Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Упознајте Звездине ривале на зимским припремама

Фудбалере Црвене звезде очекује шест контролних мечева током припрема у Анталији. Црвено-бели ће се током тронедељног боравка у Турској састати са Лехијом Гдањск, Нефчијем, Копром, Динамом Тбилиси, Лудогорецом и Аустријом Лустенау.

Наш тим ће прву пријатељску утакмицу после седам дана тренинга у Анталији одиграти против екипе Лехија Гдањск, 15. јануара. Пољски клуб је основан 1945. године, а највеће успехе су ређали средином 20. века. Међутим, Лехија од 1996. године није играла међу најелитнијим екипама из своје земље, али су се у сезони 2007/08, поново пласирали у пољску Екстракласу. У историји су два пута освојили национални куп, као и суперкуп Пољске.

У актуелној сезони заузимају 14. место на табели са 17 освојених бодова, уз гол разлику 18:30. Успели су да тријумфују само пет пута, два пута одиграју нерешено и доживе чак 10 пораза на 17 одиграних мечева. Екипу коју предводи пољски четрдесетдеветогодишњи стручњак Марчин Качмарек у свом саставу има махом домаће играче, али се и ослања на фудбалере са иностраним пасошем. У класичној формацији 4-2-3-1 највише се истичу португалски нападач Флавио Паишао са шест датих голова, као и двојица левих бекова – бразилски интернационалац Конрадо и момак рођен у Штутгарту – Илкај Дурмуш, са по две асистенције.

Други ривал са којим ћемо се састати, представљаће тежи испит за црвено-беле, с обзиром да се ради о екипи Нефчи Баку. Представник Азербејџана је девет пута ставио круну шампиона државе и уз то освојио седам трофеја намењених победнику купа, те је најуспешњи клуб у својој земљи. Нефчи је основан 1937. године, а први пут смо одмерили снаге у сезони 1999/00 у оквиру квалификација за Куп УЕФА. Славили смо на оба сусрета, прво на страни са 3:2, док смо у Београду били бољи минималним резултатом.

Тренутно Нефчи је трећи на табели, иза Карабага и Сабаха, са 38 бодова на 18 одиграних утакмица. Победили су на 12 сусрета, два пута ремизирали и доживели четири пораза, уз гол разлику 35:19. Тренер Лауренцију Регекампф заснива игру у систему 4-3-3, а централну улогу има везиста и капитен Емин Махмудов. Томе сведочи чињеница да је некадашњи играч Боависте и московског Спартака најбољи стрелац са 10 постигнутих голова, уз то најефикаснији асистент са четири проигравања за погодак.

Трећа контролна провера за пулене Милоша Милојевића је заказана за 21. јануар, а играћемо против Копра. Словеначки тим је полусезону завршио као вицешампион са 35 бодова, али са чак 13 мање од Олимпије. Популарни “канаринци” су славили на 10 сусрета, забележили су пет нерешених исхода и доживели исто толико пораза, уз гол разлику 31:18. Против Копра смо се играли на претходним летњим припремама и доживели пораз минималним резултатом у Словенији.

На клупи Копра се налази Зоран Зељковић, који примењује систем игре са двојицом офанзивних везних. Управо фудбалери који играју на том делу терена су најистакнутији у тиму против кога ћемо се састати, а то су интернационалац Нигерије – Беде Осуџи и Андреј Котник који је тада на дуелу Звезде и Копра голом донео тријумф домаћој екипи. Котник као капитен је актуелно најбољи стрелац тима са девет погодака, док је Осуџи стигао до цифре од пет датих голова. По броју асистенција предњачи Лука Тичић, јер је у четири ситуације наместио погодак саиграчима. У клупској историји Копар је само једном успео да освоји трофеј првенства, док је пехар купа у пет наврата донео у своје витрине.

Сутрадан после дуела са Копром, наша екипа ће одмерити снаге са Динамом из Тбилисија. Наше навијаче вежу лепе успомене на дуел из 2009. године када смо после пораза од 2:0 у Грузији извојевали епску победу на Маракани од 5:2 и пласирали се у даљу фазу квалификација за Лигу УЕФА. Динамо Тблиси је основан 1925. године, 19 пута је био првак Грузије, док у витринама има 13 пехара намењених освајачу националног купа.

Ово ће бити највећи испит до тада за црвено-беле, с обзиром да је Динамо Тбилиси са 80 бодова првак своје земље, испред Динамо Батумија. На 36 утакмица остварили су импресивну гол разлику од 73:29, а та ефикасност сведочи победама којих је било 24 у првенству, уз осам ремија и четири изгубељена меча. Крилни фудбалер Осман Камара и класичан центарфор Станислав Биленки су са 10 голова поделили титулу најефикаснијег фудбалера. Шеф стручног штаба је Грузин – Џорџи Чиабришвили који има 43 године и форсира формацију 4-1-4-1.

Наредни ривал биће Лудогорец, а дуел са стандардним противником током припремног циклуса је заказан за 25. јанура. Добро смо упознати са квалитетима екипе из Бугарске, против које смо се састајали укупно четири пута на званичним дуелима. Током двомеча у оквиру квалификација за Лигу шампиона нисмо успели да изборимо пролаз даље, али је претходна сезона остала упамћена по две битне победе. Заслужни за тријумфе су били Гелор Канга, голом на гостујућем терену, и Мирко Иванић који је на стадиону “Рајко Митић” донео три бода Звезди у групној фази Лиге Европе. Лудогорец је 11 пута био првак Бугарске, има два трофеја домаћег купа и у пет наврата је освојио национални суперкуп.

Иако је већ дуго првак своје земље, на полусезони је заузео титулу вицешампиона са једним бодом мање од ЦСКА Софије. Тим који са клупе предводи Анте Шимунџа је на 18 мечева донео 13 победа, четири пута одиграо нерешено и доживео само један пораз, уз гол разлику 46:12. Лудогорец је увек био препознатљив по великом броју странаца у саставу, а тако је и ове сезоне пошто су само петорица фудбалера домаћи играчи, тачније интернационалци Бугарске. Најбољи стрелац у овом моменту је Аргентинац – Матијас Тисера са 10 голова, а десни бочни нападач Кирил Десподов са бројком од пет асистенција важи за најкориснијег у том сегменту.

Аустрија Лустенау ће бити последњи противник првотимцима Црвене звезда на припремама у Анталији, а дуел је заказан за 27. јанура – последњи дан припрема. Фудбалски клуб са седиштем у граду Лустенау је основан 1914. године и већ дуго година се такмичи у Бундеслиги Аустрије. Од 12 тимова у лиги, на полусезони су заузели осму позицију са 18 бодова, уз гол разлику 23:28. Биланс у домаћем шампионату гласи четири тријумфа, шест ремија и исто толико пораза. Убедљиво најбољи фудбалер Аустрије Лустенау јесте млади бочни нападач Брајан Тешеира који је остварио учинак од шест голова и седам асистенција. Шеф стручног штаба је искусни Маркус Мадер који броји 54 године.

The post Упознајте Звездине ривале на зимским припремама appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment