Moja Crvena Zvezda
Архива

Други пишу: Пропаст водећег националног клуба представља и пропаст државе

Преносимо у целини интересантан текст аутора Игора Ивановића.

 

Када сам као војник тадашње ЈНА на прагу лета 1984 добио редовни недељни излазак у град, стигавши у центар Книна затекао сам гомилу људи са вуненим црвено-белим шаловима око врата како славе титулу првака Југослевије у фудбалу. Изашао је скоро читав град на улице, возачи су трубили из кола у колонама које су милеле у круг, људи су махали звездиним обележјима кроз прозоре бетонских станова и камених кућица. Овакве масовне прославе по улицама су биле права реткост за тадашњу државу, и ја сам шетајући полако кроз град био прилично збуњен, јер сам успут у слављеничком карневалу поред омладине, видео и много жена, деце, људи у зрелим годинама и стараца.

Книн је врео градић у каменој котлини са мало зеленила, гледао сам их како им тече зној са лица, док играју народна кола. Свако од њих ми је викао пиће тог врелог недељног поподнева када би сазнао да сам звездаш, посебно да сам из Београда. Причали су ми да су чак и на чувене књижевне вечери по градићима у Далмацији сличним Книну, на којима су гостовали српски академици и водећи национални писци, ишли са црвено-белим шаловима око врата. Њима је Звезда значила много више него нама, и испуњавала садржајем њихове животе на другачији и дубљи начин. Они нису мрзели Партизан, као звездаши у Србији, само су га мање волели. Иако сам био клинац који је неколико месеци пре тога изашао из средњошколске клупе и кога је спутавао крути војнички оклоп, сигуран сам да сам тог врелог книнског поподнева схватио прави значај који Звезда има за српски народ. Било је то много више од игре.

Али хоризонти звездиног угледа и утицаја су увелико пробијали капацитете смештене само на просторима живљења српског народа у екс Југославији или по гастербајтерској дијаспори. Звезда је до рата са почетка деведесетих уз народну музику постала најснажнији промотер српске популарне културе, јер је била тим за кога су навијали у огромном броју и припадници свих вера и нација у тадашњој необично шароликој држави. Многобројни су и прилично комплексни разлози њене огромне популарности у том периоду, и не могу се скенирати само кроз једну димензију.

У Србији је Звезда тихо и постојано градила имиџ реакције на званични режим, алтернативна карта на коју су заиграли студентска интилигенција и протерана урбана класа, а убрзо након тога и густа мрежа домаћина широм Републике. Временом Звезда постаје народни клуб, чији магнетизам се код велике већине српског народа заснива на трајном привиду да се кроз њу и њене успехе чува изворни национални идентитет, оспораван и забрањиван од тадашњих власти. И поред јаког присуства полицијских снага у звездиним управама и подразумевајуће жеље режима да је контролише, она временом постаје и “један од четири стуба српства“, теза са краја седамдесетих којом су се бавили многи људи од писане речи.

Али клуб са београдске Аутокоманде постаје и много више од тога, феномен његове популарности пробија границе српског идентитета и постаје аркадијски кохезиони фактор тадашње Југославије. Дрес са црвено-белим грбом је прва жеља скоро свих фудбалера са простора брозове државе, а доласци викендом на Маракану најчешћа туристичка дестинација навијача “свих наших народа и народности“. Звезда постаје темељни стуб одрастања и идентитета многих генерација. Њени велики успеси дају самопоуздање српском народу широм државе, али и личну идентитетску сатисфакцију свим њеним навијачима без обзира на веру и нацију.

На спољном плану значај клуба из улице Љутице Богдана за промоцију тадашње државе најбоље осликава анагдота коју ми је испричао некадашњи звездин функционер Милан Томић са његовог пута по Мексику. Зауставио се негде на бензинској пумпи у забити да попије кафу, када му је пришао на паркингу локални клинац. Док му је прао прозоре, био је радознао одакле долази. Милан му је одговорио и питао клинца да ли је чуо за ту државу, нашта је овај као из топа прозборио: Југославија? Тито, Ред Стар!

Мусави перач прозора је погодио право у центар. То су биле два највећа поп-симбола тадашње државе. И колико је за Брозову промоцију деценијама радила читава масивна пропагандна државна индустрија, толико је Зваздина популарност ницала одоздо, из народа и из ината. Ратови који су стигли деведесетих значајно су окрњили њену популарност на просторима бивше Југославије међу несрпским живљем, али је нису темељно уздрмали!

