Moja Crvena Zvezda
Архива

Najava: Spartak – Crvena zvezda

Idemo! Mnogo toga se ponavlja i u ovom prvenstvu. Ponovo gostujemo u prvom kolu na otvaranju, ponovo na početku sezone igramo protiv Javora, ponovo prvi derbi u prvenstvu igramo kod kuće.. nadamo se i da će naša Zvezda biti prva ponovo. Poznato je da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu, mada ja mislim da su se u poslednje vreme stvari promenile. Šta su sve navijači spremni da urade zbog kluba koji vole, dovodi nas do toga da se fudbal poistoveti sa glavnim stvarima u životu. Polazim od samog sebe. Šta sam ja spreman da uradim za svoj klub? Nema dovoljno mesta, ali ako kažem da je volim više od sebe, onda je valjda jasno.

Spartak-C.zvezda

Ali šta mi MORAMO da uradimo za Zvezdu? MORAMO da u ovom prvenstvu živimo i dišemo sa njom. Da u ovih osam, devet meseci punimo našu „Neosvojivu tvrđavu“ svake druge ili svake nedelje kada smo domaćini. Svako gostovanje, ko je u mogućnosti. Pored Tv-a, radija, nebitno. Da pošaljemo jasno poruku i sliku ko stoji iza Crvene zvezde! Oni su prošle sezone poslali poruku iz Subotice, vreme je da iz istog grada drugačijeg sadržaja pošaljemo i mi. Kad ako ne sad, ko ako ne MI! Sever na Severu! Subotica za početak!

Fiskulturno omladinsko sportsko društvo Jovan Mikić Spartak osnovano je 21. Aprila 1945. godine. Naziv Spartak je revolucionarno ime poznatog Subotičkog atletičara između dva svetska rata Jovana Mikića Spartaka. U posleratnim danima drugog svetskog rata, formiranju fudbalske sekcije predhodio je niz događanja. Kao ogranak tadašnjih postojećih fudbalskih klubova ”Žak”, „Građanski” i „Radnički” osnivačka Skupština formirala je novi klub pod nazivom – SDŽ “Spartak”. Subotičani su učestvovali u prvom zvaničnom prvenstvu SFR Jugoslavije, 1946. godine, kao šampion Vojvodine. Klub sa renomeom je od osnivanja bio na klackalici najvišeg ranga i rang niže, a tokom svoje istorije i najnižih rangova. 2007. godine kompanija ZLATIBOR VODA spašava, kako oni to vole da kažu, severnog giganta ili drugi klub Vojvodine od gašenja. Danas Spartak Zlatibor Voda ima visoku ulogu u srpskom fudbalu.

Prošli meč u Subotici smo rešili u svoju korist na čudan način. Poveli su Subotičani, mi za dva minuta postigli dva gola i pobedili. Drugi gol je izazvao dosta reakcija javnosti, jer je postignut iz, kako tvrde, ofsajda. Sada želimo bezbrižniju utakmicu. Ren ne postoji dok Spartak ne postane prošlost.

CZ N S

„Marakana“ : 27 25 2 0 90:21
Subotica : 26 14 9 3 42:18
Ukupno : 53 39 11 3 132:39
• uključujući i utakmice u Kupu

Prvi međusobni meč odigran je 25. avgusta 1946. godine u Subotici.. Pobedili smo 3:1. U revanšu u Beogradu, dva dana pre našeg drugog rođendana – 2. marta 1947., rezultat je bio 0:0. Na „Marakani“ prvi meč je odigran u sezoni 72/73 i pobedili smo 3:1.

Naša najubedljivija pobeda je 1951. godine, 6:0. A doslovno smo „maltretirali“ Spartak više puta rezultatima – 6:1, 5:1, 5:0, 4:0… Od zajedničkih igrača najpoznatiji, najzanimljiviji i najbolji su – Kosta Tomašević, Nemanja Vidić, Nikola Žigić, Tihomir Ognjanov, Anton Rudinski, Dušan Maravić, Andrija Kaluđerović, Ognjen Koroman, Nemanja Nikolić..

Robert Prosinečki
Robert Prosinečki

Počeli smo, bili smo slomljeni, pali smo. Vreme je da se podignemo. Zajedno. Ako treba da spavamo ispred „Marakane“, nije problem.. To je naša kuća. Ako treba da budemo na svakom treningu, bićemo. Disaćemo zajedno, tugovati i radovati se. Samo da u maju 2012. kada se okrenemo, okrenemo trofeju prvaka Srbije posle pet godina. Neka nam primer bude Nole. Novak Đoković. Bolji primer od najboljeg na svetu, ne postoji. Dakle, svi da pružimo Robiju i momcima najveću moguću podršku. Od Subotice, do Novog Sada. 30 etapa dug put do cilja. Jer nisu nas slomile ove teške godine, jer moj tim je prvak bio i opet će biti on, jer je krajnje vreme. Krajnje je vreme da se ka tituli krene. Zvezdin marš. U novu sezonu kreće, grupa vernih Delija, ićićemo svuda ako bog da sreće, slaviće se titula!

Spartak Zlatibor Voda – Crvena Zvezda, nedelja 14.avgust 2011. 17:30h, Jelen Super Liga 1. kolo 2011/2012, stadion : „Gradski stadion“, Subotica.

Повезане вести

1 comment

Leave a Comment