Moja Crvena Zvezda
Клупска дешавањаКошарка

Човић: Већ смо узели титулу – сачували смо Звезду

Nebojsa-Covic-2Први човек Црвене звезде, Небојша Човић направио је својеврсну рекапитулацију претходног периода и са спортског аспекта. Звезда је веома успешно завршила први део сезоне. Тренутно је на другој позицији у регионалном такмичењу, а одлични резултати су остварени у Еврокупу, где је у првом делу такмичења освојено прво место у групи. Полусезону је обележио и сјајан низ од 11 узастопних победа над ривалима из оба такмичења. Ипак, пре него што је почео причу о учинку на спортском плану, Небојша Човић се осврнуо на једно питање које је изузетно важно свима којима црвено-беле боје теку венама:

Морам напоменути нешто што је веома битно, а то је да нам је током 2012. године враћен наш грб, који је био у залогу. Грб је поново у власништву кошаркашког клуба Црвене звезде, и надам се да више никада никоме неће пасти на памет да га поново залаже – енергично је изјавио председник Звезде, а потом наставио са спортским делом анализе године иза нас:

Ми смо задовољни 2012. годином у којој смо значајно поправили резултат. Имали смо лош почетак сезоне. Пробаћемо да остваримо велике амбиције како у АБА лиги, српском купу, Еврокупу и Суперлиги. Мислим да имамо респектибилан тим. Да ли ће бити још појачања – видећемо. Имамо потпуно поверење у садашње играче и у стручни штаб. Чека нас тежак период због борбе на више фронтова, али то смо тражили. Нема места за кукање, има места за жесток рад. Само тако можемо да прођемо кроз искушења на најбољи могући начин. Извршили смо појачања и у управи, комплетирали Управни одбор Црвене звезде, добили смо изузетно доброг спонзора. Настављамо даље у смислу потпуне консолидације стања у Црвеној звезди – задовољно је закључио председник Звезде, а потом се осврнуо на одређене злонамерне приче коју појединци пласирају по медијима:

Црвена звезда је Црвена звезда, није потребно да нас на то подсећају неки. Да ли смо на овој или оној адреси? Ја мислим да су они који се оптерећују нашом адресом имали идеју да Црвена звезда ни нема адресу. Али, ова држава, односно народ то не би лако допустио. Приватизација Црвене звезде не долази у обзир и ако тих назнака буде било, биће вам јавно и јасно пренето јер Звезда не заслужује да буде приватизована. О некој врсти докапитализације, реинжењеринга можемо причати, али у сваком случају држава, односно грађани морају да буду већински власници. Наравно, све што се радило и што ће се радити мора бити јасно и транспарентно јер сви треба да буду добро информисани – рекао је Човић.

Потом су уследила питања новинара који су препунили салу за конференције на Малом Калемегдану. На питање новинара о томе да ли је преостали дуг мали и занемарљив, Небојша Човић је одговорио:

Преостали дуг, који ће се измиривати по већ утврђеним планом реогранизације, није велик. Али, наравно, није нам драго што он постоји. Мислим да ћемо га измирити и пре предвиђеног и договореног рока, а онда можемо да видимо да ли један велики кошаркашки клуб у Србији може да има позитивно пословање – рекао је председник Црвене звезде и надовезао се причом о плану реогранизације и консолидације клуба:

Тај план можемо да завршимо и раније него што је предвиђено. Унапред припремљени план реорганизације је правна норма у складу са законом помоћу којег смо поставили на ноге и стабилизовали КК Црвена звезда.

Уследило је питање да ли постоје очекивања да удео државе у буџету буде мањи или већи, а Небојша Човић је и на њега имао спреман одговор:

Очекујем да удео државе буде већи. Не сматрам да смо пребогата држава, али нису пребогати ни приватни спонзори. Био бих задовољан да је удео државе буде између 20 и 25% у годишњем буџету клуба. Знам да је тешка ситуација у земљи и ја нисам заговорник да било ко даје паре, а да се ми понашамо недомаћински. Имамо јасно дефинисан буџет, праћење рада је на недељном нивоу. Не дозвољавамо пробијање ставки, не дозвољавамо недомаћинско пословање. Сваки евро ценимо и трудимо се да га оправдамо. Звезда је авангарда спрске кошарке, дајемо огроман допринос за националне селекције. ФМП, који је од државе добијао јако мало је пружао државној репрезентацији јако пуно. Преко 60 играча из бившег погона ФМП-а игра у Европи. То је потврда рада. Црвена звезда је наставила са тим концептом, који ће још више проширити – одговорио је председник Црвене звезде, пре него што се осврнуо на наредно питање, које се односило на то када ће се Звезда коначно вратити на врх:

Дуго нисмо били на врху и сви смо заједно нестрпљиви да се тамо вратимо. Ове године ћемо да пробамо да то остваримо, али у спорту нико не може да гарантује резултат. Онај ко намешта можда може и да гарантује, а пошто ми ништа не намештамо, ништа ни не можемо да гарантујемо. Учинићемо све да се попнемо на та прва места, на добром смо путу. Створили смо систем, а систем је основа за добар резултат – нагласио је Небојша Човић, који се потом осврнуо на амбиције у наставку такмичења у Еврокупу:

Ми смо у групи смрти. Али, борићемо се да будемо бар други и да прођемо даље, међутим неће пасти небо ако не будемо. Приступ мора да буде следећи – морамо да добијемо све код куће, а на страни ако изгубимо да изгубимо са што мањом разликом. Ипак, наравно да не идемо нигде да изгубимо, идемо да добијемо. Потпуно верујем у играче и стручни штаб, мислим да можемо да прођемо групу. Треба напоменути да је наш буџет знатно испод буџета свих осталих ривала из групе, али паре не играју – констатовао је челни човек Звезде, а на питање шта је примарни резултатски успех ове сезоне одговорио је кратко и јасно:

Пласман у Евролигу.

