Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Упознајте Манчестер Сити

Први ривал Црвене звезде у групној фази Лиге шампиона биће Манчестер Сити, актуелни шампион Енглеске, али и Европе.

Нема сумње да је садашњи Манчестер Сити једна од најбољих екипа у историји фудбала. Предвођени Пепом Гвардиолом, као и неким од најбољих фудбалера на свету, чини се да живе златно доба, и да од оснивања клуба никада нису били овако успешни. Годинама су успевали на разне начине да остану без титуле Лиге шампиона, иако су суверену доминацију у Премијер лиги поставили још пре неколико сезона. Ипак, прошла година била је она права за њих, с обзиром на то да је освојена Европа тријумфом над Интером у финалу резултатом 1:0, када је утакмицу голом решио Родри. Могли би „Грађани“ ове сезоне да испишу историју, те да постану једини клуб са четири освојене Премијер лиге у низу, ипак, сезона је тек почела и рано је прогнозирати, али су према свим параметрима и актуелне године први фаворити за трофеј.

Премда се њихова доминација везује за 21. век и велика улагања од стране богатих шеика, прву титулу Манчестер Сити освојио је још 1937. године, а до сада их на свом конту има девет. Чињеница је да су добар део историје провели на клацкалици између Премијер лиге и Чемпионшипа, али када је Агуеро 2012. године у касној надокнади постигао гол против Квинс Парк Ренџерса и донео титулу клубу, било је јасно да нова ера почиње. У њихову одбрану, све титуле, осим ове европске, освајали су још у 20. веку, те је први ФА Куп освојен 1904. (укупно седам), Лига куп 1970. (укупно осам), Суперкуп Енглеске 1938. (укупно шест), уз Куп победника купова 1970. године. Интересантно, седам пута су освајали и Чемпионшип, а од скора имају и трофеј УЕФА Суперкупа, након бољег извођења пенала од Севиље, после 1:1 у регуларном делу и гола Палмера, који је у међувремену појачао Челзи.

Мачестер Сити краси светло плава боја, а стадион Итихад на ком играју прима 55 хиљада навијача. Сениорски тим им броји 24 фудбалера, а просечна старост износи 26 година, док екипу предводи један од најбољих тренера на свету Пеп Гвардиола. Активни су били и у овом прелазном року, па су стигли Јошко Гвардиол из Лајпцига, Матеус Нунес из Вулвса, Џереми Доку из Рена, те Матео Ковачић из Челзија.

Прва звезда екипе је свакако Ерлинг Халанд, иако је утисак да је најважнији играч за тим Кевин Де Брујне који је повређен и који ће, како стоје ствари, пропустити прву утакмицу против нашег тима. Осим њих двојице, у навали су најчешће још Џек Грилиш, Фил Фоден, Бернардо Силва, као и Хулиан Алварез, мада минуте траже и продишлице Нунес и Доку. Леђа им чувају Родри, као и новајлија Ковачић. Када је реч о дефанзиви, крај десне аут линије је Кајл Вокер, док леву страну Нејтан Аке. Штоперски тандем ће чинити Рубен Диаш и Гвардиол, премда су ту још Џон Стоунс који покрива готово све позиције, што у одбрани, што у дефанзивној делу средине, те Мануел Аканђи. На голу је незамењив Едерсон.

Нема сумње да нас чекају две велике утакмице против вероватно тренутно најбољег тима на свету. Први сусрет је заказан за 19. септембар када ћемо гостовати Манчестер Ситију од 21 час, а затим ћемо их дочекати 13. децембра на Маракани од 18 и 45.

The post Упознајте Манчестер Сити appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment