Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Жан Филип Красо, рани украс Звездине летње куповине!!!

Само 24 часа након што су званично почели припреме за нову сезону, црвено-бели су активирали и највећу бомбу досадашњег дела прелазног рока, након што је параф на четворогодишњу верност ставио репрезентативац Обале Слоноваче, Жан Филип Красо.

Већ током јесење полусезоне било је јасно да ће црвено-бели тражити нову, свежу крв у свим линијама тима, па и у нападу.
Након што је технички директор Марко Марин са својим сарадницима детаљно простудирао тржиште, фокус је бачен на прву португалску лигу и другу лигу Француске, где су црвено-бели нашли примарне мете.
Георги Микаутадзе (Мец) и Жан Филип Красо (Сент Етјен) означени су од стране спортског сектора црвено-белих као главни задатак за зимски прелазни рок.
И одмах након завршене полусезоне док су светла позорнице била усмерена ка Светском фудбалском шампионату који се одржавао у Катару, спортски сектор црвено-белих ступио је у акцију решавања горућих питања.

Међутим није све текло по плану, пошто се млади Грузијац преко својих заступника захвалио црвено-белима на понуди, истичући да му је примарни циљ да каријеру настави у лигама ,,петице”.
Док је Жан Филип Красо истакао да не жели да напусти екипу Сент Етјена у јеку борбе за опстанак.
То међутим није поколебало спортски сектор нашег клуба, него су наставили интензивно да воде преговоре са Красоом и његовим заступницима, како би га приволели да по истом принципу по којем су то учинили Питер Олајинка и Марко Стаменић, стави параф на уговор, а да се по завршетку сезоне прикључи новим клупским друговима.
Иако је Красо начелно дао пристанак, игре током пролећног дела сезоне, где је био један од иницијатора уздизања посрнулог великана и гарант његовог опстанка у другом рангу француског фудбала, избациле су га у први план, па тако није фалило ни ,,удварача”.
Борусија из Метхенгладбаха, Хофенхајм, Мајнц, ПАОК…само су били неки од заинтересованих клубова.
Међутим нико од њих није могао да гарантује репрезентативцу Обале Слононоваче да ће бити једна од главних опција у нападу или да му понуди наступ у Лиги Шампиона, што је била карта на коју су црвено-бели одиграли и поентирали.

Жан Филип Красо рођен је 17. јула 1997. године у Штутгарту (Немачка).
Своје прве фудбалске кораке направио је у Лоријену, где је након омладинског стажа углавном наступао за Б тим, уписавши 34 наступа и свега пет голова за две сезоне и то углавном улазећи са клупе.
У потрази за већом минутажом, у сезони 2017/18 прелази у нижелигаша, екипу Шилтигејма, где се задржао једну сезону, одигравши 23 меча уз пет постигнутих голова.
Након тога пут га води у екипу Епинала, где се задржао две целе сезоне, а учинак од 16 голова на 50 утакмица препоручио га је једном од највећих клубова Француске, Сент Етјену, који га је након само шест одиграних утакмица у јесењем делу шампионата проследио на позајмицу у редове Ле Мана, где је у пролећном делу сезоне 2020/21 уписао 14 наступа, постигавши пет голова, што је било довољно за повратак у Сент Етјен.
Ипак и поред велике жеље, није добио превише шансе да се искаже.
Углавном је улазио са клупе, па је након 16 мечева, на којима је постигао само један гол, нова позајмица је била једино логично решење у потрази за кунтинуитетом што му је Ажаксио и омогућио. А Красо им се одужио на најбољи могући начин, са четири гола и две асистенције на петнаест одиграних утакмица и може се рећи да је то био преломни моменат у каријери стаменог момка рођеног у Штутгарту.
У сезони за нама Красо је израстао у лидера екипе коју је једно време буквално сам носио на својом леђима не би ли посрнулог великана сачувао од испадања у трећи ранг. Да добре игре нису прошле незапажено, поред индивидуалних признања и интересовања бројних клубова за његове услуге, стигао је и позив од Фудбалског Савеза Обале Слоноваче, Селектор Жан Луј Гасет уврстио је Красоа на списак репрезентације за квалификације за Куп Афричких Нација, промовисавши га у једног од предводника новог таласа, заједно са Кристијаном Куамеом из Фиорентине и Идрису Думбиом из Аланиаспора.

Жан Филип Красо је по вокацији нападач, међутим може јако добро да се прилагоди различитим тактичким варијантама.
У Сент Етјену је играо углавном у формацијама 3-5-2 и 3-4-1-2, где је јако успешно сарађивао како са Гаетаном Шарбониеом, тако и са Кадером Бамбом и Ибрахима Вађијем.
У овим тактичким варијантама Красо је углавном био тај други нападач.
Док је у дресу са државним грбом углавном играо у 4-3-3 и 4-2-3-1 формацији, где га је селектор Жан Луј Гасет користио и као левог бочног нападача, али и као централног, где је по стилу игре био најсличнији нашем бившем нападачу Дијегу Фалћинелију.
Красо је играч којег красе фантастична контрола лопте и дриблинг, где се због одличне координације, неретко ослобађа противника приликом пријема лопте.
Једна од његових најбољих карактеристика је и кретање без лопте између линија, где представља константну опасност по гол противника, због разноврсности у својој игри.
Иако има јако добар и прецизан ударац левом ногом, Красо је константна опасност због фантастичног прегледа игре и несебичности, што чињеница да је био најбољи асистент друге француске лиге најбоље описује.
Све ове карактеристике даће нашем тиму нову димензију и више простора за комбиновање приликом склапања тактике пред изазове који очекују наш клуб у сезони која је пред нама.

Црвена звезда је тако након Едмунда Ада, потписала четворогодишњи уговор и са Жан Филипом Красоом.

Добро нам дошао!!!

Повезане вести

Leave a Comment