Moja Crvena Zvezda
БлоговиВладимир

Кратка историја Црвене звезде у Лиги Европе

UEFA Liga Evrope

ФК Црвена звезда утакмицом у белоруском Витебску  против екипе Нафтана започеће своје 28 учешће у Лиги Европе. Интересантан је податак да ће то бити и 15 узастопно учешће нашег клуба у овом такмичењу. Почевши од сезоне 1998/99, црвено-бели нити једном нису изостали из другог по квалитету европског клупског такмичења, али на жалост, у том периоду не могу се похвалити неким значајнијим резултатима.

Почевши од свог премијерног наступа у сезони 1961/62, Црвена звезда је у Лиги Европе (Куп сајамских градова, Куп УЕФА, Лига купа УЕФА) до сада одиграла 131 меч. На 59 мечева наши фудбалери су изашли као победници, 25 је завршено ремијем, а 47 пута противник је био бољи. Укупни гол коефицијент је на страни црвено-белих 217:176.

Већ у свом првом учешћу (сезона 1961/62) Црвена звезда је остварила запажени резултат. Преко швајцарског Базела (1:1; 4:1). шкотског Хибернијана (4:0; 1:0) и шпанског Еспањола (1:2; 5:0), црвено-бели су стигли до полуфиналног двомеча са екипом Барселоне. Први сусрет одигран је у Београду 18. априла 1962. године, а гости су славили резултатом 2:0. Ваћ тада је било јасно да наши фудбалери неће имати прилике да стигну до великог финала. Реванш сусрет у престоници Каталоније био је само формалност, а Барселона је убедљиво славила резултаом 4:1. Једини погодак за нашу екипу постигао је Бора Костић.

Наредне сезоне, Црвена звезда се реванширала Каталонцима за неуспех у полуфиналу. Након елиминације Рапида из Беча у 1. колу, црвено-бели су након три сусрета елиминисали Барселону у 2. колу. Први сусрет је поново игран у Београду 2. децембра, а наши фудбалери су головима Самарџића, Огњановића и Скоблара славили резултаом 3:2. Деветнаестог децембра је Барселона славила код куће резултатом 1:0, а пошто у том периоду није важило правило „гола у гостима“, била је заказана мајсторица. Одлучујући сусрет одигран је у Ници 2. јануара 1963. године, а црвено-бели су голом Душана Маравића обезбедили дуел са Ромом у четвртфиналу. На жалост Римљани су били непремостива препрека. Након римских 0:3, наши фудбалери су у Београду 20. марта 1963. године стигли само до пирове победе 2:0 (Малешев, Анђелковић).

Наредних пет учешћа нису донели значајније резултате. У сезонама 1965/66, 1966/67, 1972/73, 1975/76 и 1976/77 Црвена звезда је у најбољем случају такмичење завршавала у осмини финала.

А онд аје дошла сезона 1978/79. Нико није очекивао да ће Звезда кишовите јесени 1978. године, након убедљивог пораза у Берлину (2:5) уопште да

FK Crvena zvezda u finalu Kupa UEFA 1978/79

преброди прву препреку, а камо ли да стигне и до самог финала. Била је то незаборавна генерација наших фудбалера, предвођена тренером Бранком Станковићем која је приказала изузетну снагу и квалитет. Динамо је у Берлину славио са 5:2, а када је већ након 12. минута игре у реваншу повео, чинило се да је на прагу још једна неуспешна Евро одисеја. Предност Берлинаца важила је све до 60. минута, а онда су Звездини фудбалери направили чудо. За свега пола сата постигли су неопходна четири поготка и пласирали се у наредно коло. Голове за наш клуб у том незаборавном сусрету постигли су Боровница 2, Савић, а Лаук је постигао ауто-гол.

Противник у наредној рунди био је шпански Спортинг. Голом Благојевића у финишу меча у Хихону, Звезда је славила са 1:0, а пролаз у наредну рунду оверио је капитен Петровић у 82. минуту београдског реванша изједначивши на 1:1. Наредна препрека био је славни лондонски Арсенал. Голом Благојевића Звезда је први дуел у Београду решила у своју корист резултатом 1:0, а 6. децембра уследио је реванш на „Хајберију“. Двадесетак минута пре краја реванш сусрета, „Тобџије“ су анулирале Звездину предност из првог меча. И када су сви очекивали продужетке, Дуле Савић је у 87. минуту испратио акцију целокупног навалног реда црвено-белих и волејем послао лопту под пречку голмана Џенингса. Гол за изједначење, гол за четвртфинале.

Четвртфинални жреб, „наложио“ је црвено-белима да поново крену пут Енглеске. Противник је била екипа Вест Бромвич Албиона. Седмог марта одигран је први сусрет у Београду, а наши момци су преко Дулета Савића у финишу сусрета обезбедили предност од 1:0. Четрнаест дана касније одигран је реванш у Бирмингему. Био је то као пресликан меч из Лондона у претходној рунди. Домаћин је голом Риџиса дуго водио, али је три минута пре краја, Милош Шсетић побегао одбрани ВБА и лоб ударцем обезбедио пролаз у полуфинале.

Да ова сезона има много симболике показао је и полуфинални жреб. Црвена звезда је, као и на старту такмичења, поново морала у Берлин. Овога пута, противник је Херта. Први меч, као по правилу, у Београду решио је Дуле Савић на самом почетку. Реванш у Берлину 25. априла донео је веома лош, блатњав терен, а и лош резултатски почетак. Већ након 18. минута игре Херта је водила са 2:0. Међутим, поново се показало да Звезда „ломи“ противнике у самом финишу. Милош Шестић се у 74. минуту најбоље снашао у једној гужви у шеснаестерцу Берлинаца и донео Звезди погодак, погодак који је значио и прво велико европско финале.

Novinska izdanja na dan finala Kupa UEFA

У финалном двомечу Црвена звезда је и трећи пут током сезоне 1978/79 одмерила сннаге са немачким представником. Овога пута била је то Борусија из Менхенгладбаха. Први сусрет у Београду 9. маја окончан је без победника 1:1. У 20. минуту Милош Шестић је донео предност нашем тиму, да би пола сата пре краја сусрета, Јуришић главом постигао ауто-гол. Реванш сусрет који је одигран у Дизелдорфу 23. маја остао је свим Звездашима у ружној успомени захваљујући италијанском судији Алберту Микелотију. Он је већ у 15. минуту након дуела Јуришића и Симонсена поклонио Немцима једанаестерац, који је Данац претворио у погодак. Финиш сусрета је донео велику офанзиву Звездиних фудбалера, али лопта једноставно није хтела у мрежу. На крају пораз 0:1 и трофеј није стигао у витрине клуба који је то апсолутно заслужио. Финални сусрет у Дизелдорфу Црвена звезда је одиграла у следећем саставу. Стојановић, Јовановић, Јовин, Муслин (Крмпотић), Милетовић, Јуришић, Петровић, Благојевић, Савић, Шестић (Миловановић) и Милосављевић.

До распада Југославије и увођења санкција, Црвена звезда је у такмичењу учествовала још три пута (1983/84, 1987/88 и 1989/90), али без већих успеха. Ипак, треба напоменути да је та последња сезона 1989/90, у којој је наш клуб након Галатасараја и Жалгириса, елиминисан од немачког Келна (2:0; 0:3), била кључна у сагледавању чињеница које још недостају нашем клубу да коначно стигне и до европског трофеја.

Након делимичног укидања спортских санкција, Црвена звезда је у сезони 1995/96 поново била на мапи Европе. Међутим, вишегодишње одсуство учинило је своје. Већ у квалификационој рунди швајцарски Ксамакс је елиминисао некадашњег првака Европе (0:1; 0:0).

Од сезоне 1998/99, па до предстојећег дуела у Белорусији, Црвена звезда је редован учесник Лиге Европе. За целокупан тај период, једино треба издвојити две сезоне када су наши фудбалери успевали да стигну до лигашког дела такмичења. У сезони 2005/06 Црвена звезда је након дуела са

Tuga posle neuspeha u Strazburu

хрватским Интером из Запрешића (3:1; 4:0) и португалском Брагом (0:0; 1:1) стигла до лигашког дела. Након лошег старта у групи и пораза од Базела 1:2 и Тромса 1:3, црвено-бели су декласирали на Маракани Рому 3:1 и за пролаз у наредну елиминациону рунду била јој је потребна победа у Француској против Стразбура. Све је те вечери било на страни Црвене звезде. Наши момци су предвођени Валтером Зенгом водили са 2:0 до самог финиша, али је уследио невероватан сплет догађаја и примљен погодак у зауставном времену, па је резултат од 2:2 био само слаба утеха за екипу која је имала и већи европски потенцијал.

У сезони 2007/08 Црвена звезда је поново учествовала у групној фази такмичења, али је учешће било више него неуспешно. Елиминацијом пољског Гроцлина (1:0; 1:0), наши фудбалери су изборили даље такмичење у коме су претрпели сва четири пораза. Бајер Минхен (2:3), Арис (0:3), Болтон (0:1) и Брага (0:2) били су непремостива препрека.

Претходне 2011/12 сезоне Црвена звезда је након лаке елиминације летонског Вентспилса (2:1; 7:0), рутински елиминисана од француског Рена (1:2; 0:4) чиме је показала да је још увек „зелена“ и за просечне европске клубове.

Шта ће бити у новој сезони остаје нам да сачекамо и видимо. Можда неки одговор добијемо већ у Белорусији. Црвено-бели поход на Европу креће са истока континента.

Proslogodisnji duel sa Renom

У овом европском такмичењу Црвена звезда је најубедљивији тријумф остварила два пута. У сезони 1998/99 савладан је грузијски Колхети 1913 резултатом 7:0, а исти резултат поновљен је у претходној сезони када је савладана летонска екипа Вентспилса. Када је реч о најубедљивијим поразима, то је резултат од 0:4 који се чак пет пута поновио у Звездиној историји. Тим резултатом црвено-беле су савладали Фиорентина (1965/66). Хамбургер (1975/76), Бриж (1987/88), Зенит (2004/05) и Рен (2011/12).

Повезане вести

13 comments

bob јул 18, 2012 at 20:01

Naftan? Pa, jel moguće da se oštrimo za ovu utakmicu?

Reply
Vlajko јул 18, 2012 at 18:51

Jel se secate utakmice sa Slavijom iz Praga u kvalifikacijama za LE. Gubimo tamo 3:0, zahvaljujuci velikim majstorima Tutoricem i Djordjevicem. I onda kuci, 2:0 poluvreme, momci ginu na terenu, i onda na scenu stupa veliki Marko Blazic, dve stopostotne sanse masi sa tri, cetri metra, primamo gol i tu se sve zavrsava. To je bio tim najmanje tri puta slabiji od sadasnjeg a bio nadomak Lige Evrope. Steta, kad se samo setim…. Jedna od tezih utakmica koje sam gledao. Imali smo ih.

Reply
Marko - CZ.BG јул 18, 2012 at 16:18

Bice vrlo tesko sa Belorusima monogo ce zavisti od sutrasnjeg rezultata,ali mi nemamo kvalitet i netreba se zanositipuno i da prodjemo 2 i 3 predkolo u Play Off-u nas cekaju sve JAKI KLUBOVI ALI ZASTO NE NETREBA SE PREDAVATI,ipak nama je primarni cilj Titula.Moram da prokometarisem dresove, realna slika danasnjice, i ponora nekad velike Zvezde. Jako ruzan, nakicen i kicast dizajn su i odraz toga kakvi ljudi sede na mestima na kojima se donose odluke. Iz godine u godinu sve se vise brise legat i nasledstvo „onog“ kluba. „Reklama na pupku“ je ove godine, sledece ce, zbog te neorganizacije, da bude na „stucnama“, a one tamo vise nece biti reklame. Sto? Pa ko hoce tako i na takvim mestima da stavlja sebe?
Legea, je uz duzno postovanje, brend koji ne stoji uz nas grb.
Ima jako puno entuzijasta, koji ocekuju neke bombe, nov imidz…Ljudi, pa dal ima osnova da od takvog brenda ocekujete sve to! Pa ne!
Dresevi su samo putokaz, i slika, gde idemo…a ovako necemo daleko!

