Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатФудбал

Најава : Црвена звезда – Раднички 1923

Грбови клубова
Грбови клубова

Фантастична најава овог меча, фантастичан увод, заиста велика и сјајна хуманитарна утакмица која је окупила најбоље у својим струкама за помоћ онима којима је најпотребнија. Војевали смо “Битку за бебе” на нашем највећем стадиону и једина је замерка то што ова акција није испраћена на начин на који је потребно, да би ова важна победа имала још већи ођек. Велики су увек Велики. То је Црвена звезда! Хвала велико свима који су учествовали, подржали ову акцију на било који начин. Надам се да ћемо следећи пут послати слику која ће обићи Европу и Свет, онако како само ми умемо. Још једном, хвала велико! Помогли смо херојима!

Феноменално је било видети нашег Робија после 20 година у најдражем дресу, како господари тереном и уживати у његовој магији. Он и данас господари, али сада поред терена. Нашим играчима у црвено-белом поручујем да само погледају ко је носио тај дрес који оне носе, односно, да имају ту невероватну привилегију играња за Црвену звезду и стајања сваког дана поред Робија. Довољна је била слика Робија са дресом број 7 да се распламсају мотиви. После две недеље и три гостовања, поново смо кући. Срушили смо Кулу, сравнили “Џомбе”, следи најпријатније изненађење ове сезоне. Повратник после дужег времена, српски “црвени ђаволи” – Раднички из Крагујевца!

Оснивачка скупштина клуба је одржана у септембру 1923. године, у кафани „Парк“, када је изабран и први председник клуба, господин Александар Ратковић. Клубу је дато име „Млади Радник„. На скупштини су усвојена Правила и изабрана Управа клуба. Прву утакмицу „Млади Радник“ је одиграо са  СК „Триглав“ и изгубио резултатом 2:0.Први гост ФК „Млади Радник“ је био београдски СК „Раднички“. Утакмица је одиграна 16. августа 1925.године и завршена је убедљивом победом искусних гостију са 5:0. Међутим, већ следеће недеље, 23.августа 1925.године, „Млади Радник“ је остварио и своју прву победу против нишког „Радничког“ са чак 7:1. У првој деценији свог постојања клуб није могао да оствари запаженије спортске резултате. Садашње име Раднички добија 17. септембра 1929. године. Значај Радничког посебно расте од 1933. године. У том периоду Раднички је имао и већи број међународних сусрета. Међу најзначајније спадају сусрети са прослављеним мађарским тимовима, „Немзетијем“ и „Сегедом“, бечким „Рапидом“, румунским „ЦФР“, „Олимпиком“ из Марсеља и другим, као и онај са славним бразилским клубом Сантосом. У утакмици за незаборав пред никад више гледалаца у Крагујевцу 15. септембра. 1969 године, Раднички и Сантос одиграли су 4:4, голове су постигли Еду 3 и Пеле  за Сантос а Николић, Пауновић и Пауновски 2 за Раднички. Како кажу поносни крагујевчани, Сантос је дошао у Крагујевац, гледајући утакмицу са Партизаном и бриљантну игру, затим су отказали меч са Црвеном звездом и дошли у Крагујевац, остало је историја. Пеле је, седећи у ложи ЈНА, после утакмице рекао да је добра ова екипа са којим треба да играју. Кад су му рекли да је то неки Раднички , он је тражио изричито да се игра против њих. Договорено је било да буде 3:3.Али на 2 мин. пре краја  Раднички даје гол на кварно. Пеле стави лопту на центар, пређе целу одбрану и голмана и да гол. Остало је историја. Познат као рудник блага, расадник талентованих играча, Раднички се после девет година вратио у елитни део српског фудбала.

ЦЗ Н РКГ

„Маракана“  :    10      10 0 0  28:3

“Чика Дача”   :    9          6  3 0   13:2

Укупно        :     19      16  3 0   41:5

Две утакмице одигране у купу на нашем стадиону, победили смо на оба меча

Прва утакмице одиграна је у сезони 1969-1970, били смо успешнији у оба меча. Можда су могли Крагујевчани да савладају велики Сантос и највећег Пелеа, али Црвену звезду нису ниједном у претходних 19 сусрета. Све што су успели јесте да постигну 2 гола на “Мари”, пет укупно.

Од заједничких играча издвајамо Предрага Ђорђевића, Србољуба Кривокућу, Ненада Лалатовића… надамо се ускоро и новог бисера крагујевачке школе – Филипа Костића.

Robi
Robi

Сјајна најава за сјајан тријумф. Ми морамо да наставимо нашу серију, Kрагујевчани су нови епизодисти. После овог сусрета им желим све најбоље, а колико су тврд орах довољно говори да нису поражени ове сезоне. За све постоји први пут. Крагујевац заслужује један озбиљан клуб, традиционалан, велики а Раднички, за услове српског фудбала, надам се касније и шире, то јесте. Али ја не видим ниједан разлог зашто завршетак суботњег поподнева и почетак вечери, не би провели код куће. Код куће, На “Маракани”. После две недеље, поново на „Маракани“. Па ћемо морати да чекамо три недеље. После утакмице и наше победе, можете комотно да кажете да сте имали испуњен, диван почетак новог месеца, испуњен диван дан. Заобиђите гужве, крените раније. Ако нисте били у уторак, дођите сутра. Попијте кафу, пиво са пријатељима, па правац кући, јер се заиста у Београду дешава нешто велико. Игра Звезда! Без секирација и боли, нема велике љубави. Ова моја је највећа. Звездо играј, Звездо сад победи…

СВИ НА МАРАКАНУ!

Црвена звезда – Раднички 1923, субота 1.октобар 2011. 18:00х, Јелен Супер Лига 7. коло 2011/2012, стадион : „Маракана“, Београд.

Повезане вести

12 comments

Bik koji sedi окт 1, 2011 at 17:12

Ovo nije grb Radnickog,budite precizniji kada radite ovakve objave

Reply
ZVEZDA ŠAMPION окт 1, 2011 at 14:52

Delije, pravac Marakana, da ostavimo glas i dlanove na tribini, i onako smo tek za 3 nedelje ponovo na Marakani, pa bi bilo lepo da se što više nas okupi 😀
ZVEZDA IGRA !

Reply
igordelija окт 1, 2011 at 14:02

za sve delije ukucajte moja prva tv vidjece te tekst besplatna internet teleizija kliknite na taj sajt onda kliknite sliku prve tv i eto zvezde

Reply
Nenad окт 1, 2011 at 13:47

Ima li prenosa na Prvoj?

Reply
ZVEZDA ŠAMPION окт 1, 2011 at 14:48

Ima.

Reply
madness2233 окт 1, 2011 at 13:20

Dajte neku koreografiju,podrsku za bracu Grke,sutra da zgaze one mutavce zvane paok. 😀

Reply
mario окт 1, 2011 at 11:45

da li moze neko link da ostavi,mi u RS nemamo Prvu TV

Reply
Теша_Делија!!! окт 1, 2011 at 11:59

Mozda ce ovde da bude link
http://www.jedan-nula.com/uzivo-prenosi

Reply
Raka Delija окт 1, 2011 at 13:20 Reply
Delija окт 1, 2011 at 10:09 Reply
Теша_Делија!!! окт 1, 2011 at 10:07

Очекујем 25 хиљада људи, јер је време одлично, противник је одличан, и наравно, игра Звезда!

Reply

Leave a Comment