Moja Crvena Zvezda
Анализе

Очекивања пред Бордо кроз призму статистике

FK Bordo

Иако је до првог сусрета плеј-офа за пласман у групну фазу Лиге Европе између Црвене звезде и француског Бордоа остало још доста времена, наши медији увелико лицитирају о шансама црвено-белих у (не)могућој мисији. Овом приликом покушаћемо да предстојећи дуел, као и шансе нашег клуба сагледамо на један другачији начин, кроз призму статистике.

Добро је позната чињеница да ФК Црвена звезда у својој досадашњој богатој историји учешћа у међународним куповима није одмеравала снаге са Бордоом, али се зато неколико пута сатајала са представницима Француске. Интересантан је податак да је наш клуб своји први дуел са француском екипом имао у финалу Купа европских шампиона у сезони 1990/91. Пошто о том сусрету, сви све знају, ми ћемо се окренути неким другим, каснијим дуелима.

Након искуства са Олимпиком из Марсеја, Црвена звезда је наредну дуел са неким француском клубом имала у сезони 1998/99. Тада се наш клуб у оквиру 1. кола Купа УЕФА састао са екипом Меца. Први дуел одигран је у Београду 15. септембра 1998. године, а наши фудбалери су головима Перице Огњеновића и Горана Друлића славили – 2:1. Четрнаест дана касније, црвено-бели су поражени у Мецу идентичним резултатом, а једанаестерце нашем клубу обезбедио је поготком Винко Мариновић. Пенал рулет је био на страни црвено-белих који су резултатом 4:3 елиминисали француског представника.

Исте сезоне, већ у наредној рунди Купа УЕФА, Црвена звезда је одмерила снаге са екипом Лиона. Лион је у том моменту био тим у настајању и тим који ће наредних неколико сезона господарити француским клупским фудбалом. Међутим, сам двомеч имао је и врло ружну предигру од стране Француза. Наиме, услед сукоба српске полиције са албанским екстремистима на подручју Косова и Метохије, руководство Лиона је под изговором нестабилне ситуације у Београду захтевало да се први дуел уместо на београдској Маракани, одигра у Букурешту. Уследила је срамна одлука УЕФА, па је Црвена звезда 20. октобра била домаћин у главном граду источног суседа. Свакако, ометени таквим развојем догађаја, црвено-бели нису могли ни да очекују било шта боље од минималног пораза – 1:2. Стрелац гола за нашу екипу био је Далибор Шкорић. Четрнаест дана касније наши фудбалери су у Лиону пружили достојан отпор, али се није могло више од часног пораза – 2:3. Стрелци за црвено-беле у Лиону били су Горан Буњевчевић и Миленко Аћимовић.

До новог сусрета са француским фудбалом наш клуб је чекао само годину дана. Овога пута у оквиру 1. кола Купа УЕФА Црвена звезда је морала на мегдан екипи Монпељеа. Екипа Монпељеа је у првом сусрету двомеча 14. септембра 1999. године, требала да гостује на београдској Маркани, али су гости применили рецепт Лиона из претходне сезоне и издејствовали од УЕФА да се меч не игра у нашем главном граду. Овога пута као изговор искоришћена је ситуација да је свега два месеца раније окончана НАТО агресија на нашу земљу. Услед свега тога први сусрет је одигран 14. септембра у Софији, а Монпеље је славио резултатом 1:0. У реванш мечу Црвена звезда је пружила одличну игру, али су голови Бранка Јелића и Бранка Бошковића били довољни само за реми – 2:2.

Сезона 2005/06 донела је нови дуел са Французима. Овога пута Црвена звезда је у оквиру групе „Е“ Лиге купа УЕФА одмерила снаге са екипом Стразбура. Био је то одлучујући сусрет за пласман у пролећну нокаут фауз и меч који је уследио након величанствене победе над италијанксом Ромом. На крилима тријумфа над Ромом, Црвена звезда је 14. децембра отпутовала у Стразбур. Победа у овом сусрету доносила је сигуран пласман у пролећну елиминациону фазу такмичења. Све је почело као у бајци. Головима Душана Басте и Ардијана Ђокаја Звезда је водила са 2:0 све до 78. минута сусрета. Гамеро је у 78. минуту смањио предност нашег тима, али је и тада све ишло на воденицу „црвено-белих“. Међутим, права „катастрофа“ догодила се у четвртом минуту зауставног времена. Готово да је судија већ узео пиштаљку како би означио крај меча, а млади Гамеро је својим другим поготком изједначио резултат и оставио играче Црвене звезде у неверици на трави стадиона у Стразбуру. Црвено-бели су били знатно бољи од француске екипе која је на крају групне фазе заузела прву позицију, али се реално морало сагледати да је права прилика пропуштена у прва два сусрета са Базелом и Тромсом.

