Moja Crvena Zvezda
КошаркаРегионална лига

МЦЗ најава: Звезда тражи освету против Подгоричана

Фебруар би по многима могао да буде месец одлуке за наш кошаркашки клуб. У овом месецу се решава питање проласка у осмину финала Еврокупа, играмо против директних конкурената за пласман на Ф4 АБА лиге, а боримо се и за „Жућкову левицу“ у Купу Радивоја Кораћа, тачније бранимо је. Први меч у низу је гостовање Будућности у оквиру 19. кола АБА лиге.

najava_buducnost

У првом мечу ове сезоне, у Подгорици, Звезда је наставила традицију сада већ девет година дугу. Тачно толико наш тим не зна за победу у дворани „Морача“. Резултат у том мечу је био 62:60 за домаће. Утакмица је била једна од слабијих које је Звезда играла ове сезоне. Обе  екипе су имале јако лоше проценте шута, а Звездин шут  за три поена је био катастрофалан, 8%. Имала је  Звезда прилику да уђе са вођством у завршницу, међутим након два промашена слободна бацања Шеховића, исти играч је ухватио лопту и изнудио још један фаул. У том мечу је Будућност забележила и више скокова од Црвене звезде, а само 6 њихових играча се уписало у стрелце.

Будућност се тренутно налази на деоби 4. места у АБА лиги са Цибоном и учинком 12-6. Имају само једну победу мање од Цедевите и Партизана који заузимају 2. и 3. место. У Еврокупу су испали након прве фазе са скором 3-7 у групи са Нижњим, Химиком и Анкаром.

Посебну везу Звезде и њеног сутрашњег противника представља тренер црвено-белих, Дејан Радоњић. Радоњић је прво носио дрес Будућности са којом је и освојио три пута првенство Југославије, а затим је ту почео и своју тренерску каријеру. Након седам година у Подгорици, постао је тренер Црвене звезде. Са друге стране, двојица бивших кошаркаша Црвене звезде носе дрес Будућности. То су Чедомир Витковац и Бојан Суботић.

Што се екипе тиче, у односу на први меч једина, али веома битна промена је неиграње Александра Ћапина, првог плеја екипе због повреде коју вуче још од 10. кола. Уместо њега, ове зиме је доведен Немања Протић из Чачанског Борца.

Управо се од искусног Протића очекивало да колико-толико помогне у ротацији осталима како би се надоместило неиграње Ћапина. Протић се до сада није показао као играч који може да одигра како се захтева на овом нивоу. Доиста, и минутажа коју добија је једва преко 10 минута, али за то време није успео да се наметне на паркету. Организација игре углавном пада на Николу Ивановића. Овај 20-годишњак не постиже пуно поена, 4,5 у просеку, али зато бележи солидан број асистенција, 2,5 по мечу. Један је од најталентованијих црногорских играча. Код њега су приметне велике осцилације у игри, али је показао у неколико наврата да може да буде веома незгодан ако уђе добро у меч. Мугоша је забележио тек неколико наступа ове сезоне и није вероватно да ће имати већу минутажу у овом мечу.

Један од најопаснијих играча овог тима је Суад Шеховић, репрезентативац Црне Горе. Био је најефикасниј у првом сусрету са Звездом, са 16 постигнутих поена. Искусан је бек-шутер, по потреби прелази и на позицију крилу. Има одличан шут споља, и за два и за три. У просеку бележи 12 поена уз чак 5,4 скокова. Михаиловић је по вокацији бек, али често игра и на позицији „један“. У просеку бележи 8 поена по мечу, у нападу није превише креативан, углавном се ослања на шутеве из чистих позиција.

Витковац игра на позицији крила. Његови квалитети су добро познати као играча са дугогодишњим искуством играња у Регионалној лиги, али и домаћој такође. Он у просеку бележи 8,3 поена уз 4,5 скокова и 1,7 асистенција. Иако игра на позицији крила, често се налази у рекету и не практикује много шут споља. Не воли да шутира из неиграђених позиција. На тој позицији игра још један репрезентативац Црне Горе, Алекса Поповић. Бележи у просеку 10 поена по мечу уз по 3,5 скокова и асистенција. Играч који је против Црвене звезде увек пружио одличне партије и управо то је разлог зашто на њега треба обратити посебну пажњу.

На позицији крилног центра играју Суботић, Марко Поповић и Коматина. Суботић у просеку игра 12 минута и бележи 4,4 поена по мечу, уз 2,7 скокова. Целе сезоне су му проценти шута на ниском нивоу нарочито у последњих неколико мечева што је лоше утицало на његово самопоуздање у нападу. У одбрани, сасвим коректан. Поповић је по свему веома сличан Суботићу, тако да њих двојица равноправно деле минутажу. Коматина је веома искусан играч, али ове сезоне не игра константно и има јако малу минутажу и слабу статистику.

Све недостатке крилних центара испод коша надокнађују Акинделе и Колман. Акинделе је први центар екипе и прави разбијач у рекету. Бележи у просеку 10 поена и 7,4 скокова. Висок је 216цм, одличан је атлета и често се у нападу ослањају на његове индивидуалне акције. Колман је нижи 10цм и има доста слабије учинке и мању минутажу, али довољно да сасвим квалитетно одмени Акинделеа, нарочито у одбрани.

Будућност је екипа чију игру је годинама градио наш тренер. Дакле, пре свега, јака одбрана, јак скок и доста поена из транзиције. Имају неколико добрих шутера чији брзи поени  у нападу умеју да им дају критичну предност за време утакмице. Треба имати на уму да су нас у Подгорици надскочили, и то са чак 12 офанзивних скокова. Дакле, екипа против које се рекет мора добро градити, а нама без Марјановића на паркету то често и не полази баш за руком.

Црвена звезда је у добром расположењу. Имала је неколико тешких гостовања иза себе и са свих се вратила као победник. То је нешто што добро утиче на морал екипе. У Пиониру до сада ни са једним тимом из АБА лиге нисмо имали већих проблема, али ово је ипак екипа из самог врха. Будућност као екипа троши много лопти у нападу и уколико наш напад буде имао мирнију руку, бољу завршницу, као што је обично случај на нашем паркету, не би требало да буде проблема.

Тренер Радоњић је најавио на данашњој конференцији за медије ову утакмицу као почетак веома тешког и битног фебруара за нас. Наша дужност се зна – да напунимо халу Пионир и помогнемо екипи.

Црвена звезда Телеком – Будућност Воли, недеља, 19:00.

Још једна победа…

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

17 comments

Villa феб 2, 2014 at 14:43

Ako bi pustili Buducnost ne bi bili nista bolji od njih. A za razliku od njih mi smo gospoda. Nikad nismo kukali pa cak i kad nam je bilo mnogo gore nego njima, vec smo cekali da dodje nase vreme. I doslo je.

Reply
wdad феб 2, 2014 at 13:18

Stvarno bre, dajte bre nekog ko prati kosarku da radi ove najave i analize. Ovo je vise smesno

Reply
Aca феб 2, 2014 at 13:11

Ja sam kupio 3 karte……..još nas 1999 po 3 karte i pesma 🙂

Reply
Delije Niksic феб 1, 2014 at 23:22

Kakva je ovo analiza marko popovic krilni centar?on je klasican bek suter.

Reply
Biće dana,biće leta феб 2, 2014 at 12:23

Lik procita na sajtu aba lige da pise da igra na poziciji „forward“ i na osnovu toga izvrsi analizu,a ocigledno je da ne prati bas kosarku. Isto tako je imao zestoke promasaje za Radnicki.

Reply
tutoric феб 1, 2014 at 22:32

Vasquez,

sta ste se bre uplasili partizana.. vidis da su nikakvi.. ja bas njih hocu u 1/2 finalu.. da im se na.e.emo ma.ke!!!

Reply
Djoksonidis феб 1, 2014 at 20:43

Sutra muski, posteno na pobedu!!! Ne zanimaju me kalkulacije. Mi smo deo SD Crvena Zvezda! Dakle, pobeda,da se obezbedi 1. mesto pred F4, a svi oni (Cedevita, komsije, Cibona i Djetici) neka razmisljaju o tome da nas izbegnu u polufinalu, u mecu za EL, dok mi budemo grabili ka polufinalu EK. Sehovic i Akindele su odlicni, celeston Popovic jako dobar. Dejo ima lek za njih, siguran sam u to. Dakle, da u dobroj, pobednickoj atmosferi docekamo KRK i nastavimo niz pobeda. Ono sto sam pisao u septembru, to tvrdim i danas- tripla kruna i polufinale EK je dostizna ove sezone. Nadam se i da ce proci ova vetroje*ina, pa nas u Pioniru bude i svih 6000.
Zvezda oOoOoO

Reply
Aimar феб 1, 2014 at 20:18

Ako me pamcenje dobro sluzi,grobari su one sezone kada smo se borili za opstanak izgubili namerno kod kuce od Zadra,samo da bi mi ispali,malo glupo zvuci ali ne bih se nervirao i da izgubimo od Buducnosti,samo da stoka ne ode na final-four !

Reply
Fornicator феб 1, 2014 at 22:02

Ne bi ni meni smetalo da malo relaxiranije uđemo u neku utakmicu od koje oni budu zavisili, jer znam da bi oni sigurno iskoristili takvu priliku, u obrnutoj situaciji. Iskreno, nije realno očekivati da se ne plasiraju na F4, ali ko zna…

Reply
muka mi je od vas strucnjaka феб 2, 2014 at 00:29

I treba izgubiti od Buducnosti,komsije ima da se pojedu.

Reply
IgorNbGd феб 2, 2014 at 17:27

Ja sen ešto tripujem da su baš dobili nekoga skim smo se mi klali za opstanak… Nemam pojma… 😀

Reply
torh феб 1, 2014 at 20:05

Sutra da napunimo Pionir ! Stop sa bojkotom !! Krece serija utakmica koja moze da nam odluci sezonu , SVI UZ ZVEZDU !

Reply
Vasquez феб 1, 2014 at 19:59

Mozda je bolje da dobije Buducnost da zauzmu 4-tu poziciju za f4 pa da igramo sa njima polufinale, lakse cemo ih dobiti nego Cibonu 🙂

Reply
Fornicator феб 1, 2014 at 22:04

I ja bih više voleo Budućnost u polufinalu nego Cibonu, ali mislim da je rano za takve proračune. Samo da stoka ne dođe na četvrto, to nikako ne bi valjalo…

Reply
pera феб 2, 2014 at 11:32

Ne slažem se, treba dobiti sve a mislim da bi lakše prošli Cibonu nego Budućnost. Što se ovih siročića tiče pa mora onaj ko nema leba da im plaća hirove, njihov problem što su ostali bez najboljih jer je onaj retard umislio da je najveći trener na svetu. Trenira se na snagu jer on u suštini sem Kinzija i Bogdanovića nema igrača koji ima iole podnošljivu tehniku. Pazite busa se da je oslabljen neko ko pod ugovorom ima 6-7 stranaca i sad mu trebaju još dva. Znači čovek ima više stranih igrača nego Makabi. Ko da je ne može se uigrati i nastaće problem izmedju igrača jer svako pre svega sebe ceni. Sad bi mu dobro došao Drobnjak da pogodi iz auta. Mene samo plaše domaće sudije od Beloševića na dalje uvek su u službi Vujoševića. Naš odgovor bi bio da dovedemo jedinicu koja bi admirala rasteretila a napravila domaći zadatak odbrane na Jaku i Dženkinsa. Ovako samo zamaramo Dženkinsa koji bi rušio sve odbrane sa dvojke. Dakle vreme je da uprava dovede tog igrača sa idejom i stavi tačku na ABA i srpsku ligu.

Reply
andrej феб 2, 2014 at 12:24

netreba da se bojimo nikog.f4 je u beogradu,znaci cibona pada ako bude cetvrta.bolje odmah obezbediti to 1. mesto,a onda ako zadnje kolo bude odlucivalo pustiti cibonu a groblje ode na 5. mesto 😀

Reply
IgorNbGd феб 2, 2014 at 17:28

Ali to nije u intereu srpske košarke da Zvezda igra EL. Propašće na reprezentacija, baš kao što je propala jer smo osvoijli EL u vaterpolu…

Reply

Leave a Comment