Moja Crvena Zvezda
ИсторијаФудбал

На данашњи дан: Одигран први вечити дерби!

Тог 5. јануара 1947. године, одигран је први званични фудбалски вечити дерби, који ће у годинама које следе постајати све већи и већи. Наш тим је славио резултатом 4:3.  Са једне стране стајала је екипа која је била састављена махом од предратних тимова БСК-а и Југославије, док је наспрам њих стајала чета момака коју је оформила и у много чему помагала војска.

Црвена звезда је у таквом односу снага прикупила неупоредиво више присталица, које су пратиле свој тим на свакој утакмици, где год и са ким год играли. Тог хладног јануарског дана, температура се спустула на чак минус 19 степени, а снег је непрестано падао. И поред неповољног времена, утакмица 13. коло првог првенства Југославије се ипак одиграла.

rajko-i-bobek
Kapiteni- Rajko Mitic i Stjepan Bobek

Партизан је био на врху табеле са 20 бодова из десет утакмица. Загребачки Динамо и сплитски Хајдук имали су по 18 бодова из 12 сусрета. Црвена звезда је у том тренутку била четврта, са 14 бодова из десет утакмица.

За један стари број “Звездине ревије“, капитен нашег тима и прва Звездина звезда, Рајко Митић изјавио је:

Упркос свему томе, око 4.000 навијача кренуло је ка стадиону у Хумској, који се тада звао Централни дом Југословенске Армије. Први сусрет највећих ривала нису желели да пропусте чак ни „ако падају секире“. Рачунајући првенство, Куп и пријатељске утакмице ја сам против Партизана чак 40 пута био капитен. Памтим многе победе, али та из првог дербија од 4:3 ми је једна од најдражих успомена. И, увек се прво сетим страшне мећаве. Кожа ми се јежила од кошаве. Били смо толико промрзли да смо једва чекали да утакмица почне. Играли смо одлично. Нарочито наш центарфор Језеркић који је постигао три гола. А, кад смо већ код голова, не могу да заборавим да је на тој утакмици од седам Партизан постигао  само један!

Иако је Партизан био благи фаворит, Звезда је заиграла одлично и после само 25 минута имала два поготка предности. Оба пута Глазера је надмудрио Јован Језеркић. Први пут у 12. минуту кад је захватио једну набачену лопту, док је други гол постигао снажним и тачним шутем са ивице шеснаестерца. Центарфор Звезде наставио је у истом стилу и у другом полувремену. Кад је у 54. минуту голман Партизана кратко одбио лопту после шута Андрије Шећерова, Језеркић се нашао на правом месту да казни ту Глазерову грешку. 3:0 за Звезду! Партизан је први гол постигао тек у 72. минуту. У ствари, био је то аутогол Предрага Ђајића. Тај први дерби је био толико драматичан да је свима, и играчима на терену и навијачима на трибинама, било јасно да се на залеђеном терену рађа једна од највећих европских фудбалских светковина.

„Ми смо 13 минута пре краја повели са 4:1 пошто се Ђајић поготком искупио sekulic-i-djajic аутогол. Али, сопствену мрежу погодио је у 82. минуту и Кашанин, а кад је Бобек у 85. смањио на 4:3 настала је права драма. Партизан је све карте бацио у напад. За нас слеђене играче и наше навијаче време је стало, секунди су нам изгледали дуги као сати. Сви смо у једном тренутку били у нашем казненом простору. Ловрић је два пута чудесно спасао нашу мрежу и – крај! Све се добро завршило, остварили смо прву победу над Партизаном“ –  закључио је Митић

За Партизан наступио је следећи састав: Фрањо Глазер, Мирослав Брозовић, Станислав Попеску, Златко Чајковски, Миливоје Ђурђевић, Кирил Симоновски, Првослав Михајловић, Бела Палфи, Стјепан Бобек (к), Фрањо Рупник, Силвестер Шереш
Тренер: Иљеш Шпиц

За наш тим наступили су: Љубомир Ловрић, Бранко Станковић, Миомир Петровић, Предраг Ђајић, Љубиша Спајић, Младен Кашанин, Коста Томашевић, Рајко Митић (к), Јован Језеркић, Александар Аранђеловић, Андрија Шећеров
Тренер: Светислав Глишовић

Било је то време када се фудбал играо из љубави!

Повезане вести

15 comments

mladjen јан 5, 2013 at 18:12

Cigani pozdravljaju svoje sampione!

Reply
Saša јан 5, 2013 at 17:36

Загреб. Сијечањ 1942. Утакмица репрезентација НДХ и Трећег рајха. Официјелни спикер чита саставе тимова: “наша момћад наступа у саставу 1 Глазер 2 Брозовић“……….. (навијачи узвикују ОЛЕ….)

Београд. Јануар 1947. Игра се први вечити дерби. Официјелни спикер чита саставе тимова: “екипа партизана наступа у саставу 1 Глазер 2 Брозовић“……….. (навијачи узвикују ОЛЕ….)

Reply
Luka јан 5, 2013 at 16:16

Srbi:Hrvati 4:3 🙂

Reply
Saša јан 5, 2013 at 17:49

Немој тако, видиш да и у партизану има 2 Србина:))

Reply
dexy122 јан 5, 2013 at 15:30

Meni je interesantno kako oni vec tada imaju kvalitetne dresove sa grbovima, a mi neke krpe. Vec tada su bili drzavni projekat, i dobijali pare odakle su stigli. Samo derbi nisu mogli da kupe. 😉

Reply
Čiča јан 5, 2013 at 20:25

Oni su i osnovani kao državni projekat.Do negde 1952-53 postojalo je u propisima FSJ pravilo po kome , kada igrač pređe iz jednog u drugi klub, morao je da čeka godinu dana da bi stekao pravo igranja. Izuzetak je bio ako igrač dođe u Partizan. Tada je imao pravo da odmah igra za Partizan.

Reply
baba simana јан 5, 2013 at 15:00

Jebii grobareee 😎

Reply
CzvBoys јан 5, 2013 at 14:21

Ajmo crno beliiiiiiii….

Reply
БруталноРеалан јан 5, 2013 at 14:19

Зашто етикетирате људе а да немате појма о чему причате? Да ли знате уопште ко су усташе? Није сваки хрват усташа.. Штеф Бобек је велика легенда и велики Рајков пријатељ.. Велики људи, господа и шмекери који нису били оптерећени националностима.. То су била времена где се после дербија заједно ишло на пиће, а не чекало ко ће кога да стартује и излупа главу.. Зато нам је и овако како јесте..

Reply
Zvezda mi je sve... јан 5, 2013 at 15:15

“Brutalno realan“ je delimično u pravu, nisu oni bili ustaše, već su Bobek i Čajkovski bili “domobrani“, a sa Glazerom, Brozovićem i Rupnikom su igrali u prvenstvu NDH. To su činjenice, kao i to da smo sa karanjem stoke počeli od prve utakmice, a kasnije nam je ušlo u krv i to ti je.

Reply
Savo јан 5, 2013 at 16:22

Cinjenica je da su njih 5 od 11 bili pripadnici vojske NDH ili drugim imenom USTASA. Ne vidim u cemu je problem da se iznesu cinjenice, a svi oni koji u Srbiji navijaju za takav tim treba dobro da se zamisle.

Reply
Saša јан 5, 2013 at 17:28

Брутална истина је да су њих петорица били у НДХ репрезентацији. Исти тај Бобек је о томе изјаво ово:

– Sređeno mi je da kao domobranski djelatnik igram za Građanski, koji je tada bio odlična momčad, a Bukovy je bio prototip modernog trenera. Pozvali su me i u reprezentaciju, a bio sam oduševljen kako su me stare zvijezde Građanskog prihvatile.

О Глазеру, Брозовићу и осталима да не причам. Ево читај па коментариши:

http://www.dnevno.hr/sport/nogomet/55911-foto-za-vrijeme-2-svjetskog-rata-najvise-utakmica-u-europi-odigrala-je-reprezentacija-ndh.html

Reply
БруталноРеалан јан 5, 2013 at 18:07

Ок, прихватам сугестије.. Погреши чо’ек 🙂

Reply
djole јан 5, 2013 at 13:57

ahahahhahahahahahahahahahaahahahahah pa kako njih nije sramota da pricaju o ustasam.. :facepalm:

Reply
nebo јан 5, 2013 at 13:20

kod grobara u prvom timu ustasa do ustase…

Reply

Leave a Comment