Moja Crvena Zvezda
Архива

Ono što možda niste znali o jesenjoj polusezoni fudbalera

Marakana

Protekla jesen svakako nije jedna od onih kojom će se naš fudbalski klub dičiti u svojoj istoriji. Promenili smo tri šefa stručnog štaba, odigrali veliki broj bledih partija, menjali formacije kao cipele, napravili pet bodova zaostatka za „večitim rivalom“..

Ako nešto pozitivno treba treba istaći, to su onda navijači, koji su bez prestanka bodrili Zvezdu, kao i činjenica da u svojim redovima posle nekoliko godina imamo talentovane fudbalere poput Adija, Kaluđerovića, Vešovića.. Kraj jeseni je bio posebno berićetan, obzirom da su se u klub vratili Prosinečki, Marović i Đurović, te da su stigla velika pojačanja u vidu Evandra i Borhe. Navijači s pravom očekuju novo Zvezdino proleće, a mi ćemo se još jednom osvrnuti, sa statističke strane, na proteklu jesen u Šampionatu Srbije.

Jedini fudbaler koji je započeo sve utakmice u ligi jeste golman Saša Stamenković, svih 15. Iza njega su Kadu, Isah i Kaluđerović sa započetih 14, dok je Duško Tošić započeo 13. Svih 15 utakmica je odigrao i Miloš Trifunović, međutim on je svega deset mečeva započeo, dok je na ostalih pet ušao u igru sa klupe. 14 utakmica su odigrali još i Tošić i Vešović, međutim imaju po jedan, odnosno pet ulazaka sa klupe. Najmanje utakmica odigrali su povređeni Vilotić, mladi Srnić i takođe povređeni Jeremić, po jednu, dok je samo dve (2) utakmice i ukupno pet (5) minuta odigrao Darko Lazović.

Od registrovanih igrača, niti jedan jedini minut nisu odigrala tri igrača, golmani Pavlović i Bajković, te Binić, koji je prošlog leta stigao kao prvo pojačanje. Ovo kazuje da je prošle jeseni čak 24 igrača nastupilo za Crvenu zvezdu, od kojih jedan golman i samo jedan igrač iz omladinske škole – Slavoljub Srnić. Uroš Spajić je debitovao u Kupu Srbije.

Najveći broj provedenih minuta na terenu ima naravno Stamenković (1350), a prate ga Kaluđerović sa 1220, Tošić sa ravno 1200 i Kadu sa 1175.

Najviše ulazaka u igru kao zamene imaju naši napadači, Aleksandar Jevtić i Slavko Perović, koji su u igru ušli po šest puta, međutim bez ijednog postignutog gola i sveukupno 252, odnosno 154 minuta provedena na terenu. Pet ulazaka sa klupe ima Brazilac Savio. Kada je reč o onima koji su najviše puta napuštali igru, tu su bez premca Kadu i Marko Vešović, koji su po osam puta bili zamenjeni. Vešović je tako od devet utakmica koje je započeo, čak osam završio na klupi za rezervne fudbalere, odigravši samo jednu utakmicu od početka do kraja! Po pet puta su zamenenjeni Koroman i Milovanović, koji naročito na početku sezone nisu imali snage za svih 90 minuta.

Golovi, odnosno sama efikasnost, bila je velika boljka našeg tima. Svega sedmorica igrača su se upisivali u strelce, a najefikasniji su bili Kaluđerović i Trifunović sa po šest golova, s tim da Trifun ima bolju realizaciju, obzirom da gol postiže na svakih 170 minuta, Kaluđerović na čak 203! Nekada smo imali igrače koji su postizali više od gola po utakmici, u mnogo jačoj ligi, danas našim najbolji napadačima treba bar dve utakmice da postignu jedan. Treći strelac ekipe je Kadu sa tri, a četvrti Milovanović sa dva postignuta gola. Da ne gledam u papire ispred sebe pomislio bih da je reč o statistici posle 7-8 utakmica, a ne čak 15!

Naš tim je dobio 39 žutih kartona, ili 2.6 po utakmici. Ovde prednjači Isah sa pet, a prate ga Milovanović, Ninkov i Tošić sa po četiri. Stevan Reljić je jedini dobio drugi žuti, odnosno crveni karton, dok je Nikola Ignjatijević jedini dobio direktan crveni, ali kao rezervni igrač, obzirom da je ušao u teren.

Odigramo li slično kao jesenas i na proleće, pitanje je da li možemo da zadržimo i treće mesto. Međutim, to je nešto u šta niko od nas ne želi da veruje, pre svega posle dolaska novog stručnog štaba i pojačanja. Svi se nadamo Zvezdinom proleću, pobedama i daleko boljim igrama. A kao kruna tih igara, da stignu i trofeji.

Повезане вести

4 comments

Comments are closed.