Moja Crvena Zvezda
Блогови

„Проклетство“ Звездине „деветке“

devetka_9Зоран Филиповић, Бора Костић, Душан Савић, Војин Лазаревић, Дарко Панчев, Коста Томашевић, Бане Вукосављевић, Антон Рудински, Стеван Остојић…

Импресивно друштво, зар не? Шта је то што повезује све ове људе? Најмање три ствари. Сви су легенде Црвене звезде, сви су играли на позицији нападача и сви су постигли троцифрен број погодака у црвено-белом, највећи број њих и преко 150!

Због чега текст са насловом „“Проклетство“ Звездине „деветке““ почињем пописом управо ових играча? Разлог је јасан – то је Звезда била некада. А речи из наслова говоре шта је Звезда сада.

Просто невероватно звучи да је наш фудбалски клуб последњих неколико година практично без правог голгетера, човека који ће у серијама решавати утакмице, коме ће стадион скандирати, чије ће име деца на улици изговарати док играју фудбал… Времена су се променила, па су некада такви играчи били сасвим нормална појава, а данас су некако постали реткост. У исто време, „боде очи“ чињеница да је Црвена звезда пет од последњих шест деветки поверила нападачима из иностранства. А још више, горак утисак оставља чињеница да су они заједно постигли мање голова укупно него што је то легендарни Рајко Митић средином педесетих урадио сам на једном мечу. Чика Рајко је постигао девет голова на тој утакмици, а наших пет голгетера укупно осам.

Све вероватно знате о коме се ради. Изузимајући Огњена Коромана, који није нападач, и Дејану Лекићу, који је колико-толико оставио добар утисак, последњих пет деветки било је поверено Ернану Баркосу, Едгару да Силви, Абубакар Оумаруу, Бруну Мезенги и Ели Бабаљу. Ови момци одиграли су укупно 59 лигашких утакмица за Црвену звезду и, као што је већ речено, постигли свега осам погодака. Кренимо редом.

Hernan BarcosПрви је стигао Ернан Баркос(28). Доведен је као велико појачање, момак који ће правити разлику, одрадио је фото-сешн са Саласом на Маракани, са деветком на леђима, а када је требало да покаже зашто је дошао, није га било нигде. На терену је био изгубљен, није улазио у шансе, његова улога била је практично комична. Дуел њега и Лусија, у мечу Звезда – Бајерн био је игра мачке и миша. Треба ли помињати ко је био ко? Коначно је пробио лед, против Баната, постигавши два поготка у финишу меча, за победу, али то није било довољно. Са скором од 21 утакмице и 3 гола послат је назад, а домаћи медији шегачили су се и са њим и за Звездом, па је остао упамћен под надимком „Варкос“. 

Ипак, чисто да покаже ко је и шта је, експлодирао је, прво у Кини (34 меча, 20 голова), потом у Еквадору (92

BARKOS MESI

меча, 53 гола), а своје игре уновчио је у Палмеирасу, који је дао милионе за о oвог момка, кога је тражио и милански Интер. У Бразилу је на 61 утакмици био стрелац 31 пут. Стигао је и до дреса репрезентације

Аргентине, где је на неколико мечева (против Бразила, између осталог) био стартер пре Агуера, Лавеција, Тевеза и играо у тандему са Леом Месијем. Почетком ове године, прешао је у још један велики бразилски клуб, Гремио. „Варкос“ или не, процените сами.

Након њега стиже високи Едгар да Силва(26). Момак који је дошао из Порта, својевремено млади

edgar

репрезентативац Бразила,  најављен је као велико појачање и већ на дебију погодио, против АПОЕЛ-а на Кипру, када је било 2:2 (други гол је дело Бурзановића). Међутим, претпоследња позиција на табели након четири кола и очајна игра Звезде под палицом Здењека Земана допринела је да практично сва појачања Горана Буњевчевића заврше своју одисеју на Маракани већ до зиме. Едгар ни зиму није дочекао. У извештају једног дневног листа након меча против ивањичког Јавора на Маракани (0:2) стајало је: „Високи Бразилац, Едгар, не само да није имао учинак, већ је био константна опасност по своје ноге!“ То довољно говори о његовим играма у Звезди. Ако је вредно помена, погодио је и на Бановом Брду, против Чукаричког и то му је био једини првенствени гол.

Након Београда, кратко је био у домовини, одиграо пет мечева за Васко де Гаму и постигао два гола, а онда се у августу преселио у Насионал. У португалском тиму провео је годину дана и постигао 12 голова на 24 утакмице, што му је донело пласман у ТОП 5 стрелаца тамошњег првенства. Затим прелази у Гимараеш, где је одиграо 58 утакмица и постигао 21 погодак у првенству, уз још 5 Купу, за две сезоне. Након тога, као и Баркос, уновчио је добро своје сјајне игре и прешао у Ал Шабаб.


oumaruЊегово место експресно је заузео пик Илије Ивића, Абубакар Оумару. На препоруку Зорана Живадиновића, овај момак стигао је из Кине у зиму 2009. године, као играч „бржи од Бинића“. Ипак, Абубакар Оумару више нам је остао у сећању као играч Војводине, који нам је неколико пута у протеклих неколико година загорчао живот. Одиграо је свега 13 утакмица у тој полусезони, постигао 2 поготка, али је углавном играо на крилу. Дебитовао је на вечитом дербију на ЈНА (1:1), када је његов будући саиграч, Мореира савладао Стаменковића и практично срушио Звезди снове о титули. На лето, једино он и Исах од странаца били су у концепту директора Ивана Аџића. Ипак, по мишљењу тадашњег тренера, Петровића, није био довољно квалитетан, па је отишао у ОФК Београд.

Ни на Карабурми се није прославио, јер је постигао само 3 гола на 23 утакмице, али је ипак потписао за Војводину, у лето 2010. Тамо је на 72 утакмице постигао 24 поготка, од чега чак четири против Црвене звезде, против које је био посебно мотивисан. Треба ли помињати да Звезда ниједном није победила када је он био стрелац за Војводини. Једном је било 2:2, једном 2:1, а последњи пут 3:0 за Новосађане. Овог лета помињао се као потенцијални повратник на Маракану, али Ратко Буторовић није желео ни да чује за то. Према последњим информацијама, могао би да појача кинески Шандонг, иако су Новосађани истицали да желе да га задрже. Дебитовао је за репрезентацију Камеруна прошле године.

Након њега, деветку су носили један нападач, Дејан Лекић и једно крило, Огњен Короман, а после њих на Маракану је стигао још један „Кариока“. Бруно Мезенга, чувени таленат бразилског фудбала изазвао је одушевљење када је потписао, јер су сви били убеђени да је Рамбо у Звезду послао „звер“ од играча. Ипак, његове слабе сезоне у Бразилу и Легији из Варшаве, пре Звезде, многима нису уливале поверење. Није мирисало на добро када се Мезенга прикључио саиграчима и радио по посебном режиму, а Роберт Просинечки изјавио да није довољно спреман и да ћемо морати да га чекамо. Ипак, у прва два меча био је сјајан. Прво је донео победу против Вентспилса у Летонији (2:1), а затим постигао шести погодак против истог противника на Маркана (7:0), оба пута улазећи са клупе. Међутим, након тога, осим једне бомбе против БСК-а и еврогола против Смедерева у Купу није урадио ништа. Као и његови претходници, већ краје исте године отишао је из Звезде.

Ипак, није се прославио ни након повратка у Турску, где је већ играо. За Ордуспор није постигао гол на 9 утакмица, а у Акхисару, где тренутно игра, на 14 мечева погодио је само 2 пута.

babalj potpisao

Последња Звездина деветка био је Ели Бабаљ. Најављен као „нови Видука“, завршио као Мезенга, Едгар, Фереира и многи пре њега. Дошао је потпуно неспреман, шансу добио на кашичицу, никада није био стартер, чак ни у Купу. Више се истакао боксерским способностима и сплаварењем, јер се потукао са Асамоом и проводио са Максимовићем и Миливојевићем. Против Смедерева постигао први и једини гол у Звезди. Ипак, разлог због којег је отишао је веома чудан. Наиме, Звезда је за његов долазак платила 200 000 евра, али је до 18.јануара морала да исплати Мелбурну још 125 000, иначе су Аустралијанци имали право да га врате назад!? Да све буде још бизарније, да је  „Кенгур“ остао на Маракани, Звезда би у наредне три и по године, по уговору, морала његовом менаџеру да исплаћује 50 000 евра на сваких шест месеци, што значи да би укупна сума износила 350 000 евра, до краја уговора. На тих 350 000 менаџеру треба додати и 325 000 колико би Аустралијанцима већ било исплаћено, плус Бабаљеву плату, што доводи до цифре од скоро милион евра за 4 године за овог момка!? Треба ли напомињати колики је био његов утицај на резултате Звезде и колико се дуго чекао деби и први погодак.

Вратио се у Аустралију, оплео по Звезди и стању у клубу, али и погодио на првом мечу по повратку. За репрезентацију је играо два пута и постигао исто толико голова. Да ли ће проћи као Мезенга или као Баркос, време ће показати.

Абиола Дауда нови је играч Звезде, очекује се да са Огњеном Мудринским и Звездином децом донесе много тога у нападу нашег клуба, а нама остаје да се надамо да ће за разлику од својих претходника оставити много бољи утисак и дубљи траг.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

37 comments

ja авг 3, 2013 at 23:34

o njima govore karijere posle nas…..vise ovo govori o nama kolko smo postali jadan klub

Reply
Marko феб 22, 2013 at 21:29

Nije to prokletstvo, već slika (jadnog) stanja u kom se klub nalazi(o). Ili nisu imali kvalitet(), ili zbog nefudbalskih okolnosti nisu mogli da ga iskažu.

Reply
Zvezdas феб 19, 2013 at 13:27

Ognjen Mudrinski.Ja u njemu vidim Zvezdinu 9. u buducnosti ako ga ne prodaju.

Reply
escort феб 15, 2013 at 16:30

Meni najomiljeniji GORAN DRULIC! Steta sto je imao toliko povreda, bio je ZVER od igraca, centarfor svetskog formata…Resetao je Spance, engleze, francuze, ali na kraju su ga povrede onemogucile da eksplodira skroz i pokaze ko je i sta je….

Reply
Dimitrije феб 15, 2013 at 12:33

Koliko sam shvatio sa kraja teksta, Dauda ce nositi devetku… Ne znam koliko je to pametno posto se secam da ju je Mudrinski hteo sve vreme. Bojim se da taj potez ne dovede do zle krvi. A i smatram da pre Mudrinski zasluzuje devetku nego neki stranac koji je tek dosao i za koga ne znamo kako ce se uklopiti…

Reply
hm феб 15, 2013 at 09:27

glup tekst

Reply
Kobra u srcu феб 15, 2013 at 02:24

Tekst ne siri optimizam, vec predstavlja nas dres sa brojem 9 kao nesto ukleto, ne 😥 svidja mi se taj stav.
Zaboravljeno je pomenuti medju slavnim „devetkama“ i Marka PANTELICA, Antu DROBNJAKA, Darka KOVACEVICA, Gorana DRULICA, svi do jednog strelci bez mane i straha 😎
Mali off, za mene je PANCEV bio nas najbolji centarfor, cast drugim velikim igracima…

Reply
Александар феб 15, 2013 at 14:17

Сви су врхунски нападачи, али нисам могао да правим попис свих. 🙂 Људи који сам набројао су дали по 150,200,300, Бора чак 536 погодака. 🙂

Reply
aleksandar sd феб 15, 2013 at 01:23

I ovaj Edgar Silva je dosao po preporuci Stojadinovica, iz Porta kao mlad perspektivan i reprezentativac Brazila,takvi sad kostaju suvo zlato a mi smo krivi sto ga nismo sacekali i istrpeli,slusao sam Stojadinovica kad je pricao o njemu,a mi naravno odma pljujemo coveka sto se nije prilagodio oranicama prve klase nije imao pojma i to, covek sad kosta 3,5miliona evrica…toliko o promasaju. I zato nemoj odma ljudi da pljuju Daudu treba covek da se navikne na livade neki mesec.

Reply
slobal феб 15, 2013 at 01:02

Ne postoji prokletstvo zvezdine devetke, kao sto ne postoji ni prokletstvo povratnika ili prokletstvo kapitenske trake… Sasvim je suvisno generalizovati stvari… Nema mesta sujeverju u pravoslavlju !

