Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Упознајте РБ Лајпциг

У оквиру групне фазе Лиге шампиона у сезони 2023/24 Црвена звезда ће се састати са РБ Лајпцигом. Први дуел је заказан за 25. октобар у Немачкој, док ће београдски црвено-бели дочекати екипу Марка Роза 7. новембра на стадиону “Рајко Митић”.

Лајпциг је млад фудбалски клуб, основан 2009. године са седиштем у истоименом граду у Немачкој. Потпомогнут од стране компаније Ред Бул креће пут према највишем рангу такмичења у матичној земљи из пете лиге. Брзо су изборили пласман у четврти ранг такмичења, у истој сезони као освајачи шампионата. Потом су уследиле две неуспешне године за Лајпциг, али онда такмичарске 2012/13 су изборили место у баражу за трећу лигу. Тада у двомечу са Шпортфројндеом су успели да се преселе у виши ранг, док им је само једна сезона била потребна за пласман у популарну Цвајту.

Лајпциг је 8. маја 2016. године изборио учешће у Бундеслиги након победе од 2:0 над Карлсруеом. Услед великих финансијских улагања муњевит развој Лајпцига је довео до пласмана у групну фазу Лиге шампиона, кроз само једну сезону у најелитнијем рангу немачког првенства. Још импозантнији успех клуб је доживео тиме што је заузео трећу позицију у групи и тиме играо у нокаут фази Лиге Европе. Да се ради о клубу који поседује победнички менталитет, сведочи податак да су већ у сезони 2019/20 играли полуфинале Лиге шампиона против Пари Сен Жермена.

Поред подвига у Европи, Лајпциг је успео да у витрине музеја донесе три битна трофеја, међу којима су два национална купа и један Суперкуп Немачке. Претходне такмичарске године „Бикови“ су играли најбољи фудбал предвођен тренутно великим играчким звездама, а заузели су трећу позицију на табели Бундеслиге са 66 бодова. Упрскос томе стигли су до два трофеја у конкуренцији са Бајерном из Минхена, којег су победили у финалу Суперкупа са 3:0. Клуб је на крају продао најбоље играче у највеће европске клубове, међу којима су Доминик Собослај (Ливерпул, 70 милиона), Јошко Гвардиол (Манчестер Сити, 90 милиона), Кристофер Нкунку (Челзи, 60 милиона).

Са клупе Лајпциг предводи Марко Розе, који је био шеф стручног штаба РБ Салцбурга у чувеном плеј-офу за Лигу шампиона против Црвене звезде у сезони 2018/19. Даљи тренерски пут четрдесетшестогодишњег стручњака је водио у Борусију Менхенгладбах, па у Борусију Дортмунд. Управо одатле долази на клупу Лајпцига у септембру 2022. године и осваја два трофеја.

Тренутно највеће “оружје” Лајпцига је Дани Олмо, некадашњи фудбалер Динама из Загреба, који је поникао у Барселониној “Ла Масији”. Ту је и Ћави Симонс, као позајмљен фудбалер Пари Сен Жермена у редовима клуба из Немачке. Холанђанин игра на позицији офанзивног везног и тренутно је најбољи стрелац тима. Као класични нападачи се истичу Лоис Опенда, који је стигао из Ленса овог лета у трансферу тешком 38 милиона, а као још једно појачање на позицији центарфора на “Ред Бул Арену” је дошао Бенџамин Шешко из братског клуба Салцбурга. Лајпциг је за словеначког фубалера издвојио 24 милиона, а идентичну суму и за офанзивног везисту из Хофенхајма – Кристофера Баумгартнера. Одлазак Гвардиола су надоместили довођењем Кастела Лукебе из Лиона, а ради се о младом штоперу који је рођен 2002. година, а плаћен је 30 милиона. Требало би још напоменуту двојац на средини терена који чине Аустријанац – Ксавер Шлагер и тридесетдвогодишњи Кевин Кампл.

Такође, прва гарнитура дресова Лајпцига је црвено-бела, што је традиција када се ради о бојама Ред бул фудбалских тимова. Утакмице као домаћин игра на “Ред Бул Арени” са капацитетом од 47 хиљада седећих места, док је Б сектор на стадиону намењен симпатизерима клуба.

Следе интересантни дуели и тактичка надмудривања са тимом који гаји нападачки фудбал уз висок пресинг, а такође игра на гол више. Први дуел је заказан за 25. октобар у Немачкој, док ће играчи Барака Бахара дочекати Лајпциг 7. новембра на Маракани.

The post Упознајте РБ Лајпциг appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment