Moja Crvena Zvezda
Архива

Najava : Smederevo – Crvena zvezda

Grbovi klubova
Grbovi klubova

Moja prva najava, tekst uopšte, za naš sajt je bila upravo protiv Smedereva, 5.marta 2011. Debitovao sam za naš sajt, kad i Robi kao trener za naš klub. Iskreno, drago mi je da u nečemu uopšte mogu da imam nešto zajedničko sa ovim velikim čovekom, velikom legendom. Naravno, ne mislim da je njegova krivica u porazu od Rena. Jednostavno sa onim timom koji ima, radi preveliki posao. Ako hoćemo da budemo realni, da ne budemo komšije, naša najveća ljubav Crvena Zvezda ima tim za osvajanje domaće titule, ali bez želje, volje, htenja, borbe, trčanja, sa jednim dobrim poluvremenom premalo za Evropu.

Kada su francuzi pogađali svoju metu, našu mrežu, meni se duša cepala, ali ja još jednom pominjem, ja znam za koga navijam i u najvećem ponoru, ja sam sa njom. Krivce možemo tražiti svuda, iako znamo ko su najveći krivci. Ali ja imam dužnost da pomenem, da ako dođe do neke, bilo kakve najave Robijevog odlaska, negativne pompe, idem i ja. Idem i ja, praviću kampanju dok ne odu oni koji su odavno trebali. Ivan Adžić, Goran Vesić, Vladan Lukić. Ja nemam problem to kažem, ja volim Crvenu zvezdu! Znam koliko ljudi prati naš sajt, koga sve prati, pa neka isprati i ovu rečenicu. Ja stojim iza nje, gospodo.

Do sledeće godine pozdrav Evropi, pozdrav i Renu, mi imamo svoje bitke i svoj marš ka domaćoj tituli. Pomenuću još jednom da ako treba da živimo sa našim igračima, živećemo. Titula mora da dođe na “Marakanu”. Posle Smedereva imamo dovoljno vremena da oporavimo od francuskog poraza i lošeg kraja evropske priče 2011. Samo uporedite gde je Crvena zvezda bila u martu 2011 i gde je danas. Šta je do danas uradila.

Dolazimo na “Smederevsku Tvrđavu”, a Smederevo je sjajno otvorilo novu sezonu sa dve pobede. Svakog čuda je tri dana dosta, što znači da mi moramo da pobedimo za miran odmor. Prvi fudbalski klub na području smederevske opštine osnovan je 1921. godine u smederevskoj gimnaziji, sastavljen od učenika ove škole pd imenom „Raška„. Dve godine kasnije „Raška“ se transormiše u gradski klub „Đurađ Smederevac„. Ovaj klub je sa dosta uspeha (prvak Podunavsko-Braničevske župe u sezoni 1933/34) funkcionisao sve do 1944. godine kada se i definitivno ugasio. Koreni današnjeg fudbalskog kluba „Smederevo“ potiču od 6. maja 1924. godine. Od tog đurđevdanskog dana na predlog inženjera Ernesta Radlinskog Srpsko Akcionarsko Rudarsko Topioničarsko Industrijsko Društvo formira fabrički klub čije su boje u početku a i kasnije uglavnom branili profesionalni fudbaleri iz Mađarske, Austrije i Nemačke. Po završetku II svetskog rata počinje nova era smederevskog fudbala. Glavna karakteristika tog perioda je česta promena imena kluba. Kontinuitet fabričkog kluba nastavlja „Metalac“ (1944-1946), zatim FD „Jedinstvo“ (1946-1949), ŽSD „Smederevo” (1949-1952), „Smederevo“ (1952-1958) a fuzijom „Metalca“ i „Smedereva“ nastaje OFK „Budućnost“ (1958-1962). Vrlo brzo dolazi do nove promene imena: FK „Smederevo“ (1962-1967), FK „Metalurg“ (1967-1976), FK „Smederevo“ (1976-1992), FK Sartid (1992-2004) i od 15. jula 2004. godine FK „Smederevo„. Od 2001. godine smederevski „oklopnici“ su pet godina za redom na fudbalskoj mapi Evrope – Intertoto Kup 2001, 2004, 2005 i Kup UEFA 2002. godine (treće mesto u prvenstvu) i 2003. godine (osvajač nacionalnog Kupa), upravo pobedom nad nama zlatnim golom Marka Pantelića.

 

CZ  N S

Beograd :       17  14  2  1  37:11

Smederevo :  12    8  3   1    28:11

Ukupno :       31   23 6   2    65:22

 

 

  • ( 2 utakmice finala kupa su odigrane na neutralnom terenu uz jednu našu pobedu i pobedu Smedereva posle produžetaka, ali se ta utakmica vodi kao nerešena )

Prva međusobna utakmica odigrana je 15.avgusta 1998. na našoj Mari u 2.kolu. Smederevo, tadašnji Sartid je slavio 1:0, golom Predraga Katića u 50 minutu. Predrag Katić je kasnije bio pomoćnik Saletu Jankoviću na našoj klupi. I debi u novoj ulozi imao upravo protiv Smedereva – (5:2).

– Naša prva pobeda došla je u Kupu Jugoslavije 3:0, strelci Milenko Aćimović, Goran Drulić, Branko Jelić ; 7.novembra 2000. A u prvenstvu pet dana kasnije 12.novembra.2000 godine i to 5:1, najubedljivija pobeda u međusobnim susretima. Mihajlo Pjanović  2 puta, Goran Drulić, Ivan Gvozdenović, Srđan Bajčetić po jednom, dok je strelac za Smederevo bio  Nenad Mirosavljević. To je bila verovatno i naša najjača generacija posle Barija, predvođena Slavoljubom Muslinom.

U finalu kupa smo se sastajali dva puta, dve godine za redom. 2002. godine, mi smo osvojili kup, egzekutor Mihajlo Pjanović, a 2003. godine golom Marka Pantelića, Smederevo, tada Sartid je osvojilo kup zlatnim golom u produžetcima i ušlo u istoriju. U kupu smo igrali još 4 puta (sve na „Marakani“), sa naravnom pozitivnim ishodima. Najraspucaniji protiv Smedereva su bili Mihajlo Pjanović, Goran Drulić i Nenad Milijaš.

Smederevci i mi imamo nekoliko zajedničkih igrača, od kojih su Marko Pantelić, Vladimir Mudrinić, Nikola Beljić, Vladimir Boganović i Saša Kocić najpoznatiji.

Idemo dalje, na muci se poznaju junaci. Moja prva najava i Robijev debi završeni su pobedom. Ko može autoputem E70 na nekih 40km od Beograda je Smederevo, Podunavlje, na desnoj obali Dunava. Ko ne, ko nije isplanirao sigurno će biti uz tv prenos. Onaj osećaj nije jutros svratio do mene, ali leptirići su uvek tu. Ja na nju ne mogu da se naljutim. Ljubav je to, shvatićete me. Znam da i Vi, kao i ja jedva čekate da počne utakmica. Ajmo zajedno do nove pobede. Zvezdo igraj, zvezdo sad pobedi!

Smederevo – Crvena zvezda, nedelja 28.avgust 2011. 17:00h, Jelen Super Liga 3. kolo 2011/2012, stadion : „Gradski“, Smederevo. Direktan prenos RTS2.

Повезане вести

62 comments

Leave a Comment