Reply
Zvezda je iznad vere феб 15, 2013 at 03:58

Sad kakve veze religija ima sa Zvezdom, prava ili kriva vera u svevisnjeg ciku sa sedom bradom i andjele sa kriima na nebu je tebi realnija, od zive Zvezde i brige za prokletstvo broja i voljenog kluba 😕 samo ti dalje veruj u kupida, valentina, franju, savu.. i sluzi ostalim izmisljenim svecima i dezurnim moralistima,, zbog kojih smo ostali bez titule one uskrsnje subote… zbog jaja, zeceva i ostalog sujeverja. koje namecu te sistemske religije, i koje su uvek protiv nasilja za mir oprastanje, a sustinski prave cke.pi od ljudi… pa mi nismo u stanju pet godina da iznabadamo toleta i grobljanske mafioze iz drzavnog vrha. verovatno cekamo da ih isus, buda, muhamed, semeni covek i krishna zajedno kazne i gadjaju gromovima i munjama. Biti navijac FK C.Zvezde znaci biti ekstreman u svakom pogledu u odanosti i borbi za pobede svog kluba, ne trebaju nam ljubitelji sporta, moralisti,filozofi i politicari glumci i ostali kojima je bilo koja ‘stvar’ preca ili jednaka Zvezdinoj , ne trebaju nam ni takticari stratezi.. ni njihovi stavovi i ideje da nas usporavaju, ni da nam sugerisu da nije navijacki zvezdaski pretiti, vredjati i ponizavati protivnike, lopove dukljankse ovcare. Samo sila Zvezdu spasava, a ljubav pobeda i trofeji odrzavaju velikom i sjajnom. Ako ne gledate svet iz ovog ugla, pravozvezdaskog.. onda ne mozete da nastupate kao zvezdas ni navijac, vec u svoje licno ime ili programa neke stranke, religjje, subkulture ili neceg treceg u sustini nedostojnog i sektaskog otpadnickog od izvorne energije, duha zvezdastva, zvezdoslavlja, od neceg sto nije u skladu sa ciljevima apsolutne dominacije i nepobedivosti Crvene Zvezde, vec gleda na klub kao podobnog cinioca nekog njihovog buduceg drustva, cesto zavisnog od religioznih politickih ekonomskih nacionalnih trgovina i sistema manipulacije gde se namecu tudji vlasnici kluba sa svim finansijkim problemima kao izgovor zasto urusavaju klub odnosno vas same kao nosioce prave ideje slobodne misli i volje.

Reply
Dejan феб 15, 2013 at 11:16

Deo teksta ti je dobar ali je vecina obicna glupost i bilo me je sramota u tvoje ime dok sam citao. Ja licno za sebe smatram da sam najveci zvezdas na svetu ali nemam nikakvo pravo da filozofiram kako su samo oni koji misle kao ja zvezdasi.

Reply
Александар феб 15, 2013 at 14:13

„Проклетство“ је употребљено више метафорички, зато и стоји под наводницима.

Reply
Немања феб 18, 2013 at 10:55

Када се већ везујеш за Православље, одмах да те демантујем. Чак је и сам Исус Христос проклео неко дрво (не знам тачно које), и проклео је један град, који су Римљани неколико векова после тога срушили. После се у више наврата покушало да се обнови град, али никада није завршена обнова, и дан данас су рушевине тамо.

Reply
aleksandar sd феб 15, 2013 at 00:28

Mora da nas uk..a jednom da i mi pogodimo sa strancem.. Red je da nam svane.

Reply
Pop феб 14, 2013 at 23:57

A Husref Musemić? 🙂

Reply
Dragan KG феб 14, 2013 at 23:32

A Goran Drulic????????

Reply
milos феб 15, 2013 at 00:59

Tacno, ubica!

Reply
nikola феб 14, 2013 at 23:29

na pocetku nabrajanja fali pantela

Reply
milos феб 14, 2013 at 23:27

Zoran Jovicic je bio strasan, kasnije su ga ubile povrede. Darko Kovacevic!Bre Micic je dao vise golova sa klupe nego sto su ovi sto si ih pobrojao. I Branko Jelic je bio dobar, vrsni golgeter, sa ne previse znanja. Zaboravih, Anto Drobnjak!

Reply
DSCU феб 14, 2013 at 23:26

To nije prokletstvo, to su polu-igraci, prosto i jednostavno 🙂
9 i 10 treba da se povuce iz upotrebe dok ne dodje neko dostojan tog dresa. Posle jednog Duleta Savica, Panceva, Piksija i Pizona, neki Edgar, Ailton od 150 kila, Subasic, Pantic, Some… Strasno 😀

Reply
Kobra u srcu феб 15, 2013 at 19:47

Piksi i Pizon nisu 10-ke, nisu klasicni centarfori sa brojem 9 ! 😉

Reply
Kobra u srcu феб 15, 2013 at 19:48

Mala izmena, JESU 10-ke 😉

Reply
Lazar91 феб 14, 2013 at 23:17

Ljudi,znam da nema veze sa temom,ali ako nekome treba sezonska karta za zapad,imam jednu viska,prodajem je za 3000,ako neko hoce neka mi se javi na mail lazar1991@live.com..poz

Reply
Nemanja феб 14, 2013 at 23:06

Zoran Filipovic 502-320
Dusan Savic 202-120
Kosta Tomasevic 210-110
Darko Pancev 112-70
Nikad’ vise necemo imati takve strelce,2-3god. i odma inostranstvo.

Reply
dejca феб 14, 2013 at 22:58

Kad procitas tekst zakljucis da u stvari nije do njih nego do uprave, trenera… Jedan dosao nespreman, jedan doveden kao 9ka a igrao na krilu.. hm ❓

Reply
Ja феб 14, 2013 at 20:57

А сви заједно нису имали 90 минута у Звезди! После су се многи показали као врсни нападачи!

Reply
Majstor феб 14, 2013 at 20:53

Varkosa su sabotirali Burzanovic i kompanija

Reply
zvezdan феб 14, 2013 at 20:08

Tesko da ce neko jos da nosi ZVEZDINU DEVETKU KAO DARKO PANCEV KAKO JETAJ COVEK TRPAO MAJKO MOJA

Reply
Zvezda mi je sve феб 14, 2013 at 20:03

Pa kad se „devetka“ svakom daje.!

Reply
nemanja феб 14, 2013 at 19:49

Jako boli ova cinjenica,da samo kod nas nisu uspeli.Zasluga za to je u medijima,oni su pompezno najavljivali,i surovo kritikovali.Svaki igrac se ceka po godinu,dve dana da pocne da daje rezultate.E sad,zasto navijaci ne mogu da sacekaju neku devetku,to je vec nesto drugo.Evo vam primer Kadu.99,99% navijaca ga je pljuvalo,pa i ja sam.Ali sam napravio gresku.Kadu je primer da stranac mora da se saceka najmanje godinu dana.Pitanje je sta bi bilo sa nasim rezultatima da smo sacekali Barkosa ili Oumarua…Skola za ubuduce.Pozdrav svim Delijama!Bojkot zurnala!!!

Reply
nenad феб 14, 2013 at 21:18

kad je pancev dosao u zvezdu na 1. utakmici smo dobili slobodu iz tuzle sa 6-1,a pancev je odmah dao 2 gola,na prve 3 utakmice na marakani u prvenstvu 5 golova(vardaru 2,osjeku 1)i tako redom…niko ga nije cekao,a tadasnja liga je bila mnogo jaca od danasnjih timova bsk,javor,jagodina,hajduk kula…

Reply
nemanja феб 14, 2013 at 21:42

Pa ne znam da je Pancev dosao iz juzne amerike,afrike,australije…Kada sam rekao da se saceka,mislio sam na strane napadace.Pancev je tu ligu igrao i u Vardaru.Ne mozes da poredis fudbal 90. i 13….jer nista nije isto,..e zbog takvih komentara,sad imamo vest o prokletstvu devetke!!!

Reply
Spartacus феб 14, 2013 at 19:27

I zaboravili ste spomenuti da mi i inace nemamo srece sa napadacima..ne samo sa onima koji nose 9. A osim toga sto nemamo srece ne znamo ni da procjenimo njihov potencijal pa ih se olako odreknemo, a oni prorade posle toga…

Kaludjerovic, Perovic, FILIP DJORDJEVIC, Kleo…itd itd…

Reply
Spartacus феб 14, 2013 at 19:23

Jel Dauda zaduzio devetku?

Reply
zvezda феб 14, 2013 at 19:22

povuci devetku iz upotrebe i resiti probleme 😀

Reply
Losmi88 феб 14, 2013 at 23:32

Bravo majstore,iskusno receno 😀

Reply

Leave a Comment