Moja Crvena Zvezda
Архива

Zvezdaši širom sveta – fudbal

I ove nedelje, kao i svake, sabraćemo učinke bivših Zvezdinih fudbalera, ili pak igrača koji navijaju za naš klub. Krećemo od najkvalitetnije lige na svetu-Engleske Premijer Lige.

Aleksandar Kolarov

Nemanja Vidić je još jednom kapitenski predvodio slavni Mančester Junajted do nove pobede, ovog puta protiv najstarijeg londonskog kluba, Fulama. Popularni „crveni đavoli“ su golovima Bugarina Berbatova u 12., i igrača koji je mogao da nosi Zvezdin dres, Valensije u 32. minutu zapečatili sudbinu Fulama. Ovom pobedom Junajted je zadražao lidersku poziciju, i ima sedam poena prednosti u odnosu na drugoplasirani Arsenal, uz utakmicu više. „Srpski terminator“, kako Englezi zovu Vidića, je ove sezone perfektno odigrao svih 30 utakmica za vicešampione Engleske, i za to vreme postigao četiri gola. S druge strane, Nenad Milijaš nije bio u potpunosti spreman za gostovanje Vulverhemptona u Njukaslu, pa je ušao tek u 75. minutu. Mnogo je nedostajao „vukovima“ u prvi 5/6 utakmice, kada je njegov klub primio 3 gola. Tako su Vulfsi ostali u opasnoj zoni sa svega 32 boda, ali je daleko od toga da nemaju šanse za opstanak, jer konkurenti Vest Hem i Blekpul imaju samo 32, odnosno 33 poena. Trener Birmingem Sitija, Aleks MekLiš, ili ima averziju prema Nikoli Žigiću, ili jednostavno ne ume da vodi klub kako treba. Žigić na gostovanju Blekburnu nije bio ni na klupi, a istu sudbina je zadesila i Martinsa(?!), a odlični Aleksandar Hleb je presedeo čitav meč na klupi za rezervne igrače. Birmingem je na ovom gostovanju uzeo svega bod(utakmica je završena 1:1), a pitanje je kako bi se Roversi nosili sa Žigićem, Martinsom, ili Hlebom. Da napomenem, po ko zna koji put, Žigić je doneo drugi trofej u istoriji Birmingem Sitija ovom klubu, srušivši slavni Arsenal, golom i asistencijom. Aleksandar Kolarov, za razliku od njega, ima dobar status u Mančester Sitiju. Ipak, „građani“ su deklasirani na gostovanju u Liverpulu, istoimenom klubu.  Kolarov se uklopio u sivilo Sitija, koji je ovim porazom završio trku za titulom.

Dušan Basta

U Italiji Crvenu zvezdu predstavljaju četvorica fudbalera. Najpoznatiji je kapiten reprezentacije Srbije, Dejan Stanković. On je posle sjajnog pogotka protiv nemačkog Šalkea povratio sebi mesto u prvi tim Intera, i odigrao je prvih 45 minuta protiv Kjeva iz Verone. Na početku drugog poluvremena ga je zamenio Vesli Snajder. Nero-azuri su posle poraza od gradskog rivala Milana, i Šalkea napokon zabeležili pobedu, savladavši veronski klub sa 2:0. Ipak, oni su ostali na trećem mestu, iza Napolija i Milana, i veo trnovit put će im biti do titule. Leće je napravilo sjajan niz od dve pobede uzastopno. Posle „hladnog tuša“ Udinezeu, crveno-žuti su priredili iznenađenje i Samdoriji u Đenovi(1:2), a svih 90 minuta je zabeležio i sjajni Nenad Tomović, koji se posle povrede ustalio u timu Lećea. I ovoga puta je zaradio žuti karton, treći ove sezone, ali mu sigurno ne pada teško posle bitnih bodova za njegov tim. Dušan BastaBoško Janković su propustili i ovo kola svojih klubova, i verovatno će na leto tražiti novi angažman.

U nemačkoj Bundesligi Zvezda nema igrača koji su nekada oblačili njen dres, ali ima Zdravka Kuzmanovića, koji je veliki navijač našeg kluba. On je u minulom kolu, koji je Štutgart igrao protiv Kajzerslauterna zabeležio pogodak sa bele tačke i asistenciju, ali to nije bilo dovoljno da bodovi ostanu na Mercedes-Areni, jer je Kajzerslatern četiri puta tresao mrežu Ulriha. Ovim porazom belo-crveni su ispustili lepu priliku da osvoje bodove, i time se odmaknu od konkurenata u borbi za opstanak, Volfsburga, Sankt Paulija i Borusije.

