostovanje u sezoni. Oko 15.000 Zrenjaninaca očekivalo je iznenađenje. Ipak, golovima Binića i Pančeva, Zvezda je sa 2:0 preskočila Proleter. Naredno kolo je u Beograd dovelo niški Radnički, a kapiten Stevan Stojanović je iz ruku predsednika Zajednice prvoligaša, Špire Vukovića dobio pehar namenjen šampionu

Stevan Stojanović

Jugoslavije za sezonu 1989/90. To kao da je bio podstrek crveno-belima i Radnički je u Niš ispraćen sa šest golova u mreži – 6:0.

Peto kolo jugoslovenskog prvenstva donelo je i prvi veliki ispit o snazi i moći Crvene zvezde. Sledilo je gostovanje Željezničaru na Grbavici. Ekipa je ka Sarajevu krenula avionom, ali je iz tehničkih razloga bila prinuđena da se vrati na surčinski aerodrom. Nekoliko sati kasnije ipak je usledio novi let do Sarajeva. Gostovanje uvek nezgodnom Želji ipak je prošlo uspešno. Golovima Binića i Prosinečkog, Zvezda se u Beograd vratila sa pobedom od 2:0. Susret na Grbavici, kao i prethodni protiv Radničkog ulivao je nadu da Zvezda ipak može do željenog.

U predvečerje okršaja sa „skakavcima“ na Marakani je gostovala ljubljanska Olimpija. Ljubljančani su bili u nezavidnoj finansijskoj situaciji i plašili su se debakla. Ponovila se bezidejna igra, a teška pobeda od 2:1 samo je nagoveštavala težak meč na startu evropskog takmičenja.

Iako je Zvezda u susret sa Grashopersom ušla kao lider jugoslovenskog šampionata sa šest pobeda u isto toliko mečeva i gol razlikom 16:2, niko na Marakani nije bio spokojan. Ni nove dve Kup pobede, ovoga puta nad Vojvodinom (2:0 i 2:1) u osmini finala nisu mnogo poboljšale raspoloženje.

Crvena zvezda:Grashopers

Konačno je osvanuo i dan velikih iščekivanja i nade 19. septembar. Crvena zvezda dočekuje Grashopers u meču koji treba da pokaže ima li ovaj tim crveno-belih štofa za veliki evropski rezultat. Marakana nije bila dupke puna, ali je evropski start na tribine našeg stadiona doveo 60.000 navijača. Italijanski sudija Karlo Longi izveo je na travnati tepih Marakane ekipe koje su nastupile u sledećim sastavima:

CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Radinović, Marović, Jugović, Belodedić, Vasilijević, Prosinečki, Stošić, Pančev, Savićević, Binić.

GRASHOPERS: Bruner, Majer, Gemperle, Gren, Keler, Gretarson, Vileker, Suter, Kecle, Bikel, De Vinsente.

U nastavku susreta priliku umesto Duška Radinovića dobio je Šabanadžović, dok je trener ciriških plavo-belih Hicfild, Kelera zamenio Vegom.

Crvena zvezda:Grashopers

Bezidejna igra iz nekih prethodnih mečeva, ponovila se. A kada je Kecle u 14. minutu doveo „skakavce“ u vođstvo, salve negodovanja čule su se Marakanom. U 44. minutu Dragiša Binić je uspeo da poravna rezultat na 1:1 i donese nadu u bolji nastavak. Međutim, Zvezda je nastavila sa lošom

Dragiša Binić

igrom, i samo nespretnost švajcarskih napadača i odlični Stojanović na golu, sprečili su još veće razočarenje. Na revanš u Cirih putovalo se sa neobećavajućih Crvena zvezda:Grashopers 1:1.

Dani koji su usledili nakon prvog meča sa Grashopersom doneli su puno turbulencija u klubu. Iz straha da se ne ponovi istorija u kojoj je Crvena zvezda znala da se oklizne na startu evropskih takmičenja protiv daleko slabijih ekipa, deo rukovodstva kluba zagovarao je i radikalne mere. Tražila se i ostavka trenera Petrovića i sa nestrpljenjem se iščekivala sednica UO FK Crvena zvezda. Ljupko Petrović je spremio i iscrpan izveštaj o dotadašnjem radu sa posebnim osvrtom na prvi meč protiv Grashopersa. Međutim, za tim nije bilo potrebe. Na sednici je Dragan Džajić prekinuo sve polemike oko statusa trenera i sastanak je protekao u organizaciji puta za Cirih.

Sa nestrpljenjem se iščekivao 3. oktobar, dan velike strepnje, ali još veće

Robert Prosinečki se priprema da izvede jedanaesterac

nade. Oko 30.000 mirnih Švajcaraca okupilo se na ciriškom stadionu „Hardturm“ u nadi da će prisustvovati senzacionalnom prolasku njihovih ljubimaca. Na sreću, tako nisu mislili i momci u crveno-belim dresovima. Početak kraja „skakavaca“ dogodio se u 11. minutu kada je Pančev doneo prednost. U drugom poluvremenu usledilo je furioznih deset minuta. Prvo je Prosinečki u 49. minutu duplirao prednost iz jedanaesterca, da bi u 58. minutu Radinović razantnim udarcem po zemlji sa 17, 18 metara doneo nedostižnih 3:0. Kecle je u 62. minutu samo ublažio ubedljivu prednost naših momaka, da bi Prosinečki u 84. minutu iz novog jedanaesterca postigao konačnih Grashopers:Crvena zvezda 1:4.

Treba napomenuti da je portugalski sudija Roza Dos Santos odlično obavio povereni zadatak, a ekipe su u revanšu nastupile u sledećim sastavima:

GRASHOPERS: Bruner, MAjer, Gemperle, Gren, Keler (Hazler), Gretarson, Strudal, Kecle, Bikel (Sforca), De Vinsente.

CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Radinović, Vasilijević (Marović), Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Stošić, Pančev, Savićević (Jugović), Binić.

Zvezda je u sred Ciriha funkcionisala kao švajcarski sat. Pokazala je da zna i da može, i sa puno optimizma iščekivan je žreb za 2. kolo KEŠ-a

Повезане вести

4 comments

Leave a Comment