Moja Crvena Zvezda
Архива

Учинак Звездаша широм света

И овог викенда, као и претходних смо анализирали учинак бивших Звездиних играча и њених навијача на терену. Они су по обичају били успешни, а неколико њих је и затресло противничке мреже. Крећемо од Енглеске.

Старт Милијаша испред Стилијана Петрова

У Премијер лиги је стање било испод очекивања. Александар Коларов је поново грејао клупу Манчестер Ситија, док је његово место заузимао неприметни Гаел Клиши. Иако лева страна на дербију против Тотенхема није била много корисна, „грађани“ су голом из једанаестерца у последњим секундама дошли до победе од 3:2. Тако је тим Роберта Манћинија остао на три бода предности у односу на највећег ривала, Јунајтеда, али и избаци „певце“ из конкуренције за титулу. Боље од Коларова је прошао Ненад Милијаш, који је на последњих 32 минута меча носио дрес Вулверхемптона у дуелу са локалним ривалом, Астон Вилом. „Вукови“ су на свом Молињуу поражени резултатом 2:3, а главни кривац таквог сценарија је капитен – Карл Хенри, који је искључен из игре петнаестак минута пред крај меча. Вила је до краја постигла свој трећи гол, а солидна партија Милијаша ће брзо отићи у заборав навијача Вулфса. Немања Видић се и даље опоравља од повреде задобијене на последњем мечу Лиге Шампиона, па тако пропушта мечеве клуба у коме је капитен – Манчестер Јунајтеда. Ипак, и без његове помоћи, „црвени ђаволи“ су други пут ове сезоне победили Арсенал, али овога пута не тако убедљиво – 1:2 у Лондону. Ову су били изузетно битни бодови за Јунајтед, који је остао у трци са Ситијем. Ипак, образ Звездаша у Енглеској је осветлао Никола Жигић. Он је једини који је играо 90 минута за свој клуб, и то сасвим добро. Свакако је допринео победи Бирмингем Ситија над Вотфордом од 3:0. Навијачи пружају велику подршку српском нападачу, али ни он њима не остаје дужан. Наиме, када год је Жигић био стартер за Бирмингем Сити у децембру 2011. и 2012. години, „плавци“ нису нијeдном изгубили.

Немања Пејчиновић - повређен

У Француској су за викенд одигране Куп утакмице, док су друголигаши играли и средином минуле седмице. Нант, који је елеминисан из Купа Француске већ у првом колу, у уторак је доживео пораз од Гуингампа – 2:0. Актер те утакмице је све време био и Филип Ђорђевић, али без успеха као прошлог пута, када је дао гол кола. После овог пораза, шансе Нанта да се врате у Лигу 1 су смањене на минимум, али и даље постоје. Наиме, жуто-зелени заузимају тек десето место, а за пласман у виши ранг им је потребно још осам. У купу су играли Парис Сент Жермен, Бордо и Ница, али ни за један од ових клубова није играо бивши Звездин играч, што због повреде(Немања Пејчиновић), што због тога што су пали у други план(Вујадин Савић, на трибини и Милан Бишевац, на клупи). ПСЖ и Бордо су се пласирали у осмину финала, док је Ница заустављена од стране Рена на пенале. „Свеци“ су убедљиво савладали Сабл са 0:4, док је Бордо, после 1:1 након регуларног тока, и 2:2 након продужетака на пенале прошао екипу Сретеја.

Душан Баста на недељној утакмици

Звездини „Италијани“ су били много успешнији. Бошко Јанковић је наставио голгетерску серију, постигавши трећи и последњи гол за Ђенову (за преглед гола кликните на црвена слова) на гостовању Палерму. Иако три гола звучи убедљиво, Ђенова се кући вратила без бодова, јер су домаћи играчи постигли чак пет погодака. Меч је био решен и пре Болетовог гола, али ради гол-разлике тај погодак свакако није небитан. Ђенова је остала на 24 освојена бода и после пораза је пала на осмо место. Боље је против Сицилијанаца прошао Удинезе за који је уз картон у 85. свих 90 минута  наступао Душан Баста. Бјанко-нери су са 2:1 савладали Катању тиме обезбедивши сигурно треће место, уз три бода дефицита у односу на првопласирани Јувентус. А Леће наставља са добрим резултатима. После победа над Фиорентином, ђало-роси су одиграли и 2:2 са Кјевом из Вероне. Једна од најбитнијих карика одбране тима са „штикле“ изалијанске „чизме“ на овом мечу био је свакако Ненад Томовић. Српски репрезентативац је свих 90 минута солидно играо, а жути картон је добио два минута пре краја првог полувремена. Томовић је такође константан у међу првих једанаест тренера Доменика Ди Карла, и тешко да ће то неко променити. Ипак, пред њим и саиграчима је врло тежак задатак, јер им недостаје чак седам бодова како би осигурали опстанак. У наредном колу ђало-роси гостују Удинезеу. Дејан Станковић се и даље опоравља од повреде Ахилове тетиве. Интер, чији је играч, везао је осму победу у шампионату, победивши Лацио са 2:1. Иако су гости из Рима повели преко Рокија, неро-азури су преокренули головима Милита и Пацинија. „Захваљујући“ лошем почетку сезоне, Интер је на четвртом месту, које му гарантује тек Лигу Европе, а три бода заостаје за Удинезеом.

Здравко Кузмановић

У Немачкој је једини Звездаш играо. Реч је о Здравку Кузмановићу, који је после паузе поново задужио стартних једанаест. Ипак, он и његови саиграчи из Штутгарта се нису најбоље снашли у Гелезенкирхену где су поражени од домаћег Шалкеа са убедљивих 3:1. Швабе су тако остале на свега 22 бода из 18 утакмица и заузимају релативно лоше десето место. Кузмановић вероватно неће променити одлуку да промени средину, и поред тога што је враћен међу првих 11. За њега је, како медији наводе заинтересован торински Јувентус.

Едгар Бруно да Силва на недељној утакмици

У Португалу је овог викенда одиграно шеснаесто коло. Шампион Порто је угостио Виторију Химараеш, док је Бенфика одмерила снаге са Жил Висентеом. Резултат обе утакмице био је идентичан-3:1 за домаћина. У тиму Виторије је још један меч уписао Едгар да Силва, који нажалост није успео да постигне гол, док је Немања Матић меч Бенфике посматрао са клупе, иако је у прошлом колу постигао свој први погодак за црвено-беле.

На сасвим другом делу Старог континента, тачније на Кипру, АПОЕЛ наставља са слабим играма, али је овог пута успео да узме три бода. Жуто-плави су једва победили Арис из Лимасола са 0:1. Актер целе ове утакмице је између осталих био и Иван Тричковски, који је био солидан, у учествовао је у веома лепој акцији код гола. Тричковски је константан у постави АПОЕЛ-а, и један је од кључних играча. Поготово је добро играо у Лиги Шампиона, а сетимо се само коментара о овом момку док је носио црвено-бели дрес.

Ненад Срећковић на суботњој утакмици

У Холандији је одигран дуел између две екипе у којима играју Звездаши. Обојица су одиграли 90 минута сусрета, али је на крају више разлога за славље имао Филип Ђуричић, чији је Херенвен са 0:2 савладао Де Графшап Ненада Срећковића. Обојица су врло добро играли, али је на крају бодове однела квалитетнија екипа. Де Графшап се налази у врло неугодној ситуацији, јер је претпоследњи, и има само бод више од „фењераша“ Екселсиора, док Херенвен пети, и има 31 бод. Рода је играла нерешено на гостовању АДО Ден Хагу. Ослонац одбране црно-жутих је био Јагош Вуковић, који се као ни остали дефанзивци Роде није много показао. АДО је постигао чак 3 гола, али је исто и примио, па су бодови подељени. Рода после осамнаест кола Ердивизије заузима девето место са 25 бодова.

Ибрахим Соме

Југо-западније, у Белгији је Ибрахим Гај посматрао победу Локерена од 2:0 над Лирсом са клупе. Сенегалац који ће за непуних месец дана прославити 34. рођендан је у другом плану код тренера Маеса, и добија прилику само на слабијим и куп утакмицама. Иако би многи видели ту шансу да се један од најборбенијих играча у историји Звезде може вратити у свој некадашњи клуб, питање је да ли би то био онај „стари“ Гај, а уз то би заузимао место странца. Joш један Ибрахим игра у Белгији. У питању је Ибрахим Соме, који је у трећеразредном белгијском клубу, Ла Лувијеру постигао победносни гол, који је овом тиму донео друго место. Ипак, ако желе промоцију у Другу лигу, играчи Ла Лувијера морају да престигну Перувелц, који има три бода више.