До сада последњи дуел нашег тима са француским представницима догодио се у претходној сезони 2011/12. Као и ссада, у плеј-офу Лиге Европе Црвена звезда је одмерила снаге са екипом Рена. Први сусрет одигран је пред крцатим трибинама београдске Маракане и било је евидентно да су Французи прилично изненађени, готово уплашени амбијентом на нашем стадиону. Голом Мендеша Кадуа у 17. минуту из једанаестерца атмосфера је достигла тачку кључања. Међутим, када су се мало привикли на паклену атмосферу Французи су преко Питроипе и Монтана преокренули резултат и обезбедили лепу предност пред реванш на свом терену. Сусрет у Рену 25. августа показао је све слабости актуелане Звездине генерације. Без већих мука француски представник је убедљиво славио – 4:0, а мрежу Бобана Бајковића редом су тресли Монтано, М`Виља, Пајот и Кембе Екоко.

Сви мечеви ФК Црвена звезда са француским екипама:

Сезона 1990/91 – Куп европских шампиона:

 –          финале:

 29.05.`91.: Црвена звезда : Олимпик Марсеј (Француска)                            0:0 – 5:3

Сезона 1998/99 – Куп УЕФА:

–          1. коло:

15.09.`98.: Црвена звезда : Мец (Француска)                                                             2:1

                        (П. Огњеновић, Г. Друлић)

29.09.`98.: Мец (Француска) : Црвена звезда                                                   2;1 – 3:4

                        (В. Мариновић)

–          2. коло:

20.10.`98.: Црвена звезда : Лион (Француска)                                                1:2

                        (Д. Шкорић)

03.11.`98.: Лион (Француска) : Црвена звезда                                                3:2

                        (Г. Буњевчевић, М. Аћимовић)

Сезона 1999/2000 – Куп УЕФА:

–          1. коло:

 14.09.`99.: Црвена звезда : Монпеље (Француска)                                                   0:1

 28.09.`99.: Монпеље (Француска) : Црвена звезда                                                   2:2

                             Б. Јелић, Б. Бошковић)

 Сезона 2005/06 – Лига купа УЕФА:

–          Група „Е“:

 14.12.`05.: Стразбур (Француска) : Црвена звезда                                                    2:2

                           (Д. Баста, А. Ђокај)

Сезона 2011/12 – Лига Европе:

 –          плеј-оф:

 18.08.`11.: Црвена звезда : Рен (Француска)                                                              1:2                                                            

                           (Каду)

 25.08.`11.: Рен (Француска) : Црвена звезда                                                              4:0

Ако се сагледа све претходно мора се признати да је и статистика против момака у црвено-белим дресовима. Црвена звезда је до сада одиграла десет мечева са француским екипама и остварила свега једну победу уз три ремија и чак шест пораза. И гол коефицијент је негативан 11:19.

Ипак, остаје нам да се надамо да ће и статистика након дуела са Бордоом бити барем мало позитивнија.

 

 

 

Повезане вести

42 comments

Jovan авг 21, 2012 at 12:33

Jel ce imati karte da se kupe u cetvrtak za sever posto tada dolazim sa rodjakom iz Australije??
Hvala unapred!

Reply
Карабаја авг 18, 2012 at 15:02

Људи, па није Бордо Бајерн па да нам се тресу гаће! Иако је Звезда против тог Бајерна умало победила да није било оног Ранђеловића…Један, тада много јачи него сада, Милан није могао да нас победи са 2 гола разлике, а те сезоне су освојили ЛШ. Па ови момци када истрче на траву свете Маракане морају да буду свесни где се налазе и какве легенде су правиле чуда на том терену!! Само куражно у четвртак, агресиввно, паметно и уз мало Божије помоћи може да се направи резултат који би нам отворио лепе шансе за ролазак. Рецимо 1:0 када би победили, то би било феноменално! Поздрав браћо!

