Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноВатерполоДруги пишуКлупска дешавањаНајновије

Вељко Танкосић најбољи стрелац Звезде у XXI веку

Сезона је за ватерполисте Црвене звезде завршена у полуфиналу плеј-офа Суперлиге Србије поразом од Новог Београда. Дошао је тренутак за сабирање утисака и одмор пошле вишемесечних напора, а у црвено-белом табору генерално могу бити задовољни учињеним ове године. Иако примарни циљ није испуњен, а то је освајање националне титуле, дојам су поправили подизање трофеја у Купу Србије и играње у полуфиналу Купа Европе.

После дужег времена отворене су клупске витрине, скинута је паучина и попуњене су седмим пехаром у миленијуму технологије. Ватерполисти Црвене звезде подигли су први трофеј од сезоне 2013/14, када су освојили дуплу круну, док су се годину дана раније попели на кров Европе, окитили шампионским звањем у Србији, те пригрлили трофеје у Купу Србије и Суперкупу Европе. Далеко мање успешна је била сада већ сезона на измаку од поменутих, али оно што све може да радује у Звезди јесте да је суша прекинута и да је направљен искорак.

Доживео је српски ватерполо експанзију, она није заобишла ни Црвену звезду. Ипак, црвено-бели ове године нису били способни да испарирају Радничком из Крагујевца и Новом Београду у националном првенству, али им јесу откинули један трофеј. Сезона у Србији још није завршена, а о шампионском звању ће одлучивати Нови Београд против бољег из дуела између Радничког и Шапца, који је отишао у мајсторицу.

Лавина се покренула у српском ватерполу повратком сталних и повремених репрезентативаца Србије на домаћу ватерполо сцену, а поред звучних имена једно се издвојило и у потпуности се афирмисало. Вељко Танкосић је експлодирао ове године у Црвеној звезди. Имао је изванредну сезону на индивидуалном плану, растао је из године у годину наступајући у црвено-белој капици и профилисао се у ударну надачку иглу Филиповићевог тима.

Какву сезону иза себе има Звездин бомбардер говоре и бројке. Али, није само реч о једној сезони. Вељко Танкосић шесту сезону у низу ставља голмане на муке и тресе противничке мреже бранећи црвено-беле боје, а сјајним играма ове сезоне златним словима се уписао у Звездину историју.

Постао је Вељко Танкосић најбољи стрелац Звезде у XXI веку. Претекао је Страхињу Рашовића на првом месту најефикаснијих играча у овом веку головима против Новог Београда. Дуго је Страхиња Рашовић био неприкосновен на челу листе стрелаца са 299 голова, а сада је штафету преузео Вељко Танкосић, који је стигао до цифре од 303 гола за црвено-беле.

Окончао је сезону са 85 голова у свим такмичењима. У Суперлиги Србије постигао је 49 голова (од тога девет у плеј-офу), а тренутак који ће памтити јесте погодак из петерца у финалу Купа Србије против Радничког из Крагујевца којим је црвено-белима донео титулу. Други пут у каријери је Танкосић био најбољи стрелац Црвене звезде у појединачној сезони. Од Танкосића се увек очекивало да повуче у завршницама утакмица уз Гаврила Суботића, који стигао на Дорћол као највеће појачање и оправдао је очекивања, пошто је са 76 голова, уз Вељка Танкосића био најучинковитији Звездин играч, а такође је био и најбољи стрелац квалификационог турнира Регионалне ватерполо лиге у Београду са 21 голом.

Сазрео је Вељко Танкосић, спреман је и за веће изазове, а не буду ли Танкосић и Суботић чланови Црвене звезде и наредне године, што је реална опција, остаје да се види да ли ће црвено-бели успети да нађу достојне замене како би опет било конкурентни за домаће трофеје, али и на међународној сцени. Једно је сигурно – Вељка Танкосића и Гаврила Суботића неће бити лако задржати, а још мање надокнадити.

(извор: mozzartsport.com)

Повезане вести

Leave a Comment