Марко Пантелић

Последња европска дестинација нам је Грчка, одакле доносимо лоше вести. Олимпијакос је и поред игре Марка Пантелића у првој постави изгубио од Kсантија са 1:0. Овај неочекивани пораз је умногоме смањио могућности Трилоса за освајање шампионата, јер највећи ривал, Панатинаикос има утакмицу мање и два бода више. Поражен је још један атински клуб. У питању је Паниониос, који се са гостовања из Солуна, ПАОК-у вратио без бодова. У Солун није путовао бивши Звездин капитен, Дејан Миловановић, који није у првом плану код тренера Манциотиса већ дуже време. Паниониос после пораза од солунског клуба заузима десето место, и има 19 бодова. Најбоље је прошао критски ОФИ. Бело-црни су са 0:2 победили Левадиакос, а свакако је томе допринео Словенац, Мирнес Шишић. Искусни нападач је замењен у 88. минуту, протокола ради, али и сезона му сама од себе није баш најбоља. Наиме, на петнаест утакмица(1110 минута) колико је играо, Шишић је постигао свега четири поготка(Колико је, например Пантелић дао на само једној утакмици).

Споменућемо и да је доскорашњи нападач Звезде, Бразилац Бруно Мезенга прослеђен из Фламенга у турски Орду, али да на првој утакмици на којој је имао право да игра, против Самсуна, био на трибинама.

Такође, много играча је у ранијим прелазним роковима било близу уговора са Звездом, али, или неким „чудом“ , или јер нису задовољили нису дошли до дреса најтрофејнијег српског клуба. Од оних који су били близу Маракане у задња два-три прелазна рока, најбоље се показао Стефан Шћеповић, који је постигао гол у за израелски Хапоел Арчи, против Петах Тикве.

Ждењек Земан - врло успешан са Делфино Пескаром

За крај, споменућемо и наше бивше тренере. Ждењек Земан одлично води италијанског друголигаша, Делфино Пескару. Он је са овим тимом остварио победу од 0:2 над бившим чланом Серије А, Емполијем. Још боље звучи то, што је Земан са овим тимом на трећем месту Серије Б, и само бод заостаје за Торином и Сасулом, који деле прво место. Несумњиво је да је Чех квалитетан тренер, али да га је од успеха са Звездом раздвајало непознавање језика. А катастрофалну серију од у којој је у двадесет две утакмице у којима је остварио само једну победу наставио је Ратко Достанић са Диагорасом, одигравши реми без голова са Анагенисом. Достанић је тако прекинуо серију од осам везаних пораза, али је јасно је да је убедљиво последњи са овим тимом. Право чудо треба да се деси, па да они остану друголигаши, иако је то теоретски врло могуће. Последњи кога ћемо споменути је Валтер Зенга, kоји је врло успешан са клубом из Уједињених Арапских Емирата, Ал Насром. Италијански стручњак је остварио победу од 2:0 над Ал Аином, и тако дошао до другог места и 24. бода и сада заостаје три бода за противником кога је добио. У Емиратима је одиграно тек дванаесто коло, и свакако да су велике шансе да се Зенга окити шампионским пехаром.

Гол Јанковића за Ђенову:

Повезане вести

6 comments

lima јан 26, 2012 at 10:02

http://www.mozzartsport.com/vesti/11648/pantelic–sto-se-cudite–/
Brat najavio da ce biti predsednik Zvezde!!!

Reply
Djape јан 26, 2012 at 09:06

Nema veze sa temom, pitanje za administraciju: Da li ima problema sa forumom ili sam samo ja u nemogucnosti da pristupim? Izlazi mi sledeca poruka: „An error occured with the SQL server“… Hvala.

Reply
Драган јан 26, 2012 at 09:49

До тебе је, форум ради. Пробај да очистиш кеш или приступиш преко неког другог програма за сурф.

Reply
crni_redstar јан 25, 2012 at 21:47

bravo za boleta i bastu,i nemojte vise pisati za scepovica!

Reply
Немања јан 25, 2012 at 22:33

Увек ћемо поменути играче који су били близу клуба, наравно оне који су вредни помена. Раније је био помињан и Литванац Галкевичијус, када је псотигао гол, и нема разлога да не кажемо да је неко од њих успео. Не мора да значи да је тај неко екстра класа, али ако редовно приказује добре партије, онда сигурно не може да се каже да нисмо погрешили.

Reply
DSCU јан 26, 2012 at 01:22

Cemu onda naslov ucinak zvezdasa? Scepovic je zvezdas ili sta?

Reply

Leave a Comment