Moja Crvena Zvezda
АнализеКошаркаРегионална лига

МЦЗ скенер: Друго полувреме довољно за трећу узастопну победу у дербију

Црвена звезда – Партизан 84:76 (23:24, 14:22, 23:11, 24:19).

Црвена звезда: Цветковић, Браун 2, Суботић 12, Ракочевић 20 (6ас), Лазић, Симоновић 3, Савовић 15 (8ск), Катић 20 (5ск), Самарџиски 7, Радивојевић 2, Нелсон 4, Скот.

Партизан: Ловерењ 6 (6ск), Милутинов, Вестерман 10, Гордић 4, Лучић 4, Милосављевић 8, Богдановић 13, Гагић 4, Мусли 4, Чакаревић, Гордон, Бертанс 23 (5ск) .

Црвено-бели славили су и трећи пут ове сезоне у сусретима са вечитим ривалом, овог пута после велике борбе резултатом 84:76. Иако им много тога није ишло за руком, иако је Партизан шутирао одличних 50 одсто за три поена (10/20), изабраници Владе Вукоичића су успели да се изборе са свим недаћама и великим залагањем савладају највећег ривала. Колико је ово велика победа и како је извојевана тешком муком најбоље говори податак да су црвено-бели у другом периоду били у заостатку од чак 15 поена (31:46). У тим тренуцима практично је Рашко Катић играо сам против Партизана, али када је било тешко добио је подршку у виду Ракочевића и Савовића који су мирном руком у завршници донели велико славље навијачима. Треба рећи да су у једном тренутку изабраници тренера Вукоичића шутирали свега 3/17 ван линије за три поена, а онда у завршници утакмице чак 3/4. Предњачио је Савовић са две узаступне тројке, а прва је дошла у посебно важном тренутку када су се црвено-бели мучили у нападу.

img_1363
Навијачи Звезде су поново од првог минута давали велику подршку својим пуленима, а изабраници Владе Вукоичића су им се већ на самом почетку одужили. Прво је Суботић сјајно закуцао након додавања Нелсона, а још атрактивнији је био Катић. Ипак, Партизан је имао одговор у шуту ван линије 6.75 и црно-бели су погодили чак три тројке у првих пет минута па је резултат износио 10:14. Црвено-бели нису дозволил вечитом ривалу да се одлепи па су, пре свега, фантастичном игром центарске линије (постигли све поене у првој четвртини) у 11. минуту утакмице преузели вођство (25:24). Међутим, уследио је велики пад у игри изабраника тренера Вукоићића и после неколико великих пропуста у одбрани Партизан је направио серију 14:2 за прву двоцифрену предност (27:38). Црвено-бели никако нису могли да пронађу игру, мучили су се и у нападу и у одбрани, а видно мотивисани противник је знао то да казни. Након још једне изгубљене лопте, Милосављевић је лагано положио и четири минута пре краја полувремена на семофору је стајало 31:46. Знатно ангажованијом одбраном црвено-бели нису дозволили Партизану да погоди кош до краја полувремена, а и противник је допринео са шест везаних промашених бацања. Ипак, изостала су боља решења у нападу па је Звезда пре одласка на одмор заостајала девет поена (37:46).
img_1401

У првом полувремену Бертанс је био нерешива енигма за одбрану Звезде. Летонски репрезентативац је убацио 15 поена, а бриљирао је у шуту за три поена (4/4). Са друге стране, неопходно је било да се неко придружи расположеном Катићу који је убацио 12 кошева.Изабраници Владе Вукоичића били су одлучни да се врате у утакмицу. Партизан преко два минута није могао до коша што су црвено-бели материјализовали и након тројке Ракочевића стигли на свега четири поена заостатка (42:46). Ипак, уследила је беспотребна брзоплетост у нападу и Партизан је одбио налет мини серијом 4:0. Црвено-бели су успели да збију редове и великом борбеношћу направе серију 11:6 којом су после дуго времена преузели вођство (53:52).У трећој четвртини Звезда је имала пуно проблема да пронађе кош и нису погодили два и по минута. Црне минуте у нападу тројком је прекинуо Савовић и црвено-бели су поново водили (63:61). Велики проблем за изабранике тренера Вукоичића представљао је рано испуњен бонус. Наиме, већ у другом минуту последње четвртине сваки фаул црвено-белих водио је играче Партизана на линију слободних бацања и они су тако долазили до лаких поена. Колика се борба водила у последњој четвртини најбоље говори податак да ниједна екипа није могла да стекне више од три поена предности. Тако је било све до последњег минута када је Савовић погодио из одбојке, затим су црвено-бели сјајно одбранили два напада, а Нелсон и Ракочевић задржали прибраност са линије пенала. То је значило да изабраници Владе Вукоичића имају недостижних седам поена на двадесет секунди до краја (83:76).

