Moja Crvena Zvezda
Анализе

Најава, 4. коло АБА лиге:Цедевита-Црвена звезда

Играчи и стучни штаб Цедевите
Играчи и стучни штаб Цедевите

Не баш добар распоред на почетку сезоне у АБА лиги, натерао је кошаркаше Црвене звезде да излаз из кризе траже против два Евролигаша, након што су „кикснули“ на турнеји у Хрватској. Пола после је одрађено успешно, Олимпија је положила оружије у „Пиониру“, а колико су озбиљна екипа говори податак да су у четвртак у првом колу Евролиге у гостима савладали екипу Кантуа. У 4. колу АБА лиге, Црвена звезда ће гостовати првом фавориту АБА лиге, Цедевити.

Кошаркаши Цедевите у прва три кола АБА лиге, имају скор 2-1. Победили су Будућност у Подгорици, док су у Загребу савладали Раднички из Крагујевца. Једини пораз доживели су у Сплиту, када су поражени од истоимене екипе, која је победила и Црвену звезду на старту сезоне. Такмичење у Евролиги, Цедевита је почела поприлично разочаравајуће. Они су у четвртак изгубили у Каунасу од Жалигириса, 90:62. Једине светле тачке били су Брејси Рајт и Микаел Желабал, а оно што поприлично може да забрине Божу Маљковића је слаба ангажованост и жеља за победом коју су показали играчи Цедевите на овој утакмици.

У краткој историји, Цедевита мало боља

Детаљ са прошлосезонског дуела Црвене звезде и Цедевите
Детаљ са прошлосезонског дуела Црвене звезде и Цедевите

Када је корпорација Цедевита преузела клуб Ботица 2005. године било је јасно да се ради о једном амбициозном пројекту. После неколико сезона које су завршавали у средини табеле хрватске лиге за првака, Загрепчани су 2008. заузели четврту позицију и тиме обезбедили прво учешће у Јадранској лиги.

Раст клуба на нивоу Јадрана, поклопио се са пређашњим развојем у хрватском првенству. Прве две сезоне, протекле су у златној средини (оба пута седма позиција), да би претходну сезону завршили на другом месту.

Меч у недељу ће бити седми између ова два ривала. Цедевита има бољи скор 2-4, захваљујући победама у два веома неизвесна дуела у протеклој сезони. Најубедљивју победу и најубедљивији пораз, црвено-бели су забележили у сезони 2009/2010. У Пиониру Звезда је забележила победу резултатом 83-63, док је у Загребу било 74-88 у корист Цедевите.

Маљковић на клупи, Желабал на терену

Божидар Маљковић, стручњак на клупи Цедевите
Божидар Маљковић, стручњак на клупи Цедевите

На старту ове сезоне, Цедевита је као првог тренера екипа ангажовала трофејног стручњака, Божидара Маљковића. Искусни тренер у својој богатој каријери радио је и у Црвеној звезди, Барселони, Панатинаикосу, Уникахи, Реал Мадриду, Таукерамици (данас Каха Лаборал) и многим другим тимовима. Направио је један нов тим, са много нових играча којима ће свакако треба још времена да достигну жељени ниво. На листи повређених играча од раније се налази Марко Томас.

Први плејмејкер екипе је Мариз Грин. Овај Американац висок је само 168 цм, а у екипи Цедевите стигао је током лета из Скаволини Песара из Италије. На старту сезоне није баш много показао, али се ради о једном невероватном играчу. У одбрани одлично прикрива све своје недостатке, одличан је крадљивац лопти и има изузетно брзе руке. Воли да форсира свој шут, има добар осећај за асистенцију и права је „напаст“ за противничке играче. Са њим, равноправно минутажу дели искусни Македонац Владо Илијевски. Он је стигао нешто касније у редове Цедевите, али је већ почео да добија доста простора у игри. У богатој каријери наступао је за скоро све највеће клубове у Европи, и сигурно ће Цедевити донети доста тога доброг. Одличан шутер и веома искусан играч, зна кад треба да смири игру, осети тренутак за продор, асистенцију или соло акцију. Ако затреба, у игру је спреман да „ускочи“ и млади Хрвати, Роко Рогић.

