Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Бошко, срећан рођендан!

jankovicНа данашњи дан пре 29 година рођен је некадашњи фудбалер Црвене звезде и љубимац навијача, Бошко Јанковић!

Бошко је Звездино дете, прошао је све млађе категорије нашег клуба, као део чувене генерације ’84. У првом тиму дебитовао је, као и већина момака из те генерације, 2002. године, код Зорана Филиповића, који им је први дао шансу. Годину дана провео је на Убу, где је експлодирао и на 28 мечева био стрелац 21 пут.

Враћа се на Маракану 2003. године, где је у црвено-белом одиграо 74 првенствена меча и постигао 24 поготка. Остао је упамћен по фантастичном ударцу, невероватним головима против Вождовца, ПСВ-а, Jавора, углавном из слободних удараца и са великих удаљености.

Након неколико сезона и трофеја у Звезди, одлази у шпанску Мајорку, где је имао одличну дебитантску сезону. На 28 утакмица постигао је 9 голова, што му је извадило визу за Палермо, који је тада био изузетно јак. И у Италији је провео годину дана, на 27 мечева постигао два поготка. У то време спекулисало се да га у својим

slika

редовима желе Милан, Интер, Рома, али је ипак прешао у Ђенову, где игра и данас. Ипак, за 4 сезоне, одиграо је свега 77 утакмица у првенству и постигао 13 голова. Током ове сезоне, носио је капитенску траку доста често и био један од најбољих играча екипе.

Чини се да је Бошко постигао много мање у, ионако богатој, каријери, пре свега због повреда које су га пратиле од одласка из Србије. Неколико пута морао је да паузира јако дуго услед тешких повреда и то је значајно утицало на ток његовог фудбалског пута.

За репрезентацију је одиграо 31 меч и постигао 5 голова, а пре тога је за млађе селекције наступио 24 пута и био стрелац 8 погодака. Остаће упамћен његов гол Португалу, али и бомба против Азербејџана, маказице против младе репрезентације Шпаније…

Са Звездом је освојио два првенства Србије и три национална Купа.

Бошко, срећан рођендан!

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

5 comments

Zvezda мар 1, 2013 at 13:59

Ako Bog da i Stojadinovic za koga verujem da moze pa kada mu istekne ugovor da dodje u Zvezdu

Reply
Max Payne мар 1, 2013 at 13:14

Posle makazica Spancima, Inijesta mu je prisao i rekao, momce dodji u Barselonu.. Ima li neko video tog gola?

Reply
fudbalski analiticar мар 1, 2013 at 12:33

MOja prva utakmica je bila protiv PSV-a…..i od tada sam zud za ovim igracem……KAKVO JE TO KRILO I KAKAV SUT!!!!!!

Reply
emirko svemirko мар 1, 2013 at 11:47

Strasan igrac i sramota sto ne igra za repku! 😮

Reply
perus мар 1, 2013 at 11:23

bole, pravi zvezdas! srecan rodjendan i mnogo uspeha!

Reply

Leave a Comment