Moja Crvena Zvezda
ПрипремеФудбал

Радаковић о припремама, форми, повредама

Кондициони тренер Црвене звезде Радивоје Радаковић у првој фази припрема има највише посла. Потребно је уклопити много детаља, уклопити карактеристике појединаца у тим, дозирати физичке предиспозиције сваког играча појединачно, одредити им начин исхране… У сарадњи са Михајлом Батом Радуловићем за сада, све функционише беспрекорно. Кондициони двојац такође је први подигао руку и затражио да се први део припрема одради на већој надморској висини. Постоји много разлога зашто је то тако.

На великим надморским висинама је проценат кисеоника у ваздуху мањи и нижи је атмосферски притисак као и низ других параметара који су у корелацији са физиолошком параметрима играча. Пада алвеолни притисак у организму, долази до потребе за јачим транспортом кисеоника. Постоји и температурна разлика, јер је познато да су у вишим пределима температуре мање. Дакле, припреме на високим надморским висинама стварају низ адаптавних, позитивних промена. Такође, врло је битно погодити број дана колико се остаје на планини, контролисати физиолошке и функсионалне параметре код играча„, истакао је Радаковић и додао да ни Златибор није случајно изабран за дестинацију другог дела припрема.

„Златибор је специфичан због струјања ваздушних струја, и представља на неки начин ваздушну бању, и то је врло битно и због опоравка играча, да не бисмо на почетку сезоне чули да су играчима „оловне ноге“.

Већ за нешто мање од месец дана пред црвено-белима наћи ће се озбиљан такмичарски захтев, утакмица другог кола квалификација за Лигу Европе.

„Темпирање форме је најзахтевнији задатак за сваког кондиционог тренера. Трудићу се да то буде један од „пикова“, али не смемо заборавити да нас након другог кола, очекује још много такмичарских захтева, можда и важнијих обзиром на снагу противника. Трудићемо се да будемо на неких 85 до 90 процената спремности у односу на максимум који тежимо да достигнемо. Нисам пророк, не знам да ли ћемо у томе успети, али учинићемо све да то остваримо.“

Након зимских припрема када се тек упознавао са карактеристикама играча, Радаковићу је сад куд и камо лакше. А потврда рада је стигла у резултатима недавних тестирања.

„Не бих себе истицао и говорио да је то све продукт мог рада, али corpus delict је да су играчи напредовали на свим пољима и побољшали све битне карактеристике важне за професионалног играча. Похвалио бих првенствено саме фудбалере, јер заиста имају сјајан однос према обавезама, и то им се враћа кроз свакодневни напредак на многим пољима. Презадовољан сам стањем у коме су се појавили на прозивци“, хвали црвено-беле кондициони тренер.

У наредном периоду акценат ће бити стављен на побољшање појединих сегмената. Првенствено се мисли на квалитет и квантитет трчања. Научна сазнања до којих је дошао Радаковић говоре да је брзинска издржљивост у захтевима модерног фудбала узела апсолутни примат у односу на општу.

„Обраћамо пажњу на превенцију од повреда, на ефикасност трчања и уводимо их у рекао бих најважнији део, а то су фине кретње у току меча и најфиније координацијско-балансни покрети. То је тренд који заступам и држаћу се тога. Дубоко сам убеђен да ће такав начин тренирања дати очекиване резултате. Може се наравно и треба комбиновати трчање са лоптом. Фреквенција тренинга зависи и од праћења резултата играча током припремног периода“, истиче наш кондициони тренер чији рад током напорног трчања одликује разноврсност.

А да ли ће играчи Црвене звезде моћи у наредној сезони да се мере са европским тимовима из много јачих лига по квалитету и квантитету трчања…

„Резултати и чињенице говоре о напретку у претходних седам месеци. Ми смо, говорим о егзактном податку, у минулој полусезони 61 посто голова постигли у периоду од 60. до 90. минута. На многим утакмицама смо имали резултате равне европским екипама. И од утакмице доста зависи колико ће екипа трчати, од поставке и стила игре противника. Не можете трчати ако је игра заустављена и ако на мечу има много прекида, аутоматски се смањује време у којима играчи могу да се крећу. Да се разумемо, задовољан сам постигнутим, али мислим да можемо и морамо много боље“, не оставља дилему Радаковић.

Сарадња са осталим члановима стручног штаба је веома битна и баш та сарадња свих донела је добре и позитивне резултате нашем клубу. У зависности од потребе и квалитета ривала биће темпирана форма у неким периодима.

„Какав год и колико год квалитетни тренери били, свака екипа највише зависи од карактеристика и квалитета играча којима располаже. Наша екипа нема звезде, већ има ратнике са израженим тимским духом. Форма се достиже, али је још битније да се контролише у датом тренутку, односно да се подиже и спушта у зависности од ситуације и такмичарских захтева“, закључио је Радивој Радаковић.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму овде.

Повезане вести

15 comments

Trci i napadaj.To je fudbal,a ne stoj i dominiraj јун 25, 2012 at 13:15

Neka igraci trce u prvih 20 minuta,a ne u poslednjih makar protiv Donjeg Srema neka jurisaju junaci,pa i po ceni da prime gol iz kontre,a protiv Olimpijakosa u prijateljskoj su jurnuli i imali inicijativu na pocetku utakmice.Izbrojao sam,gledajuci snimak,60 tacnih dodavanja za 10 minuta,a toliko ni protiv Metalca nisu imali,znaci mogu kad hoce kad nisu pod pritiskom,a oni u prvenstvu igraju kao da je najbitnije da ne prime gol kao da se nakon toga ne mogu vratiti u mec i zato dobacuju se blize svom golu i cekaju da se stvori slobodan prostor na krilu da se otvore vrata autobusa parkiranog na protivnickoj polovini,jer autobus ima vrata na oba kraja.Tako igraju u prvim poluvremenima i na svom terenu kad igraju,a jos kad „napadaju“ prema praznoj juznoj tribini kao da nemaju motiv i cekaju drugo poluvreme da pocnu da igraju i zato je potrebno druga vrsta srucnjaka da radi sa igracima ili da se dopusti navijacima onima sto nisu na Severu da setaju po tribinama,bar da se zabave dok ne pocne ludnica u drugom poluvremenu,a mozda bi pocela vec u prvom kad bi igraci videli navijace kako luduju i teraju ih napred,a to se moze regulisati,ako bi karte bile prodavane posebno za donje i gornje redove triju tribina,a u donjim redovima istocne,zapadne i juzne tribine bi ludovali,a u visim redovima bi sedeli kojima se sedi,a ovako svi sede dok ne pocne da se igra napadacki kako mora da igra Zvezda,bar kad igra kuci,pa nek prime gol na svakom prvenstvenom mecu neka jurisaju da daju tri,jer bolje 3-1 nego 1-0 i nerviranje (neki bi rekli strepnja,ali to je nerviranje zbog kukavickog pristupa igri) do poslednjeg minuta.Bolje gol razlika 90-30 nego 57-18.

Reply
veliki pravi zvezdas јун 25, 2012 at 12:58

Samo naprijed kondicijoni treneru Radakovicu podigni formu igracima Crvene Zvezde da trce svih devedeset minuta da ginu za Zvezdin dres ,hocu to da vidim kod svih Zvezdinih igraca bilo da su u startnih jedanest ili na klupi Zvezde treba svi oni da ginu za Zvezdin dres

Reply
Petar јун 25, 2012 at 11:56

jel ima nekgde prenos zreba u Nionu?

Reply
jovan89 јун 25, 2012 at 12:13 Reply
PES! јун 25, 2012 at 12:30

Daj cas link za prenos zreba za Ligu Sampiona, udjem da vidim ko ce s kim da igra kad ono ne radi, tj nece prenos da se pusti…plasim se da nece ni prenos zreba za Ligu Evrope da radi.

Reply
Petar јун 25, 2012 at 11:36

Ja u potpunosti verujem ovom ceveku, prosli put je rekao da ce zvezda ubijati protivnike posle 70 minuta. I eto doslo je do toga da svaki mec, uvek kad je tesko, i za svaki od ova 3 derbija, zezam se sa caletom, polako doci ce i taj 70 minut. I tako je i bilo, po mom nekom misljenju 90% utakmica smo resili od 70 minuta…

Reply
Petar јун 25, 2012 at 11:36

Ja u potpunosti verujem ovom ceveku, prosli put je rekao da ce zvezda ubijati protivnike posle 70 minuta. I eto doslo je do toga da svaki mec, uvek kad je tesko, i za svaki od ova 3 derbija, zezam se sa caletom, polako doci ce i taj 70 minut. I tako je i bilo, po mom nekom misljenju 90% utakmica smo resili od 70 minuta…

Reply
petar јун 25, 2012 at 11:04

volja, zelja, trud, maksimalno zalaganje, upornost, ljubav prema zvezdi. Kada to bude imao svaki igrac zvezda ce razbijati sve pred sobom. Kada mi navijaci mozemo dati sve od sebe na tribinama cenio bi da i igraci to rade na terenu. A za Radakovica sve pohvale, svaka cast samo tako idemo korak dalje.

Reply
Srdjan јун 25, 2012 at 09:31

Ovako ste hvalili i Zirojevica pa kada je dosao Ren i slepac je video da nasi igraci ne mogu da trse sa franuzima. Vidjecemo sta ce biti kada budemo igrali ozbijne meceve. Ja se iskreno nadam da cemo mi da budemo spremni.

Reply
Zvezdalee јун 25, 2012 at 10:09

ako nekom treba cestitati osim igracima i Robiju na prolecnim igrama,to je ovaj covek,spremio je zimus ekipu svaka mu cast,pa mi smo vecinu utakmicu dobijali od 60 minuta,to mogu samo dobro fizicki spremne ekipe,tako da ne brinite da li ce biti spremni igraci,zna Radakovic svoj posao i to dobro……

Reply
dzagoev јун 25, 2012 at 01:18

Izvinite sto ovde pisem, jer je nevezano za ovu temu, ali me zanima sta se desava oko transfera Milijasa? Vi ste to odavno objavili, ali sada ni reci o tome. Unapred, hvala! Pozdrav 🙂

Reply
Asjgshnasfm јун 25, 2012 at 02:02

Pa cim niko ne zna od poznatijih sajtova ne znaju ni ovi sa MCZ-a,a i pisalo je juce na s mediji kako novi trener Vulfsa racuna na Milijasa,a i Robi je rekao da je nerealno.To si trebao da znas,bar za Robijevu izjavu,mozda si i cuo ali mislis da admini MCZ-a dovode igrace,a ne Robi.

Reply
era јун 24, 2012 at 22:09

Ima jedan tim
Zezamo se s njim
Indija, Pakistan
Je*emo partizan!

Reply
nscz јун 24, 2012 at 21:49

zna znanje covek!

Reply
era јун 24, 2012 at 21:46

„На великим надморским висинама је проценат кисеоника у ваздуху мањи и нижи је атмосферски притисак као и низ других параметара који су у корелацији са физиолошком параметрима играча. Пада алвеолни притисак у организму, долази до потребе за јачим транспортом кисеоника. Постоји и температурна разлика, јер је познато да су у вишим пределима температуре мање. Дакле, припреме на високим надморским висинама стварају низ адаптавних, позитивних промена. Такође, врло је битно погодити број дана колико се остаје на планини, контролисати физиолошке и функсионалне параметре код играча,,

Vidi se da zna svoj posao.

Reply

Leave a Comment