Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатДруги пишуФудбал

Милијаш: „Ужелео сам се дербија“

Nenad Milijaš

Ненад Милијаш, капитен ФК Црвена звезда, дао је интервју за „Новости„, који је започео причом о поразу од Спартака, а затим наставио о Звезди, репрезентацији, могућностима овог тима, титули, као и СД-у Црвена звезда уопште. Интервју вам преносимо у целости.

Десио нам се лош дан какав више не сме да се понови. Порази су саставни део фудбала, али је недопустиво да Звезда изгуби са 3:0. Изузетно је болно и тешко, међутим, неуспех у Суботици неће се одразити на наше амбиције. Пораз нас је прекинуо у серији и избацио из ритма победа, али Звезда није уздрмана и не бринем се за самопоуздање екипе. Чак, све ово може да се одрази и позитивно уколико извучемо поуке. Ако постоји добро време за пораз, онда је то баш сада“ – сматра Милијаш.

То значи да не сумњате у шампионске могућности ове генерације?

Не. Због титуле сам се и вратио. Да не верујем у то да можемо да постанемо шампиони, не бих ни долазио. Од првог дана сам знао колико је тешко и колики је притисак јер је Звезда највећа, а зна се и колико сви патимо због година без титуле. Верујем да сада можемо да освојимо пехар и да ова деца осете ту славу која не може да се купи ни за какав новац.“

Какав је осећај бити најискуснији у екипи?

Јовановић и ја смо најстарији, а још немамо 30 година, што довољно говори о младости екипе. Много је перспективних, одличних играча који то показују на терену. Недостаје им искуство, али ће га стећи кроз утакмице. Жао ми је што нису успели да се квалификују у Лигу Европе, брже би сазрели.“

Утисак је да се у екипи најбоље разумете с Мудринским, асистирали сте му већ код неколико голова?

Па нас двојица смо нови и морамо да помажемо један другом, скапирали смо се, помогао сам му и драго ми је што је већ постигао пет голова. Звезди треба такав голгетер, нисмо га имали одавно. Било је добрих шпицева, али од Жигића не толико ефикасних. С Николом сам одлично сарађивао и освајао титуле, нека буде исто и с Мудринским.

Да ли младост може да буде препрека када је титула императив?

Титула је у Звезди увек императив, није то сада постала. Младост може и не мора да буде проблем, чак може и да помогне. Претходне утакмице су показале да нам се дешава да поведемо па не знамо да мирно приведемо меч крају или да први примимо гол, па онда баш на спортску дрскост те младости преокренемо кад нико не очекује.

Како су вам падали Звездини неуспеси и потреси у клубу док сте претходне три године играли у Вулверхемптону?

Много теже него да сам био овде и играо. Био сам у сталном контакту са свим звездашима у Енглеској, с Ивановићем, Коларовим, Жигићем… Гледали смо утакмице преко сателита и кад год је било прилике, окупљали смо се, а главна тема наших разговора увек је била Звезда. Теже је кроз све то пролазити када ниси ту и не можеш да помогнеш, а срцем и мислима си увек уз те момке.

Да ли сте некада помињали могућност да се сви једног дана окупите на “Маракани”?

Да, постоји идеја и било је приче да пробамо. Сви имају жељу да дођу, јер се у каријери највише памти Звезда и титуле које се освоје у својој земљи. У иностранство се иде превасходно због новца и због изазова доказивања у јачој лиги. Али свако највише воли да буде најбољи у својој земљи.

Каква искуства носите из Премијер лиге?

То је најбоља лига на свету, с много врхунских фудбалера. Играјући против њих схватиш да нису застрашујући као што се мисли и право је уживање бити део таквог такмичења. Премијер лиги цео свет може да завиди, то је топ-ниво, а сви остали су далеко иза.

Шта вас је посебно импресионирало у енглеском фудбалу?

Однос према фудбалу оставља најјачи утисак. На утакмице иду породице, живи се за фудбал. С Вулверхемптоном сам играо локални дерби против ВБА и притисак је сасвим другачији него у Београду. Победимо их у гостима, па изгубимо кући од њих с 5:1 и добијемо аплауз. Био сам у чуду, али сам схватио да је за њих сутра нови дан, нова утакмица. И кад смо испали из Премијер лиге, поздравили су нас и наградили за труд.

Има ли нешто за чим жалите у Енглеској?

И има и нема. Своје минуте у Вулвсима сам одиграо добро, давао сам голове великим тимовима, побеђивао их, навијачи су ме заволели и много лепог ћу памтити. Поносан сам јер су ме прогласили за најбољег странца у историји клуба. Могао сам и да останем, нисам се вратио у Звезду зато што нисам имао где. Али нисам желео да играм Чемпионшип јер ниједан клуб у том такмичењу не могу да поредим са Звездом. Боље је да се у својој земљи борим за трофеје него да играм тамо.

Ускоро вас чека повратак на вечити дерби. Шта су предности Звезде, а шта Партизана?

Једва чекам, зажелео сам се дербија. Много сам их одиграо, постизао голове и имам лепа сећања. Не могу да издвојим било чију предност, пре свега јер Партизан нисам често гледао. Оно што знам, ми ћемо до тада бити много бољи него што смо тренутно.

Колико дуел с Партизаном може да одлучи у борби за титулу?

Дерби носи три бода као и други мечеви и има много да се игра после. Психолошка снага за наредне мечеве је велика када се победи и навијачима то много значи, а Звезди би тријумф добро дошао због младости тима. Момци су пролетос показали да могу да добију Партизан и три пута заредом, али се баш тада видело да се титула не губи у дербијима, већ на малим утакмицама у којима не победиш.

Какве су шансе репрезентације у квалификацијама после пораза од Белгије?

И даље верујем у овај тим, али нам је победа у Македонији преко потребна. Искрено, очекивао сам да из ова два меча можемо да сакупимо четири бода, али и са три ништа неће бити изгубљено. До краја квалификација има још довољно мечева и ко каже да не можемо да победимо у Белгији. Ми смо њих у Београду надиграли, промашивали шансе, а они су то знали да казне. Група је најтежа, али мислим да имамо добру екипу која може да освоји једно од прва два места.

Шта мислите о смени генерација и да ли се после 25 мечева за Србију још надате повратку у репрезентацију?

Немам ништа против смене генерација, то је ствар селектора Михајловића, нешто сасвим нормално. Лично, никада нећу одустати од репрезентације. Ако будем у форми и добијем позив, ту сам. У супротном, увек ћу волети и подржавати национални тим, то је моја земља и мој грб.

Као велики звездаш очекујете ли да ће буђењем кошаркашког и ватерполо клуба ово бити сезона ренесансе за цело спортско друштво?

Надам се да може и да хоће. Посебно волим кошарку, био сам на представљању тима и верујем да ће прекинути доминацију Партизана. Дошли су прави људи у клуб и могу да га врате на стазе успеха… Верујем у боље дане целог спортског друштва, највећи смо у Србији и имамо најбоље и најбројније навијаче који су жељни победа и трофеја. Заслужили су их и верујем да ће ове сезоне моћи да се радују многим успесима.

 

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

 

Повезане вести

14 comments

Ultras окт 17, 2012 at 13:27

И ми твојих голова на дербијима 😉

Reply
ssss окт 16, 2012 at 23:47

LUKICU OSTANI OSTNI

Reply
aleksandar sd окт 16, 2012 at 15:18

Dolazi Rodic iz Ofke u zimskom prelaznom..!

Reply
marko окт 17, 2012 at 01:56

Koji ce nam Djavo! Jos jedan fenser, smeker, licko! Takvi su najgori igraci i takvi nikad nisu uspevali u Zvezdi. Ne zaboravite, pratim Zvezdu vec 30 godina i tvrdim da u Zvezdi uspevaju samo muskarcine poput Rajana Giksa ili Pola Skolsa, znaci Belodedic, Pancev, Sekularac, Vidic, Stankovic, Mihajlovic, Prosinecki, Zigara, Lukovic, Rambo itd. Mi Ljajica ne bi prodali za vise od milion evra ili Jovetica ili Tosica jer oni nisu za Zvezdu!!!

Reply
Levi Brisac окт 16, 2012 at 15:08

Mali Tomic iz Partizana je Zvezdas!!!

Reply
Realno окт 16, 2012 at 14:05

UPRAVA NAPOLJE BREEEEEE !!!!
LULE DUNSTER !!!!

Reply
Aimar окт 16, 2012 at 13:38

Kolarov je prosao nasu omladinsku skolu,ali su mu nasi strucnjaci verovatno rekli da nema potencijala i da nije za zvezdu,kao i mnogim igracima…sve strucnjak do strucnjaka…

Reply
bob окт 16, 2012 at 11:33

Da vam budem iskren, dosta mi je pustih želja i praznih obećanja. Bili smo mnogo glasni i dozvolili smo da nam pojedinci napune dušu nerealnim željama. Zvezdi su potrebne korenite promene. U suprotnom, bojim se da ćemo i dalje gutati prašinu koju pred nama ostavlja jsd partizan. Na svim poljima. Volim Zvezdu od prve godine svog života i ne pamtim ovakvu krizu rezultata. Boli me ovakvo stanje. Dosta priče, hoćemo rezultate.

Reply
zvezdas окт 16, 2012 at 00:58

Eh da dodju sale,bane,zigara,pantela
,jankovic,basta,lukovic,biseva
c,misimovic…podsetite me koga
aktivnog sam jos zaboravio 😀 pa
ne smem ni da pomislim kakav bi
teror ovde pravili a u evropi bi bili
kao nekada 😀

Reply
Laki окт 16, 2012 at 09:23

Najveci problem je sto ce oni doci kad napune 30 + godina.Lepo je pantela rekao:glupo mi je da dolazim u zvezdu ja mrcina sa 30 i kusur godina da uzmem mesto nekom zvezdinom klincu 😛 😆

Reply
zvezdas окт 16, 2012 at 12:55

ma brate kazem zamisli da su svi oni sad kod nas sta bi radili onda pa ne smem ni da pomislim 😀

Reply
Zvezdale окт 16, 2012 at 00:45

Zanimljivo, Ben i Kolarov Zvezdaši, to nisam znao 😛

Reply
Luka окт 16, 2012 at 00:52

Kolarov je kolko ja znam prosao nas omladniski pogon msm petlice i to a za baneta nisam ni ja znao

Reply
жељко окт 16, 2012 at 00:55

Коларов је био у нашој омладинској шкои 😉

Reply

Leave a Comment