Moja Crvena Zvezda
БлоговиЗвездине легендеФудбал

Сећање на први вечити дерби

Љубиша Секулућ и Предраг Ђајић

На једној страни терена – Црвена звезда.

На другој – Партизан.

Датум беше 5. јануар. Година 1947. На данашњи дан пре тачно 65 лета, или боље речено зиме, два комшијска клуба и од старта велики ривали у свему, званично су се састали први пут.

Незванично, поделили су мегдан неких годину и по раније, 21. априла 1946. и Партизан је тада победио са 2:0. Али, то је била пријатељска утакмица. Ово је било нешто сасвим друго. Прво фудбалско првенство Југославије било је у пуном замаху. Тог 5. јануара играло се 13. коло. Партизан је био на врху табеле са 20 бодова из десет утакмица. Загребачки Динамо и сплитски Хајдук имали су по 18 бодова из 12 сусрета. Црвена звезда је у том тренутку била четврта, са 14 бодова из десет утакмица.

Сви су, у тек ослобођеном Београду, једва чекали мегдан Звезде и Партизана. С једне стране, омладински тим и настављач светле предратне традиције, састављена махом од играча „Југославије“ и „БСК“-а. С друге, тим који је оформила, састављала и у сваком погледу помагала војска.

У таквој атмосфери, Црвена звезда је у старту имала неупоредиво више присталица, који су живели за свој тим, пунили трибине где год је и с ким год да је играла. А, против Партизана поготово! Пред вама је ретка фотографија снимљена пре 65 година – ту су играчи Црвене звезде и Партизана непосредно пред почетак прве утакмице.

Тог 5. јануара, према бројним сведочењима, на главни град се спустила незапамћена хладноћа. Снег је падао непрестано, немилосрдно је дувала кошава, а жива у термометру се спустила на невероватних минус 19 степени.

„Упркос свему томе, око 4.000 навијача кренуло је ка стадиону у Хумској, који се тада звао Централни дом Југословенске Армије. Први сусрет највећих ривала нису желели да пропусте чак ни „ако падају секире“. Рачунајући првенство, Куп и пријатељске утакмице ја сам против Партизана чак 40 пута био капитен. Памтим многе победе, али та из првог дербија од 4:3 ми је једна од најдражих успомена. И, увек се прво сетим страшне мећаве. Кожа ми се јежила од кошаве. Били смо толико промрзли да смо једва чекали да утакмица почне“ – преносимо из једног старог броја „Звездине ревије“ запис који је оставио Рајко Митић.

Легенде: Рајко Митић и Стјепан Бобек

Прва звезда Црвене звезде ( на слици са капитеном Партизана Стјепаном Бобеком) у наставку је написао ово:

„Играли смо одлично. Нарочито наш центарфор Језеркић који је постигао три гола. А, кад смо већ код голова, не могу да заборавим да је на тој утакмици од седам Партизан постигао – само један!“

Иако је Партизан био благи фаворит, Звезда је заиграла одлично и после само 25 минута имала два поготка предности. Оба пута Глазера је надмудрио Јован Језеркић. Први пут у 12. минуту кад је захватио једну набачену лопту, док је други гол постигао снажним и тачним шутем са ивице шеснаестерца. Центарфор Звезде наставио је у истом стилу и у другом полувремену. Кад је у 54. минуту голман Партизана кратко одбио лопту после шута Андрије Шећерова, Језеркић се нашао на правом месту да казни ту Глазерову грешку. 3:0 за Звезду! Партизан је први гол постигао тек у 72. минуту. У ствари, био је то аутогол Предрага Ђајића. Тај први дерби је био толико драматичан да је свима – играчима на терену и навијачима на трибинама, било јасно да се на залеђеном терену рађа једна од највећих европских фудбалских светковина.

„Ми смо 13 минута пре краја повели са 4:1 пошто се Ђајић поготком искупио за аутогол. Али, сопствену мрежу погодио је у 82. минуту и Кашанин, а кад је Бобек у 85. смањио на 4:3 настала је права драма. Партизан је све карте бацио у напад. За нас слеђене играче и наше навијаче време је стало, секунди су нам изгледали дуги као сати. Сви смо у једном тренутку били у нашем казненом простору. Ловрић је два пута чудесно спасао нашу мрежу и – крај! Све се добро завршило, остварили смо прву победу над Партизаном“ – писао је пре више од четири деценије легендарни Рајко Митић.

За сва времена је, дакле, остало уписано да је у првом дербију славила Црвена звезда, да је постигнут први хет-трик (Јован Језеркић), да је постигнут први аутогол (Предраг Ђајић), а одмах за њим и други (Младен Кашанин), као и да се догодило прво искључење, пошто је судија Лалић удаљио из игре нашег центархалфа Љубишу Спајића. Тако је почело велико ривалство које без прекида траје већ 61 годину и спада у ред највећих европских фудбалских дербија.

Повезане вести

6 comments

Luka јан 6, 2012 at 02:05

Naravno da je -19, kad su igrali 5 januara 😀

Reply
Ivan јан 5, 2012 at 20:04

S jedne strane beogradska manguparija,a s druge reprezentacija NDH…

Reply
strucnjak јан 5, 2012 at 15:03

ja se vise secam ovog poslednjeg! lukicu odlazi!

Reply
Secam se pobeda јан 5, 2012 at 17:39

Secas se zadnjeg, ok. Ali posle ovog prvog nisu nam mogli nista u 90% susreta. I nismo u maloj krizi nego u velikoj ali izvuci ce mo se. Eto vec u tom prvom derbiju se znalo koji ce klub iamti vise ljudi sto ga voli.

Reply
Uros Jovanovic јан 5, 2012 at 14:23

lukicu odlazi

Reply
Vlada Tosic јан 5, 2012 at 13:05

XAaxaxax… i iskljucenje i autogolovi … VEROVATNO SU I TADA SUDIJE ZA NJIH NAVIJALE (tj sigurno VOJSKA protiv Naroda)

Reply

Leave a Comment