Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Звездина крила протутњала Суперлигом

Фуриозна и моћна је Црвена звезда у фази напада и преко крилних нападача је у првом делу сезоне 2022/23 постизала голове свим суперлигашким ривалима. Велика заслуга за феноменалан учинак иде црвено-белим момцима који наступају на бочним позицијама попут Катаија, Иванића, Митровића, Букарија, Бена…

Александар Катаи је и статистички најбоље крило Црвене звезде са укупним индексом 251. На 18 одиграних утакмица Катаи је постигао 10 голова и остварио учинак од пет асистенција, што га је поставило на чело листе стрелаца наше екипе. Велемајстор са лоптом је познат као један од најбољих дриблера, а статистика то потврђује јер је Катаи у просеку по мечу 2,7 пута успео да “превари” своје чуваре. Највише од свих фудбалера је шутирао према голу противника, чак 28 пута у просеку на једном сусрету, што је само још једна потврда да Звездин Магико може да запрети противнику пођеднако снажним ударцем како јачом десном, тако и условно речено “слабијом” левом ногом. У домаћем шампионату сада већ искусни фудбалер је био веома прецизан када је у питању пас игра, те цифра тачних додавања у просеку износи 78 процената. Од тога велики број пасова стизао је директно у шеснаестерац ривала (60 процената), а кључних по мечу је било 1,53. Подигла је Звездина десетка дефанзиву на већи ниво и то показују бројке у виду одузетих лопти (3,3 пута током 90 минута у просеку), као и освојени дуели у ваздуху и на травнатим површинама (46 процената).

Катаи је маневрисао у највећем броју ситуација на левом боку, док је крај десне аут линије доминирао Осман Букари са индексом 238. Одмах по доласку на адресу Љутице Богдана примећена је натпросечна брзина код репрезентативца Гане. Букари је постигао четири гола и забележио једну асистенцију за 981 минут колико је провео на терену. У просеку је “тукао” према голу ривала девет пута по сусрету, али параметар где је брзоного крило оставило све иза себе јесте број успешно остварених дриблинга. Чак 4,5 пута у просеку на утакмици Суперлиге Србије је остављао противничке бекове у “диму прашине” иза себе. Прецизна додавања изузетно су изражена код играча рођеног у децембру 1998. године и она статистички гласе 78 процената. Такође, Букари се издвојио у правоременим стартовима на лопту и они статистичке гласе 63 процента.

Одмах уз Катаија је и Мирко Иванић, као друго најбоље лево крило у домаћем првенству. Везиста рођен у Бачком Јарку је према статистичкој платформи Инстат остварио индекс 237. Као најбољи асистент Иванић се итекако истакао ове сезоне, а ни голови нису изостали. Мирко је у девет ситуација проиграо саиграче за погодак и већ премашио прошлосезонски учинак, а уз то је постигао пет голова у шампионату Србије. Спој Иванића и Катаија на терену је одавно добитна комбинација и веома често комбинују управо ова два фудбалера. Ако уз то додамо да Иванић малтене не греши у пас игри, то нас доводи до процента од 81 посто тачних додавања колико је остварио. Такође 57 процента је завршило у казненом простору противника. Ланени корак и вештина са лоптом некадашњег фудбалера Војводине и Бате Борисова потпомогла је да Иванић у просеку за 90 минута 2,5 пута предрибла своје директне чуваре у ситуацијама један на један.

На позицији левог крила издвојио се и вундеркинд – Стефан Митровић са просечним индексом 220. Идентичан број голова и аситенција остварио је момак рођен у Крушевцу, јер је у два наврата савладао противничке голмане и у исто толико ситуација проиграо саиграче за гол. Од свих крилних нападача Митровић је најбољи у сегменту тачних додавања са 83 процента, а од тога 63 посто је завршило у казненом простору. У просеку за 90 минута у току трајања утакмице је успео да надмудри бекове осталих суперлигаша по три пута. Уз Митровића треба истаћи Ел Фарду Бена са индексом према Инстату који износи 232. Иако је капитен Комора провео мање минута (587) на терену од саиграча који играју на том делу терена заузео је позицију другог најбољег десног крила у првенству иза Букарија. Постигао је миљеник наших навијача два гола и забележио три асистенције. Поред пас игре, додавања у шеснаестерац и дриблинга, Бен је нарочито био успешан у прецизним стартовима на лопту. Премда то није најизраженија карактеристика једног од најбољих стрелаца у историји Црвене звезде, Бен је у просеку 67 процената одузео лопту ривалима после клизећег старта.

The post Звездина крила протутњала Суперлигом appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment