Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Dragan Džajić – Tvorac barijevske generacije

Istorijska 1991. godina – Crvena zvezda na krovu Evrope. Tim sastavljen od najvećih talenata iz Srbije i regiona, pažljivo je sklapan u jednu celinu godinama unazad, kako bi postao to što jeste – najjači i najkompletniji tim u bogatoj istoriji Crvene zvezde. Posebne zasluge u sklapanju ovog tima i uspesima koje su ostvarili idu i trećoj Zvezdinoj zvezdi – legendarnom Draganu Džajiću.

Sredinom 80-ih godina prošlog veka, započeto je stvaranje planova, kao i tima koji će krenuti u pohod na najznačajniji trofej u evropskom klupskom fudbalu – pehar Kupa evropskih šampiona. Tim Crvene zvezde sačinjavali su većinom momci iz crveno-bele Omladinske škole, a dodatno su ga pojačavali i mladi talenti iz „malih“ klubova. Rukovodeći ljudi u to vreme – legendarni Dragan Džajić i Vladimir Cvetković osmislili su savršen plan, koji je ubrzo i realizovan. Ideja je bila da se dovođenjem najboljih fudbalera iz Srbije i regiona sklopi najbolji i najjači tim, koji će odmah konkurisati u samom kremu evropskog fudbala.

U realizovanje sjajne ideje, Džaja je krenuo već 1987. godine, kada su dres Crvene zvezde zadužili Dragiša Binić i najtalentovaniji igrač Dinama u to vreme – Robert Prosinečki. Do leta naredne godine, crveno-belo su obukli i najbolji igrači lige – Dejan Savićević i Darko Pančev. Kostur ekipe se polako sklapao kao kockice, a tim je bio značajno pojačan.

Ubrzo se timu pridružio i Miodrag Mile Belodedić. Posebnu ulogu u njegovom dolasku imao je upravo tadašnji tehnički direktor Crvene zvezde – Dragan Džajić, koji je prepoznao talenat, stupio u kontakt sa Belodedićem i „obukao“ ga u crveno-beli dres. Komandnu palicu tima preuzeo je Ljupko Petrović, a ekipa je dodatno pojačana Vladimirom Jugovićem, velikim talentom srpskog fudbala.

Nosioci ekipe, savršeno sklopljeni u jednu celinu, krenuli su u pohod na legendarni „ušati“ pehar. U međuvremenu, 10. decembra 1990. godine pristiglo je još jedno veliko pojačanje. Džaja je još jednom odradio maestralan posao i u Zvezdu doveo Sinišu Mihajlovića, koji se veoma brzo uklopio u ekipu, i idejne zamisli trenera Ljupka Petrovića , sa kojim je već sarađivao u prethodnom periodu.

Bio je to poslednji deo slagalice koji je nedostajao kako bi se sklopio idealni tim, a tehnički direktor Dragan Džajić u potpunosti je realizovao ideju da sačini neverovatan tim. Crvena zvezda se te sezone popela na krov Evrope, a kasnije i sveta, čime je kompletna generacija ispisala zlatnim slovima istoriju srpskog fudbala i Crvene zvezde.

The post Dragan Džajić – Tvorac barijevske generacije appeared first on SD Crvena zvezda.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment