Moja Crvena Zvezda
Архива

Zvezdaši širom sveta – fudbal

Posle svakog kola odigranog u ligama širom sveta, sabiramo učinke bivših Zvezdinih fudbalera, ili pak Zvezdaša koji nisu imali prilike da obuku Zvezdin dres. Kao i uvek počinjemo od Engleske.

Nikola Žigić

Nemanja Vidić, kapiten Mančester Junajteda je za svoj klub odigrao čitav susret na gostovanju u Londonu Vest Hem Junajtedu, i nije se baš proslavio. Naime, iskusni štoper je načionio penal, posle kojeg je Mark Nobl postigao gol za Vest Hem, čime su „čekićari“ poveli sa 2:0, ali je imao sreće jer su njegovi saigrači uspeli da preokrenu u svoju korist i slavili su sa 4:2. Nije se proslavio ni Nenad Milijaš, koji je u 30. minutu meča svog Vulverhemptona napustio igru zbog povrede, a „vukovi“ su izgubili sa 4:1 od Njukasl Junajteda. Ne zna se koliko je ozbiljna povreda nekadašnjeg Zvezdinog kapitena. Nikola Žigić je ušao u 75. minutu za Birmingem Siti i učestvovao u pobedi svoga kluba nad Boltonom od 2:1. Neshvatljive su odluke šefa struke Birmingema, Aleksa MekLiša, koji i pored sjajnih partija Nikole i dalje ne dozvoljava srpskom napadaču da bude u startnoj postavi. Žigić je, da podsetimo, do sada na 31 utakmici u Premijer Ligi i Liga Kupu osam puta bio strelac, a četiri puta asistent, i uspeo je da donese Birmingemu drugi trofej u istoriji kluba-Liga Kup. Aleksandar Kolarov, koji je prošao omladinsku školu Zvezde, ali, ipak nije dobio mesto u prvom timu, sada pruža sjajne partije u Mančester Sitiju. On je učestvovao u svih 90 minuta utakmice u kojoj je Siti deklasirao Sanderlend rezultatom 5:0.

Nenad Tomović

Sa Ostrva prelazimo na Italiju. Kapiten reprezentacije Srbije, Dejan Stanković, učestvovao je u porazu Intera od gradskog rivala Milana od 3:0, ušavši u 71. minutu. Deki ništa značajnije nije mogao da doprinese igri nero-azura, koji su 54. minutu ostali bez Kristijana Kivua. S druge strane Leće Nenada Tomovića je neprijatno iznenadilo Udineze, a Srbin je odigrao svih 90 minuta u kojima je zaradio i žuti karton. Tim sa samog jugoistoka Italije je slavio sa 2:0, a u ekipi Udinezea ni ovog puta nije bilo Dušana Baste. Tomović se i pored povrede koju je imao u prvom delu sezonu uspeo da se nametne u prvu postavu narandžasto-žutih. Za razliku od njega, Boško Janković posle povrede se nije vratio u startnih jedanaest, pa je i poraz od Kaljarija nad njegovom Đenovom posmatrao sa klupe.

U Bundesligi je Zdravko Kuzmanović uspešno zalečio povredu koju je zadobio u prošlom kolu, i sada odigrao 78 minuta utakmice Štutgarta i Verdera, u kojoj su ekipe koje se bore za opstanak podelile bodove(1:1).  Zdravko ove sezone beleži sjajne partije u nemačkoj ekipi i zasad je na 26 utakmica u Bundesligi šest puta tresao mrežu i četiri puta prosledio završni pas.

Nemanja Pejčinović

Francuska Liga 1 poseduje četvoricu fudbalera koji brane čast Zvezde. Među njima je i kapiten ValensijenaMilan Biševac koji je uspešno predvodio svoju ekipu do još jednog boda u borbi za opstanak, ovoga puta protiv Sent-Etijena(1:1). Biševac odlično igra ovu sezonu u Francuskoj, a tome svedoči i činjenica da je ponovo pozvan u nacionalnu selekciju. On je do sada na 27 utakmica 2 puta bio strelac. I Nemanja Pejčinović čini neizostavnu figuru na poziciji beka u Nici, koja je uspela da „iščupa“ bod protiv Liona u nadoknadi vremena. Nemanja je još jednu sjajnu partiju krunisao asistencijom kod drugog gola svoje ekipe, koji je postigao štoper Civeli. I Nici je ovo još jedan važan bod u borbi za  opstanak. Za razliku od prethodne dvojice, Nenad Kovačević nije bio ni na klupi Lansa, koji je izgubio od drugoplasiranog Marseja sa 1:0, baš kao ni Vujadin Savić, čijije Bordo odigrao bez golova sa Nansijem.

Nešto severnije, u Belgiji dvojica igrača su nosili Zvezdin dres. Ibrahim Gaj je presedeo još jednu pobedu Lokerena, ovog puta u gostima nad Saint-Truidenom, a ista sudbina zadesila je i Milana Purovića, koji nije igrao za Serkl Briž protiv Genka.

Filip Đuričić
Filip Đuričić

Veću minutažu imaju Zvezdaši u Holandiji, gde je mladi Filip Đuričić odigrao svih 90 minuta za Herenven, koji je ispustio prednost od 2:0 na domaćem terenu, i doživeo poraz od Ekselsiora od 3:2. Mladi fudbaler je standardan u ekipi plavo-belih. Za razliku od njega, Nemanja Matić je morao da pauzira utakmicu Vitesea zbog parnih žutih kartona, ali su žuto-crni i pored izostanka budućeg fudbalera Benfike uspeli da slave protiv NEK Brede sa 2:1.

U Rusiji je Aleksandar Luković odigao celu utakmicu Zenita sa Spartakom iz Naljčika, gde su obe ekipe dva puta tresle mrežu protivnika. Lune je odigrao na nivou, a zaradio je i žuti karton.

U španskoj Primeri jedini igrač koji je nekada bio član Zvezde je Dejan Lekić, koji je ušao u 85. minutu duela njegove Osasune i madridskog Atletika, ali za tih 5 minuta nije uspeo da doprinese nešto više svojoj ekipi, pa je ostalo 3:2 za Madriđane.

Marko Pantelić nije bio u konkurenciji za bratski nam Olimpijakos, koji je slavio nad Kavalom rezultatom 3:1.

Đorđe Tutorić

U Mađarskoj Zvezdu predstavljaju treojica  fudbalera. Vladimir Đorđević je učestvovao u remiju Đeri ETO-a sa Debercinom, za razliku od Nikole Trajkovića koji nije bio u konkurenciji ni za ovaj meč Đerija, a bez Đorđevća se ne može zamisliti odbrana ovog kluba. Đorđe Tutorić se mnogo bolje snašao u Ferencvarošu, koji je u petak slavio protiv ekipe Ujpešta sa 1:0. Tutorić pruža sjajne partije u mađarskoj ekipi.

Nastupe za svoje  ekipe zabeležili su i: Miloš Trifunović, Slavoljub Đorđević(Bundjokar), Bojan Pavlović(Karabakh), Marjan Marković(First Beč) i mnogi drugi…

Повезане вести

3 comments

Comments are closed.