Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатФудбал

Најава: Црвена звезда – Војводина

Crvena zvezda - Vojvodina
Crvena zvezda - Vojvodina
Crvena zvezda – Vojvodina

Иако наизглед „није“ битан меч јер неће донети неке битне промене на табели, осим ако се не поклопе неки резултати по Војводину, јако је битан. После турбулентне полусезоне, препуне падова и преокрета, после које ћемо опет бити у минусу, трећи пут за редом гледати првом на табели у леђа, можемо да поставимо основе да тај минус претворимо у плус на пролеће. Али, у овом тренутку то и није највећи проблем. Највећи проблем и питање је да ли се дуг од 50 милиона евра враћа сам од себе и шта ће Звездин џелат, Горан Весић, и даље у клубу? Ако је да открије како је његова жена власник свих могућих фирми са префиксом Red Star, да објасни како је „набилдовао“ дуг до максимума, како је клуб постао „ФК Весић„, да се преда полицији због крађе и уништавања још једног, највећег симбола, разумећемо. Али, ако је ту да оптужи једну од највећих легенди, не само Црвене звезде и српског, југословенског фудбала, већ и светског фудбала, Драгана Стојковића Пиксија, за оно што је он урадио и да поново себи обезбеди место у клубу и помути разум збуњеним навијачима, који више не знају шта знају, ко прича и да ли из других особа проговара Горан Весић са својим саопштењима, онда нам нема помоћи. Знају сви ко је Пикси, зна и Драган Џајић. Горану Весићу „скидам капу“ јер је мајстор прљаве кампање, испирања мозгова и „лошег“ маркетинга које тако хируршки добро и прецизно ради, али нека он скине капу и оде из Црвене звезде, док нам је још остало кувало за кафу и сапун у тоалету, иако воду и струју имамо, па немамо. Тада, када он стварно оде из клуба, можемо да очекујемо бољитак. Осим, ако нам пролеће не буде као свако последњих седам година, све само не Звездино. А ми, луди оптимисти, да имамо -10, опет би мислили како је то достижно. Звезда је то. Пре него што Нинковића и пола Европе доведу на „Маракану“, ми имамо још један јако битан меч.

„Стара Дама“ из „Српске Атине“, клуб за респект, клуб са реномеом, како би наши старији рекли – господски клуб. Трећи најстарији клуб у земљи, млађи три године од најстаријег ОФК Београда и две од Јавора. Велика традиција, историја. Овог викенда се широм Европе игра велики број дербија, великих утакмица као што су: Реал Мадрид – Атлетико Мадрид, Бајерн Минхен – Борусија Дортмунд, Ајакс – ПСВ, Јувентус – Торино.. утакмице какве би желели да буду између Војводине и Црвене звезде, какве заслужујемо. Када буду пуне трибине у Београду и Новом Саду, ови увек занимљиви дуели ће добити још више на значају, као и овај измасакрирани муљем, лажима, комбинацијама, обавештењима и „објективности“, покојни српски фудбал. Када буде више људи као господин Буторовић, као господин Небојша Човић, знаћемо да није све тако црно.

ФК Војводина је основана 6. марта 1914. године у дворишту куће, у улици Темеринска бр.12. Нажалост и српског фудбала, а пре свега града Новог Сада, на том месту данас не стоји ни плоча ни назнака да је основана Воша. Већ сами оснивачи, после Првог светског рата, нису могли да се сложе око датума оснивања. Када су сви мислили да је историја сакрила датум, једино је др Душан Попов установио да је тај дан, 6. март. Оснивање се одржало у потпуној тајности, јер је у предвечерје Првог светског рата, аустро-угарска полиција будно пратила свако окупљање српске омладине, само што је уместо неког скривеног места, као позорница послужила штрикерска радња Саве Шијакова, у Темеринској улици (данашњи „Технометал“). Под изговором да долазе да помажу у преради вуне, скупили су се ученици “Велике српске православне гимназије“, студенти и трговачки помоћници, ради оснивања једног националног клуба, ради васпитања на спортском плану. Прва, односно оригинална, боја дресова је била светло плава. Прва утакмица у историји клуба је одиграна у јуну 1914. године у Ковиљу, против локалног клуба Шајкаш. Мотив за одабир овог противника била је девојка фудбалера Војводине Љубојевића, коју је он желео да импресионира. Воша је победила 5:0, а у том тиму Војводине углавном су играли ђаци и студенти који су били на летњем распусту. Утакмица са Шајкашем је била прва и једина утакмица Војводине све до ослобођења и краја Првог светског рата, 1918. године. Убрзо затим, Воша је по узору на прашку Славију била инспирисана и узела је црвено-белу боју за своју, коју и дан данас носе. Али, уз поштовање и свака част Воши, зна се ко је црвено-бели.

После одличних, почетних битака у Европи када су немилосрдно покрадени у Бечу и када их је од плеј офа за Лигу Европе делио образ Уефе и који секунд, несхватљива промена тренера је Војводину довела до чудне ситуације. Иако, могу да се похвале најбољом одбраном – примили су само 7 голова, имају најнеефикаснији напад у лиги, после Смедерева! Некако су се извукли и тренутно заузимају 4. место на табели, на које су склизнули после ремија са Крагујевчанима у Новом Саду, у прошлом колу. Војводина је у серији од седам мечева без пораза и имају само један пораз у сезони. Ипак, имаће прилику да се боре за дуго очекивани трофеј. Дошли су до полуфинала Купа, тамо где ми нисмо.

ЦЗ Н В
Београд :   74 55 11 9   165:67

Нови Сад : 75 31 27 18 117:77

Укупно : 151 86 38 27 282:144

*две утакмице финала Купа су одигране на неутралном терену и обе су завршене нашом победом.

Прва утакмица одиграна је у Београду 1951. године и победили смо 1:0. У Новом Саду исте године у борби за нашу прву титулу шампиона – 6:0. Прва победа Војводине датира из сезоне 54/55, 3:2 у Новом Саду. Прошли меч на „Маракани“ Војводина је решила у своју корист 2:0, головима Стевановића и Љубинковића. Утакмица се играла пред сабласно празним трибинама.

Наша најубедљивија победа је 7:1. Два пута смо славили тим резултатом, једном у Београду, једном у Новом Саду. У Новом Саду, на наш 53. рођендан, 4. марта 1998. године, Дејан Станковић два пута, Перица Огњеновић, Драган Мићић, Јован Гојковић, Зоран Његуш и Миодраг Пантелић по једном су понизили Лале.

Ognjen Mudrinski
Ognjen Mudrinski

Синиша Михајловић, Александар Коцић, Лео Леринц, Радован Кривокапић, Огњен Мудрински, Марко Перовић, Абубакар Оумару, Никола Лазетић, Братислав Живковић, Миодраг Пантелић, Нино Пекарић, Милош Шестић, Мирослав Тањга, Драган Мрђа, Бранко Јелић, Игор Богдановић, Видак Братић, Срђан Бајчетић… су само нека од имена која су носила дрес оба клуба. Љупко Петровић, Љубиша Броћић, Пижон Петровић, Бранко Станковић, Милорад Косановић, Гојко Зец… су нека од имена тренера која су седела на клупи оба тима. Марио Ђуровски је прошао нашу школу, а сјајно носио дрес Војводине. Данас, Мудрински решета мреже и доноси бодове нама, а можда се још неки бивши играч Војводине нађе у његовом друштву.

Статистика 

Трећу годину за редом се састају Црвена звезда и Војводина у последњем колу. Протекла два пута у Београду било је 2:2 и 2:0 за Војводину. Оба пута прошле сезоне је Војводина славила, а меч последњег кола јесење полусезоне је игран без публике, на „Маракани“. Сабласна атмосфера је много више значила гостима.  Што се тиче статистике, ево мале помоћи за кладионичаре. У последњих 10 мечева између Црвене звезде и Војводине, на 9 утакмица је постигнуто два или више голова. На последњих седам дуела, мреже су се тресле минимум два пута. Што се тиче дуела у Београду, на претходних 13 од 15 окршаја је постигнуто два или више голова, рачунајући и финала Купа, на неутралном терену. Што се тиче текућег првенства, ово ће бити дуел две тоталне супротности. Дуел једне од најефикаснијих и једне од најнеефикаснијих екипа, као и најбоље и једне од најгорих одбрана лиге. Довољно је споменути да је Огњен Мудрински постигао исти број голова колико и Војводина. На досадашњих 6 утакмица на свом стадиону, Црвена звезда је забележила 4 победе и по један пораз (Јагодина) и нерешен исход (Рад), уз гол разлику 19:11. Једино је Смедерево примило гол више од Црвене звезде на свом терену. На сваком мечу Црвене звезде на „Маракани“ виђена су минимум 3 гола, а на 5 мечева чак и 4+ голова. Војводина је једина непоражена екипа на гостовањима, до сада. На 6 утакмица, имају по 3 победе и пораза, а поред пет постигнутих голова, савладани су само два пута. Пет голова је на „Маракани“ постигао Мудрински, исто колико је Војводина постигла на гостовањима. Играју јако чврсто у гостима. У последњих 10 првенствених дуела на „Маракани“, Црвена звезда је славила 5 пута, Војводина 3, уз два нерешена исхода. Кладионице више шанси дају Црвеној звезди, а они храбрији могу пробају и неке комбинације.

Долазимо опет до оног периода, мало тужнијег. Три месеца без такмичарског фудбала, без одласка на свој стадион. Долази оно време за пресек, које ће нама итекако добро доћи. Ако погледамо целокупну 2012. годину, можда половично можемо да будемо задовољни. Првим делом да, другим не. Освојили смо трофеј, поражени смо само једном, од Војводине, у прошлој, пролећној полусезони. Отишао је Роберт Просинечки, дошао Александар Јанковић. Испали смо од Бордоа на бруталан начин, некако смо се довијали, изазивали срећу, губили, изгубили Куп, победили у дербију. Нервирали се, радовали. Плакали и смејали се. Од рапсодије до трагедије. Коначно је отишао и Владан Лукић, а Горан Весић је као аждаја са седам глава, али ово није бајка, иако би свег срца волели да јесте. Када подвучемо црту, опет недовољан – 1. This is not Red Star that we used to know!

Očekuje nas još jedna burna zima. foto: Sportal.rs
Očekuje nas još jedna burna zima. foto: Sportal.rs

Ипак, када се рефлектори на „Маракани“ угасе по последњи пут ове године, пробудиће се у мени онај део немира и туге. То је као спори нож. Онај спори нож који не жури, који чека годинама, који се не заборавља, а онда клизи полако међу кости. Нож који сече најдубље и прави највећу рану. А онда са нестрпљењем и из године у годину још већим жаром по титулу. Осећам као да ми нешто моје недостаје. А ја верујем да ће се вратити. Ја верујем, лудо верујем. Поред свега и даље затварам очи пред чињеницама и верујем. Тако ћемо опет, када падне први снег, када нас ухвати сета, запевати у некој кафани, на рођендану, са пријатељима, родитељима.. „Нек’ се Маракани врате славни дани, кад си Звездо била изнад свих..“. Деца ће од Деда Мраза тражити поклоне, а ми.. да оде Горан Весић. Да пошаље своје ирвасе и санке и да обезбедимо превоз господину Весићу, када напусти Љутице Богдана 1А, али стварно када напусти а не да се појављује у наставцима и флеш бековима. Јер сам још давно, као дете, нашао пут да будем уз тебе и срећан и љут.

Сале Јанковићу, остао или не остао тренер, хвала што си се вратио у тренутку када нико није хтео. Нисмо добили резултате, нисмо добили ништа чему смо се надали, већ још један истрошени маркетиншки потез и куповину времена, али смо ти захвални.

 

СВИ НА МАРАКАНУ!

Црвена звезда – Војводина субота 1. децембар 2012 19:00h, Јелен Суперлига 15.коло, стадион : „Маракана“, Београд.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Какво је Ваше мишљење о овој теми?

Повезане вести

17 comments

Laki дец 1, 2012 at 21:18

Na neki nacin,od 70 minuta sam prestao da se nerviram i da se smejem….

Reply
Laki дец 1, 2012 at 21:05

Molim vas bez vredjanja igraca.Za pola njih je ovo bila poslednja utakmica u CZ.Aj uzdravlje

Reply
otpisani101 дец 1, 2012 at 20:50

gde ste sada dziberi sto branite jankovica…ovo je na dno-dna dno-dna…ako nova uprava ne smeni jankovica jos veceras od sutra pisem protiv novih ljudi…mene je sramota a neznam kako je covicu i dzajicu…zvezdo samo si ti vecna-nesposobni ljudi prolazni…

Reply
Sova дец 1, 2012 at 20:31

Igraju ko pi**e a Jankovic je kao sto sami uvek pricao lazni trener!! Zna da ce da ide pa ga bas i briga!!!! Nikad gori i nikad u losijoj poziciji. Vadite Zvezdu iz dugova i problema sa igrackm kadrom kako god znate i umete!!!!

Reply
Dragan дец 1, 2012 at 20:25

Ove treba oterati ODMAH!!! Alo, 3:0 za Vojvodinu !!!! Trener – MARS NAPOLJE !!! Pa svaku utakmicu ja samom sebi zivce pojedoh, bre !!! Svaki put kad oni sa druge strane brda (ime necu da im pominjem) kiksnu, mi kiksiramo jos gore !!! Svaka utakmica (Jagodina, OFK, Sloboda, Partizan, Vojvodina) primamo glupe golove, autogolove, najgluplje kikseve pravimo !!! Ko je ovde lud, bre??? Vesic??? Zabranite mu zakonom dolazak na stadion !!! Cela liga nam se seta kroz odbranu kako hoce !!! Ma samo da prodje danasnji dan !!! Uh, kako sam besan !!!! Kad bih lanac pojeo, svario bih ga bez problema….

Reply
Dragan дец 1, 2012 at 20:29

A, samo malo…Jos nesto… Kapiten nam je najbolji !!!! Psiholoska kategorija – flegmatik… Samo me zanima, sta je on uradio do sada na terenu (ovo pisem u 60-om minutu utakmice)?

Reply
NCZ дец 1, 2012 at 17:54

so pravin djum?

Reply
zvezdas дец 1, 2012 at 15:33

SAD IH IMAMO BRE!!!!!

Reply
n дец 1, 2012 at 10:55

Kada pogledamo proslu jesen i -10,pomislim,ako je Robi ostao posle toga i dobio Partizan tri puta i bio najbolji tim u ligi.Zasto ne bismo ostavili Jankovica,ipak morate da znate da je on tim preuzeo u sred sezone,da nije imao vremena da upozna tim,da nije prosao pripreme,nek ostane ovu zimu,nek pokusa da dovede dobre igrace,ocigledno to zna (Mudrinski i Pantic).

Reply
Cira дец 1, 2012 at 19:01

Zato sto je Aleksandar Jankovic daleko losiji trener od pocetnika R.P.

Reply
VESICU ODLAZI! дец 1, 2012 at 01:21

Bravo bruda Borise za najavu a posebno za to sto si dokacio sustinski problem Zvezde a to je zlo-goran vesic!Kada imas u klubu na najvaznijoj funkciji coveka koji ne misli dobro klubu,sta ocekivati?Cemu se nadati?Zato sa nestrpljenjem ocekujemo da vidimo izbor nove uprave jer ako smo tu na nivou Zvezde,nece biti nista nemoguce!Cak naprotiv,verujem da su Dzaja,Stojadinovic i Covic kadri i sposobni da preotmu vec izgubljenu titulu!Verujem u to!!!

Reply
Laki нов 30, 2012 at 22:37

E upravo ovako treba sa svim klubovima:Sve lepo van terena,odrzavaj dobre odnose,salji igrace na kaljenje tamo itd a onda na terenu das sve od sebe pa nek pobedi bolji….A ne ovako mrzimo hajduk,slobodu,spartak,novi pazar(njih jos ajde,mada znam gomilu muslimana koji naviaju za zvezdu),takodje i jagodince ne volimo,sa ofkom smo jos i nekako….I onda naravno da ce svi da ginu protiv nas 😈
Samo se setite 2005 i one jadne lige,sa svima smo bili u dobrim odnosima,pa cak na neki nacin sa Partizanom…
Inace jel zna neko sta se desava sa Mojsovom,jel dolazi u Zvezdu(izbacili ga iz vose)Jer ako dodju on,kosanovic,a vec imamo maksu krnetu spajaru mrvu to je mnogoooo vise stopera nego sto nam treba…aj uzdravlje

Reply
CZHN нов 30, 2012 at 19:24

Najbolja najava neke utakmice,Borise.

Reply
Cira нов 30, 2012 at 18:42

Iskreno se nadam da je ovo poslednja utakmica Saleta Jankovica na klupi Crvene Zvezde.Igrao sam aktivno fudbal,ali ne trebas biti neki strucnjak pa zapaziti da Zvezda posle tri meseca pod njegovim vodstvom nema nikakvu igru,cak sta vise igramo na nivou 2-3 lige.Ne moze niko da me ubedi da su za takvu igru krive pare ili bilo sta…pored ovakvih navijaca i ovakve podrske cisto sumnjam da neko od njih i pomisli na pare.Kako su utakmice prolazile,a Zvezdina igra nije bila ni nalik necemu dobrom,postavio sam sebi pitanje-Sta je taj Sale osvojio?Koje to velike klubove trenirao i sa kakvim uspehom?Ne igra li Zvezda slicno kao i mlada reprezentacija kojoj je Sale selektor,odnosno nikako…najblaze receno ocajno i na isti sistem bunarenja Da li mu je najveca i da li je uopste to neka preporuka sto je bio Muslinov pomocnik?.Mislio sam da su ovi iz Vose ludi kada su jos u pocetku prvenstva i dok su imali sve pobede i bili prvi na tabeli otpustili trenera zbog lose igre.
ali tako to rade uprave koje znaju da gledaju…Aleksandar Jankovic je gubljenje dragocenog vremena,nama treba trener koji poznaje moderan fudbal i koji ce imati autoriteta kod ovih mladih igraca.
Kod Saleta se videlo da voli klub i da mu pare nisu prioritet,ali budimo realni,pogledajmo se u oci…Zvezdi treba mnogo…mnogo jaci trener.

Reply
Zvezda mi je sve нов 30, 2012 at 18:11

Jbs sad Vesica kako vidim nekima je vazniji njegov odlazak nego trofeji… Vesicu idi vec jednom i ne vraci se, a CZV DO TITULE

Reply
VESICU DALJE OD ZVEZDE! нов 30, 2012 at 17:55

Lep tekst i ovo za vesica mi se svidja, ova azdaja :),ali mislim da ga samo mi navijaci mozemo oterati.

Reply
Simic79 нов 30, 2012 at 17:49

Svaka cast na ovoj najavi ili analizi. Posebno to mislim za prvi deo iste. Vesicu se mora stati na put! Svaka cast.

Reply

Leave a Comment