Звезда је и даље феномен у региону до чијег значаја и угледа много више држе њени многобројни навијачи међу Бошњацима, Словенцима, Црногорцима и Македонцима, него на жалост, српске власти! Звездин музеј на оронулој Маракани је један од најпосећенијих фудбалских музеја у Европи и има око 2.000 сезонских посета, док је у Ноћи музеја био на првом месту по броју посетилаца. Звезда је несумњиво за Србе у фудбалу и даље најснажнија идентитетска тврђава и њен огроман значај на колективном емотивном плану је препознала руска државна компанија Гаспром. Али то није препознала матична српска држава, као што је у случају Реала чини Шпанија или као што у случају Јувентуса чини Италија. Напротив, својом аљкавошћу, кукавичлуком и неспособношћу држава Србија је кумовала звездиној агонији.

Овај текст се неће бавити унутрашњим разлозима звездиног великог посртања (партијско-државни захвати у финансијама, лични интереси изнад колективних, гола пљачка и сл.) иако су они неизоставни део сваке озбиљније опсервације и потоњих кривичних просеца. Угаони камен ових редова је постављен на терен дилеме: да ли је ФК Звезда национални и државни интерес? Постоје само два одговора: није и јесте. Ако није, онда одговор лежи у невидљивој и суровој руци слободног тржишта. Клуб се препушта тој бујици и сам ће потонути, насукати се или можда испливати. Србија са тим нема суштинске везе, за њу је ФК Звезда исто што и Жељезничар из Баре-Венације или чак Вележ из Мостара.

Али ако јесте Звезда национални и државни интерес (што је основна теза аутора текста!), шта онда држава треба да чини за њен спас и повратак? Није потребна велика памет да би се разумела погубност садашњег стања и колосална штетност непостојања државне стратегије по овом питању. Већ две деценије од суштинском питања власничке и организационе структуре српског клубског фудбала сви политичари беже ко ђаво од крста, клубови су по анахроном моделу препуштени голој личној способности и тржишној срећи.

Тек кад неко неочекивано успе, као у случају Партизана или државне репрезентације у квалификацијама, чланови Владе лешинарски опседају стадионске ложе, да би тамо гурајући се пред камерама, отели на таласу народних емоција, по које парче по њих незаслужене славе. По завршетку преноса престаје и свако интересовање за решавање горућих проблема и ствари настављају да теку по старом.

Јасно је да Звезда у последњој деценији није државно мезимче, али је ново и да је у последњих годину-две постала њено ружно паче. Погубни концепт из средине деведесетих година да суштински треба да постоје само два клуба у држави (уместо бар три!) и да једном од њих не гине друго место колико год да распродаје играче, замењен је новим државним пројектом, горим и погубнијим за српски клубски фудбал: треба да постоји само један клуб- Партизан.

Тако је наша лига званично доспела на само дно светске лествице, чак испод албанске лиге! Лига без стадиона, без семафора, без публике, без регуларности, без финансија. Неки од политичара на власти (који су управи ФК Партизана) у својој заслепљености не виде елементарну чињеницу да таквим атни-концептом једног клуба у држави, за кратко време уништавају и сам тај клуб. Са свуда спутаваном и дужнички заробљеном Звездом, неће више бити ни минимума конкуренције и неће више бити ни једног јединог иоле озбиљног и здравог фудбалера који ће желети да игра у таквој лиги. Зато је садашње стање неодрживо, у ионако посрнулој држави, у клупском фудбалу је на власти канцерогени савез клубаштва и партиократије.

Критика наравно није упућена армији партизанових навијача, њихов занос је после деценија фрустрације од звездиних фудбалских успеха разумљив и очекиван. Критика иде ка врху државе који је уплетена у фудбал и ка управи Партизана. Интерес српског друштва не сме бити подређен интересима једног клуба. Степен успеха једног клуба не сме да зависи од степена пропадања другог клуба. Своју промоцију клуб мора тражити искључиво у сопственој афирмацији, а не у негацији конкурента. Једном речју, клима коју би у јавности државни и Партизанов врх морао да ствара поводом Партизановог несумњивог успеха, је да клуб то чини искључиво зарад себе, а не као контра Звезди.

Истина, ситуација се у последњих годину дана у самој Звезди променила на боље и клуб се (сем пар дечијих грешака) прилично стабилизовао. Нова управа је ствари поставила на чистину, и јасно је да би Звезда да нема огромног наслеђеног дуга, могла да успешно функционише. Право питање је да ли Звезда са овом власничком структуром и државном небригом, као и са перманентним опструкцијама од стране државе, може да се финансијски поврати у оваквој слабој, нерегуларној и неисплативој лиги? Само на два начина, и наравно уз много, много среће. Или да се у краћем временском периоду роде бар два велика талента, калибра Пиксија или Пижона, које би клуб продао у пакету за 15-20 милона евра (питање је да ли би и за такве таленте неко платио ту суму, обзиром да играју у овако депласираној лиги!), или да у наредних две-три године клуб уђе једном у Лигу шампиона и једном у Лигу Европе. Уз то је наравно неопходно да очува садашње и доведе нове спонзоре. Звучи прилично утопистички.

