Moja Crvena Zvezda
Архива

BSK u fioku, Javor sledeći

Grbovi klubova

Posle dosta burne pauze u prvenstvu, šta možemo očekivati u Ivanjici? Ko se sve vraća na teren i kakvi nas uslovi očekuju?

U subotu od 13 časova, Crvena zvezda se sastaje sa FK Javor u Ivanjici, a očekivanja nisu ni malo opala tokom pauze. Naprotiv. Stiče se utisak da je ova pauza trajala mnogo više nego što stvarno jeste. Iz nekoliko razloga. U poslednjem meču smo videli lepu i efikasnu igru, gde smo posle dosta dugo vremena u ligi postigli četri gola. Sa druge strane i remi komsija protiv Rada (2-2), nas još više ohrabruje i možemo slobodno reći mobiliše. Severna Armija nastavlja da nosi ekipu. I na Marsu ako treba!

Naravno u pauzi je bilo priče oko svega. Od toga kakvi su utisci oko posete Putina, kakvu pomoć možemo očekivati od Gasproma, pa do priča oko transfera igrača. Mahom su bili pominjani reprezentativci (Ninković, Ergić, Jovanović, Dragutinović), što je veoma čudno, s obzirom na to da svi, osim izgleda novinara, znaju u kakvoj smo finansijskoj situaciji. I zbog čega to sve?

Pa verovatno su u izjavi Roberta Prosinečkog da mu treba pet igrača i da želi da se otarasi osam, videli priliku da se raspišu i puste mašti na volju. E sad da li to ima veze sa zdravim razumom, nije im ni bitno. Onda im je još kao kec na deset pala, takođe maštovita priča oko toga da će zvezdin budžet biti „toliki i toliki“ i kako dovodimo od tih para tog igrača , a od onih dugih ovog drugog. E sad možda će i biti, to još ne znam, ali zbog čega opet pitam?

Robert Prosinečki

Pa prosto. Destabilizacija ekipe. Kada igrač pročita članak u kojem piše se očekuju odlazak osam igrača i povedu se priče oko dolaska nekih reprezentativaca šta on može da pomisli? Uostalom zašto bi se polemisalo o tome javno? Robi je jedan od najpoštenijih trenera, čija izjava „Najbolji će igrati, bez obzira na godine i ime“, govori najbolje o tome šta igrači mogu očekivati. Zar postoji neko kome nije jasno da se sprema odlazak nekih igrača koji nisu u prvom planu, još od drugog dela priprema? Crvena zvezda ima veliki broj igrača na platnom spisku. Broj od osam igrača nije ništa posebno, posebno što se očekuje i odlazak nekih igrača, kojima će cena biti više nego prihvatljiva.

E sad očekivanja u Ivanjici. Pa očekujemo pre svega nastavak dobre igre i dominacije na terenu. Dosta tečnih akcija, ali i bolju realizaciju, jer je Javor veoma opasna ekipa. Uostalom to smo i videli prošle godine, kada smo bukvalno protiv njih izgubili sve šanse za titulu. Dužnici su nam ostali. Dug mora biti vraćen. Uveren sam da su igrači u još boljem raspoloženju, jer je razlika u bodovima smanjena. Sad je sve u našim rukama i nogama, dok će komšije umesto nogu pokušati da koriste i kofere. Znamo svi čime ispunjene.

Ali pored dobre atmosfere i velike motivacije, bićemo jači i za neke igrače, koje nismo imali u prethodnim utakmicama. Očekuju se povratak Li Adija, koji je odigrao dva puta po 45 minuta za Ganu na prethodne dve utakmice. Pretpostavka je da je skroz spreman i da ćemo posle dugo dugo vremena, ponovo videti tandem Li Adi- Milan Vilotić. Dva svakako kvalitetna štopera koji dopunjuju jedan drugog. Adi sa odličnom brzinom i startom na loptu, i Vilotićem koji je odličan u skok igri, kako u odbrani, tako i napred. Šta se dešava sa povredom Uroša Ćosića stvarno ne znam, jer nema puno informacija. Trebalo bi i da je on spreman.

Nikola Mikić je igrač koji je odigrao poslednjih nekoliko utakmica veoma dobro i to čak i na poziciji levog beka, ali se ipak očekuju povratak Pavla Ninkova u prvih 11. Ninkov već nekoliko dana trenira sa ekipom i to punim intenzitetom. Mnogo nam znači kapiten. Dakle odbrana bi napokon mogla da izleda onako kako je priželjkujemo dosta dugo: Duško Tošić-Vilotić-Adi-Ninkov. Što se tiče golmana tu više ništa ne možemo očekivati. Boban Bajković se u poslednje vreme dosta ističe, dok Sasa Stamenković polako dobija pravu konkurenciju i nije siguran u prvih 11.

Poruka igračima

U vezi verovatno kao i do sada možemo očekivati svašta. Svi osim Ognjena Koromana koji ima kartone i povredu, spremni su i mogu očekivati šansu. Jedini gotovo siguran je Evandro Gobel koji je u odličnoj formi i nadamo se da će tako nastaviti. Brazilac Mende Kadu je jedan od tri igrača kojima preti suspenzija ako dobije žuti karton. Uz njega moraju da se paze Marko Vešović i Nikola Mikić. Iskreno mene ne bi čudilo da se namerno očiste kartoni na utakmici u Ivanjici. Sledeći protivnik nam je Čukarički, pa je možda to šansa da Kadu i Vešović budu sigurni za gostovanje Metalcu. Znamo svi kako smo prošli prošli put tamo.

Treba sigurno pohvaliti i dobru igru Darka Lazovića, koji je u ovoj pauzi, u dresu reprezentacije postigao čak tri gola i jednom asistirao na dve utakmice. Očigledno je u veoma dobroj formi, pa se može očekivati čak i da možda zameni Kormana levo, jer je na tom mestu igrao u reprezentaciji.Mada na tom mestu smo prošli put videli i Vešovića. Kadu, Srđan Mijailović i Aval Isah ne vrede ništa manje, a zanimljivo je da i oni podižu formu u poslednje vreme. Robi će biti na slatkim mukama.

U napadu verovatno opet Andrija Kaluđerović, kao i uvek gladan golova. Pamtimo svi, kakvu nam je radost doneo jesenas na Marakani, pogotkom u 93. minutu. Odavno nije viđena takva radost zbog jednog pogotka. Kristijan Borha takođe 99% siguran u prvih 11. Zamenu za njega i njegovu ulogu skoro da nemamo, jer mu je alternativa Aleksandar Jevtić, potpuno drugačiji tip igrača. Jevta je na početku odigrao par dosta konkretnih partija, ali je opet promašio nemoguće protiv Olimpijakosa. Najmanju šansu da dobije priliku verovatno ima Slavko Perović. Nažalost izgubili smo, dosta odavno starog-korisnog Perketa. Šteta.

Teren Javora

Stadion u Ivanjici prima oko 3 000 gledalaca ( Zapad-700,Istok-600, Jug -1500 + loža). Karte za utakmicu se prodaju i na Marakani u četvrtak i petak od 11 do 17 časova. Očekuje se kao i mnogo puta ove sezone da 70-80% stadiona bude ispunjeno našim navijačima. Ipak smo mi klub koji puni stadione u Srbiji, a nadamo se da ćemo puniti i protivničke mreže. Očekivana temperatura u subotu u popodnevnim satima je od 14 do 17 stepeni, bez kiše uz malo oblaka. Fenomenalno vreme i za fudbal i za navijanje.

Javor igra sigurno bez dva, a moguće i četri igrača u subotu. Suspendovani su Goran Dragović(defanzivac) i Filip Stanisavljević(vezni), a povređeni su Goran Luković(vezni) i Nemanja Supić(golman) i pretpostavlja se da neće moći da igraju. Trener Javora, od početka ove polusezone je bivši igrač Crvene zvezde Zoran Njeguš. Trenutno se nalaze na 10. poziciji na tabeli, a u poslednjih pet mečeva, imaju jednu pobedu i to u prijateljskom meču sa Borcem iz Čačka, tokom pauze, od 1-0. Prethodno su u prvenstvu odigrali dva puta nerešeno (Borac i Spartak) i dva puta izgubili (Vojvodina i Smederevo). Na tih pet mečeva su primili samo četri gola i postigli tri, što dovoljno govori o tome koliko su čvrsta, ali i neefikasna ekipa.

Napomena. Budite uz sajt Moja Crvena zvezda u subotu. Očekuje vas verovatno nešto novo. Ostanite uz nas u toku meča, da zajedno komentarišemo igru i šanse.

Sastav Javora i stanje na tabeli

[poll id=“32″]

Повезане вести

8 comments

Leave a Comment