Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаКошарка

Лиетувос Ритас прети из даљине

lietuvos ritasЦрвена звезда Телеком дочекује нови евролигашки изазов у сјајном расположењу. Након што су црвено-бели скинули скалп Лаборал Кући на гостовању, наставили су у истом ритму и у АБА лиги савладавши једног од главних кандидата за сам врх табеле, Цедевиту. Звезда је у Виторији забележила први тријумф у најелитнијем европском такмичењу, а следећи циљ је победа на домаћем терену. Ривал на путу ка том подухвату биће Лијетувос Ритас, један од два титана из Литваније која се годинама са Србијом бори за звање ‘’земље кошарке’’. Ритас последње три године није донео ниједан трофеј у своје ризнице па су челници клуба оснажили екипу да би то променили.

Лијетувос Ритас је основан 1963. године, интересантно, под називом који данас носи њихов највећи ривал Жалгирис. Први прави успеси долазе када је клуб, после много лутања, 1997. године променио име у назив који и данас носи. Већ у првој сезони освојили су Куп Литваније, што су касније поновили још два пута (2009, 2010), а већ следеће године је освојена и прва од укупно пет националних титула. Најбоља сезона у историји Лијетувос Ритаса била је сезона 2008/2009 јер је те године клуб освоји чак четири трофеја. Литванци су освојили дуплу круну у Првенству, затим Балтичку лигу и Еврокуп, други пут у историји јер су исто учинили 2005. године. Наредне сезоне Ритас је освојио поново дуплу круну у Литванији, али од тада је ступила трогодишња ‘’суша’’ са трофејима и Жалгирис је преузео примат.

У циљу да прекину доминацију Жалгириса, челници Лијетувос Ритаса су направили респектабилну екипу, док је за тренера постављен Дирк Бауерман. Немачки стручњак на клупи Лијетувос Ритаса има богато искуство, пре свега у раду са репрезентацијама јер иза себе има пет Европских првенстава (четири са Немачком и један са Пољском). Љубитељима кошарке у Србији прва асоцијација на Бауермана је првенство Европе оџано у Србији и Црној Гори 2005. године. Тада је Бауерман предводио Новицког и дружину до сребрене медаље и остварио највећи успех у историји Немачке, још од подвига Пешића када је Панцере водио до крова Европе. Немачки тренер је у клупској кошарци, поред литванског Ритаса, предводио екипе у домовини, Грчкој и Белгији.

Бауерман форсира брзу игру са пуно покушаја за три поена, што овом тиму са доста квалитетних шутера апсолутно одговара. Када се посматрају сви претходни мечеви Литванаца у очи упада њихов број покушаја за три поена. У четири досадашње евролигашке утакмице Лијетувос Ритас је упутио чак 94 шута за три поена (23.5 по мечу) и погодио 32, односно 34 одсто.

Играчки кадар Лијетувос Ритаса је потпуно промењен у односу на прошлу сезону. Из прошлогодишњег састава остало је пет играча, од којих само тројица имају солидну минутажу. Екипу су појачали српски интернационалци, Миленко Тепић који је дошао из Кахасола и Стеван Јеловац (Јуве Касерта), затим Мартинас Гецевичијус (Олимпијакос), Андреас Глиндијакис (Астана), Хуан Паласиос (Нантер), Даријус Сонгаила (Доњецк) и бивши играч Црвене звезде Омар Кук (Лаборал Кућа).

Први плејмејкер Литванаца је свим Звездашима добро познати Омар Кук. Он игра у готово сваком мечу преко 30 минута и други је најбољи асистент Евролиге са просечних 6.8 асистенција по мечу. Кук поред сјајног прегледа игре располаже са одличним шутем за три поена, а карактерише га и мирна рука са слободних бацања. Њега углавном мења Бабраускас коме је природна позиција бек-шутер, а у преносу лопте када је на паркету учествује и Тепић.
Ако је за асистенције у тиму задужен Кук, онда је сигурно за поене одговоран Гецевичијус, најбољи стрелац екипе у Евролиги са 14 поена по утакмици. Сјајни бек је у протекле две сезоне узео две Евролиге у дресу Олимпијакоса пре него што се вратио у домовину. Гецевичијус је сјајн шутер, прави изданак литванске школе кошарке и тренутно је други најбољи шутер за три поена у најелитнијем европском такмичењу са 12 убачених тројки. Баш као и малопре поменути Кук, Гецевичијус проводи скоро у свакој утакмици по 30 минута. Док је он на клупи на позицији два се мењају Бабраускас и Тепић, али и неки минут на позицији два узима Сеибутис, прво крило екипе. Сеибутис је такође сјајан шутер, што је посебно на својој кожи осетио Панатинаикос када је Литванац шутирао за три поена 4/4.

На високим позицијама налазе се Сонгалиа, Глиндијакис, Јеловац и Паласиос. Искусни Сонгалиа има иза себе осмогодишње НБА искуство, али са 35 година није у најбољим играчким данима. Ипак, захваљујући богатом искуству успева да надокнади недостатак брзине и снаге па и сада бележи солидне партије. Паласиос је прва четворка екипе, сјајан атлета и најбољи скакач екипе са 7.3 ухваћених лопти по евролигашком мечу. Одлично се сналази под кошем, али му шут није јача страна за разлику од његове замене Стевана Јеловца коме је шут управо главни адут. Глиндијакис има најслабију минутажу од поменутих високих играча и само је против Локомотиве Кубан одиграо преко 10 минута.

Ритас је, баш као и Црвена звезда Телеком, имао успешну увертиру у предстојећи меч. У петом колу ВТБ лиге Литванци су лако изашли на крај са Нимбурком савладавши га у гостима са 76:51. У победничком тиму су блистали Гецевичијус са 20 поена и Јеловац који је поред 16 кошева ухватио и седам лопти. Интересантно је да су обојица шутирали фантастичних 4/7 за три поена. У ВТБ лиги Ритас има скор 3-2, док су у Евролиги после сјајне победе након продужетка над Панатинаикосом заређали три пораза.

Јасно је да изабраницима Дејана Радоњића неће бити лако у наредном мечу, али у Евролиги нема лаких противника. Међутим, исто тако у најјачем европском такмичењу нема навијача какве има Звезда, па је сигурно да ће хук препуног Пионира бити прави ветар у леђа црвено-белима и додатна брига за Литванце.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

7 comments

Andrej нов 14, 2013 at 03:10

Treba da se posebno pazimo Tepića i Songaile! Prvog jer će imati poseban motiv da se pokaže, naročito posle verovatnih uvreda sa tribina koje će mu probuditi dodatni inat, a drugi jer ima ogromno iskustvo i prednost nad našim četvorkama.

Reply
Jovan83 нов 13, 2013 at 19:36

Zaista jedinstvena situacija, igrace dva kluba koji su nekada nosili imena svojih sadasnjih rivala 🙂

Reply
Aleksandar-MKD нов 13, 2013 at 16:55

Bice mnogo teze nego sto svi mislimo. Uz maksimalno zalaganje i dobar procenat suta nadam se najboljem.
Srecno!

Reply
Kiborg нов 13, 2013 at 15:19

Ja ne vidim kako oni mogu da nam pariraju na petici ako se Bobi probudi. Ocekujem totalnu dominaciju na centru

Reply
Звезда шампион! нов 13, 2013 at 14:45

Мислим да немају шансе ❗ Једини начин да нас победе је да ми одиграмо очајно,а то је у Пиониру потпуне немогуће.

Reply
vanja нов 13, 2013 at 14:08

Imaju jaku ekipu, imaju jake meceve kroz baltik ligu i nece nam biti lako. Ipak nije lalo u pioniru pogadjati trojke a i nasa odbrana je sve bolja i bolja. Lazic i Jaka ce zaustaviti gecevicijusa i mislim da ce najveca opasnost biti seibutis a njega neka drzi simonovic. Sve u svemu ocekujem otprilike rezultata 78:65.

Reply
Zvezdas нов 13, 2013 at 14:02

Oni imaju dobre trojkase – Gecevicijus i Seibutis kad ih krene mogu protiv bilo koga da ubace po 4-5 trojki,a neki nasi igraci ne smeju ni da sutnu,a kamoli da pogode,ali mozemo ih dobiti i bez dobrog suta za tri poena samo da nasi centri ne promasuju zicere pod kosem i da se ne promasuju slobodna bacanja,kojih ce sigurno biti mnogo za nas,jer fizicki smo jaci i oni nece moci da zaustave Nelsona,Dzenkinsa,Blazica,Simonovica,a ni centre sem faulovima i to se mora iskoristiti.

Reply

Leave a Comment