Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаНајновијеОбавештењаФудбал

Звездин пут ка Лиги шампиона

Црвена звезда је освојила 32. титулу у историји и наредне сезоне ће играти у квалификацијама за Лигу шампиона. Екипи Дејана Станковића је остало само да  се заврши расплет овогодишње Лиге шампиона, како би знала да ли ће такмичење започети од првог или другог кола квалификација.

Због све бољег пласмана Србије на УЕФА листи националног коефицијента, Звезда би као шампион требало да добије привилегију да прескочи прво коло, међутим, то може да се промени ако Лигу шампиона освоји Челси (а заврши испод четвртог места у Енглеској), или ПСЖ (а заврши испод другог места у Француској).

Тренутно и Челси и ПСЖ добро стоје у својим првенствима и делује да је Звезда 99 одсто осигурала почетак квалификација од другог кола.

Ове сезоне је посебно битно то прескакање првог кола због увођења новог такмичења, Конференс лиге, јер у случају пораза у првом колу, онај ко изгуби, не наставља квалификације у Лиги Европе, већ у Конференс лиги.

Такође, већ у првом колу су и потенцијалне мине, првак Норвешке Боде/Глимт, који је доминантно освојио титулу испред Молдеа са 19 бодова предности, као и Каират, који је баш пре неколико сезона избацио Звезду у квалификацијама већ у првом колу.

Ко чека Звезду у другом колу?

У другом колу су ривали још озбиљнији, а највећа опасност могао би да буде Ференцварош, који је прошле године играо Лигу шампиона. Звезда има добар коефицијент и статус носиоца за друго коло, па би избегла најопасније препреке у овом колу попут Динама из Загреба, Олимпијакоса, Јанг Бојса, Лудогореца…

Поред Ференцвароша, потенцијални ривали Звезде у другом колу према тренутним пласманима у својим лигама су: Шериф, Шкендија, Слован Братислава, Олимпија Љубљана, Динамо Тбилиси, Жалгирис, Флора, Каират, Будућност из Подгорице и добро позната Омонија, која је баш прошле године избацила црвено-беле.

Додуше, Слован, Љубљана и Омонија тек треба да потврде титулу, али су на добром путу, с тим да Омонија има директан дуел са Аполоном за титулу у последњем колу.

Озбиљније препреке у 3. колу

Звезда је због доброг УЕФА коефицијента осигурала и место носиоца у трећем колу, па су јој тако потенцијални ривали за тај део квалификација према тренутном стању у лигама широм света: Лудогорец, Стеауа/Клуж, Карабаг/Нефчи, Макаби Тел Авив, Малме и Легија.

Титулу су осигурали Легија и Малме, на корак од математичке потврде је и Лудогорец, док ће се до последњег кола одлучивати да ли ће у Румунији титулу освојити Стеауа или Клуж, Карабаг или Нефчи у Азербејџану или Макаби Тел Авив и Макаби Хаифа у Израелу.

И против њих је Звезда фаворит за пролаз даље, али то бар на папиру неће бити у потенцијалном плеј-офу, уколико прескочи прве две препреке.

Најтежи противници у плеј-офу

Звезда нема довољан коефицијент да већ сада буде сигурна да ће бити носилац у плеј-офу, па ће јој могући ривали бити Салцбург, Динамо Загреб, Славија Праг и Олимпијакос.

Пошто у почетним колима квалификација буде и много изненађења, може се догодити и да Звезди одговарају неки резултати и порази екипа које имају бољи коефицијент од ње, а уколико буду виђена два таква изненађења, па Динамо Загреб, Олимпијакос, Славија Праг и Јанг Бојс не стигну до плеј-офа Лиге шампиона, црвено-бели би могли да се нађу међу носиоцима и тиме би избегли најтеже могуће ривале попту Салцбурга у том случају врата Лиге шампиона била широм отворена.

Повезане вести

1 comment

Delije Sever Ns апр 30, 2021 at 10:57

Ma mi se nikog neplašimo,ipak smo mi Evropski i Svecki šampioni!

Reply

Leave a Comment