Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноВечити дербиМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

173. вечити дерби и шампионски пехар на дохват руке!!!

Још једна сезона у фудбалској Србији ближи се крају.
Остало је још седам кола плеј-оф фазе до коначног спуштања завесе на још једну такмичарску годину.
Већ на старту доигравања за шампионску тутулу и за места која воде у европска такмичења очекује нас низ дербија, који отварамо 173. дуелом са вечитим ривалом, који је на програму у суботу од 18 часова.

Било је јасно још током јесењег дела сезоне да вечити ривал нема капацитет за шампионски наслов и да су неочекивани резултати након европског дебакла последица како среће, тако и судијских одлука које су директно утицале на коначан исход тих мечева.
Међутим, победа у децембарском 171. вечитом дербију дала им је крила и покриће за све до тад ,,учињено” иако ни дан данас нису свесни како су из тог меча изашли као победници.
Пролеће је с њихове стране отворено очекивано, мало уз помоћ среће, мало уз помоћ судија, међутим може се рећи да се преломни моменат сезоне десио у 172. вечитом дербију, када су пале све маске, а ,,цар огољен” и ,,изложен” свима без изузетка и задршке.
Не памти се у последњих готово три деценије да је једна екипа била толико доминантна у односу на другу од првог до последњег минута, што посебно добија на значају.
Радост фудбалера партизана након последњег звиждука судије Павла Илића приказала је сву патњу коју су преживели током деведесет и кусур минута на нашем стадиону, па је тај бод био вероватно и највећа њихова победа у досадашњем делу сезоне.
Међутим, стара народна ,,Ко не плати на мосту, плати на ћуприји” још једном се показала у првом лицу, све што је пропустила Звезда, наплатио је крушевачки Напредак четири дана касније, славивши на стадиону југословенске народне армије, голом великог навијача нашег клуба, Андрије Мајдевца, а наш клуб је након два и по месеца поново био на месту које му по свему и припада.
Да би пред репрезентативну паузу, лучанска Младост ,,потврдила” ремијем четири бода предности у корист нашег клуба, пошто су нерешеном резултатом на свом терену ,,закључили рачун среће” из вечитог дербија.
Након киксева, рекло би се традиционално нестало је ,,господства и лепих манира” у редовима партизана, како су поједини описивали понашање овај пут Игора Дуљаја, остале попут Ивице Краља, Милоша Вазуре…који функционишу по принципу старе народне ,,Ко о чему, курва о поштењу”, излишно је и помињати.
Поново је све постало лоше и нерегуларно у српском фудбалу, пошто је само поштено и једино исправно онда када су они на челу табеле.
Насртаји на судије, који су им и ове сезоне донели бодова скоро па колико и они сами, псовке и претње поново су постали саставни део фолклора ,,с оне стране брда”.
Ни након репрезентативне паузе није било видљивог напретка и све сем ,,позоришне представе” у режији Адема Љајића и Марка Шћеповића, било је по старом добром принципу, мало срећа, мало судије.
Међутим све дође на наплату, понекад и у последњем тренутку, као што је то био случај на Бановом брду након шута Бојице Никчевића и то у моментима док је Игор Дуљај тражио простор за приземљење своје ,,беспилотне летелице”.
Крешендо и нова представа за широке народне масе било је одбијање партизановог ,,пехара Лиге Шампиона” Алберта Нађа, да води предстојећи дерби, пошто је ,,Аеропланино” у дуелу са Чукаричким добио четврти узастопни жути картон.
Да би Вазура ,,закопао ратне секире”, па ће звездашка публика моћи пригодно да поздрави ,,сан и јаву Марка Перовића”.
Видећемо у каквом саставу ће изаћи фудбалери партизана, пошто се још увек не зна степен повреде голмана Јовановића, као ни стање Матеуса Салдање, мада неће бити први пут да медијски скрећу пажњу са суштине.
Оно што је сигурно, партизан већ дуже од деценију игра дербије по устаљеном шаблону, дупли блок, што више опструкције игре и прекида, поготово на средини терена и брзи контранапади као заштитни знак, па шта ураде, ураде, најбитније је да не изгубе, што смо се и уверили пре месец дана.
Нема сумње да ће Алберт Нађ и изабраници главног тренера Игора Дуљаја учинити све да ,,Маракану” напусте непоражени, за очекивати је најјачи расположиви састав у овом тренутку без много изненађења:

