Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаКошаркаНајновије

Стогодишњица рођења нашег Небојше Поповића

На данашњи дан пре тачно 100 година, у Иригу је рођен Небојша Поповић, један од оснивача Кошаркашког клуба Црвена звезда, власник чланске карте број 1 КК Црвена звезда, играч и тренер црвено-белих.

Опус човека који је са још неколико великана (Александар Николић, Борислав Станковић, Срђан Калембер, Радомир Шапер, Тулио Роклицер,Александар Гец, Ладислав Демшар) основао и покренуо наш клуб је огроман.

Осим неизбрисивог трага који је оставио освајајући бројне титуле за црвено-беле као играч и тренер у обе селекције (мушкој и женској) Небојша Поповић је био играч, тренер, касније и високи функционер у кошаркашком савезу Југославије,

Небојша Поповић је рођен 8. фебруара 1923. године у Иригу. Као дечак је са породицом живео у Ријеци. А љубав према кошарци усадио му је некадашњи ватерполиста Божо Гркинић…Све остало је историја, на понос југословенске и српске кошарке и наше Црвене звезде.

За наш клуб играо је као један од оснивача од 1945. па до 1951. године. Истовремено је био и тренер мушке екипе Црвене звезде (од 1945. до 1955.) и женске секције клуба од 1946. до 1952. године.

У свим сезонама у којима је водио Звезду био је шампион Југославије. Освојио је десет шампионских титула са кошаркашима и седам са кошаркашицама Црвене звезде, што га чини најтрофејнијим тренером првог тима Звезде, ако се заједно рачунају титуле у обе конкуренције.

За Црвену звезду је одиграо 58 такмичарских утакмица и постигао 518 поена (просек 8,9 поена по мечу). За репрезентацију Југославије одиграо је 39 утакмица од 1946. до 1952. године. Играо је на Европском првенству 1947. године. Остао је уписан као стрелац првог коша на првом Светском првенству 1950. године у Аргентини. На том такмичењу је предводио репрезентацију као играч-тренер, а од 1953. до 1954. године био је тренер националног тима.

Био је и генерални секретар Југословенског олимпијског комитета, члан техничке комисије ФИБА током 35 година, председник комисије ФИБА за међународна такмичења, председник кошаркашког савеза Београда, председник кошаркашког савеза Србије од 1982. до 1983. и председник кошаркашког савеза Југославије од 1985. до 1987. године.

Небојша Поповић је добио ФИБА орден части 1997. године, а од Међународног олимпијског комитета је награђен признањем “Спортска универзалност“.

Небојша Поповић је с правом сматран оснивачем југословенске и српске кошарке, оснивачем Црвене звезде, човеком који је од првих дана на теренима на Малом Калемегдану где се и данас налази наша кућа и дом КК Црвена звезда знао шта ова игра може да постане на овим просторима. Може да буде поносан И на оно што је КК Црвена звезда данас у обре селекције – велики клуб, вишеструки шампион Југославије ,Србије, у обе конкуренције, освајач АБА лиге, Купа Шампиона (кошаркашице) и Купа Купова (кошаркаши) И клуб који прати милионска армија навијача.

Небојша Поповић је преминуо 20. октобра 2001. године у Београду, а постхумно је уврштен у ФИБА Кућу славних 1. марта 2007. године у шпанском Алкобендасу.

Власница чланске карте број 1 КК Црвена звезда данас је његова ћерка Звездана Поповић.

The post Стогодишњица рођења нашег Небојше Поповића appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment