Moja Crvena Zvezda
Архива

Kiril Kravčenko za „Blic“

Kiril Kravčenko

Novogodišnji broj najtiražnijeg srpskog dnevnog lista donosi veliki intervju sa generalnim direktorom NIS-a i zamenikom predsednika Izvršnog odbora “Gasprom njefta”, Kirilom Kravčenkom. Gospodin Kravčenko je i član Veća klupskog saveta Crvene zvezde.

Intervju vam prenosimo u celosti:

“Dugo je Crvena zvezda čekala da dobije generalnog sponzora renomea kakav je nekada i sama imala dok je gospodarila fudbalskim terenima Evrope i sveta, a sreća je konačno stigla i pred njena vrata u julu ove godine, kada je potpisan ugovor sa “Gasprom njeftom”.

Petogodišnju saradnju ozvaničili su predsednik kluba Vladan Lukić i Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a i zamenik predsednika Izvršnog odbora „Gasprom njefta“. Na “Marakani” su se pohvalili da je u pitanju “najveći ugovor u jugoistočnoj Evropi, a da će pored redovnih ulaganja, novi sponzor nagrađivati i svaki uspeh posebno. Obaveza kluba jeste da 23 odsto vrednosti ugovora uloži u omladinsku školu.

Kiril Kravčenko, koji je imenovan i za ruskog člana Veća klupskog saveta Crvene zvezde, u intervjuu za “Blic” govori o planovima njegove kompanije kada je u pitanju saradnja sa klubom sa “Marakane”, kao i o ciljevima koje bi bivši evropski šampion trebalo da ostvari.

X Kako “Gasprom njeft” vidi Crvenu zvezdu u budućnosti?

– Za kompaniju je važna igra koja donosi rezultate, kao i pozitivna reputacija kluba. Promocija brenda napisanog na dresovima fudbalera je efikasna ako se tim visoko kotira kako u Srbiji, tako i u Evropi. Nadamo se da će Crvena zvezda, klub sa najviše titula u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, koji je pobeđivao na najprestižnijim turnirima sveta, opravdati nade i u najskorije vreme uspeti da ostvari svoj potencijal i da postane ne samo šampion Srbije već i da zauzme dostojnu poziciju u evropskom rejtingu.

X Šta je u Zvezdi dobro, a šta treba poboljšati?

– Rukovodstvo kluba nas je upoznalo sa strategijom, ona je prilično ambiciozna i pokazuje da uprava, stručni tim i igrači ekipe Crvene zvezde imaju želju da promene složenu situaciju u koju je klub zapao tokom proteklih nekoliko godina. Konkretno, nadamo se da dolazak na mesto trenera kluba legendardnog fudbalera Zvezde Roberta Prosinečkog nije greška i da će novi trener uspeti da pronađe pravi pristup fudbalerima. Pozdravljamo i planove kluba na razvoju sopstvene fudbalske škole i programu rada sa navijačima koji će ujediniti prave poklonike sporta i suprotstaviti se ekstremizmu. Nadamo se da će klub uspeti da realizuje ono što je zamislio, a mi ćemo ga podržati.

X Kakva je uloga predstavnika “Gasprom njefta” u Klupskom savetu, samo kontrolna ili imate nameru da dajete savete za poboljšanje rada Crvene zvezde?

– “Gasprom njeft” je generalni sponzor kluba i time je u suštini sve rečeno. To je posmatračka uloga i sponzor ne može da diktira menadžerima kluba recepte za rešavanje problema. Uloga predsedništva Klupskog saveta, kao društvenog organa, jeste da daje ocenu funksionisanja kluba. Naravno, ako rukovodstvu kluba budu potrebne naše konsultacije ili podrška, mi ćemo je pružiti.

X Kakve su vaše takmičarske ambicije kada je reč o Crvenoj zvezdi?

– Neću biti originalan – nas u potpunosti zadovoljavaju oni ciljevi koje menadžment kluba postavlja u svoju strategiju: prvo mesto u šampionatu Srbije i uspešna igra u najprestižnijim evropskim turnirima.

X Može li uloga kluba sa “Marakane” u srpskom i evropskom fudbalu da postane onako značajna kakva je nekad bila?

– Sigurni smo da može, ali to je postepeni proces koji zahteva veliki rad kluba. Mi sa svoje strane možemo da potvrdimo da nameravamo da izvršavamo obaveze koje smo preuzeli u skladu sa ugovorom generalnog sponzorstva.

X Kakvi oblici saradnje se mogu očekivati između Crvene zvezde i ruskog Zenita?

– Kao što već znate, 1. decembra je između Zenita i Crvene zvezde bio potpisan ugovor o saradnji u okviru kojeg će ekipe razmenjivati iskustvo u raznim sferama. Siguran sam da ovakvi ugovori otvaraju dodatne mogućnosti kako za oba kluba, tako i za sprski i ruski fudbal u celini – rekao je na kraju Kiril Kravčenko.”

Повезане вести