Reply
veliki pravi zvezdas авг 16, 2012 at 11:13

Ovakav sastav Crvene Zvezde je najbolji bio da je ostao Paseko :Bajkovic ,Vesovic ,Maksimovic ,Jovanovic ,Mladenovic ,na desnu stranu Lazovic ,Kabi ,Paseko ,Asamoa ,Babalj i Milunovic ,mislim da treba razmisliti o povratku Paseka u Crvenu Zvezdu i napravit onaj sastav za utakmicu protiv Bordoa Crvene Zvezde ili ako nece da vrati uprava Crvene Zvezde ovog Paseka neka kupi Milijasa i Kaby ,Evandra prodat i Kadua a napravit ovaj sastav Crvene Zvezde za Bordo Bajkovic ,Vesovic(Stojkovic),Maksimovic ,Jovanovic ,Lazovic desno na sredini ,centralni na sredini Kaby ,na lijevoj strani Milijas ,Asamoa ,Mudrinski i Milunovic ,ajmo upravo dovedi konacno jos pojacanja jer su neophodna Crvenoj Zvezdi ,napred Crevna Zvezdo

Reply
crvena zvezda авг 15, 2012 at 21:46 Reply
madness2233 авг 15, 2012 at 20:29

Milijas i Kaby da potpisu,i dovesti Mudrinskog-mozemo se tu lako nagoditi sa Jagodinom-verujem.Lukicu daj sve od sebe,obradujte nas Vi u upravi bar jednom.

Reply
noradrenalin авг 15, 2012 at 20:02

Sve se promenilo samo je ostao Vitez iz Sopota

Reply
Djoksonidis авг 15, 2012 at 19:24

Lukic odbio da igra za Mec- te godine kada smo ih prosli,pre njega Piksi za Olimpik nije dao ni 50% mogucnosti protiv svoje Zvezde. To su primeri kako se voli klub na najvisem nivou,da je sve ostalo u karijeri prolazno!
Vinko Marinovic(moram da ga pomenem) obezbedio nam dvoboj sa Kajzerom, (kasnije i Barsom) golom u gostima protiv Hartsa, a sledece sezone dao gol i Mecu! Pamticu ga dok sam ziv!
A pred Bordo, neka nasi igraci gledaju onaj snimak protiv Barse- bukvalno -svaki napad -sansa/sut/precka/stativa, a krcata Marakana grmi..najezim se kad se setim.. Prvo u nedelju da pobedimo Rad i u dobroj atmosferi docekamo Bordo .. pa sta nam Bog da!
Zvezda oOoOoO

Reply
Marko BP авг 15, 2012 at 18:22

OJ FRANCUZI, SVI BAKSUZI, DELIJA VAS SADA GUZI!!! 😀

Reply
r авг 15, 2012 at 18:12

Ljudi krenulo je nesto pozitivno,vratio se Rakocevic. Vratice se i Stankovic 🙂

Reply
Nuri Sahin авг 15, 2012 at 16:52

Ljudi da se ne lazemo, ja sam vec otpisao le… nazalost, tako je… po meni najveci problem u ekipi predstavljaju stranci, oni moraju da donesu prevagu da razbijaju da budu nosioci igre, sto kod nas nije slucaj… ali se nadam da cemo uzeti titulu i prodjemo jedno kolo mozemo i da ispadnemo iz 3 pa da se borimo da udjemo, a jos bolje da prodjemo 🙂 sve u svemu, vise me zanima titula nego evropa trenutno, jedino finansije 🙂

Reply
redjamo pobede авг 15, 2012 at 17:05

I mene vise zanima titula. A nevidim razlog zasto bi mi vec sada prestali da se nadamo le? Moje je misljenje da ces poverovati u prolaz vec posle prvih 290 minuta u BG

Reply
ShoNara авг 15, 2012 at 17:18

Da, problem su stranci, najpametnije da ih oteramo, da pustimo nase da igraju, pa sata ima Bog da, sigurno bi ostali u ligi. Sta bi nam falilo i da ispadnemo, bar bi gledali nasu decu na terenu.

