Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаКошарка

Најава: Црвена звезда Телеком – Панатинаикос (петак, 20:30ч, хала „Пионир“)

Пуна „Арена“ је изгледала сјајно у црвено-белом, 20.000 Делија је бодрило свој тим у Евролиги након 14 година, атмосфера о којој су многи причали. Али чињеница је ипак да је дом кошаркаша Црвене звезде увек био „Пионир“. Да ли ће овог петка у овој дворани пасти први противник у Евролиги ове сезоне, а играчи Црвене звезде показати да су спремни да буду више од  пуких посматрача?

tim_evroliga

А противник? Па рецимо, да није могао бити јачи, ако ни по чему другом онда барем по традицији. Чувени Панатинаикос, највећи ривал црвено-беле браће из Пиреја.

Основан далеке 1922. године, представља једно од највећих и најтрофејнијих спортских друштава у Јужној Европи. Што се кошаркашке секције тиче, бројке готово да заустављају дах: 33 титуле у домаћем првенству, 13 домаћих купова, 1 Интерконтинентални куп и чак 6 Евролигашких трофеја.

Постоји неколико личности из Србије које вреди поменути када се прича о Панатинаикосу. Први међу свима је бивши тренер, Жељко Обрадовић. Он је 1996. године на клупи заменио Божидара Маљковића, након прве освојене Евролиге. Обрадовић ју је освајао још 5 пута са овим тимом уз још 11 титула и 7 купова за 13 година колико је био тренер Панатинаикоса. Ове сезоне су први меч изгубили у гостима од Лијетувос Ритаса, а у другом су као домаћини савладали Лаборал Кућу.

Други Србин којем ћемо посветити посебну пажњу у овом тексту је тренутни првотимац Панатинаикоса, Владимир Јанковић. Он је син Звездиног бившег кошаркаша, Бобана Јанковића који је доживео тешку повреду и остао парализован за време меча са Панатинаикосом. Боби је преминуо 2006. године, али његов син је показао да ивер не пада далеко од кладе. Након играња за млађе категорије Паниониоса, прешао је у Мега Визуру, затим се вратио у Паниониос одакле је прошле сезоне прешао у Панатинаикос.

Што се остатка тима тиче, као и увек крећемо прво од бековске линије коју чине Дијамантидис, Укић, Кари и Папас. Дијамантидиса слободно можемо назвати живом легендом грчке кошарке. Организатор игре и тренер на терену, у правом смислу те речи. Чешће шутира за три него за два поена, а томе додаје велики број асистенција. Дугогодишња сарадња са Батистом је узрок тога. Укић је искусни Хрватски плејмејкер, одличан у продору, али има и јако добар шут. Кари је летошња аквизиција Атињана и за сада је добио велику улогу у тиму. Мечеве завршава са двоцифреним учинком уз високе проценте шута. Папас је млади грчки играч који има најмању минутажу на овој позицији и могуће је да његова улога буде сведена на минимум уколико резултат не буде висок у корист гостију. С обзиром да нико од њих није класичан плеј, често се налазе у паровима на паркету.

На крилним позицијама играју Брамос и Мачијулис. Брамос је у мечу против Лаборал Куће погодио чак 7 тројки. Сјајно шутерско вече, које, надајмо се, не може да понови за само седам дана. Мачијулис је Литвански репрезентативац који такође има одличан шут, а занимљиво је да обојица бележе и велики број скокова на обе стране.

Под кошем Панатинаикос има изузетно снажне и скочне играче са пуно искуства као што су Батист, Гист, Лазме, Маврокефалидис, Фоцис и Јанковић. Батист игра своју девету сезону у Панатинаикосу, један је од синонима за овај клуб. Изузетно снажан под кошем, има одличну леђну технику, а висок само 204 цм. Гист и Лазме су слични типови играча, атлете, скочни, брзи, а притом могу и да погоде из даљине. Маврокефалидис је класична петица, али као такав не проводи пуно времена на паркету. Фоцис је још један прекаљени грчки репрезентативац, познат по одличном шуту за три поена, али не либи се да крене у продор лицем ка кошу. Млади Јанковић не добија превише простора за игру на позицији 4.

Од Звезде смо до сада видели доста тога и доброг и лошег. Први добар утисак је поправљање зонске одбране у којој се најбоље сналази наш први центар Марјановић. Међутим, против једне шутерске екипе какав Панатинаикос сигурно може да буде, то и није баш најсрећније решење. Катић се још увек тражи, а на Ристића се сигурно не рачуна у овим мечевима. Такође је утисак да тешки центар типа Батиста никако не одговара Марјановићу под кошем. Што се Звездине спољне линије тиче, делује као да ту према досад виђеном можемо очекивати сигурно добре партије Џенкинса и Блажича, а излазак Шилба из тренутне кризе би био велико појачање пред овај меч.

Једно је сигурно, а то су пуне трибине лудих навијача. Они ће дати све од себе као и увек, а на играчима је да ношени њиховом песмом, одиграју најбоље што могу, па да сутрадан сви причамо како је пао ПАО.

Још једна победа…

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

8 comments

MaRe Delija нов 1, 2013 at 01:31

Sta je sa prenosom Zvezde u Evroligi???!!! I gde ce se prenositi sa Panatanaikosom??? Sta cemo mi koji nismo kupili karte,i koji nemamo Sport Klub??? Gde je prenos!!!

Reply
Marko нов 1, 2013 at 09:30

Bice linkova,prije pocetka.Bez brige

Reply
marko нов 1, 2013 at 00:48

mislim da se ovaj pao moze dobiti..zaista to mislim..sa verom u sebe i bolji sut oni uopste nisu ekstra tim..glupo je da od koga god izgubimo kazemo kao da su lejkersi..verujte u sebe..kad moze lijetuvas zasto vi ne mozete..

Reply
Kastro нов 1, 2013 at 12:43

Oni nisu ekstra tim? A ko jeste? Olimpijakos sampion evrope izgubi od Panatinaikosa u finalu Grcke lige i ti kazes da Panatinaikos nije dobar klub. Nenormalno koliko bi voleo pobedu Zvezde ali reci to sto si rekao je stvarno ogromna nebuloza.

Reply
Delije Niksic окт 31, 2013 at 23:46

mislim da pao nije toliko suterski dobar tim prosle sezone im je sut za tri bio najveći problem,znaci možemo igrati zonu gdje se bobi najbolje snalazi.imaju bramosa i maciulisa koji su najbolji suteri ali i oni znaju da udju u crne serije.

Reply
mladja окт 31, 2013 at 22:55

Dovedimo pod hitno Urosa tripkovica, jer u zvezdi niko ne moze da pogodi trojku.

Reply
mariachi окт 31, 2013 at 22:27

Razum kaze tesko srce kaze je*acemo PAO!!!!!!!

Reply
dex окт 31, 2013 at 22:15

Samo hrabro i rezultat nece izostati!!!

Reply

Leave a Comment