Moja Crvena Zvezda
Архива

Najava : Crvena zvezda – Spartak Zlatibor Voda

Gbovi klubova

Neki su, verovatno, posle drugog primljenog gola u Čačku rekli – „znao sam i ranije, titula je nedostižna. Otišla je, ložili smo se bez potrebe…“. Od 18. decembra i povratka kući „Velikog Žutog“, našeg Robija Prosinečkog, uradili smo mnogo. Poraz u Čačku, poraz u Čačku… Ako ćemo divnih šest meseci da zaboravimo zbog poraza u Čačku, onda zaista ne znam šta da kažem. „Neosvojiva tvrđava“ je opet NEOSVOJIVA. Crvena Zvezda nije odigrala nijednom nerešeno, a kamoli izgubila od Robijevog dolaska na „Marakanu“. 8 utakmica, 8 pobeda, 23 postignuta gola, 5 primljenih. Poseta, praktično na svakoj utakmici izuzev Hajduka, približno oko 20-25.000 na svakoj utakmici. To su činjenice. Na najveću žalost titula nije došla, ali najmanje zato smo mi krivi. Jednostavno, falila je titula da se sve poklopi, ali ne brinem. Krali su „šampioni“ i šakom i kapom, i rukama i nogama, i u direktnim tv prenosima, nema više gde da im stane. Počeće uskoro da se prosipa, koliko su prebukirani. Nadam se da će se i prosuti istina konačno. Živi bili, Zvezdu voleli, pa videli. Kao što je Robi rekao za Adija – „ sve se to vraća..“, tako ću ja još dodati za „šampione“.

Fiskulturno omladinsko sportsko društvo Jovan Mikić Spartak osnovano je 21. Aprila 1945. godine. Naziv Spartak je revolucionarno ime poznatog Subotičkog atletičara između dva svetska rata Jovana Mikića Spartaka. U posleratnim danima drugog svetskog rata, formiranju fudbalske sekcije predhodio je niz događanja. Kao ogranak tadašnjih postojećih fudbalskih klubova ”Žak”, „Građanski” i „Radnički” osnivačka Skupština formirala je novi klub pod nazivom – SDŽ “Spartak”. Subotičani su učestvovali u prvom zvaničnom prvenstvu SFR Jugoslavije, 1946 godine, kao šampion Vojvodine. Klub sa renomeom je od osnivanja bio na klackalici najvišeg ranga i rang niže, a tokom svoje istorije i najnižih rangova. 2007 godine kompanija ZLATIBOR VODA spašava, kako oni to vole da kažu, severnog giganta ili drugi klub Vojvodine od gašenja. Klub danas nosi ime Spartak Zlatibor Voda i nastupao je u evropi prvi put u istoriji ove sezone, gde je stao u drugoj rundi kvalifikacija posle muške borbe sa ukrajinskim Dnjiprom.

 

CZ N S

 

„Marakana“ :    26 25 1 0 88:19

Subotica       :    26 14 9 3 42:18

Ukupno        :   52 39 10 3 130:37

  • uključujući i utakmice u Kupu

 

Prvi međusobni meč odigran je 25. avgusta 1946. godine u Subotici. Pobedili smo 3:1. U revanšu u Beogradu, dva dana pre našeg drugog rođendana – 2. marta 1947., rezultat je bio 0:0. Na „Marakani“ prvi meč je odigran u sezoni 72/73 i pobedili 3:1.

Naša najubedljivija pobeda je 1951. godine, 6:0. A doslovno smo „maltretirali“ Spartak više puta rezultatima – 6:1, 5:1, 5:0, 4:0… Od zajedničkih igrača najpoznatiji, najzanimljiviji i može se reći najbolji su – Kosta Tomašević, Nemanja Vidić, Nikola Žigić, Tihomir Ognjanov, Anton Rudinski, Dušan Maravić, Andrija Kaluđerović, Ognjen Koroman, Nemanja Nikolić..

Još ova utakmica i još jedna sezona je gotova. Još ova utakmica pa ni leto, koje dolazi a svi ga željno iščekuju, nije bitno. Jer dva meseca bez „Marakane“ je kao dve svetlosne godine. I duže. Zvezda je u srcu uvek, ali onaj osećaj kad je sve gotovo, a vi jedva čekate da ponovo počne. Tada će neka pojačanja, neki „novi klinci“ krenuti u pohod na ono naše nekad što bejaše. I ono što je naše, dosta smo čekali. Naravno, predvođeni Robijem. Gde god Robi da je gostovao za ovu polusezonu je bio dočekivan kako dolikuje, ali meni se čini da samo tamo gde bi trebao nije. Kod svoje kuće, na svojoj „Marakani“. Jako svi u glas sutra, treba da se ponosimo što ga imamo. Najjače što možemo. Do tada „vojvođanski kraj“. Prvo „Golubovi“, pa „Slaninari“. Zvuči kao neka gozba iz naših severnih krajeva. Mi želimo onu gozbu sa tri boda. I još jednom, znam i ne radujem se previše, kakav je osećaj sutra kad izađemo sa „Mare“ znajući da sledi pauza. Prespavao bih na stadionu. Proćiće cela sezona kroz glavu, svi golovi, ono što smo mogli a nismo, šta je moglo da bude a nije, Borhini, Kaluđerovićevi promašaji.. žurka sa Severa, poslednji trenutci sa revanša u Kupu, dani čekanja derbija u prvenstvu, svako gostovanje, utakmica kod kuće.. meni će i svaki korak pređen biti umemorisan… Svi u glas, najjače što možete „nananana ROBERT PROSINEČKI, ROBERT PROSINEČKI, ROBERT PROSINEČKI…“.

 

SVI NA MARAKANU!

Crvena Zvezda – Spartak Zlatibor Voda, sreda 25.maj 2011. 17:00h (ulaz besplatan), Jelen Super Liga 29. kolo , stadion : „Marakana“, Beograd.

Повезане вести