Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеОсталоРагби

Рагби 15: Вечити дерби на премијери новог шампионата Србије

Београдски рагби клуб Црвена звезда у одбрану шампионске титуле у петнаестици креће против вечитог ривала Партизана у суботу од 14 часова на рагби терену на Ади Циганлији.

Црвено-бели су прошле сезоне у финалу плеј-офа савладали екипу Рада са 2:0 у серији и стигли до прве шампионске титуле, док су у финалу Купа Србије поражени од Партизана резултатом 13:21, тако да је ово права прилика за реванш црно-белима у серији дербија која и даље траје у бројним спортовима за последње две седмице.

Иначе, БРК Црвена звезда је свој први трофеј освојио у Купу Србије 2014. године тријумфом против екипе Победник Моцарта са 23:18. Формални домаћин предстојеће утакмице 1. кола је Партизан, али због проблема црно-белих са тереном и терминима сусрет ће се одиграти на Звездином терену на Ади, поред бициклистичке стазе, на новобеоградској страни, близу стене за пењање. Ово је и једини прави терен за рагби у Србији на коме заједно тренирају Звездини рагби клубови у петнаестици – БРК Црвена звезда и тринаестици – РЛК Црвена звезда, који су у сјајним односима, тако да су нам из БРК Црвена звезда нагласили да им је посебно драго због тријумфа њихових колега из тринаестице против црно-белих минулог викенда у полуфиналу Суперкупа Србије и сада се спремају да успешно започну свој нови шампионски поход. У првом колу се поред вечитог дербија игра и меч Рад – Војводина.

Рагби код нас нема ни приближно такав статус као у свету, где је врло популаран, јер се игра у 117 држава, од чега је у око 25 земаља међу три најпопуларнија спорта и биће заступљен и на предстојећим Олимпијским играма у Рио де Жанеиру. Тешко је пробити се медијски поред многих популарнијих спортова и све функционише по принципу ентузијазма и велике љубави према рагбију, јер играчи код нас немају професионалне уговоре и у тешкој су финансијској ситуацији. Сами се сналазе да обезбеде средства за одржавање терена, исхрану, суплементацију, лопте, копачке, дресове, путовања, гостовања…

1c

Уз све то америчка амбасада у Београду форсира огромним свотама новца своју “уврнуту“ верзију рагбија познату као “Амерички фудбал“, што додатно гуши прави рагби у Србији, који је у принципу груб, али поштен и праведан спорт, који није затрован неким негативним појавама које прате популарније спортове попут намештања утакмица, допинга, фолирања и разних других негативних појава и малверзација које се често запате баш тамо где се по правилу обрћу огромне своте новца.

Зато би било пожељно да љубитељи рагбија, Звездини навијачи, знатижељни љубитељи правог неукаљаног спорта у моралном смислу, ако су у могућности дођу на Аду и бодрењем помогну црвено-белима да успешно стартују у новој сезони, а рагбисти Црвене звезде ће се потрудити да им победом адекватно врате за такав вид подршке.

                    РК ПАРТИЗАН – БРК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

                          1. КОЛО ПРВЕНСТВА СРБИЈЕ

                              СУБОТА, 5. МАРТ 2016.

            РАГБИ ТЕРЕН НА АДИ ЦИГАНЛИЈИ, 14:00 ЧАСОВА

Повезане вести

5 comments

LA[K]I мар 4, 2016 at 13:02

U cemu je razlika izmedju Ragbija 13 i Ragbija 15? Mislim da postoje obe lige u Srbiji i ca RKCZ postoji u oba sporta.

Reply
BRK CZ мар 4, 2016 at 09:02

Одличан текст… Поздрав за Нешу и Бориса!
Сви на дерби!

Reply
mmm мар 5, 2016 at 16:14

Nije korektno Americki ragbi nazivati uvrnuti, narocito posto ga prati veoma mnogo gledalaca i u nasoj Srbiji koje niko na to ne prisiljava.

Reply
BRK CZ мар 5, 2016 at 19:22

Pobeda 16-3. Jedini esej za Zvezdu postigao je Nikola Arsic, a sve suteve je pogodio Boris Martic. Uskoro izvestaj, pratite nas na fejsbuku.

Cestitamo i Partizanu na jakom otporu.

Bravo Delije!

Reply
Neša M. мар 5, 2016 at 21:08

Све што има везе са Америчком амбасадом не може бити добро и зато се против тога треба борити.

Reply

Leave a Comment