Moja Crvena Zvezda
Звездине легендеФудбал

Срећан рођендан, златна копачко Црвене звезде!

Darko Pančev
Darko Pančev
Darko Pančev

Дарко Панчев и Олмета. Дарко Панчев.. Дарко Панчев … Црвена звезда је шампион Европе, Црвена звезда је победник Купа Европских Шампиона. Највећи успех југословенског клупског фудбала. Дарко, Дарко, Дарко. Златна копачка Црвене звезде, позлатила је наш црвено-бели тим.“, песма за наше уши, стихови за нашу душу, Бари нашег живота. Штиво легендарног Милојка Пантића које свако дете зна, као азбуку. Јер је то прича о једном златном стрелцу, о врсти која изумире. Врста због које је фудбал јединствен, такав какав јесте. Центарфор, разбијач, стрелац. Прототип онога што су замишљали када су правили ту позицију, они који су стварали фудбал и писали правила. Због њега су голмани размишљали да ли треба уопште бранити, а произвођачи да ли правити мреже. Све остало је историја. Она дивна историја, која успомене чини вредним и златним. Она слика због које правите албуме. Они који су имали прилику да га гледају и уживају и дан данас причају о њему, његовим головима. Поставио је лествицу тако високо да док се не роди нови он, тешко да ће моћи неко то да достигне. Европа му се клањала, а он увек прави, непоколебљив. Темпераментан, свој. На данашњи дан 7. септембра 1965. године рођена је црвено-бела кобра, златна копачка Црвене звезде, велики Дарко Панчев.

Све што је знао у фудбалу, било је да постигне гол. Постизао је лепе и и мање лепе голове, десном и левом ногом, главом, из пенала, слободних удараца… Једноставно, давао је голове на све могуће начине, како год је хтео, када је хтео. То што није умео да дрибла, да уклизава и то што је, по сопственом признању, одбрамбене играче „виђао“ само на тренингу, то су му навијачи опраштали, јер је он био најбољи међу најбољима у свом послу. Рођен је у Скопљу, у насељу Кисела вода. Каријеру је почео у највећем македонском клубу Вардару и одмах почео да се доказује и решета мреже. У дресу Вардара био је најбољи стрелац Југославије у сезони 83/84 са 19 година и 19 голова, и освојио титулу 1987. године, која је касније на суду додељена “комшијама”. 84 гола на 151 утакмици за Вардар.

Tandem iz snova, Savićević - Pančev
Tandem iz snova, Savićević – Pančev

На лето 1988. године скоро све је било готово договорено да Панчев потпише за “комшије”, али је управа Црвене звезде на челу са Мишом Слијепчевићем реаговала у прави час и у последњем тренутку Дарко је са „Градског стадиона“ у Скопљу дошао у Београд на “Маракану” а наша управа створила тандем из снова, Савићевић-Панчев. Обојица су прво одслужила војни рок а затим Европа је служила њима. За пуне три сезоне постигао је 84 првенствена гола на 91 мечу, био првак европе и света, златна копачка, владар Европе, освојио три титуле. Постизао је голове како је желео, као на траци. Глазгов Ренџерс, Грасхоперс, Бајерн Минхен, Коло Коло, Галатасарај, Панатанаикос, били су његове жртве. Био је страх и трепет за сваку екипу. Због својих способности и невероватног инстикта за гол добио је надимак “Кобра” и био најбољи нападач света. 4.марта 1992 године у Атини постигао је два феноменална гола против Панатанаикоса коме је претходила афера прилиском доласка наше екипе у Атину. Написао је на пољу за националност Македонац, а Грцима је то засметало и нису желели да га пусте у земљу. На крају им је одговорио са два гола и рекао – “ Срећа прати храбре. А ја сам био невероватно срећан када сам постигао два гола пред 80.000 навијача у Атини, Црвена звезда победила 2:0, а на семафору писало два пута – Панчев. Тада је могла земља да се отвори, није ме било брига. Македонац је победио Грке у Атини.”, рекао је тада Дарко. Црвена звезда никад од тада није имала и нити ће имати таквог нападача. Гол-машину. На лето 1992. године, је и по сопственом признању, нежељено напустио Београд и Црвену звезду, али је морао.

Могао је да бира где ће играти. Барселона, Манчестер Јунајтед, Реал Мадрид, Јувентус, Ливерпул, Милан… где год је желео, могао је да оде. Он је ипак изабрао Милано, али не Милан, већ Интер и за 7мил £ потписао за њих. Поредили су га Паолом Росијем и најбољим нападачима света, очекујући да настави свој терор головима. Међутим, тренер Бањоли није тако мислио и није веровао Дарку, па су нове придошлице попут Рубена Сосе, Скилаћија и Руса Игора Шалимова имали предност. Слабо је добијао шансу и у припремном периоду, па је када је почело првенство била осута паљба по њему. Први гол је постигао тек у јануару 1993. године против Удинезеа и поред четири гола у Купу Италије на пет мечева, то су му једини голови те сезоне. Дарко је покушао и наредне сезоне да остане у клубу, иако је био или на трибинама или на клупи и добијао све мање шанси. Медији у Италији су га оптуживали да је лажирао да је болестан и повређен да не би седео на клупи, а веза са тренером Бањолијем је дошла до нетрепељивости. Доласком Дениса Бергкампа из Ајакса, Панчев није апсолутно ниједном био у комбинацији за тим ни у Серији А, Купу Италији или Купу Уефа, па је тортуру у Милану завршио одласком у немачки Лајпциг на позајмицу.

За полусезону у немачкој Бундеслиги одиграо је 10 утакмица и постигао два гола, али није успео да спаси тим од испадања. После шест месеци позајмице, вратио се у Италију, и под новим тренером Отавиом Бјанкијем покушао да оживи каријеру. Постигао је два гола одмах на старту против Фиорентине и Барија, али се повредио. Одиграо је свега 7 утакмица у Серији А и једну, његову једину за клуб, у Купу Уефа против Астон Виле. У марту 1995 године, клуб је купио Масимо Морати, а на крају сезоне у летњем прелазном року Дарко је и дефинитивно напустио клуб и отишао у Фортуну Дизелдорф.

14 утакмица и 2 поготка у другом боравку у Немачкој и одлазак у Швајцарску, Сион где је због повреда завршио каријеру 1997. године, одигравши само 5 утакмица. Неславан крај великог играча.

За репрезентацију Југославије одиграо је 27 утакмица и постигао 17 голова. Играо је на СП 1990 у Италији, постигао два гола у победи од 4:1 над УАЕ. Када се очекивало да се репрезентација Југославије попне на кров Европе са тандемом из снова Црвене звезде, није им дозвољено учешће и враћени су назад због санкција. Дарко је са 10 голова био најбољи стрелац у квалификацијама и те године најбољи нападач света. За репрезентацију Македоније одиграо је 6 утакмица, постигао један гол и учествовао на инагурационом мечу своје земље 1994. године. 2003. године на церемонији у Скопљу проглашен је најбољим играчем у последњих 50 година, као и најбољим играчем икад своје земље.

По окончању каријере, Дарко је отворио душу и рекао – “ Постоје нападачи који трче и који не трче. Ја сам имао инстанчани, природни осећај за гол и био сам стрелац. Трчао сам само на 30м од гола. Нажалост, у Интеру нису хтели да прихвате тај стиле игре. “ На питање да ли је однос домаћих фудбалера према странцима био један од главних проблема током боравка у Милану, одговорио је – “ Да јесте, то је био највећи проблем. Зенга, Бергоми, Фери су терали Бањолија, који је био слаб тренер, да убацује у игру Скилаћија уместо мене, зато што је Италијан. Недавно сам отишао до Зенге, који је сада тренер Национала из Букурешта у Румунији и рекао му – “ Надам се да си бољи тренер од Бањолија.”. Рекао сам му то, да га подсетим на та времена. Потписивање за Интер је моја највећа грешка у животу, каријери. 1992. године сам био најбољи нападач на свету. Могао сам да бирам тим. Реал Мадрид, Манчестер Јунајтед, Барселона. Моја каријера би била богатија, и у фудбалском и у финансијском смислу, да сам потписао за други тим, али нисам. Ја сам једини играч коме је Интер уништио каријеру. Ту мислим на Вима Јонка, Матијаса Замера, Игора Шалимова. Дениса Бергкампа, пре свега, који је отишао после две године из Интера у Арсенал, и требало му је више од годину дана у Енглеској да пронађе себе поново. Ја нисам успео.”

По окончању каријере радио је кратко у фудбалском савезу Македоније, као спортски директор Вардара. После се повукао и води приватан бизнис, као и свој кафић, један од најпопуларнијих у Македонији, кафе “9”.

Darko Pančev - Zlatna kopačka Crvene zvezde
Darko Pančev – Zlatna kopačka Crvene zvezde

Данас би многи шеици, султани и Абрамовичи платили свет цео, да могу да добију нападача његовог калибра. Недавно је тек добио златну лопту, коју су хтели да доделе Жан Пјеру Папену. Једном је рекао Дарко да му је жао што није направио бољу каријеру, али не жали јер је она довољно велика, зато што је играо за велику Црвену звезду у њено најбоље време и са њом се попео на кров света. Играо је са Дејом, Робијем и Пиксијем, а многи нису, за којима вапи “Маракана”. Знао је сваки противник шта га чека када прочита, Црвена звезда. Нису знали са које стране дува, ни велики Бајерн из Минхена, ни Немци. А он је био и остао недостижан за све. Јединствен и оригиналан. Имала је Црвена звезда легенде, велемајсторе, бомбардере у својој историји. Господине, џентлмене, асове, шампионе. Али дан данас, свако дете када се роди прво што сазна о Црвеној звезди је да је она шампион Европе и света, да је у Барију оног 29.маја 1991. године победила француски Олимпик из Марсеја, параван данашњем Челзију или Манчестер Ситију, и да је одлучујући погодак те пенал серије наших живота храбро постигла њена деветка, само један “Дарко, Дарко, Дарко. Златна копачка Црвене звезде.“

Срећан рођендан црвено-бела „Кобро“, поносу, срећан рођендан златна копачко Црвене звезде! Срећан рођендан, Дарко Панчев!

Вест можете коментарисати и на нашем форуму овде.

Какво је Ваше мишљење о овој теми?

Повезане вести

44 comments

dante сеп 8, 2013 at 02:05

nikada iz onog tima nisam mogao da izvucem pojedinca koji je iznad svih.svi su veliki,svi su neponovljivi,vecni .darko je mozda bio prvi medju jednakima.jedino sto mi je zao je sto npr danas dejo nije predsednik,darko sportski direktor,robi trener.uz dzaju kao pocasnog predsednika i savetnika bila bi to opet velika zvezda.darko srecan ti rodjendan

Reply
NENAD сеп 7, 2013 at 23:32

jako lep tekst o najboljem golgeteru u istoriji naseg kluba

Reply
Estella Roha сеп 7, 2013 at 18:01

Imao sam privilegiju da Darka gledam uživo,i to u periodu neposredno pre i za vreme naših najvećih uspeha.Treba istaći,mada je već rečeno,da je u Zvezdi došao kao kompletan igrač koji je bio tada u najboljim igračkim godinama,sa reputacijom klasnog golgetera.Vardar je tada bio strašan tim,Pančev i Ringov su bili strašan tandem,uz Savevskog na sredini terena bili su najbolji.Oduzeta im je nepravedno titula,baš kao što je i Zvezdi poništena godinu pre toga(1986) odlukom suda Udruženog rada,koji se proglasio nadležnim :facepalm: .
Za Zvezdu je odigrao najbolje igračke godine u svojoj karijeri.Opravdao je u potpunosti nadimak „Kobra“.Skoro je bilo neko poređenje Stankovića i Pančeva na jednom forumu.Neko je uzdizao Stankovića do nebesa,imajući u vidu njegove trofeje u Interu,a loš učinak Pančeva u istom klubu.Srećom,bila je odlična replika jednog forumaša u stilu ‘tačno je to,ali je Pančev osvojio sve te trofeje u Zvezdi’.Nema se tu šta dodati 😉 .

Darko,srećan ti rođendan!Zauvek ostaješ u mom srcu,kao prava legenda.

Reply
MILAN KG сеп 7, 2013 at 13:45

Dare srecan rodjendan

Reply
delije_101 сеп 7, 2013 at 13:06

Tuzno je to sto je nas klub zaboravio svoje legende, umesto na ovom sajtu klub bi trebalo da salje zvanicne cestitke svojim legendama. A proslava Barija je tek nesto najtuznije, jer klub ne poziva one koji su bili tamo, tadasnje fudbalere i funkcionere.

Reply
Goran сеп 7, 2013 at 13:17

Šta pričaš? Pa šta sad treba svake godine da se okupljaju? Otkud ti znaš da ne zovu? Samo mračite nešto, ajd napusti sajt.

Reply
ACA сеп 7, 2013 at 12:58

Sve najbolje zelim velikom majstoru. Takav se jednom radja. Srecan rodjendan!

Reply
Delije Nikšić сеп 7, 2013 at 12:03

Nek se marakani vrate slavni dani

Reply
NCZ сеп 7, 2013 at 11:55

meni je 12 marta,zapisi tamo ako te ne stoli bojko!!!

Reply
sof сеп 7, 2013 at 11:39

Дарко, Дарко, Дарко………

Reply
JedinoSever сеп 8, 2012 at 06:41

Znaci place mi se od ovog klipa!! Samo Stojanovic, Marovic i Najdoski iz ove ekipe nisu izvodili slobodnjake. Znaci od 11, njih 8 je izvodilo. Ja od te generacije do danas ne mogu da nabrojim 8 igraca koji su izvodili slobodnjake. Mi od igraca koji da ekipi 3 gola, a koja se vratila posle 10 godina u prvu ligu, pravimo legendu. Ako hocete legendu, evo vam klip pa gledajte!

Reply
Kastro сеп 7, 2012 at 21:41

Jedan je Pancev Darko. Srecan rodjendan i vrati se u Zvezdu 😀

Reply
Deki сеп 7, 2012 at 20:36

Srecan rodjendan majstore,sve najbolje u zivotu ti zelim!Ne verujem da ce se ikada vise skupiti takva generacija,ne samo u Zvezdi nego u celom svetu!Takvi igraci se tesko radjaju,pogotovo takav vrstan napadac!Hvala ti za svu srecu koju si nam doneo dok smo te gledali!Jos jednom,sve najbolje u nastavku zivota ti zelim,MAJSTORE!

Reply
Aimar сеп 7, 2012 at 19:37

Crvena Zvezda je sampion evropeee….. Srecan rodjendan majstore!!

Reply
Žile сеп 7, 2012 at 18:02

Plače mi se kad gledam ovakve snimke,kakvi smo bili nekada a sad-tuga i jad.
Kakvi golovi-desnom,levom,glavom,u 16,van 16,iz slobodnjaka…neka uče ovi današnji klinci šta je pravi napadač.Darko legendo naša,živ i zdrav nam bio još 100 godina i kad god možeš dodji u svoju Crvenu Zvezdu.

Reply
otpisani101 сеп 7, 2012 at 17:07

eee to su bila vremena…u zvezdi su igrali samo najbolji u zemlji i zvezda je kupovala fudbalere koje je htela…. aaa danas ko sve nije oblacio zvezdin dres?…i kurta i murta…pancev i zvezda prvak evrope-to je danas nemoguca misija…

Reply
Marjan сеп 7, 2012 at 16:57

Jedini igrac kome je ceo Sever skandirao ime, u polufinalu kupa 1990 protiv grobara, a da je pre toga promasio prazan gol. Covek se samo okrenuo Severu, podigao ruke, izvinio se navijacima, a oni kao jedan: DAAARKO PANCEV! DAAARKO PANCEV!!! Neprocenjivo! SRECAN TI RODJENDAN MAJSTORE!!!

Reply
Majkon сеп 7, 2012 at 16:33

Odlican klip. Bravo ljudi!

Reply
dr сеп 7, 2012 at 15:22

Primetio sam da grobarske novine kojih ima puno,svaki dan vrse neki pritisak na javnost tekstovima „Dzaja se vraca u Zvezdu“, „Dzajic danas u Zvezdi!“ . „Dzajic sutra u Zvezdi!!“ ,“Lukic spakovao kofere“, „Dzaja nece biti predsednik,bice Vlaisavljevic!“ . „Dzajic pricao sa Vucicem,vraca se u Zvezdu!“,znaci za 15 dana 185 naslova istih,ne moze vise da se dise! Ovo namerno rade!

Reply
Zvezdas сеп 7, 2012 at 15:16

Pancev je trebao da predje u Milan,a ne u Inter,ali bukvalno ne samo da bi takav tip igraca bolje prosao u Milanu pogotovo igrajuci zajedno sa Savicevicem nego je Pancev imao potpisan predugovor sa Milanom,to je nedavno obelodanio upravo Savicevic,dakle pre nego sto je Dejo otisao u Milan Darko je trebao tamo da ode,ali zbog ogranicenog broja stranaca odustali su od njega da bi doveli godinu dana kasnije Savicevica,a Inter je onda uzeo Panceva da bi kontrirali rivalu iako im se Pancev nije uklapao u sistem igre,ali Pancev to nije na vreme shvatio,a bolje da je bio visak stranac u Milanu i igrao povremeno rotirajuci se sa Zorz Veom nego sto je otisao u Inter.

Reply
Levi brisac сеп 7, 2012 at 15:03

Zasto se na ovom sajtu nepise o pvratku Dzajica???

Reply
Dražen сеп 7, 2012 at 15:12

Зато што се нема шта написати. Нисмо курир да напишемо „Џаја: Враћам се у Звезду“, а он у ствари у тексту рекао „Не знам још ништа, причао сам са Вучићем.“

Reply
boban сеп 7, 2012 at 23:45

.. .a ipak citas kurir ..

Reply
MILAN KG сеп 7, 2012 at 14:32

sve najbolje u zivotu darko masa kobra sa vardara!!!!!!!

Reply
Pop сеп 7, 2012 at 14:18

Legendo, ti si po meni najbolji napadač Crvene Zvezde ikada. Znao si da budeš uvek tamo gde treba. Hvala ti za sve golove , a posebno onaj u Bariju! Voli te Srbija.

Reply
milos 90 сеп 7, 2012 at 14:15

Srecan rodjendan majstore!!! 😀

Reply
ssss сеп 7, 2012 at 13:43

nebo se otvorilo stadion je eksplodirao

Reply
Igor сеп 20, 2012 at 23:33

Ma, neeeeee!!!! To je vazilo za Mihu! Za Darka ja drugo! Hehehehe 😛 Darko, Darko, Darko… Zlatna kopacka Evrope!!!

Reply
Frog сеп 7, 2012 at 13:38

Odlican tekst.

Reply
Delija сеп 7, 2012 at 13:36

SRECAN RODJENDAN LEGENDO!!!

Reply
sasa сеп 7, 2012 at 13:34

Srecan rodjendan,detinjstvo mi je sa vama bilo lepse od najlepseg proleca.Jos sto pet pa opet.

Reply
Nikola сеп 7, 2012 at 13:32

Ako Vesic i Lukic ostanu, crno nam se pise…

Reply
Tomo Karadza сеп 7, 2012 at 14:41

a kavurme?

Reply
nemanja delija сеп 7, 2012 at 17:09

Dolazi dzaja covece ne budi lud

Reply
njaVa сеп 7, 2012 at 13:24

Pa nije neki igrac bio……KAKO TO MUTAVO ZVUCI 😀
Srecan rodjendan!!!

Reply
igor сеп 7, 2012 at 12:59

ovakav sgolgetern i je potreban danasnjoj zvezdi …

Reply
darko velicino сеп 7, 2012 at 12:56

srecan rodjendan Darko…dodji u Beograd ,mi zelimo da te vidimo.Nema te dugo kod nas,svi su dolazili- prolazili Piski,Dejo,Robi,Miha a tebe nekako nema nikada.Ljudi malo i zapostavljaju Darka velicajuci Deju ,Robija,Mihu ,a niko nije bio kao Darko,bez njega nije mogao da se osvoji kup sampiona,jedan od najboljih napadaca koje je svet ikada imao…danas centarfori pucaju od snage kao sto je drogba,to su sve masine bez inteligencije,sarma….Darko je bio izvorni centarfor,devetka prefinjena sa osecajem za gol,prostor…najbolji klasican centarfor sveta…Zvezda mora vise da se oduzi Darku….Darko jos jednom dodji molim te,da budes gost u nekoj emisiji ,da te gleda armija delija,da probudimo emocije,da pustimo suzu…nisi ni svestan koliko te volimo.

Reply
veliki pravi zvezdas сеп 7, 2012 at 12:53

Srecan rodjandan legendo ,Dzajo dovedi Panceva u novu uparavu Crvene Zvezde

Reply
Simic79 сеп 7, 2012 at 12:42

Srecan rodjendan, legendo!

Reply
nele сеп 7, 2012 at 12:14

Pančev mora imati mjesta u novoj upravi Zvezde na celu s Dzajom! Srecan rodjendan Darko!

Reply
Pop сеп 7, 2012 at 14:19

On vodi skopski Vardar.

Reply
dr сеп 7, 2012 at 12:07

Najbolji spic Zvezde svih vremena!!!Srecan sam sto sam mogao da uzivam u njegovim golovima!!!Hvala majstore!Ziveo!

Reply
dr сеп 7, 2012 at 15:23

Ovaj mi krade nick 😀

Reply
Александар сеп 7, 2012 at 11:41

Срећан рођендан, Дарко, хвала ти за све!

Reply

Leave a Comment