Уследило је питање какве ће бити реакције клуба у случају да се ове сезоне не освоји ниједан трофеј, а председник Звезде је одговорио:

Ништа страшно се у том случају не би десило. Не почињемо са овом сезоном, нити са њом завршавамо. То би значило да смо негде направили пропуст, зато би видели да ли можемо да га исправимо. Нико није Богом дан, свако ко хоће да помогне нека дође и нека помогне. Што се мене тиче ми смо већ узели једну титулу – сачували смо кошаркашки клуб Црвена звезда. Овај клуб практично није постојао када смо ми ушли у њега. Ту су била само четири играча! А сва четворица су била проблематична у смислу да ли су са нама. То је био наш почетак. Од њега смо далеко узнапредовали – изјавио је Небојша Човић.

Наредно питање односило се на удео играча из сопственог погона у првом тиму, а уследио је одговор:

Био бих најсретнији кад би сви играчи у првом тиму били из нашег погона, али то није реално. Морају се правити одређене допуне у смислу играча који ће доносити резултат и предност, а ту превасходно мислим на странце. Ми их не плаћамо зато што су странци, него да донесу резултат. Сваки динар мора да буде оправдан. Нисам баш сигуран да иједан тим може остварити озбиљније успехе у европским оквирима без ангажовања странаца. За наше младе играче добро је да могу да науче од тих искуснијих – изјавио је Човић који је потом упитан да прокоментарише однос црвено-белих са вечитим ривалом:

Ми нећемо да се бавимо другима јер смо велики клуб, а само се мали баве другима. Најискреније желимо изузетно добре односе са Партизаном. Они нам нису још платили за Миљеновића. Нисмо желели да им због тога блокирамо рачун јер то није манир Црвене звезде. Нама неће бити боље ако конкурентима буде лошије. Платиће нам, остало је да измире још око 50 хиљада евра – закључио је Небојша Човић.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

 

Повезане вести

12 comments

zvezdan дец 31, 2012 at 18:06

Da a oni su sve ove godine likovali za sve nase nesrece koje su nas zadesile i fudbalski klub i kosarkaski, ali to samo govori koliko su oni iskompleksirani ZVEZDOM .Ali dolaze mnogo bolji dani za ZVEZDU znate zasto zato kad SRBIJI krene nabolje krenuce i ZVEZDI JER SRBIJA JE ZVEZDA ……

Reply
boban дец 31, 2012 at 13:10

koliko me raduju ove vesti , nemam reci ! da posle svih ovih teskih godina i mi dignemo glavu , da nas ne zezaju razni stakori , glodari i nakaze sportske koje su uvek bile iza nas i koje su nam mnogo zla ucinila poslednjih godina…evo citam vesti na mozzart-u o velikoj pljacki zvezde , sad znamo sve , vidimo koji su to djavoli bili i politicari i „biznismeni“ koji su hteli da nas nema , da bez nas posle rade sta im se hoce…e pa „nece da moze“…evo poceo sam da pevam ovako mator „zvezda mi je sve“,asinovi me gledaju i pitaju se sta mi je…nista , lepo mi je a bice jos lepse…pozdrav svima koji disu za zvezdu, sad trebamo da budemo ujedinjeni uz ovo novo rukovodstvo, sad kad je najteze, oni nas ne smeju izneveriti…

Reply
neshha дец 31, 2012 at 02:14

Ovaj covek me iz dana u dan sve vise odusevljava!

Reply
darko дец 31, 2012 at 00:40

ljudi koja bre crna pojacanja vise,pa ko je ocekivao ovakve igrace u timu posle godinu ipo dana,pa mi smo od mrava napravili mravojeda…Bolje po kojeg klinca malo da ubacujemo nego da dovodimo vise igraca,vidite da rasturaju u mladjim kategorijama…. :)))

Reply
CZHN дец 30, 2012 at 18:13

Praćenje poslovanja na nedeljnom nivou…GENIJALAC!

Reply
marko bl дец 30, 2012 at 17:54

hvala ti covicu..pravi covek za veliku zvezdu napokon..svaka ti cast majstore i ziv i zdrav bio..

Reply
VESICU ODLAZI! дец 30, 2012 at 16:59

Bravo Covo.Sto se pojacanja tice Nikola druze vidis da je Dr Cova rekao da cemo videti da li ce ih biti!Znaci da je moguce da ce ih biti jer nije decidirano rekao da ih nece biti.Mozda dodje neki bek suter.Daj Boze.

Reply
Nikola дец 30, 2012 at 16:37

Ima li neko informaciju hoce biti jos neko pojacanje u K.K.Crvena Zvezda?

Reply
Mimi дец 30, 2012 at 16:58

druze ja mislim da nam pojacanja vise i nisu potrebna,imamo dovoljno igraca,dobrih,iskusnih igraca,nema potrebe da se pravi guzva…ova ekipa je odlicna 🙂

Reply
Kastro дец 31, 2012 at 18:59

I nisu potrebna jer imali smo dosta dobru ekipu i pre dolaska Traorea, sa njim naravno jos jaci tim, uz to imamo jos uvek Andreju Milutinovica i momku treba pruziti sansu (nema smisla placati ga a da samo trenira), pruziti mi jos jednu sansu pa na njemu je dalje

Reply
Vlajko дец 30, 2012 at 17:01

Druže dosta više o pojačanjima,ajde da svi uživamo u ovom velikom timu koji će nam svima pružiti još mnogo radisti 😆

Reply
CzvBoys дец 30, 2012 at 16:34

Čović OOOOOOOOOOO!

Reply

Leave a Comment