Јовановић (Крунић) – Стојковић, Марковић, Ковачевић, Антић – Овусу, Кастиљо (Натхо) – Калулу, Захид, Гох – Баждар (Салдања).

Након тридесет одиграних кола фудбалери партизана налазе се на другој позицији са 70 освојених бодова, седам бодова мање од нашег клуба који је на првој позицији.
Вечити ривал је уписао двадесет и две победе, четири ремија и четири пораза, уз гол разлику 66:35.
Екипу предводи најбољи стрелац Суперлиге, бразилски интернационалац Матеус Салдања са шеснаест голова и четири асистенције. Прати га дугогодишњи најбољи ,,пеналџија” лиге, Бибарс Натхо, са девет голова и седам асистенција.
Док је норвешки интернационалац Гајас Захид постигао седам голова, којима је ,,приписао” и седам асистенција.

Фудбалери Црвене звезде и партизана до сада су одиграли 172 меча.
Црвено-бели су славили 67 пута, 57 пута меч је завршен без победника, док је партизан славио у 48 наврата.
Први вечити дерби одигран је 5. јануара 1947. године на стадиону Југословенске Народне Армије.
Славила је Црвена звезда резултатом 4:3, троструки стрелац и уједно стрелац првог гола на вечитим дербијима, био је Јован Језеркић, док је четврти гол био дело Предрага Ђајића.
Док је последњи, 172. вечити дерби одигран 9. марта на стадиону ,,Рајко Митић” завршен без победника 2:2.
Голове за наш тим постигли су Урош Спајић и Шериф Ендијае.

Дерби као и сваки до сад, неће одлучити тренутна форма, као ни стање на табели, нити квалитет екипа…
И најискреније се надам да ћемо поново изаћи са жељом да играмо фудбал, као што је то био случај у мартовском дуелу, али да овај пут победимо и да покажемо на делу да смо много боља екипа од њих, иако традиција, а и тренутни моменат говоре другачије.

Иза нашег клуба је једна чудна и неочекивано турбулентна сезона, готово па на свим нивоима.
Међутим, победа у дербију и одлазак на може се рећи недостижних десет бодова предности, значио би стављање једне руке на шампионски пехар и брисање готово свих негативних момената којих је било током ове сезоне.
Иако би сви волели да се понови мартовско издање на терену, када смо требали или боље рећи морали да постигнемо десет голова, јер смо толико били бољи од тадашњег лидера, где бројке говоре саме за себе, тешко је поверовати сходно стању на табели и форми у којој се наша екипа налази након репрезентативне паузе да можемо да поновимо тада виђено.
Иако је време да покажемо, а за четири дана у полуфиналу Купа и да потврдимо зашто смо најбоља екипа у земљи. Играмо против тима који смо надиграли већ два пута током ове сезоне, а нисмо победили, време је да наплатимо све пропуштене прилике из претходна два меча, а и да прекинемо традицију ,,отаљавања” дербија који нам нису ,,под морањем”.
На нама је да поново напунимо стадион и да се надамо да ће и момци на терену да се захвале навијачима и да како и доликује честитају шефу стручног штаба 200 утакмица на клупи нашег тима!!!