Reply
aleksandar sd јул 18, 2012 at 15:46

bolje mi da budemo prvaci pa cemo lakse da se uguramo u ligu sampiona nego sto cemo ovde da udjemo..realno kakve sve protivnike imalo groblje do sad za ovih par godina,da smo mi imali takve protivnike usli bi u ls par puta.. u drugom kolu amateri, u trecem malo jaci al se moze proci i tu si vec u ligi evrope, e sad u zadnjem ne bi bili nosioci tako da bi nam pali malo jaci al uz paklenu marakanu bi prosli i to…to su sve prvaci svojih drzava i to su kako da kazem slabija prvenstva od ovog sto nama pada u ligi evrope u zadnjem kolu. liverpul,inter i ostali.. a tamo dinamo zagreb,bazel,rozenborg,briz i tako to..

Reply
Тобџија јул 18, 2012 at 15:42

Bio bih srecan da Zvezda udje u LE jer mislim da bi to bio povod za bolju igru,u sezoni 2012/13 …

Reply
MILAN KG јул 18, 2012 at 15:23

ako ne udjemo u le gubimo bodove ako se nastavi ovaj trend da ispadamo svake godine u avgustu preti nam opasnost da budemo u rangu timova iz albanija,makedonije,crne gore,moladvije…. ako ne udjemo u le pascemo sa 10.800 poena na 6.300 sto je mizerna kvota i necemo vise biti nosioci igracemo od prvog kola.

Reply
dr јул 18, 2012 at 21:26

Tacno tako. Slecede godine gubimo bodove iz sezone 2007/2008,tu smo imali koeficijent 4.500,a posle toga sve po 2.000. Moramo sada da zapnemo,jer ako omanemo onda sledece godine necemo sigurno nista uraditi jer necemo biti nosioci ni u drugom,ni trecem,ni cetvrtom kolu.

Reply
Predrag јул 18, 2012 at 15:15

a sta ocekujete ali realno sa ovom ‘preambicioznom’ upravom …. pa oni nisu sposobni vise ni dresove da izaberu kako valja a ne nesto drugo …. zanositi se evropom je utopija sa ovakvom upravom trenerom i igrackim kadrom … pokusati da se napadne prvenstvo .. ali i tu se mi mnogo necemo pitati,najverovatnije sve ce zavisiti od ‘ovih drugih’ sve jedno kako bilo ne osvojimo prvenstvo Lukic i njegovi ‘strucnjaci’ mogi polako da pakuju kofere !

Reply
otresi јул 18, 2012 at 15:00

kad smo se puno nadali uvek smo bedacili..ove godine niko bas ne ocekuje nesto od evrope samo titulu zato mozda udjemo u LE

Reply
Delije od Srbije јул 18, 2012 at 14:57

Ове сезоне улазимо само да нас послужи жреб у 4. колу

Reply
Luka јул 18, 2012 at 14:56

Uh taj Strazbur…boli vise i od ubedljivog poraza protiv Rena.

Reply
Djape delija јул 18, 2012 at 18:19

ubedljivo najtezi trenutak u mojoj karijeri kao navijaca Zvezde, ako tako mogu da kazem, samo sam se uhvatio za glavu i govorio sebi ,,to nije istina, nije istina…

Reply
spiridon_kopicl јул 19, 2012 at 10:34

Mene boli još više poraz od Kelna 89 kada smo imali najjači tim koji se ikada pojavio na ovim prostima

Reply

Leave a Comment