Moja Crvena Zvezda
Архива

Najava : Crvena zvezda – Rad

Grbovi klubova

Šta da napišem posle ovoga što se desilo protiv Vojvodine? Ili onog na Karaburmi? Banjica, takođe. Fudbal u Srbiji je umro u Subotici, u sredu mu je zapaljena sveća. Uspeo je jedan čovek da sve ubije. Mi smo se posle neuspeha na Karaburmi protiv OFK-a, već okrenuli tome ko dolazi na leto, a ko ide. OFK Beogradu želim sve najbolje, a nama da do 29. maja priče poput –  jel su Ninković, Šaranov ili Kufre potpisali i jel Paja Ninkov dobio ponudu sa kojom mora ode, odložimo.

Ostala su četiri kola do kraja, a 23. aprila i 1. maja je većina Zvezdaša pala na ispitu. Kada teško je , kad je loše i kada ti ne ide, tebe će naša pesma voditi do pobede… verovatno neki samo to u pesmi prepoznaju, u praksi je, pokazalo se drugačije. O tome treba da se priča. Još jednom, imamo četiri kola do kraja, a ako Vam treba veći motiv od onoga što se desilo u sredu i to još na našem stadionu. Besplatan Vam je ulaz, pa ajde svi na „Marakanu“. Razbudite se ljudi.  Stiže „Banjička Crvenkapa“!

Fudbalski klub Rad osnovan je u prvoj polovini 1958. godine, tako što je Građevinsko Preduzeće „RAD“ prihvatilo ideju i inicijativu svog Mašinskog pogona da preduzeće preuzme registraciju i mesto na tabeli u III razredu malog banjičkog kluba „FK Razvitak“! Takvo preduzeće kakvo je bilo GP „RAD“, moglo je da preuzme i neki tim iz znatno višeg ranga takmičenja, ali kao svoj poduhvat prihvatili su manji klub bez većih aspiracija u početku. Od opštine je dobijen teren u centru Banjice, na kome je GP „RAD“ napravio igralište. Postavljeno je i nekoliko redova betonskih tribina, za ekonomat su se koristile pokretne kućice, a kasnije su izgrađene svlačionice i restoran. Radovci, veliko iznenađenje ove sezone i za nas neugodan protivnik proteklih sezona. Standardan, stari prvoligaš, izuzev par sezona u kojima su skliznuli u Drugu ligu, na kratko. Sada polako postaju ozbiljan tim i po organizaciji i po fudbalu. Ukoliko sve bude po njihovom planu, drugi put u svojoj istoriji će izaći u Evropu. Prvi put su bili 1989. i zaustavila su ih naša braća – Olympiakos!

CZ  N R

Marakana :             22    21  0 1    52:12

Banjica   :               22    14  7 1    29:11

Ukupno :                 44    35 7 2     81:23

 

Prvi prvenstveni duel odigran je 22.novembra 1987. na našem stadionu, neposredno nakon ulaska Rada u elitni rang takmičenja, tada je bio stvarno elitni. Utakmica je završena pobedom našeg tima 2:0, a strelci su bili Robi Prosinečki i Vraneš autogol. Prvi strelac u istoriji međusobnih duela protiv Rada je Robi, koji imati priliku da i kao trener ubeleži prvi trijumf. Jednu jedinu pobedu, od zvanično dve ukupno, Rad ima na “Marakani”. 10. decembra 1994. godine, u sezoni u kojoj smo mi bili šampioni, Rad nas je pobedio 1:0, golom Nebojše Vignjevića, sadašnjeg trenera Rudara iz Pljevalja. Kažem zvanično, jer su nas Banjici u sezoni 88/89 pobedili posle izvođenja jedanaesteraca 4:3. Tada se po prvi put ukoliko bi se utakmica završila nerešenim ishodom, pobednik tražio posle izvođenja penala. Uspešniji tim bi dobijao jedan bod, poraženi bi ostajao bez bodova. Utakmica se završila 0:0, “Građevinari” su bili bolji posle izvođenja penala, ali utakmica registrovana nerešenim rezultatom. Rad je jedna od ekipa koja je definitivno okusila šta znači igrati na “Neosvojivoj Tvrđavi”. Pogledajte “kućni” skor. Pravi smo domaćini!

Najubedljivija pobeda sa naše strane je od 20. maja 1995. godine – 8:1, koju sam sa uživanjem pratio uživo. Het-trik Nebojše Krupnikovića, dva gola Dejana Stefanovića, a Rambo Petković, Darko Kovačević i Marko Perović su se po jednom upisali u strelce. Čast “Građevinara” je “utolio” Zoran Riznić.

Mihajlo Pjanović
Mihajlo Pjanović

Što se najboljih strelaca tiče, predvodi ih najraspoloženiji kada su utakmice sa “Građevinarima” u pitanju –  Mihajlo Pjanović sa sedam pogodaka, Nebojša Krupniković je postigao pet golova, dok su Robi Prosinečki i „Kobra“ Pančev u postigli po četiri pogotka protiv ekipe Rada.

Veliki broj, zaista sjajnih igrača su nosili dres oba kluba, počinjemo od velikog, fantastičnog “Juge” –  Vladimir Jugović, naš kapiten Paja Ninkov, zatim Nemanja Pejčinović, Vlada Stošić, Nenad Tomović, Dalibor Škorić, Goran Bunjevčević, Dragan Mićić, Mihajlo Petrović, Marko Perović, Fabio da Silva, Ivan Dudić, Filip ĐorđevićJagoš Vuković, Andrija Kaluđerović… Golman Bojan Isailović je Zvezdino dete, koji se proslavio u Radu, ali nikad nije branio za nas.

* Marko Perović stariji rođen 1972. godine, koji je osim Rada i nas, branio boje Vojvodine, Napolia, Kremonezea, Vitesea i Austrije iz Beča između ostalih.

Nema predaje ni dalje! Iako je u ovim uslovima, to praktično besmisleno reći. Robi je kao igrač bio najbolji, sada je na putu da bude najbolji i kao trener. Treba mu naša podrška. Besplatan ulaz na utakmicu, tako da decu i prijatelje za ruku i pravac “Marakana”! Imamo još četiri kola do kraja, još samo dve utakmice na “Mari”, još samo Rad i Spartak! Sada nije 1. maj, nema praznika, šta je problem da nas bude 30, 35.000? Da im pokažemo ko stoji iza Zvezde, jer vidim da ih sve više interesuje. Da vide svi Zvezdinu Armiju. Kada osvajamo titule i kada smo bez premca, svi dolaze. Ajde sada, kad je teško i kada se borimo protiv „demona“ da im pokažemo koliko nas ima, barem onih koji mogu da dođu. Mi smo Cigani, najjači smo, najjači!

SVI NA MARAKANU!

Crvena Zvezda – Rad, nedelja 15.maj 2011 19:00h Jelen Super Liga 27.kolo , stadion : „Marakana“, Beograd. Direktan prenos na TV Prva.

Повезане вести

13 comments

Comments are closed.