Moja Crvena Zvezda
Женски фудбалФудбал

Званично саопштење ЖФК Ласк- Црвена звезда

ZFK_Crvena_zvezda_logoЖФК ЛАСК Црвена звезда до данас није желело да се изјашњава у јавност у вези са случајем који је покренуо ЖФК Спартак уложивши жалбу на одлуку комисије за регистрацију , статус и трансфер играча поводом које је објављена промена седишта и имена нашег клуба.

ЖФК ЛАСК Црвена звезда није хтела ни на који начин да утиче на органе ФСС приликом решавања овог случаја , а најмање да у јавности износи нека своја размишљања, сугестије и очекивања у том контексту, а пре донашења коначне одлуке. Са друге стране од ЖФК Спартак имали смо сталне притиске на органе савеза путем сајтова, писаних и електронских медија, где се на један примитиван начин вређао интегритет ФС Србије и његових органа, а самим тим вршио велики притисак на првостепену комисију пре доношења одлуке. У својим коментарима прејудицирали су одлуке органа савеза уз изрицање претњи ако се донесе супротна одлука од оне која би њих задовољила .

Обзиром да је поводом поменутог случаја донета коначна одлука ЖФК ЛАСК Црвена звезда има обавезу да изађе у јавост и укаже на неправилности и нерегуларноти које су извршили органи ФСС у овом случају.

1. Комисија за регистрацију, статус и трансфер играча је поништила промену седишта ЖФК ЛАСК Црвена звезда, која одлука апсолутно није у надлежности овог органа. У закону о спорту у члану 62 став 2 таква могућност је додељена искључиво суду . Из овога се очигледно види да је комисија прекорачила своја овлашћења.

2. Комисија за жалбе ФСС је усвојила жалбу ЖФК Спартак и укинула објаву промене имена клуба ЖФК ЛАСК Црвена звезда. На овај начин комисија за жалбе поступа директно супротно члану 90 правилнику о регистрацији, статусу и трансфер у играча и доноси одлуку која уопште није предвиђена поменутим правлником. Сходно члану 90 правилника Комисија за жалбе морала је коначно да одлучи по жалби и никако није могла да укида одлуку и предмет врати првостепеном органу. Овде је потпуно нејасно како је орган од кога се очекује да познаје регулативу и прописе по којима се одлучује могао поступити потпуно супротно императивним одредбама правилника.

3. Пошто је комисија за жалбе вратила предмет првостепеном органу, комисији за регистрацију, статус и трансфер играча поменута комисија себи даје за право да одлучује на начин који није у њеној надлежности. У члану 90 правилника о регистрацији, статусу и трансферу играча јасно је прописано да поништење промене регистрације или овере или било чега другог може да врши једино и исључиво комисија за жалбе. Није нам јасан разлог и право Комисије за регистрацију, статус и трансфер играча да одлучује о нечему што није у њеној надлежности и да на тај начин изврши повреду правилника који свакодневно примењује.

Овде морамо истаћи да нам није јасна ни улога председника Комисије за регистрацију, статус и трансфер играча Миодрага Мораче који је директно у сукобу интереса јер је запослен на месту Спортског директора ФК Спартак из Суботице. Из моралних разлога морао је да тражи своје изузеће у решавању овога спора, а не да својим незаконитим одлукама нарушава углед ФС Србије

ЖФК ЛАСК Црвена звезда овом приликом не жели да улази у меритум одлуке и о томе ће се детаљно изјаснити у свом захтеву за заштиту Правилника који ће поднети Извршном одбору ФС Србије. ЖФК ЛАСК Црвена звезда овом приликом само указује на незаконито поступање наведених органа ФС Србије и указује на начин како се одлучује у овим органима. Да ли се ту ради о нестручним људима или се ради по неким инструкцијама ЖФК ЛАСК Црвена звезда то не занима , али је јасно да поменута лица не би смела да се налазе на функцијама које обављају. То на првом месту угрожава углед ФС Србије, а нарочито рад клубова који уместо да се спремају за наставак сезоне морају да се баве законитошћу рада поменутих органа.

Уколико надлежни органи ФС Србије у наредном периоду не отклоне ове незаконите радње бићемо принуђени да о целом овом случају, а нарочито незаконитом поступању поменутих органа ФС Србије, обавестимо надлежне органе УЕФА , такође ћемо покренути одговарајуће поступке пред надлежним судским органима у Републици Србији и тразити надокнаду штете која нам је овим проузрокована .

Београд 28.02.2013 год. УО ЖФК ЛАСК Црвена звезда – Београд

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

Leave a Comment