Пред дуел са вечитим ривалом тренер фудбалера Црвене звезде, Владан Милојевић, изнео је своја очекивања:

  • Почиње такмичење у плеј-офу. Играчима сам рекао пред утакмицу са Железничаром, која је била последња у регуларном делу првенства, да улазимо у фазу „мини“ првенства. Пред нама је седам утакмица, у оптицају је 21 бод. Мислим да сасвим очекивано, играју најбоље екипе, које су избориле пласман у плеј-оф. Честитам им на томе. Имаћемо доста тешких утакмица, дерби мечева. Отварамо са утакмицом против Партизана, али мислим да ће и преостали мечеви бити подједнако тешки. Вечити дерби је оно што фудбалску јавност највише интересује. Пре мало више од месец дана били смо у другачијој ситуацији, али мислим да као што тада није било, ни сада нема никаквих тајни између нас. Дерби је празник фудбала. Надам се да ће обе екипе моћи да понове игру, коју су приказале у 172. вечитом дербију. У којој ће мери то успети и нама и њима, видећемо сутра после утакмице – истакао је Владан Милојевић. 

Стратег црвено-белих истиче да је фокус на 173. вечитом дербију. 

  • Играмо три различита такмичења. Имамо једно које које смо завршили, а реч је о регуларном делу првенства. Друго је „мини“ лига у плеј-офу и треће, али доста битно такмичење – Куп Србије. За мене је увек свака наредна утакмица најбитнија, као и сваки наредни тренинг. Размишљам искључиво у том правцу. Што се тиче играчког кадра имамо неких проблема и недоумица. Видећемо данас после тренинга и разговора са доктором, као и мојим стручним штабом у ком саставу ћемо изаћи сутра.  

Истакао је Милојевић да ће фудбалери Звезде покушати да се кроз приказану лепу игру изборе за тријумф.

  • Једно је шта се ради, а друго шта се види. Ми радимо и спремамо утакмицу на озбиљан начин. Фудбал не играмо сами. Овде имате и противника, некога ко такође спрема утакмицу и анализира. Партизан је велики клуб. Раде професионално, данас се више нико не ослања на импровизацију. Некада је немогуће спровести у дело план који имате. Зато што у том тренутку може да се деси да наспрам себе имате противника који је у том моменту бољи, надахнутији, има дан, а ви га немате. То су све неке нијансе, које утичу на утисак утакмице и на то да ли је било добро или не. Фудбал је можда једини спорт где се резултат везује за игру. У кошарци тога нема, уколико сте победили, победилии сте, нико вам не прича да ли сте играли добро или не. То је драж фудбала. Ми се трудимо да имамо позитиван резултат, за то се игра и то је најбитније. Са друге стране бисмо волели да буде и лепа игра. Уколико бисмо то могли да спојимо, то би било најидеалније, али нешто ипак зависи и од противника. Трудимо се да то остваримо, а да ли ћемо успети и у којој мери, то ћемо видети сутра. 

Шеф стручног штаба нашег тима је истакао да није прикладно говорити о улози фаворита.

  • Никад нисам рекао да је моја екипа фаворит. То је нешто о чему разговарају новинари и навијачи, што је нормално и природно. Крећемо такмичење у плеј-офу, имамо 21 бод у оптицају, као и остале екипе. Сутра је почетак једног „мини“ такмичења. Оно што је било ме више не интересује. Нама су мисли у овом тренутку усмерене само на завршницу првенства. Што се  улоге фаворита тиче, није прикладно причати о томе, без обзира да ли је реч о дербију или некој другој утакмици. Од мене то нећете чути. Без обзира на ком месту је екипа на табели, када утакмица почне, резултат је 0:0. 

Свесни су црвено-бели значаја утакмице. 

  • Дерби има посебну драж, као засебно такмичење. На крају изгледа да нека екипа када освоји титулу, а није победила Партизан или неки други тим, да је Партизан или било који тим, бољи од освајача титуле. То није тачно. Не улазим у све то. Имамо спортски, прави притисак. Играмо против вечитог ривала, екипе коју увек поштујемо. На нама је да се припремимо и фокусирамо на меч. Знамо који је улог и желим да имплементирамо оно што радимо на тренингу. 

