Moja Crvena Zvezda
Архива

Najava : OFK Beograd – Crvena zvezda

Grbovi klubova

Nema predaje! Sledi Stara Karaburma i dobri, stari OFK Beograd. Pravi gradski derbi, iako često pozicije na tabeli ne govore i ne pokazuju tako. Najstariji klub i najtrofejniji, najbolji, najveći srpski klub. Sve u jednom u subotu na Karaburmi, može se reći istorija i sve lepo srpskog fudbala na Karaburmi.

Mi smo posle poraza u derbiju, dobili mali šamar od njihovog „satelita“, ali smo uspeli da se otreznimo na vreme. Iako je većini bio bitniji roštilj, 1.maj, od toga da dođu na „Marakanu“. Istina je i da potez uprave da se utakmica igra na taj dan nije razumljiva, možda su hteli da nas testiraju? Opet, 1.maj jeste praznik, jer je igrala Zvezda. U suprotnom isti taj dan bi prošao nezapaženo jer je kiša ugrozila uspomene na ostalo.

Ofk igra možda i najlepši fudbal, sve zajedno gledano, poslednjih godina. Imaju sjajnog trenera, veoma mlad i perspektivan tim kome, svi smo videli letos, upravo to iskustvo fali za veće domete. Zovu ih „mali Arsenal“, zbog sjajnog skautinga i jedne od najboljih škola na ovim prostorima.  U ovoj godini proslavljaju jedan vek od svog nastanka, što je za klub na ovim prostorima za duboko poštovanje. Kada đaci prvaci i ostali školarci sednu u svoje klupe, OFK Beograd će napuniti 100 godina. Na sastanku koji je 1. septembra 1911. godine održan u kafani “Ženeva”, koja se nalazila na uglu Aleksandrove i Beogradske ulice, osnovan je jedan klub, koji će u narednim godinama ispisati najlepše stranice našeg predratnog fudbala, a taj klub živi i dan danas i pored toga što su ga ukidali, reimenovali, selili… 2011. godine, tadašnji BSK, kasnije Metalac,  a danas OFK Beograd, slavi zlatni jubilej, prvi vek svog fudbalskog bitisanja! Posle izbora prve klupske uprave i pošto je izglasala pravila kluba, skupština je donela odluku da klupsko igralište bude podignuto na ustupljenom terenu beogradske opštine, na nekadašnjem Trkalištu (bivši hipodrom), gde se danas nalazi Tehnički fakultet. Ime je usvojeno na predlog Miloša Ekerta, bankara «Praške kreditne banke», koji je dao ideju da se novoformirani klub zove Beogradski Sport Klub! Nadimak im je bio “Beogradski Plavi”!

detalj utakmice sa starog stadiona BSK-a
detalj utakmice sa starog stadiona BSK-a

U decembru ’44 BSK i SK 1913, najtrofejniji beogradski predratni klubovi, se ne pominju svojim imenima nego “plavi” i “crveni” i igraju u korist siromašnih porodica. Od ’45 ne postoje više ni pod tim nazivom, a 5. maja te godine, zavanično su ukinuti svi tadašnji klubovi bez pominjanja poimence, proglasom Ministarstva prosvete i potpisom Mitre Mitrović – Djilas, da bi se time obznanilo javnosti ono što je već ukinuto pre više od šest meseci.

Osniva se tim USAOS-a (Ujedinjena Socijalistička Antifašistička Omladina Srbije) – FK Crvena Zvezda i tim I Armije koji je preimenovan u Centralni Dom Jugoslovenske Armije Partizan, po uzoru na moskovski CDKA (kasnije CSKA). Crvenoj Zvezdi dodeljuje se stadion SK Jugoslavije (nekadašnji SK 1913 i Velika Srbija), a CDJA Partizan stadion BSK-a!

25. marta 1945. godine godine osniva fudbalski klub sindikata metalaca – FK Metalac. Iste godine, sada Metalac, postaje prvak Beograda (liga od 6 timova), a u odlučujućoj utakmici pobeđena je naša Crvena zvezda. Plavo – beli uzimaju redovno učešće u šampionatima nove države koje se igra od sezone 1946-47. 22. jula 1950., na inicijativu Vladimira Dedijera, tadašnjeg političkog funkcionera, a predratnog navijača BSK-a, vraćeno je ime BSK i on po svemu podseća na istoimeni klub od pre rata, pa se i plavo-bela boja dresova menja u tamno plavo – svetlo plavo, a grb je skoro identičan onom predratnom! Klub se takmiči pod našim starim imenom sve do 26. novembra 1957. godine, kada, u to vreme, BSK dolazi u dosta lošu finansijsku situaciju i tada se, posle fuzije sa nižerazrednom TSK Šumadijom, u koju su ušli jaki državni funkcioneri („geneksovci“ – operativci UDBE), koji su pre toga bili u upravi Partizana, opet menja naziv kluba u današnji OFK Beograd, a osnivačka skupština održana je u sali radničkog univerziteta “Braća Stamenković”.

karta za utakmicu
karta za utakmicu

Prefiks OFK je dodat i da bi klub konačno dobio svoj stadion – Omladinski, koji je dobio na korišćenje od grada. Do tada je BSK plaćao kiriju za korišćenje našeg, Zvezdinog stadiona, pa bi ih Zvezda nekad i tužila za neizmirenje iste. Kada je Zvezdin stadion postao nepodoban za prvu ligu, BSK je igrao na Partizanovom ili nekadašnjem stadionu BSK-a.

Mala istorija „Romantičara“ u kojoj se dosta podudara sa nama. Stari rivali, pravi gradski rivali. Ofk Beograd i Crvena Zvezda.

CZ  N OFK

„Marakana“ :                          58 36 14 8      130:64

„Omladinski Stadion“ :          58 25 18 15      97:68

Ukupno :                              117 62 32 23   231:134

  • Finale Kupa 2006 odigrano na neutralnom terenu. Pobedili smo 4:2

Prvi međusobni meč odigran je 1946 godine, kada je OFK igrao pod imenom Metalac. U obe utakmice te sezone OFK je bio bolji, 3:1,1:0. Pod imenom BSK prva utakmica odigrana 1950. godine, mi smo oba puta bili bolji – 3:0, 5:2. A pod imenom OFK Beograd, prva utakmica odigrana je 1957 godine. I u toj sezoni smo bili oba puta bolji, 1:0,2:0.

Ofk Beograd je prvi put slavio protiv nas na “Marakani”, 1961/62, a na Staroj Karaburmi u sezoni 1964/65. Naša najubedljivija pobeda na Karaburmi je 6:2 iz 1995. godine ( Darko Kovačević 2x, Nenad Sakić, Nebojša Krupniković, Dražen Podunavac i autogol Terzić – Petar Puača 2x)

Mihajlo Pjanović
Mihajlo Pjanović

Veoma je veliki je broj fudbalskih majstora koji su igrali i na “Marakani” i na “Omladinskom Stadionu” – Mihajlo Pjanović, Slavoljub Muslin, Petar Puača, Aboubakar Oumaru, Ognjen Koroman, Veseljko Trivunović, Nenad Jestrović, Mitar Mrkela, Aleksandar Jevtić, Lazar Tasić, Sava Antić, Dragoslav Šekularac, Dragoslav Stepanović, Duško Tošić, Srđan Mrkušić, Rajko Mitić, Nemanja Pejčinović, Miloš ŠestićNebojša Krupniković i Dejan Stefanović su naši igrači koji su potpisali za OFK, ali nisu upisali nijedan meč za njih. Ljupko Petrović, Milan Živadinović, Ratko Dostanić su bili treneri oba tima, a Aleksandar Kristić je bio naš šef stručnog štaba, a bio i trener u mlađim kategorijama Ofk.

Sjajna prilika da se započne vikend i uživa u utakmici. Mi idemo dalje, 11. korak je pred nama. Nema predaje! Ono što ste propustili u nedelju, nemojte sutra. „Kišnu“ Zvezdu, menja „Romantična“ Zvezda!

OFK Beograd – Crvena Zvezda, 7.maj 2011. 15:00h Jelen Super Liga 26.kolo , stadion : „Omladinski“, Beograd. Direktan prenos na TVArenasport1.

Повезане вести

4 comments

Comments are closed.