Reply
ShoNara авг 15, 2012 at 17:19

Samo mi reci jos jednu stvar. Kakvu to razliku oni treba da prave? Da prolaze 1 na 11 i postizu po 2-3 gola na utakmici.

Reply
Sh0lleX авг 15, 2012 at 18:59

Nek prolaze koga oće samo neka daju ta 2-3 gola ‘For God’s Sake’

Reply
ShoNara авг 15, 2012 at 21:03

Idi ti daj 2-3 gola.

Reply
Nuri Sahin авг 17, 2012 at 12:16

da prave razliku, fazon evo trcanje evandro ne mrda kitom :/

Reply
redjamo pobede авг 15, 2012 at 16:33

Ovo je jedan od retkih trenutaka kada zaista pomislim da me neko 100% zeza i otvorim link i onda Deki Stankovic.
Ljudi koliko smo samo nervozni zadnjih mesec dana pa to je katastrofa. Nije nam lako, i cudno bi bilo kada bi se osecali dobro a nasa Zvezda nije uzela titulu 5 godina. I sam priznajem da me nervira vracanje lopte unazad i da mi je zbog toga builo tesko gledati neke utakmice. Ali sva zelja i ljubav prema klubu koji pokazuje nas Robi je nacin na koji se treba voditi Zvezda. Gresio je u nekim mecevima i istina je da mu je ovo prvi samostalni posao, ali ako njega ne mozemo da sacekamo onda smo stvarno pukli. Ljudi ako se vrati Milijas to bi bilo sjajno. Ako dodje Stankovic na zimu onda je to pocetak povratka naseg kluba gde mu je i mesto. Ja verujem u ceo ovaj projekat sa mladom ekipom i Robijem i prolazimo Bordo.

Reply
Aleksandar авг 15, 2012 at 19:19

Vidi, covek koji forsira nesto sto se ocigledno ne ide sa ovakvim igracima je tvrdoglav. Moze da voli zvezdu ali joj ne cini uslugu sa tim. I ne cinite joj i vi koji sve ovo pravdate. Prosinecki nije takticar, doveden je da motivise igrace. Medjutim kako oni igraju ja nesto sumljam u to. Vidi Lazovica. Ocajno je igrao zadnjih utakmica. Onda je Miha malo popricao sa njim i juce je odlicno odigrao. Ja predlazem Sala Jankovica ili Muslina…

Reply
mare авг 16, 2012 at 08:55

Jankovica bih doveo za trenera bez razmisljanja, covek je obrazovan, zna fudbal, ne moze da se poredi sa prosineckim, jer je deset klasa iznad, prosinecki gura neki svoj trip tvrdoglavo, tako nigde neces napredovati, ako nesto ne funkcionise ti onda gledas da to ispravis, da evoluiras, kao sto i u prirodi sve funkcionise, ali on se drzi do svoje „barsa“ taktike i vodi nas u propast. sve mislim nema dalje, kad ono sve gore i gore.

Reply
mrki авг 16, 2012 at 14:34

Jankovica vratiti za trenera, pokrali su ga one sezone, sad bi im se lepo osvetio jednom titulom!

Reply
neko iz mase авг 15, 2012 at 16:32

Dakle statistika kaze gubimo sigurno.

Reply
ShoNara авг 15, 2012 at 16:33

Laze qra. 😀

Reply
nemanja авг 15, 2012 at 16:42

otprilike… tako kaze….. ali cuda se desavaju i postoje…. zasto se i sada ne bi desilo cudo….

Reply
madmix авг 15, 2012 at 16:50

neka izgubimo,mozemo i da pobedimo ali nama ove godine jedini cilj treba da bude titula i kvalifikacije za ligu sampiona gde nam je mesto.Tekma sa bordoom neka bude za dusu navijaca pa sta bude-ako prodjemo super a ako ne nije katastofa.Samo titula u mislima pa nam mozda i dodje neko od kvalitetnih igraca.

Reply
joxczv авг 16, 2012 at 14:02

Dajte ljudi govorite kao da je to Real Madrid a ne Bordo…. Nisu oni bas toliki bauk… Kako je partizan bio prosao Anderleht koji je tada vredeo skoro 80 miliona…. Kako je Samrok prosao Partizan a njihov tim je bio 10 puta jeftiniji od partizanovog….. Ako hocete da igraci veruju da mogu da urade nesto moramo i mi da verujemo….

Reply
Mare авг 15, 2012 at 16:10

Pre neki dan sam ostavio pitanje adminima da li znaju sa kojim igracem od preko 30god se pregovara ! Evo danas je izaslo na videlo, postoji mogucnost da Deki Stankovic ponovo obuce nama najdrazi dres ! 🙂 Inace ja sam info cuo pre 15dana od lika iz CG 🙂

Reply
Predrag авг 15, 2012 at 16:07 Reply
cacak авг 15, 2012 at 16:17

to da se desi i ja mogu da crknem odma 🙂

Reply
madmix авг 15, 2012 at 16:18

uh kad bi nam dosli ninkovic i deki !!pa makar za sledecu sezonu.

Reply
Filozof авг 15, 2012 at 17:31

Koliko gotivim Dekija Stankovica… Kako bih voleo da dodje, ufff… Kao i uvek do sada, dokazace koliko je on VELIKI covek, a skroman. Kapitenu vrati se i pomozi nam malo sad kad je tesko, znamo da si obezbedio porodici sve sto treba!!!! Dubok naklon majstore!!!!!

Reply
Драган авг 15, 2012 at 19:03

Немојте качити те глупости, то је прекопиран Игоров интервју, само промењено име. Стварно је паметан онај који је то радио.

Reply
madmix авг 16, 2012 at 11:41

stvarno je tako.Ne verujem da nisam provalio a bas se cudim kako lice-ako dodju adekvatna pojacanja itd.

Reply
Беране ЦГ авг 15, 2012 at 16:06

Имамо тежак распоред у наредниx мjесец дана,а сви знамо колико jе битно добро почети сезону.То знаjу и у управи,вjероватно раде на поjачањима. . .

Reply
madmix авг 15, 2012 at 16:27

jeste malo sporiji ali nam treba igrac njegovog profila jer poseduje odlican sut i samim tim oslobadja mesto krilima i napadacima za ubacivanja iza ledja odbrane.

Reply
Tuđman Franja Doživotna авг 15, 2012 at 20:42

Šut,centaršut,slobodnjak.Pamti li iko kad smo dali zadnji iz slobodnjaka?ma za naše uslove vrh.Ni crnca ne treba otpisati,treba nam i on,Pogotovo što igra levom nogom.Uz levo krilo to bi bilo to.

Reply
iggy авг 15, 2012 at 20:52

Ja mislim da je Lazovic zadnji dao zadnji gol za Zvezdu iz slobodnjaka, protiv Ventspilsa 🙂 Milijas bi nam legao samo tako, iskusan, proveren igrac, kad je mogao da se nosi sa igracima u najjacoj ligi onda je za nase uslove odlican i mnogo bi pomogao protiv Bordoa sa svojim iskustvom ako bi dosao do tada…

Reply
tovi1998 авг 15, 2012 at 23:11

zadnji gol je dao lazovic protiv borca iz sl. uadrca. ukoliko se nevaram]

dr авг 15, 2012 at 16:04

Ma treba da ih napadnemo i da fasujemo tri-cetiri komada.?!

Naravno da treba igrati oprezno i bas drzati loptu, ali dalje od gola. To je jedina sansa.

Reply
MILAN KG авг 15, 2012 at 15:56

statistika je kao bikini ttkrivasve a ne pokazuje nista 😉

Reply
Nikola авг 15, 2012 at 15:42

IDEMO DALjE.
Pa kakav bi ja zvezdas bio kada ne bi verovao u pobedu.
Mislim da pravim pristupom, srcem i uz malo srece mozemo da iznenadimo i bordo i nas same. Naravno da se i Robi bar za neki procenat odrekne igre ja tebi ti meni i da malo ubrza ritam.
Sa ZVEZDOM do finala.

Reply

Leave a Comment