Moja Crvena Zvezda
Архива

Najava: Crvena zvezda – Ren

Grbovi klubova
Grbovi klubova

Ne priznajem da smo već mislili na Ren, jer bi to pokazalo da smo jako neozbiljni. Ne priznajem da je teren bio loš jer je kako i nama, tako i njima. Ne priznajem “proklestvo prvog kola” jer time dajemo povoda TSL da nam svake godine daju gostovanje na početku, a naš pritisak time raste i opet pokazujemo dozu neozbiljnosti koju veliki klubovi ne poseduju i apsolutno ništa ne može da opravda tragikomičnu igru iz Subotice, ali ako izvesni „FSS“, ako uopšte Fudbalski Savez Srbije može da se nazove fudbalskim, nije sramota zbog onakvog, smešno je pomisliti a kamoli reći da je bilo “tendeciozno”, suđenja po ko zna koji put, onda su definitivno fudbalu u ovoj zemlji zatvorena sva vrata.

Nisu nam potrebne neke emisije sa SOS kanala da bi videli da je faul Kovačevića izvan kaznenog prostora, da „faul“ Čave Dimitrijevića nije faul, da Mićko nije trebao da dobije crveni karton… Izgleda da je grad Subotica sudbonosna za srpski fudbal. Stalno šalju poruke iz ovog grada, rodnog grada “čoveka” koji ubija fudbal u zemlji u kojoj je mogao fudbal da gospodari. Jer dok su šljam i kriminal na sceni u srpskom fudbalskom teatru, ima ih i u našem klubu u vidu vladara iz senke da se ne lažemo, pravi navijači i ljubitelji moći će samo uz bensedine i još koje “rekvizite” da prate utakmice dok imaju strpljenja za njihove farse, a famozna reprezentacija ove zemlje o kojoj svi vode računa, posebno menadžeri i prijatelji, biće smehotresni cirkus i paravan za 7.5 miliona stanovnika – selektora. Da ovoliko ne volim ovaj sveti klub koji volim, da mojim venama ne teče crveno-bela krv, davno bi za mene TSL prestala da postoji u bukvalnom smislu, kao i nazovi fudbalska reprezentacija Srbije, odnosno pojam „fudbala“ u zemlji Srbiji! Vreme se može „gubiti“ i na hiljadu i jedan, drugi način.

Da se vratimo onome što nas čeka, mada čim moram da počinjem ovako najavu jednog, kako bi trebalo da bude, evropskog spektakla, umesto toga da počnem sa podatkom da će preko 50.000 ljudi doći na ovu utakmicu. Tek onda možete da zamislite koliki je klub Crvena zvezda .To bi trebalo pre svega pojasniti Vilotiću, Peroviću, Adiju i njima sličnima. Ovo nije tamo neki klub, odskočna daska za bolji transfer, prolazna stanica… ovo je najveći klub na svetu za 5 miliona ljudi. 5 miliona srca kuca za ovaj klub, diše i živi za njega. A da imam dva, oba bi kucala za nju, utrkivali bi se koje bi jače. I kad puknu oba, delići bi činili najveću ljubav na svetu, veću od one za koju Vi smatrate da je najveća. Ovo je CRVENA ZVEZDA!

Ren je višegodišnja zeljasta biljka koja vodi poreklo sa Mediterana i zapadne Azije. Koren se vadi od juna do novembra, a list se bere od maja do oktobra. Ren se upotrebljava kao začin i dodatak jelima, a koristi se i u medicinske svrhe. Koristi se svež koren, koji ima ljut miris i ukus i sveža biljka sa cvetovima. Poznato nam je da prilikom čišćenja korena rena, poteku nam suze, a nekima i sinusi prorade. Kao dodatak jelima koristi se uglavnom svež nastrugan ren i to ako je masnija hrana. Ovaj izuzetan začin zagreva ceo organizam i nezaobilazan je sastojak dobre kuhinje, a uz dodatke kao što su majonez, jogurt i pavlaka mogu se praviti razni sosevi kao dodaci jelima.

Ali, ja mislim da i ovako možemo opisati i fudbalski klub Ren iz Francuske – nezgodan rival koji protivnicima može da natera suze na oči, ali isto i da Vam prija kada ga pobedite. Mi očekujemo ovo drugo, ali ako budemo igrali kao protiv Spartaka bolje da ne brukamo Robija i da ne izlazimo na teren. Jer kada Nenad Kovačević, koji je kapiten i treba da nam bude simbol iskustva, stabilnost ekipe i pokretač mladim igračima napravi onakve greške koje ne bi ni petlići pravili, panično, trzavo, bez potrebe, onda nam je valjda sve jasno. Poraz je poraz i prihvatam ga, ali ne prihvatam bezvoljnost i poraz bez borbe. Dimitrijević ne može sam protiv svih, Borha ne može da predribla ceo protivnički tim, Filip Janković ima samo 16 godina i treba mu podrška, mi to nismo videli u Subotici, ali jesmo protiv Ventspilsa. I zato se vraćam ponovo na prethodnu najavu za meč protiv Subotičana, ako treba da živimo sa našim timom i ako je to jedini način za titulu, spavaćemo, disaćemo, živećemo sa njima. AK jeste oznaka za jedno od najmoćnijih i najubitačnijih oružja sveta, ali je Andrija Kaluđerović jako, jako daleko od toga. A Milan Vilotić može slobodno da ode od onih koji su bili uz njega kada mu je bilo najpotrebnije, koji su disali sa njim. On sada nije uz nas.

Do sada sa Renom se nismo sastajali, ali jesmo sa Mecom, Lionom, Monepeljeom… u dva od tri navrata smo igrali prvi meč u gostima i nismo prolazili. Protiv Meca smo igrali prvi meč kod kuće i u revanšu posle penala, prošli dalje. Sledeći protivnik je bio Lion, gde smo stali, a da smo prošli u dalju fazu ušli bi u 1/8 finala veoma jake konkurencije, Kupa Uefa.

Iznerviran, razočaran odnosom ali i optimističan, pomalo skeptičan, navijački skeptičan pred utakmicu sa razigranim Francuzima kao pred svaku bitnu, veliku utakmicu, jedva čekam dvoboj. Nisu nas slomile ove teške godine i ponovo ponavljam Robert Prosinečki ima najveću moguću podršku na svetu od mene, a umesto da se na početku utakmice peva kojekakvima i koječemu treba da se peva njemu. Zato ne klonite duhom i oni koji nisu do sada nabavili karte, neka se bace na posao. Još jače, najjače što možemo, neka nas čuju oni u Francuskoj pred revanš, neka nas čuju u Subotici, Fudbalskom Savezu Srbije, komšije, da ponovo drhte pred nama… NEMA PREDAJE! IGRAJ I BORI SE!

 

Svi na Marakanu!

ZVEZDA JE IZNAD SVIH!

 

Crvena Zvezda – Ren četvrtak 18.avgust 2011., 20:30h, plej-of za Ligu Evrope, stadion : “ Marakana”, Beograd.

 

Повезане вести

49 comments

Leave a Comment