Nenad Kovačević

Francuska Liga 1, takođe poseduje četvoricu bivših Zvezdinih fudbalera. Najistaknutiji od njih je kapiten Valensijena, Milan Biševac. Ovo kolo će hteti što pre da zaboravi, jer je u 39. minutu zaradio drugi žuti karton. Ipak, njegova ekipa se nije predavala, i uspela je da stigne do vođstva protiv Nansija u 43. minutu, preko Pužola. To vođstvo je trajalo sve do nadoknade vremena, kada je Nansi, ipak iskoristio prednost igrača više. Ovim crvenim kartonom Biševac će najverovatnije propustiti duele svoje ekipe sa Arlesom, i Sošoom, ali će biti u konkurenciji za meč protiv Pariz Sent Žermena. Drugi sjajni srpski defanzivac u Ligi 1 je Nemanja Pejčinović, čija je Nica zabeležila vrlo važan bod na gostovanju u Monpeljeu. On je odigrao još jednu sjajnu partiju u crveno-crnom dresu. Nica je sada na odličnom četranaestom mestu i ima 4 boda prednosti u odnosu na Okser, koji je u zoni ispadanja.  Kovačevićevom Lansu je u težak trenutak u borbi za opstanak došao Olimpik Lion, i deklasirao ih je sa 3:0, a Srbin ni ovoga puta nije bio u startnih jedanaest. Lans je trenutno pretposlednja ekipa na tabeli i ima svega 28 bodova.

Severnije, u Belgiji, posle dužeg perioda, 90 minuta u dresu Lokerena upisao je Ibrahim Gaj. Sjajni štoper koji je izrazio želju da želi da se vrati u Zvezdu je učestvovao u podeli bodova svog tima sa veoma usepešnim Gentom. Ipak, ovom klubu očajnički je potrebna pobeda u plej-ofu belgijske lige, kako bi se plasirao u Evropu. Sledeću utakmicu Lokeren igra protiv Klub Briža. Lošu seriju je nastavio Milan Purović, ne odigravši utakmicu Sersl Biža protiv Sent-Truidena.

Nemanja Matić

U Holandiji je Herenven veoma neprijatno iznenadio ajnhovenski PSV, i učinio je šampionsku trku Holandije neizvestnom. U plavo-belom dresu se istakao i Filip Đuričić, ali je zamenjen u 60. minutu od strane Šveca. Mladi fudbaler je ove sezone i pored čarki sa šefom struke i dalje redovan u dresu Herenvena. Ado iz Den Hagena je nastavio svoju sjajnu seriju protiv Vitizea, a u dresu žuto-crnih bio je mladi reprezentativac Srbije, Nemanja Matić, koji je odslužio kaznu na prošloj utakmici. Igrač Čelsija koji je na pozajmici u Holandiji je odigrao ceo meč solidno, ali je njegova ekipa ipak poražena posle gola koji su primili u 28. minutu. Da ga nije primio, Vitese bi imao čak 7 bodova prednosti u odnosu na Ekslesior, koji se nalazi na poziciji koja vodi u baraž.

Jedino Dejan Lekić predstavlja Zvezdu u španskoj Primeri. I ovoga puta je ušao kao rezervista, tek u 83. minutu, ali nije doprineo igri Osasune, pa su crveno-plavi proaženi na gostovanju u Hihonu od Sportinga. Ovaj poraz Lekićevom klubu uopšte nije bio potreban, jer i pored trinaeste pozivije ima samo pet poena više u odnosu na Herkules, koji je u zoni ispadanja.

Vladimir Đorđević

U Mađarskoj je odigrano nekoliko zanimljivih utakmica, u kojima su učestvovali Zvezdini fudbaleri. Vladimir Đorđević je svoju sjajnu partiju za Đeri ETO krunisao golom u nadoknadi, i time uz Dudaša doneo pobedu svom klubu od 4:2. Bez Đorđevića se ne može zamisliti odbrana Đerija, što pokazuje iz utakmice u utakmicu. Slična situacija je i kod Đorđa Tutorića, koji je standardan u ekipi Ferencvaroša. On je odigrao i utakmicu svog tima protiv Siofoka, koja se završila bez pobednika – 1:1. Ferencvaroš je ovako ispustio lepu priliku da se izednači po broju bodova sa Fehervarom protiv predposledednje ekipe u mađarskom šampionatu.

U rumunskom šampionatu je svih 90 minuta igrao Nikola Ignjatijević, a njegov Temišvar je slavio u gostima protiv Sportula sa 3:2, čime je nastavio borbu za titulu.

Iz Evrope se selimo u Južnu Ameriku. U Ekvadoru se odigrao veliki derbi između Deportiva i LDU-a iz Kita. Na ovoj utakmici je učestvovao čovek koga svi po lepom pamtimo, Segundo Kastiljo, za Deportivo, i zaradio je žuti karton, ali u LDU-u nije bilo čoveka koga se trudimo da zaboravimo, Ernana Barkosa, koji je pauzirao utakmicu zbog crvenog kartona. Ovaj meč ipak nije ličio na derbi, i završen je bez golova, čime je Deportivo zadržao lidersku poziciju, ali ima utakmicu više od LDU-a.

Na azijskom kontinentu, takođe igraju nekada Zvezdini igrači. U Uzbekistanu se odlično snalaze Miloš TrifunovićSlavoljub Đorđević. Njihov Bundjokar je zabeležio još jednu pobedu, ovoga puta nad Šortanom, i time učvrstio lidersku poziciju. Đorđević je igrao od početka, a Trifunović je ušao sa klupe u 75. minutu. U Azerbejdžanu brani Bojan Pavlović, i to za Karabah. Srpski golman nije primio gol ni ovoga puta, ali ni njegovi saigrači nisu tresli mrežu protivnika, tako da je utakmica završena bez golova. U Kini nastup je zabeležio Vladimir Bogdanović, za Liaoning. Guma je zamenjen u 55. minutu, a njegova ekipa je slavila sa 1:0.

Повезане вести

6 comments

Comments are closed.