Озбиљна држава се не сме уздати у пуку срећу када су у питању њени витални интереси или, још горе, не сме остати глува и нема пред тим изазовима. Зато ова или нова власт у Србији мора под хитно отворити јавну расправу о судбини ФК Црвена Звазда (наравно и осталих клубова) и храбро поставити у овој области своје циљеве и приоритете. Затим, ако се утврди да је ФК Звезда државни интерес, морају се храбро понудити јавности модалитети финансијске помоћи од стране државе и њене власничке трансформације по узору на друге државе.

Звезда и сви остали клубови, могу бити власништво државе или локлане самоуправе, где би се финансирали из буџета (Хамбургер). Могу бити приватни клубови који би се продали на јавним аукцијама (Челзи). Могу бити мешовита акционарска друштва, са више крупних и ситних власника акција (Јувентус) . Могу бити и “народни клубови“, односно у власништву свих чланова, где би држава једном дала почетни капитал и у којима би се бирало руководство слично као на државним изборима (Реал Мадрид), што је концепт који се чини најрационалнији за Звезду обзиром да је већ српски народни клуб.

Клубови једино не смеју остати фантомска “спортска друштва“ моделирана још у брозовој идеолокој владавини у којима се не зна газда и која најчешће служе за лично богаћење чланова управа путем продаје голобраде деце. Да ли је неко израчунао колико наше друштво губи на прераном одласку у иностранство само једног дечака пре његовог пунолетства?! Колико само губи југоисточна Србија због чињенице да тамо нама прволигаша, нема стадиона, нема квалитетног такмичења, па због тога талентована деца из тога региона одлазе на север још као основци?! У свим оним градовима где је стратешки интерс државе да задржи становништво и да извезе део београдског културног монопола, држава мора постати власник клубова и довести их до стања стабилних прволигаша: Ниш, Врање, Крушевац, Зајечар…

Очигледно је да Фридманов концепт тржишног апсолута губи поред моралног капацитета и практични смисао државне организације. На жалост, безсадржајна вера у њега код нас, постаје алиби неспособне и недобронамерне партиократије за садашњи нерад. Како у целом друштву, тако и у спорту, постаје сасвим јасно да ако нема државне регулативе и њене стратешке интервенције, онда нема ни смисла постојање државе. Када је реч о српском клупском фудбалу и о судбини ФК Црвена Звезда поставља се питање: има ли српске државе?

0 0 vote
Article Rating

Повезане вести

Subscribe
Обавести ме о
guest
59 Comments
најновијим
најстаријим највише гласова
Inline Feedbacks
View all comments
Avatar

Hm, ovako, i ako sam navijac, kako je neko gore spomenuo „Franjinog kluba“, sto veze sa mozgom nema, moram da bacim koj komentar na ovaj tekst i ostale komentare. Kao prvo i osnovno, nisam nikada video do pre par godina, ok, ’90-ih nijedan tekst o tome kako je SD C.Zvezda bila drzavni projekat..kada ste bili prvi u svemu, kada ste imali milione za dovodjenje sportista u vase redove, ne niko nije uzimao od zvezde da bi se placale penzije i statijaznam, vec je bilo kontra, hm, ne? Da li se iko od vas seca plata i penzija recimo od 91-95?… Опширније »

Avatar

Kada su sportska drustva i klubovi u Srbiji poceli naglo da propadaju,a sa njima i Zvezda,jedino je JSD opstalo!Opstali ste tako sto vas je drzava odnegovala,volja odredjenih politicara i odluke ovog rezima da bas vi budete spaseni su napravili ovu situaciju u kojoj se nalazimo.To je jedini razlog vaseg izlaska iz senke giganta.Nista vi niste preokrenuli na sportskom terenu,jednostavno svi drugi su toliko oslabljeni da su neki od tih klubova skoro bili pa nestali.To je ipak neki vestacki nacin vase dominacije i zavrsice se cim gigant stane na noge jer jednostavno Zvezda je najveci i najpopularniji klub na ovim prostorima.Nije… Опширније »

Avatar

Vise sam za to da drzava pomogne mlade naucnike, sportiste…da zida bolnice, skole,a ne da uludo ulupava novac u Adzica, Vesicevu zenu i kojekakve menadzere. Ovde se ne radi o amaterskom sportu, vec o sportu u kome se danas na planeti obrce ogroman novac, pa jedan Ignjatijevic ima vecu platu nego svaki profesor Beogradskog univerziteta. Koliko god ugovor sa Gaspromom izgledao mali za fudbalske pojnmove, ljudi moji, to je preko 2 miliona evra, za taj novac bi npr. nasi vaterpolisti i rukometasi zajedno bili najbolji u Evropi! Onda imate i primer Hale „Pionir“, kojoj Zvezda i Partizan duguju milione, a… Опширније »

Avatar

Trebalo bi da se uclanimo ali kad ove oteramo.Zasto?Zato sto sve sada dok su ovi u upravi ide njima u dzep nista u klub.VERUJ MI DA JE TAKO >Pa zar ne vidis nasta trenutno licimo.Evo ti i primer : semafor(novi ) nam je duplo manji od ovih pored nas a sada je bar to smesna cena u odnosu na pre 10,a da ne pominjemo i 20 godina.Mi smo najveci klub i tako trebamo svi da se ponasamo i klub i navijaci i svi oko nas treba da im bude cast da dodju na Marakanu a ne da gledamo nasta nam… Опширније »

Avatar

Moramo jos mnogo da radimo, ne da bi bili bolji od njih-nego da bi se vratili tamo gde nam je i mesto. Nadam se da ce se situacija u svim klubovima vrlo brzo rascistiti, i da ce vremenom sve leci na svoje mesto. koliki god pritisak bio drzave, mafije, i ko zna koga sve drugog-isti ti ne mogu vecno da izdrze pod talasom objektivnog nezadovoljstva vecine. Primera u istoriji je mnogo. Ako si svi bavimo temom Jugoslovenstva- onda Zvezda ima deset miliona navijaca, a oni ce za Zvedu navijati i ako ona bude u sestoj ligi- u tome je i… Опширније »

Avatar

Lukicu dovedi u upravu Crvene Zvezde : Savicevica ,Darka Panceva ,Vladimira Jugovica i vrati Dzajica u Crvenu Zvezdu neka Gasprom preuzme Zvezdu Lukicu a ti budi potpresednik u Crvenoj Zvezdi Lukicu uz Dzajica i Mihajlovica i dovedi Lukicu nove sponzore u Crvenu Zvedu ili ako ovo neces onda idite ti Lukicu

Avatar

Bez ljutnje, ali ajde budi malo realan…

Avatar

A za sponzora simens

Avatar

Crvena zvezda je bila moja prva velika ljubav. Zvezda je igrala na dribling više, na vic, na radost, a ne disciplinovano i na snagu kao Partizan. Zelim da i sledeci derbi u subotu odigra tako, pa da punog srca odemo kuci prepricavajuci kako je Dimitrijevic prodao fintu Smiljanicu kod gola i kako je Evandro poslao onog njihovog bugarina po burek iili kako je Laza poslao bombu Muftiji u mrezu sa autokomande ….

Avatar

Svaka cast ali SVAKA CAST za komentar! To je ono sto svi zelimo! Zvezda (mora da ) igra totalno drugacije od drugih!

Avatar

luis advinkula mijenja andriju. Provjerena informacija. 100%. . .

Avatar

To su objavili brojni portali,ali Advinkula ne igra centarfora.On moze biti bek,krilo,poluspic,…,ali centarfor ne!On je nizak igrac,nema ni udarac glavom,tako da mislim da nas on nece pojacati,na poziciji centarfora sigurno da nece!
P.S. Ovo nije vest na kojoj trebamo da zapocinjemo diskusije o pojacanjima!

Avatar

Мислим да треба уигравати овај тим који имамо сад…јер сви боље и боље играју…а не продавати или куповати…не мора нико да се сложи са мном…али то је моје мишљење 🙂

Avatar

Gospodo, i urednice ovih gore redova! Svedoci smo da je SD Crvena Zvezda, cast odbojkasima, odbojkasicama, stoni tenis, plus minus, dotakla samo dno, i da bude gore od svega, uopste se ne nazire bolje sutra! Uopste se ne slazem sa urednikom texta da je drzava kriva za stanje u SD, gospodo, odavno smo izasli iz vremena komunizma i socijalizma, danas je kapitalizam, kako se snadjes to je to… Dakle prica kako je drzava kriva, ne „pije“ vodu! Drzava je i sama u problemima, i mora da ulaze u mnogo ozbiljnije stvari nego u sport. Ako sta pomogne dobro je, a… Опширније »

Avatar

Drzava nas unistava,a ,,Franjino“ sportsko drustvo guraju svim silama!

Avatar

Danilo pricas gluposti! Drzava da je htela i da imamo normalne ljude u politici i medijima podrzala bi Zvezdu, podrzala bi pricu oko clanstva i ne bi nas saplitali na svakom koraku i pricali i pisali o nama u negativnom kontekstu. Drzava je donela zakon o sportu koji je lose definisan u pojedinim delovima i siguran sam da ce zato ici na korekciju, odnosno izmene i dopune. Drzava nije procesuirala nikog od fudbalske mafije jer ne postoji interes da se klupko odmota, drzava nije reagovala na tvrdnje o namestenim utakmicama. Drzava do dana danasnjeg nije obelodanila koliko je u vreme… Опширније »

Avatar

Svaka cast Joco za komentar! Pogodio si u centar!

59
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x