Говорио је Милојевић о шефу стручног штаба вечитог ривала – Игору Дуљају.

  • Нисам пратио дешавања последњих дана. Не сачињава једну екипу само шеф стручног штаба. Партизан има озбиљан стручни штаб. Момци свакодневно вредно раде и имају комуникацију. У мојој каријери се исто догађало, о томе ни не размишљам. Њихова је ствар како ће комуницирати, све је то легитимно и не бих више коментарисао ту тему.

Говорио је искусни стратег о конференцији за медије након претходног 172. вечитог дербија.

  • Оно што сам рекао тада, стојим при томе. Ми смо неко ко треба да се фокусира на нашу игру, то је најбитније. Прошли пут сам рекао оно што сам искрено мислио. Сматрам да има доста ту злонамерности, да нема праве истине. Не бих да се враћам на то. Надам се да ће сутрашњи дерби да опрадва драж фудбалске игре у Србији. 

Истиче стратег Милојевић да је фокусиран само на припрему сутрашње утакмице.

  • Не видимо шта други тренери раде са стране. Генерално сам фокусиран на игру моје екипе. Не знам колико ће изостанак нешто пореметити. Не пратим статистику. Битно ми је да смо утакмицу припремали на најбољи могући начин. Видећемо да ли ће то бити довољно и како ће изгледати сутра. 

На питање да ли ће победа у 173. вечитом дербију значити да Црвена звезда осваја титулу, шеф стручног штаба нашег клуба је одговорио кратко. 

  • Не значи

Павле Илић ће судити предстојећи дуел црвено и црно-белих.

  • Не бавим се тиме. Постоји пуно поверење у Фудбалски савез Србије. Много тога је неправедно према судијама. Живи су људи као и ми. Некад се наше грешке много мање виде, али су они у фокусу. Мислим да у овом тренутку светла не треба да буду уперена према судији, већ га треба растеретити да дели правду исправно. Када се о томе прича из недеље у недељу буде ружно. Лично имам поверење у све арбитре. Они су наши, какви су такви су, за нас су најбољи. Као што су и играчи које имамо, терени и  тренери. Имали бисмо много више бенефита када бисмо давали подршку, него у ситуцијама када само критикујемо. Мислим да смо у овом тренутку процентуално много више негативни него позитивни. Не само по питању поменутих ствари, него по питању многих.

Још једном се Владан Милојевић осврнуо на чињеницу да ће два вечита дербија играти у само четири дана размака.

  • За нас је сутрашња утакмица најбитнија. Почињемо плеј-оф, очекује нас густ распоред. Имамо полуфинале Купа Србије, па се мечеви опет играју у недељу, а затим и у среду, са најбољим екипама које су се избориле за врх табеле. Сваки дуел ће бити тежак, а у овом тренутку размишљамо само о 173. вечитом дербију – закључио је Милојевић.

Пројектовани састав 173. вечити дерби:

Глазер – Мијаиловић, Спајић, Драговић, Родић – Стаменић, Канга – Букари, Хванг, Иванић – Ендијае.

Главни судија меча између Црвене звезде и партизана биће Павле Илић.
Помагаће му Милош Симовић и Никола Ђоровић.
Четврти судија је Лазар Лукић.
У ВАР соби ће седети Новак Симовић и Урош Стојковић.

Директан пренос 173. вечитог дербија, између Црвене звезде и партизана, можете да пратите на телевизији Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 18 часова.

,,Певате бојама усташе Туђмана,
Немате срца ни образа, багра сте југословенска…
Стадион јна права рупетина,
Право сте ругло и срамота црвено-белога града!!!
Понос сте шиптара, идоли балија,
Волите Омера, Дуљаја, Јусуфија и Вокрија…”

ИГРА ЗВЕЗДА!!!

Повезане вести

Leave a Comment