Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Звезда зна са турским клубовима на Маракани

Фудбалери Црвене звезде су до сада два пута играли на Маракани против неког турског клуба и у оба случаја је ривал био Галатасарај. Тријумфи од 3:1 и 2:0 уливају самопоуздање пред меч петог кола групне фазе Лиге Европе у ком ћемо угостити Трабзон у четвртак од 21 час…

Очекују се пуне трибине у једној од најважнијих утакмица које ће Црвена звезда имати ове сезоне. Не сумњамо да ће звездаши поново положити испит са оценом 10, али исто тако, нема дилеме ни да је Трабзон један од најозбиљнјих противника које је Маракана имала прилику да угости у 21. веку. Екипа која је суверено освојила шампионат Турске долази на мегдан чети Милоша Милојевића која игра у одличној форми, у једном дуелу који ће, надамо се, сви звездаши дуго памтити по оном најбољем. Два пута се то већ десило…

Био је то 3. октобар 1979. године и прво коло тадашњег Купа УЕФА, а на Маракану је стигао Галатасарај, након што је седам дана раније у Турској утакмица завршена без голова. Бранко Станковић, популарни Амбасадор је на терен извео следећих 11: Љуковчан, Јовановић, Крмпотић, Муслин, Милетовић, Боровница, Благојевић, Шестић, Савић, Филиповић, Репчић. Прилику с клупе дочекали су Миловановић и Николић, а апсолутни херој и играч утакмице био је легендарни нападач Душан Савић, док је тачку на меч ставио резервиста Ђорђе Миловановић. Играо се 20. минут када је Савић сјајно прихватио лопту у казненом простору и резантним ударцем погодио малу мрежу гола који је чувао Озалтиндер. Након што је Репчић био непрописно заустављен у 73. минуту, арбитар је показао на једанаестерац, а сигуран егзекутор био је поново Савић. Успели су гости да смање резултат три минута касније преко Текина, али све дилеме око проласка даље решио је Миловановић који се после скраћеног корнера и гужве у шесанестерцу најбоље снашао и са пенала прецизно погодио.

Поновила се историја 10 година касније, с обзиром да је опет ривал црвено-белима у првом колу Купа УЕФА био турски Галатасарај. После ремија у Турској и резултата 1:1 (стрелац за нас је био Панчев), уследио је реванш у Београду, а меч се одиграо 27. септембра 1989. године. Тим је тада са клупе предводила друга Звездина звезда – Драгослав Шекуларац, а стартна постава је изгледала овако: Стојановић, Дризић, Најдоски, Канатларовски, Јурић, Стојковић, Савићевић, Просинечки, Маровић, Панчев, Лукић. Прилику су са клупе добили Стошић и Радиновић, а Маракана је грмела и аплуазима поздрављала градњу темеља тима који се у не тако далекој будућности попео на кров света. Већ у трећем минуту је тада перспективни нападач Владан Лукић после центаршута Стојковића из корнера, сјајно скочио и начео мрежу ривала. Победу је у 66. минуту потврдио Дарко Панчев који је искористио сјајан продор Савићевића по левој страни и прецизан центаршут, те сјајним трзајем главе закуцао лопту у мрежу за ерупцију радости на стадиону.

Дакле, Звезда против турских клубова на Маракани има два од два, што представља сјајну увертиру пред утакмицу која нас очекује у четвртак од 21 час.

The post Звезда зна са турским клубовима на Маракани appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment