Moja Crvena Zvezda
Архива

Zvezdin 12. igrač?

Te ’91. svi znamo šta je bilo. Zlatno doba – zlatna generacija. Euforija ravna pojavi Beatles-a. Srpski klub je ušao u Svetsku elitu i biti navijač Crvene zvezde bila je čast. I dalje je, ali kako-kome…

U svakom žitu ima i kukolja – opšte poznata izreka i nažalost, izuzetno istinita. Kakve to veze ima sa Zvezdom? Ima! Žito je u ovom slučaju svaki Delija. Pravi navijač koji je došao da ostavi glas na Severu. Koji je uz Zvezdu i kada pobeđuje i kada gubi.. jednostavno Delija je onaj kome je Zvezda život. A kukolj? Tek ćemo o tome…

Ne znam, da li se sećate 16. marta ove godine? Stadion JNA, još jedan u nizu derbija. Prva utakmica polufinala Kupa Srbije? Ja ga se odlično sećam. Lično, jedno od najvećih razočarenja. Tog dana smo izgubili i na tribini i na terenu. Ko je bio, zna o čemu pričam. O terenu – neki drugi put. Akcenat je ovog puta na tribini.

Neki će pokrenuti polemiku o čuvenim zvučnicima. Iskreno? Najmanje su bitni “udarci ispod pojasa” dotičnih komšija. Mi smo tog dana podbacili u navijanju. Sve zahvaljujući gore pomenutom kukolju. A kukolj su:

1. Simpatizeri Zvezde i ljubitelji fudbala (opšte popularan naziv-pozeri). Njima je, duplo jeftinija karta na Severu, nego na Zapadu i Istoku-Bogom dana. Kako je standard u Srbiji ravan prosečnom seocetu u dalekom svetu, tako je i “parola-snađi se” najviše zastupljena.
2. “Kamermani” i “fotografi”. Ćuti, slikaj i snimaj. Nebitno je što ne znaš ni jednu pesmu, bitno je da si uslikao bakljadu i sutra ćes biti glavni baja u školi. Čoveče, bio si na Severu! A i ako znaš poneku pesmu, proderi se kad’ kad’, čisto da se zna da si živ.
3. Naslednici Milojka Pantića. Udri po sudiji i nazovi ga pederom. Igračima opsuj celo porodično stablo i povremeno, hvataj se za glavu. Po završetku toga, podseti se svih mogućih Srpskih psovki. A ovi što pevaju i dižu ruke? Ko ih šiša, ti si zaradio pritisak.

I na tome bi se završilo. Tri podele i ludom dovoljno. A onda se stvorila nova grupa i počela da proždire Sever…

Čuti štikle na Severu bilo je nezamislivo. Videti uopšte devojku na Severu – kao da se pojavio beli medved. A onda se ispostavilo da je Zemlja okrugla. Devojaka sve više i nestala je teorija da je fudbal samo za muškarce. I to je dobro, to je lepo ALI zavisi o kojim devojkama pričamo. Ako se radi o sportski obučenoj devojci, sa nekim obeležjem Crvene zvezde, koja ravnopravno sa ostalima navija? Koja voli taj klub i koja je došla samo da oseti huk tribine i gleda svoj tim? Dobrodošla. Zajedno smo jači. Takve ne spadaju u novonastalu grupu.

Govorim o “mačkicama” i “tigricama” koje u “svitac” epizodi dolaze na Sever. Koje traže…hm… dečka (Blago rečeno. Znate na šta mislim..). Onda (ako koja od vas, prozvanih, čita ovo) izvinite, ali ostanite kući. Izazivate gađenje i podsmeh. I izvrćete ruglu Sever, a to je nedopustivo.  Za vas neupućene devojčice, Marakana je sportski objekat-stadion! Nikako diskoteka. A oni mali ljudi na travi, nisu plesači Justin-a Bieber-a već fudbaleri. A Severna tribina nije “Muvanje party”. Znate? Ne verujem.

Kako ih se otarasiti kada niču kao pečurke posle kiše? Ne znam. Znam da su nam dovoljni problem, gore navedene grupice. Ovo je već previše. Sve je rečeno. Ili će Sever izgubiti na važnosti i postati mešana salata ili će se nekako vratiti nepisano pravilo, da je Sever isključivo za navijače. Da je to tribina Zvezdinog dvanaestog igrača. Ili je i to izgubilo vrednost?

Autor teksta: Katarina

Повезане вести

61 comments

Leave a Comment