Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Приче о Звездиним трофејима – Митко Стојковски и 100. вечити дерби

Кроз богату историју нашег клуба, освојен је велики број трофеја, а један од најдражих освојен је у јубиларном 100. вечитом дербију, када је Црвена звезда на Маракани славила против Партизана резултатом 2:1.

Наша тадашња држава, СР Југославија, била је већ увелико под санкцијама, а у недостатку мечева на међународној сцени, дуели између црвено и црно-белих су добијали на још већем значају. Црвена звезда је са бодом предности у односу на вечитог ривала на табели домаћег првенства ушла у 100. дерби. Играло се 33. коло шампионата, на Ђурђевдан, односно 6. маја 1995. године, а на нашем стадиону се нашло преко 90 хиљада људи.

Пошто је ово био меч од великог значаја за оба клуба, дуго се чекало на право узбуђење. Најопаснији у редовима Црвене звезде био је Дејан „Рамбо“ Петковић и то је показивао током читавог првог полувремена. После првог дела игре који је завршен без голова, у 76. минуту, Партизан је дошао до предности. Морали смо да кренемо на све или ништа, а такав приступ нам се исплатио у 84. минуту када је досуђен једанаестерац у нашу корист, а у центру пажње био је Митко Стојковски који се изборио за најстрожу казну. Одговорност је преузео Дарко Ковачевић који је поравнао резултат и вратио Звезду на чело табеле. Партизан је у тим тренуцима био тим који мора да „јури“ резултат, али пошто се црно-бели нису опоравили од шока, у 89. минуту је Митко Стојковски искористио лошу интервенцију Пандуровића након шута Ковачевића и у стилу расног голгетера затресао мрежу за велико славље и одушевљење наших навијача.

Стојковски је понео титулу најбољег играча, а Црвена звезда је поред обезбеђене титуле, добила и пехар намењен победнику 100. дербија у трајно власништво, који и дан данас краси витрине нашег музеја.

The post Приче о Звездиним трофејима – Митко Стојковски и 100. вечити дерби appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment