Moja Crvena Zvezda
ВажноКуп СрбијеНајновијеФудбал

Најава: Црвена звезда – Борац, 1/16 финала Купа Србије

Креће и борба за Куп Србије, а жреб је одредио да у шеснаестини финала овог такмичења наш тим дочека Борац. Чачани су се након две сезоне вратили у елитно такмичење, па се не може рећи да Звезда има лаког противника за почетак, али пошто желимо да вратимо трофеј Купа у наше витрине, морамо да побеђујемо све који нам се нађу на путу.

ФК Борац је основан 1926. године, иако је према неким изворима прва фудбалска утакмица одиграна 1920. године. Група синдикално организованих радника је 1. маја 1926. године основала клуб који је прво имао црвене, а нешто касније црвено-беле дресове. Први председник клуба је био столарски радник Јован Јоловић. До Другог Светског рата највећи успех клуба било је освајање 1. места у Западно-моравској жупи 1934. године. Занимљиво је да после паузе за време II Светског рата клуб наставља са радом и већ 1946. године игра квалификације за 1. лигу против нас, које је изгубио. Следећи велики успех је освајање Купа Србије 1958. године да би четири године касније остварен пласман у Другу Савезну лигу. Дуги низ година, клуб је играо у овом рангу да би 1994. остварио пласман у елиту. Од тада, Борац је углавном играо у најјачем рангу, с тим што се неколико пута спуштао степеник ниже. 2012. годиен ушли су у финале Купа, где су поражени од нашег тима, а те сезоне су испали из елите у коју се враћају ове сезоне. Највећи успех клуба је освајање 4. места у првенству у сезони 2007/08, након чега је по први пут изборен пласман у неко европско такмичење, тачније Куп УЕФА. Тада је у првом делу сезоне екипу је тренирао Миодраг Божовић док је историјски пласман оверио Милован Рајевац.

Што се тиче међусобног скора, наш тим је далеко успешнији:

Београд :         15        14        0          1          45:3

Чачак:              14          7        4          3         26:13

*Крушевац        1           1        0          0          2:0

Укупно :            30        22        4          4          73:16

* три утакмице су одигране у Купу, једна у Чачку (победа нашег тима – 3:1, први међусобни дуел у Купу, 15. август 1956. године), једна у Београду (победили смо 4:0), једна у поменутом финалу у Крушевцу.

Први првенствени дуел одигран је 8. априла 1995. на нашем стадиону. Утакмица је завршена победом нашег тима 6:0, а стрелци су били Небојша Крупниковић 3, Дарко Ковачевић 2 и Иван Аџић. Једину победу на „Маракани“, од четири укупно у међусобним дуелима, Борац је остварио 7. августа 2004. године на отварању нове сезоне након победе над Јанг Бојсом и пред дуел са холандским ПСВ-ом. Било је 1:0 за њих, голом Бобана Стојановића, нашег бившег играча. Лопта је испала Дишљенковићу из руку, а Љупко Петровић забележио први повратнички пораз на нашој клупи. Најубедљивија победа је 7:0, 19. априла 1997. године. Драган Мићић 3, Драган Вулевић 2, Еде Вишинка и Драган Љубојевић просто су самлели Борац. Последњи дуел између ова два тима, Црвена звезда је решила у своју корист (2:0 у финалу Купа 2012. године, голове су постигли Евандро и Борха).

Најрасположенији играчи када су у питању утакмице са Борцем су:  Небојша Крупниковић са 6 голова, Дејан Миловановић и Драган Мићић постигли су по 4 гола.

Велики број играча је наступао за оба тима, а интересантно је да је Дарко Лазовић био стрелац за оба тима у међусобним дуелима ова два тима. Он је поникао управо у Борцу, и одатле је дошао у наш тим. Поред њега, за оба тима наступали су и: Миливоје Витакић, Јован Гојковић, Бранко Јелић, Александар Јевтић, Милош Трифуновић, Милован Рајевац, Петар Баралић, Иван Аџић, Дарко Анић, Дарко Крстески, Бора Цветковић, Ненад Ковачевић, Бобан Стојановић, Марко Мугоша, Стеван Рељић, Милан Јеремић, Филип Младеновић…

Тренери Борца су били наши бивши играчи Миодраг „Гроф“ Божовић, Милован Рајевац, Василије Шијаковић и наша легенда Коста Томашевић између осталих, а заједнички тренери су били и Милорад Косановић и покојни Гојко Зец. Милован Рајевац је био наш тренер на једној утакмици, против ОФК Београда у победи од 4:2.

Куп је такмичење које не прашта грешке, али наш тим је свестан тога, и очекујемо да успешно започну ово такмичење. Наравно, уз навијаче је увек лакше, па позивамо све који су у могућности да дођу сутра на „Маракану“ и подрже наш тим, и помогну му да успешно започне борбу за нови трофеј у Купу. Директан телевизијски пренос је на каналу „Арена Спорт 1“ за оне који нису у могућности да прате утакмицу уживо.

За успешан први корак ка новом трофеју!

Шеснаестина финала Купа Србије:

Црвена звезда – Борац Чачак,

„Маракана“, среда, 24. 09. 2014. године, 19h

Повезане вести

3 comments

РУК сеп 24, 2014 at 12:12

Има ли негде пренос?

Reply
Delija сеп 24, 2014 at 17:57

Arena sport 1

Reply
Goran сеп 24, 2014 at 18:10 Reply

Leave a Comment