Moja Crvena Zvezda
Домаћа такмичењаКошарка

Кошаркаши без навијача против Константина

delije_derbi_kosarkaЦрвена звезда Телеком кажњена је због инцидената на утакмици другог кола Агрожив Суперлиге Србије против екипе Партизан мтс. Црвено-бели су санкционисани играњем утакмице трећег кола против Константина пред празним трибинама и новчано у износу од чак 259.600 динара.

Наиме, због убацивања тврдих предмета на терен црвено-бели су санкциониосани са 118.000 динара, а због уласка навијача на терен и гађања лоптом тренера Партизана мтс Душка Вујошевића, Звезда је кажњена са још додатних 59.000 динара. Новчано су кажњени и играчи Бојан Суботић и Демаркус Нелсон. Суботић је кажњен са 59.000 динара због дисквалификујуће грешке као учесник инцидента, а Демаркус Нелсон са 23.600 динара због уласка на терен током инцидента.

Директор лиге Предраг Бојић поново је произвољно кажњавао, још једном показавши да му аршини приликом санкционисања нису једнаки и због тога КК Црвена звезда Телеком изражава најоштрији протест. За посебну причу је непрофесионално обављање посла делегата утакмице Зорана Димитријевића и то из више разлога. Наиме, Димитријевић у свом извештају, који смо из канцеларије Лиге добили на увид, није навео неколико примера више него неспортског понашања према судијама ове утакмице од стране представника КК Партизан мтс. Промакло му је пљување судије Уроша Обркнежевића од стране Драгана Тодорића, као и физички насртај и штипање за леђа истог арбитра од стране тренера Партизана Душка Вујошевића. То делегат Димитријевић, није желео и није „смео“ да види, али камерама то није ипак није могло да промакне.

Такође, Зоран Димитријевић суђење је оценио као врло добро, а све судије са поменуте утакмице су кажњене (Обркенежвић са три утакмице забране делегирања, а Нешковић и Мажић са по једном утакмицом без права делегирања). С обзиром на овако сраман извештај службеног лица чији је посао био да обавести директора лиге о свему оном што се десило на утакмици, другачије казне можда и нисмо могли да очекујемо. Ипак, сматрали смо да ће се директор лиге Предраг Бојић стриктно придржавати пропозиција и по њима доносити одлуку, али историја се поновила па смо добили произвољно тумачење правилника по систему не замерања. Протест изражавамо због тога, а не због казни.

Физички напад тренера Партизана на судију је за Предрага Бојића био „само“ – остварен физички контакт (навод из образложења одлуке). Први човек Агрожив Суперлиге Србије позвао се на члан 61 Д13 Пропозиција такмичења у коме се каже: У случају физичког напада на судије и делегата казниће се аутоматски суспензијом и ВРЕМЕНСКОМ забраном вршења функције или играња.

Предраг Бојић је произвољно изрекао казну од две утакмице суспензије иако у Дисциплинском правилнику пише следеће: ко вређа, изазива или физички нападне такмичара, тренера функционера, делегата, судију или гледаоца на утакмици, или ван кошаркашког терена казниће се забраном играња или вршења дужности у трајању од најмање шест месеци. У посебно тешким условима може се изрећи казна доживотне забране играња или вршења дужности.

Сада се поставља питање да ли је Предраг Бојић уопште прочитао Дисциплински правилник такмичења које предводи и да ли је у обзир узео чињеницу да се овакви испади Душку Вујошевићу не догађају први пут у сезони, а камоли у каријери. Подсећамо да је сличних испада, додуше у АБА лиги, Вујошевић имао на утакмици са Задром и на гостовању против Солнока.

Због свега наведеног сматрамо да је одлука коју је донео Предраг Бојић у најмању руку смешна и још једном под лупу ставља његов кредибилитет за обављање функције директора лиге.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

Leave a Comment