Спољна линија Цедевите „богата“ је доказаним искусним играчима. Стартни бек је један од најбољих поентера ЕНДЕСА лиге прошле сезоне, Брејси Рајт. Искусни Американац, који физички доста подсећа на прву звезду Лос Андјелес Лејкерса, Кобија Брајанта, у својој досадашњој каријери има и две НБА сезоне, а ово ће му бити други пут да је у Цедевити. Јако је опасан у фази напада, одличан је шутер, може да погоди из свих позиција, у стању је да искреира дриблингом добру позицију и погоди, али и да се „увуче“ под кош и направи добар улаз и подели асистенцију. Има „црне рупе“ у игри и може да уништи своју екипу тада. Његова резерва је још један искусни играч, Хрват Марино Баждарић. Добар је шутер, али нема неку велику улогу у овој екипи Цедевите. Ту је и Марко Цар, који ове сезоне код Боже Маљковића не добија озбиљнију минутажу.

Микаел Желабал, прва звезда Цедевите
Микаел Желабал, прва звезда Цедевите

На позицији ниског крила, доминира Микаел Желабал. Вероватно најзвучније име које наступа ове сезоне АБА лиги, одлично је почео сезону. Жалгирису је у Евролиги убацио 16 поена, док у АБА лиги има нешто више од 13 поена по утакмици. Јако користан играч, одличан скакач, добар у дефанзиви, али у нападачким акцијама. Желабал има и НБА искуство, а у Цедевити ће се задржати до зиме. Један од млађих играча у Цедевити, Лука Бабић стигао је током овог лета из Сплита. Бабић добија заиста доста простора код Маљковића, покрива и позицију крилног центра по потреби, има „меку“ руку и неко је на коме Цедевита заснива своју будућност. Са њима двојицу, позицију ниског крила, али и крилног центра поркива Предраг Шупут. Он је такође стигао у Загреб овог лета, а његов предходни клуб је Бросе Баскет. Шупут се одлично сналази на обе позиције, изузетно је снажан и може да парира свим крилним центрима. Може да погоди и за три, а досто добро се сналази и у игри ледјима према кошу.

Стартни центар тима из Сутинских Врела је Лукша Андрић. Провео је две изузетно добре сезоне у Галатасарају, а и он је током лета стигао у Цедевиту. Има „меку“ руку за једног центра, изузетно је „интелигентан“ играч и добар у игри 1 на 1. Из Цибоне је стигао Горан Сутон, док је од раније ту и Миро Билан, два јако корисна играча. Ту је и Иван Бува који „купи“ мало минута, а од јуче уговор је потписао и БИХ јуниорски репрезентативац Јусуф Нуркић. Питање је да ли ће дебитовати баш у недељу против Црвене звезде, иако је стекао право да игра, након проблема са бившим клубом, Златорогом.

 

Влада Вукоичић и Демаркус Нелсон
Влада Вукоичић и Демаркус Нелсон

Вукоичић: Цедевити улога фаворита

У тренажни процес вратио се и Бранко Лазић, али је тешко да ће наступити у недељу у Дому Спортова у Загребу:

Лазић се вратио у трениажни процес. Са каквом улогом и колико минутажом ће бити у Загребу тешко је рећи у овом тренутку. Имаћемо још неколико тренинга па ће ситуација бити мало јаснија.“

Вукоичић се затим осврнуо и на дуел у 4. колу АБА лиге против Цедевите:

Оно што смо причали за дуел против Олимпије у једном делу важи и за меч са Цедевитом. Морамо да размишљамо о нашој игри, нашим корекцијама и принципима које смо поставили и једним делом усвојили. То ће бити наш приоритет. Није тајна да Цедевита има тим за висок пласман, да имају највише амбиције, да су дебитанти у Евролиги где такође желе да буду конкурентни. С обзиром да се игра у Загребу не могу да кажем да смо фаворита, јер немамо основа да претимо. Али, не постоји ниједан разлог да се предамо, да идемо са унепред подигнутом белом заставом и да не верујемо да можемо да победимо. Да ће нам бити лако, неће, то сви знамо, свесни смо тога и спремни за изазов који нас очекује. Ако један део квалитетног тренинга и атмосфере који имамо последњих дана успемо да пренесемо на терен у Загребу можемо да се надамо добром резултату.“

Цедевита је везала два пораза, други против Жалгириса у Евролиги:

Не бих сврставао евролигашке мечеве са осталим утакмицама. Истина је да се све утакмице броје, али чињеница је да је Евролига тврд орах и велики залогај. Не могу да кажем да је Цедевита ишла у Литванију да изгуби меч, али мислим да су сви у табору Загрепчана били свесни да ће тамо тешко направити изненађење. Каунас кошаркашки град, публика одлично познаје игру и живи за кошарку, па је то веома тешко гостовање. А то што је разлика била већа је последица чињенице да када се Жалгирис одлепио стекао сам утисак да су оба тима помало комбиновала, јер је питање победника било решено.“, рекао је Вукоичић, а потом се осврнуо и на пораз Цедевите у Сплиту:

Са друге стране, утакмица из Сплита је сигурно у главама играчима Цедевите и они ће сигурно учинити све да у недељу тријумфују како не би везали још један пораз. Ми не треба да се превише осврћемо на то, већ да се придржавамо нашег плана и покажемо још одлучнију и борбенију игру него у дуелу са Олимпијом.“

Играчи и стручни штаб од јутрос у Загребу

Црвено-бели пут Загреба кренули су у суботу у 09.00 часова. По доласку у главни град Хрватске имаће ручак, поподневни одмор и вечерњи тренинг. Утакмица је на програму у недељу од 17 сати, а повратак за Београд заказан је одмах по завршетку меча.

Утакмицу у „Дому Спортова“ директно ће преносити телевизија Арена Спорт на свом првом каналу од 17 часова.

 

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

 

Повезане вести

37 comments

crni_redstar окт 14, 2012 at 19:05

ovo nije kosarka vec basket! ko ode u pionir da podrzi ovakve duduke -taj nema mozga! taman pomislih da uzivam u kosarci,kad oni pocese da siluju,srljaju,bacaju lopte gube ih,prave korake i ponasaju se ko da kosarku nikad nisu ni videli,a kamo li igrali! meni je zao sto ih necu vise gledati,ali ne zelim da trosim svoje zivce na cirkuzante! nemamo tim! imamo sebicnjake i soliste,a rakocevic neka skrati sebi i nama muke pa neka ode odmah u penziju! ko veruje u zvezdu taj je lud! od ove sezone NISTA!

Reply
marko bl окт 14, 2012 at 19:04

kratko i jasno vuk radivojevic i almond napolje iz ekipe a dovesti dvojicu novih igraca na te 2 pozicije..ocajno su losi i pitam se moze li se sa njima po trofeje..vuk je katastrofa ili promasi ceo obruc ili padne ili izgubi loptu i kontra 2 poena..almond los i neaktivan pomalo glup igrac to je moje misljenje zivi bili pa videli..ostali dosta dobri pohvale za cveleta..

Reply
TXG окт 14, 2012 at 19:02

Сад вам је Ракочевић „истрошен“ , цела екипа очај… Сви бисте ви боље играли од наших играча?!
Сам старт сезоне, нови тренер одрадио пар тренинга са екипом , а ви одмах о сличностима са ФК, безидејној игри… Зашто је и Цедевита играла очајно ? Јесу и они истрошени и смешни ?!
Ви нисте навијачи, већ гомила демагога

Reply
marko окт 14, 2012 at 19:09

Pa Rakocevic jeste „istrosen“, nema vise 20 godina, i ne moze da igra po 35min po mecu u visokom ritmu? Sta tu nije istina? Igra jeste bezidejna… Danas je pobedila manje losija ekipa! Sta tu nije jasno? Mi jesmo navijaci! Jer vidimo da igramo lose! Vi niste navijaci! Jer ne vidite! Navijate bez emocija! A navijanje bez emocija…

Reply
TXG окт 14, 2012 at 19:18

Игор можда није у стању да сам све одради, али је и даље један од најјачих играча лиге.
Шарунас Јасикивичијус је две године старији од Ракочевића, а Стив Неш чак четири године , па су и даље најбољи.
Сезона је дуга. Ово је био меч на један кош. Да је погодио, све би било другачије. Али , ово је сам старт сезоне и најбитније је да уче из грешака..
Прошле године Карију је требала гомила мечева да уигра екипу. Ако су ови сада квалитетнији, не значи да ће се уиграти за пар дана… Чист доказ је и Цедевита. Није лупио Маљковић када је рекао да ће првак бити екипа са много пораза…

Reply
marko окт 14, 2012 at 19:34

Niko ne spori Igorove kvalitete, jeste nas najbolji kosarkas, ali jednostavno on ne moze da izdrzi sezonu u visokom ritmu, ako bude igrao 30+ minuta! Problem je njegova rotacija, covek koji treba da nas odrzava u igri dok je Igor na klupi! A tu smo veoma tanki! Isto i na pleju, sta da se kaze za Nelsona, los suter, ali ima dobre fizicke predispozicije, njegova izmena Cvetkovic koji ima malo minuta na parketu! Igra je i dalje daleko od ocekivane, svi ocekujemo najbolje… Videcemo kakav ce nam skor biti na polovini takmicenja!

Reply
Dragon окт 14, 2012 at 19:00

..ni cedevita a ni mi nismo nešto u košarci…ljudi putovali..izgubili utakmicu evrolige a ovi naši kokošari onako neozbilno da odigraju i u prv 4 utakmice 3 poraza..to govori koliko smo jaki mentalno..loše krenemo 3/4-u i onda kod rez 42:38 imamo loptu i lazić(nezna šta bi radio sa loptom) ulazi u dvokorak gubi loptu i ljudi pogode tricu odlepe se i tako još jednom..mi njih treba da stavimo pod pritisak naši igrači sami sebe stavljaju pod pritisak i gubimo utakmicu..jel moguče da smo toliki baksuzi??

Reply
Tartar sos окт 14, 2012 at 18:58

Kad nam je raspali Suput napunio kos, toliko o kvalitetu.

Reply
ZVEZDA JE ZIVOT окт 14, 2012 at 18:57

Joj, malo je falilo da preokrenemo, sad mi mnogo vise zao, bolje da smo izgubili 15 razlike, jgb !!!!

Reply
LemiKrug2 окт 14, 2012 at 18:53

bice potrebno mnooogo truda i vremena da se sloze kockice, al verujem da cemo na kraju uspeti!

Reply
Milos окт 14, 2012 at 18:48

Almonde nasisaj ga se malo….SRAMOTA!!!Amerikanci su nam stvarno ocaj….

Reply
maxbg окт 14, 2012 at 18:46

jbt bek promasi 2 bacanja

Reply
n окт 14, 2012 at 18:44

u jbt,kakva utakmica !

Reply
Gorski окт 14, 2012 at 18:30

stvarno su kokosari a ne kosarkasi……

Reply
marko окт 14, 2012 at 18:30

Ista slika kao kada gledam nas FK! Jednostavno BEZIDEJNO! Sporo, staticno, lopta sporo kruzi! Ipak smo ponovo promasili sa „pojacanjima“… Odrekli smo se svega sto je valjalo prosle sezone: Nedovic, P.Popovic…
– Ponovo problemi u organizaciji igre (kao i kod FK-a)…
Imamo „istrosenog“ Rakocevica, koji nema rezervu (ko god da udje ocajan je), imamo „stranca“ na pleju koji ne moze da ubode bacanje, a izmena „neiskusni“ Cvetkovic koji srlja… Ne znam ne mogu vise da kucam… Ne znam ko nam radi selekciju igraca… Samo se pokazuje da lose radi svoj posao… :facepalm:
Ostaje nam da se nadamo!

Reply
bruka окт 14, 2012 at 18:20

Ovo je ocaj,nije kosarka. Pitam se samo ko ce da ispadne iz lige,mi ili Radnicki jer smo zakucani na dno tabele. :facepalm:

Reply
maxbg окт 14, 2012 at 18:18

boze kakva grozna utakmica

Reply
qwerty окт 14, 2012 at 18:10

5 minuta bez kosa,to je ta ekipa koja napada trofeje. Sprdnja od tima,preslikan Split.

Reply
Doh окт 14, 2012 at 18:26

Druze, moja ekipa sa basketa bi bolje odigrala, nemam reci..ocaj :facepalm:

Reply
. окт 14, 2012 at 18:07

4 minuta ne mozemo da damo kos. sa 30-32 odosmo na 37-32.

Reply
. окт 14, 2012 at 18:09

9-0 treca deonica. Rakocevic siluje i poceo je strasno da mi ide na zivce.

Reply
dr окт 14, 2012 at 17:52

Simonovic visak na terenu,Rakocevic nije u formi. Radivojevic i Lazic po navici index 0.

Reply
Gašpar окт 13, 2012 at 22:29

dobijamo 100%

Reply
Milos окт 14, 2012 at 18:29

Vidim…..

Reply
delija окт 13, 2012 at 22:12

I NAPRED ZVEZDO TI SI NAJBOLJA!!!!

Reply
francuska окт 13, 2012 at 17:30

imal gdje prenosa mozeli link ako ima

Reply
Delija91 окт 13, 2012 at 19:58

Trebalo bi da bude prenos na Areni,link http://www.profreetv.com/index.php?content=watch&tvid=256

Reply
marko окт 13, 2012 at 20:21

Sutra 5-10min pre utakmice!
http://pakisport.cc.cc/

Reply
ağa окт 13, 2012 at 14:21

Хахаха, па њихов плеј је гори и од нашег Филипа 😆
Добијамо Цедевиту ❗

Reply
BorisGl окт 13, 2012 at 13:55

Da li ce biti organizovanog navijanja na vatepolo Vojvodina Zvezda???

Reply
Chinez окт 13, 2012 at 14:10

Dali je toliko bitno da ima organizovano navijanje? Nije valjda da te utakmica ne zanima ako nema organizovanog navijanja?

Reply
haha окт 13, 2012 at 14:30

rtd šta ćeš

Reply
delijaMNE окт 14, 2012 at 05:10

Pa nije rekao da nece ici na utakmicu vec oce li biti organizovanog navijanja… !!!

Reply
BorisGl окт 13, 2012 at 13:55

Da li ce biti organizovanog navijanja na vatepolo Vojvodina Zvezda???

Reply
TXG окт 13, 2012 at 13:22

Само јака одбрана и игра без респекта ривала !
Уз сво поштовање квалитета њиховог плеја, преко њега може лагано да се шутира..Ипак , мислим да ће више простора у овом мечу добијати Илијевски..
У нешто су незгоднијој ситуацији..Морају да се докажу, домаћи је терен , а немају неку бучну публику, док са друге стране наша екипа нема шта да изгуби. Јаки су , али не и непобедиви

Reply
Chinez окт 13, 2012 at 13:29

Oz svo postovanje njihovog pleja, ali on nema kvalitete, taj covek ne moze da prevede loptu preko pola bez pomoci saigraca.

Reply
Chinez окт 13, 2012 at 13:00

Utakmicu bi trebali da resavaju Nelson, Almond, Rakocevic, Savovic i Braun.
Nelson ce imati veliku visinsku i fizicku prednost u odnosu na njihovoh pleja. Almond ce imati zadatak da parira Zelabalu. Rakocevic ce biti zaduzen za standardnu igru i za odredjen broj poena koji se od njega ocekuje. Savovic ce biti u velikoj prednosti u odnosu na Suputa koji im igra krilnog centra, a gradjen je za poziciju krila, koliko sam primetio za Suputa nemaju adekvatnu zamenu, tako da bi Savovic trebao to da iskoristi. Braun bi trebao samo da parira Andricu i to bi bilo dovoljno uz pun doprinos gore navedenih igraca.

Reply

Leave a Comment