    < li>Црвена звезда имала је доста осцилација у игри на овој утакмици, нарочито одбранбено. Одбрана у првих 20 минута утакмице изгледала је као одбрана просечног средшњошколског тима. Толико лопти је прошло иза леђа, црвено-бели су деловали успавано, а играчи Партизана то зналачки кажњавали. Узастопни блокови за Бертанса одрађивани су доста добро, а играчи Црвене звезде код већине његових шутева нису били ни близу њега. Стране помоћи није било, преузимања су била јако лоше одрађивана, а одбрана у игри два на два је била катастрофална.
  • Колико је све то било лоше у првом делу, у другом се значајно поправило. Играчи Црвене звезде унели су огрмону дозу агресивности у дефанзиву, постали су много покретнији, преузимали су све, удвајали, помагали једни другим, па је резултат тога био видљив већ на крају трећег периода када је Партизан заустављен на само 11 поена. Чињеница је да је Партизан изводио лоше пенале на овој утакмици, али вреди поменути да у другом делу лаких поена скоро да није ни било. За сваки кош црно-бели су морали да се помуче. Колико је одбрана била боља у другом полувремену говори и податак да је Партизан у других 20 минута утакмице убацио 16 поена мање него у првих 20 минута! 
  • Када се утакмица „ломила“, Звезда је одиграла још боље у одбрани тако да Партизан у последња 3 минута утакмице није постигао ниједан кош! 
  • Што се тиче напада ни ту Звезда није блистала у првом полувремену. Превише промашених зицера, можда у неким тренуцима ни срећа није била савезник, али толико чистих ситуација не искористити није дозвољено у оваквим мечевима. Много погрешних додавања кроз рекет Партизана није прошло, углавном су те лопте пресечене што је давало могућност гостима да отворе транзицију и дођу до лаких поена. Није било брзог протока лопте којим се најбоље пробија зона противника, играчи су држали предуго лопту код себе и све је то утицало да Партизан оде на двоцирену разлику половином друге четвтрине. У другом полувремену и тај сегмент игре се поправио, Звезда је кренула много чвршће и агресивније, па се из добре одбране долазило до неких лаких поена у нападу који су увели утакмицу у егал. Доста добро шутерско вече имао је Борис Савовић који је погодио две јако битне тројке, али из изграђених позиција. На ниском посту Звезда је „издоминирала“ Партизан и направила велику предност, а када је и споља кренула „паљба“ Партизан није имао више шансу за победу.
  • Статистички, Звезда је успела да искотролише скок, укупно 4 скока више. Црвено-бели направили су једну асистенцију више од ривала, а Партизан је украо две лопте више, али и направио две грешке више од Црвене звезде. Што се процента шута тиче, Партизан је тројке шутирао невероватних 50%, док је Црвена звезда била на близу 30%. За два поена Звезда је шутирала скоро 54%, а гости 41%. Највећу разлику направили су пенали, Партизан је био на скромних 53%, а победнички тим на 77%. Занимљиво је напоменути да је Партизан на овој утакмици промашио 1о тројки, а 12 слободних бацања.
  • Што се суђења тиче, утисак је да су судије подлегле притиску. Било је доста ситних грешака, руку на срце, на штету обе екипе. Крупнијих грешака које би директно утицале на резултат није било, суђење као суђење није било толико добро, али не можемо ни рећи да је директно утицало на резултат.
  • Влада Вукоичић на овој утакмици мало другачије је распоредио минутажу својим играчима. Осетио је да Катићу полази све од руке, па је снажни центар био више од уобичајеног на паркету. Нелсон је добио 36 минута, а вероватно због важности дуела и противника, шансу на овој утакмици није добио Цветковић.

Појединачни учинак играча:

Цветковић: Није улазио у игру.

img_1555Браун: Мислим да овога пута не треба превише анализирати његову игру с’ обзиром да је на паркету провео тек 3 минута. Забележио је два поена, једном је изблокиран, док је у одбрани одрадио коректан посао за време које је провео на паркету.

Суботић: Имао је успоне и падове током утакмице, али ће Бојан ову утакмицу памитит по добром. Имао је неке чудне одлуке у нападу у неким тренуцима, без потребе је покушавао на силу, а на крају је ипак добром одбраном затворио Бертанса и има велики удео у победи Звезде. Добро је трчао у транзицији, забележио неколико лаких поена и то је оно што је потребно било Звезди како би преломила утакмицу у своју корист.

Ракочевић: Од очаја до сјаја. У првом полувремену се тотално изгубио, требало му је времена да се навикне на изузетно „прљаву“ одбрану Милосављевића, скоро 20 минута је тражио себе. Ушао је у утакмицу са два промашена зицера, можда би то неке играче сломило, али је Игор ипак преискусан за тако нешто. Убедљиво највише енергије трошили су његови чувари, што се и видело на крају утакмице када су потпуно посустали. Капитен је „одиграо велику улогу“ у преокрету Црвене звезде, на крају стигао и до 20 поена.img_1400Лазић: Углавном се трошио у одбрани, али није урадио велики посао. У нападу је био неприметан, можемо рећи да је ово једна од лошијих утакмица Бранка ове сезоне.Симоновић: Одиграо је преко 20 минута, није дошао до неког добро кошгетерског учинка али је урадио огроман посао и помогао Звезди да победи. Одиграо је много бољу одбрану на Бертансу него што је то чинио Скот или Савовић, Лучића је „спаковао“ у џеп и потврдио епитет одличног дефанзивног играча. Што се тиче нападачког дела, Симоновићу су две тројке практично изашле из коша, није се либио да шутне и трећи пут што се показало као исправно, погодио је. Можда то најбоље показају са колико самопоуздања и сигурности је играо Марко синоћ.

Савовић: Одлична утакмица Бориса Савовића! Уз 8 скокова (што га је учинило најбољим скакачем на утакмици), забележио је и 15 поена уз само два промашаја из игре. Када је било „густо“, Савовић је имао „врућу“ руку и погађао све. Дефанзивно је одиграо коректно, имао је једну добру рампу на крају првог полувремена, док је Бертансу отежао сваки шут колико је могао.

Катић: Најбоља утакмица у сезони за Рашка Катића. Потпуно је издоминирао центре Партизана, како офанзивно тако и дефанзивно, свео их на само 8 поена, а он њима убацио сам 20. Катић је изнудио чак 9 прекршаја, Гагић је са 5 личних био први играч који је морао да напусти терен, а управо је Катић кумовао томе. Офанзивно, Рашко је себи знатно олакшавао посао добрим постављањем у нападу. Ако би тражили неку замерку, то је 4 промашена слободна бацања.

img_1476Самарџиски: Није добио много времена на паркету, али је утисак да није ни заслужио. На овој утакмици није дао допринос у одбрани који се од њега очекивао, у нападу је промашио 2 чиста зицера, док је са линије пенала имао солидних 4/6 за једног центра.

Радивојевић: Трудио се и борио доста, на крају успео да украде и једну лопту када се ломио резултат. Није играо у правом ритму, фалиле су Звезди његове асистенције, али је на крају погодио и једну јако битну тројку. У одбрани је морао боље у неким ситуацијама.

Нелсон: Није имао своје вече, али је уносио доста жеље и жртвовао је себе за резултат. Тачно је да су фалили његови продори и асистенције, али је у другом делу отварао транзицију, вукао тим напред и одрадио коректан посао још једном. У одбрани се доста труди, много жеље и воље је унео у тај део игре и није дозвољавао лаке поене играчима Партизана.

Скот: За разлику од претходна два дербија када је „затрпавао“ Партизан, Мајк Скот је на овој утакмици био неприметан. У одбрани је донео више штете него нечег корисног, у нападу није ниједном покушао да поентира за 10 минута на паркету. После утакмице тренер Вукоичић је објаснио да је Скот имао и проблема са повредом, што донекле оправдава слабу игру Американца.

Наредни меч Црвена звезда игра већ у уторак када гостује у Истанбулу у утакмици без резултатског значаја у последњем колу друге фазе Еврокупа, док их у недељу очекује много важнија утакмица у оквиру 22. кола АБА лиге, када гостују у Новом Месту, домаћој Крки.

 

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

5 comments

Vlajko феб 19, 2013 at 12:37

Ljudi ajde neka neko postavi link sa snimkom derbija :mrgreen:

Reply
Zvezda Velikan феб 18, 2013 at 17:04

Ljudi, meni je jako za brigu to da ekipa Zvezdinog iskustva ne koristi ciste zicere, i to vise puta!? Partizan je mnogo neiskusniji tim, ali zicere koristi lagano… bacanja…
Malo igraca iskoristimo, vise od pola nam je neupotrebljivo? Mora da se celi tim razigra… Od Samardzijskog sam ocekivao puno vise, igrac koji je igrao Evroligu, ali ,,tanak,, je dosta… kao pocetnik, sporo zavrsava akcije…
Braun je posebna prica… ne da nije prevaga, nego je jedan od najgorih. Ako mene pitate, za sledecu sezonu odmah maci Samardzijskog i Brauna…

Reply
Ivan феб 18, 2013 at 19:28

To nam se retko desavalo(ziceri)..ne brini to je samo bilo zbog vaznosti utakmice,grca koji donosi derbi i pobeda!Kasnije je sve bilo bolje..Mene brine losa timska forma u smislu Kada smo bili u velikoj onoj pobednickoj seriji ceo tim je igrao dobro,Laza gazio,Cvele kidao u odbrani,davao\bitne poene..igrali su svi..kao tim.Sada se to malo poremetilo..Lazic,Cvele,Vuk,pa i Savovic(do derbija) su u velikoj krizi ili padu forme..Kada se to vrati u normalu bice to jos bolje,mozda vec u F4 ! Sto se tice Brauna,u igrackom smislu nam nece mnogo nedostajati ali se bojim da malo ne padne atmosfera i crnje u bedak,bili su bas drugari..jedino mi je sa te strane zao..ali dobro..previse je skup za ono sto je davao,ali mora da se razmislja i za buducnost..stize EL..mora da se kupe neki dobri centri i igraci 🙂

Reply
marko феб 18, 2013 at 16:36

jel ima neko snimak derbbija nisam mogao da gledam???

Reply
delija феб 18, 2013 at 16:29

Ajmo Zadar danas protiv igosa…Ko ima kablovksu nek prebaci na RTRS u 20:30 😉

Reply

Leave a Comment