Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Од 1. до 169. вечитог дербија

Фудбалери Црвене звезде дочекују Партизан у утакмици која ће вечно бити записана у историји, а због чега је вечити дерби већи од било чега другог када је реч о најважнијој споредној ствари на свету у Србији, говоре и актери који су захваљујући блиставим партијама ушли у легенду.

Један од таквих је и Јован Језеркић, човек који не само да је постигао први гол за Црвену звезду на вечитим дербијима, већ је уписао и хет-трик у мечу одиграном 5. јануара 1947. године. Нападач рођен у Бешкој који је у два наврата носио црвено-бели дрес, био је и репрезентативац Југославије, а оно што је постигао као двадесетшестогодишњак у тој чувеној утакмици на температури од -19, биће заувек запамћено и проповедано.

Да вечити дербији обилују головима, говори чињеница да је тек на 29. првенственом сусрету између Црвене звезде и Партизана по први пут утакмица завршена са 0:0, а то се кроз историју десило још само 14 пута, што значи да смо поготке видели на 153 дуела. Иако се дербији као такви статистички воде само када је реч о првенственим мечевима, треба истаћи чињеницу да је Звезда била успешнија и у финалима купова, па је у седам наврата, за један пут више, победила вечитог ривала и освојила трофеј.

Као Звездине талије, издвојили су се – Живорад Јевтић, фудбалер који је играо на 10 дербија и никада није доживео пораз, али и Владимир Дишљенковић који је у свих пет наврата колико је пута бранио против црно-белих успео да сачува мрежу.

Ипак, они који су оставили најбољи утисак као играчи када је реч о вечитим дербијима су Драган Џајић и Бора Костић. Џаја је одиграо 21 вечити дерби и постигао девет голова, док је Бора на две утакмице више постигао идентичан број погодака. Интересантно је да су њих двојица једини фудбалери Звезде који су два пута из слободних удараца постизали голове вечитом ривалу.

Једини који је с пенала два пута постигао погодак Партизану био је Ненад Милијаш, док је гол Драгана Стојковића из корнера, једини тог типа виђен на вечитим дербијима, а Ратомир Дујковић је једини голман Звезде који је одбранио два једанаестераца у дербијима.

Када је реч о тренерима, неприкосновен је Миљан Миљанић који је Црвену звезду водио у 15 наврата у дуелима са Партизаном.

Гледајући актуелни играчки кадар, Александар Катаи је најбољи стрелац са четири поготка на првенственим дербијима, с тим да је још два пута био прецизан у куп утакмицама. Неприкосновен по броју мечева је капитен Милан Борјан са 18 дербија (14 првенствених и четири у купу).

The post Од 1. до 169. вечитог дербија appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment